Lawasz

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lawasz na drewnianej desce
Lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 10 min
brak danych
Kcal w porcji
0 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 16 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 (400 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Sól 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia beztłuszczowa, ściereczka

Przepis na lawasz krok po kroku

Mąkę i sól przesiej do miski.

Dolej oliwę.

Zacznij powoli wyrabiać ciasto.

Podczas wyrabiania stopniowo wlej 260 ml letniej wody.

Gdy ciasto będzie sprężyste i dobrze wyrobione zostaw je w misce na 20 minut przykryte ściereczką.

Ciasto podziel na 16 części. Z każdej części uformuj kulkę.

Teraz każdą kulkę rozwałkuj na cienki i okrągły placuszek.

Przykrywaj placuszki ściereczką, by nie wyschły.

Rozgrzej dobrze patelnie (bez tłuszczu) i smaż na niej placki z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na lawasz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat lawasz

Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest szczególnie popularny w takich krajach jak Iran, Gruzja czy Azerbejdżan. Tradycyjnie wypieka się go w tonirze, czyli glinianym piecu. Wykonuje się go z mąki, wody i soli. Nasz przepis na lawasz wzbogaca ciasto dodatkowo w oliwę. Uspokajam również, że do jego przygotowania niepotrzebny jest tonir. Wystarczy zwykła patelnia, na której można usmażyć produkty beztłuszczowo. Ten domowy, tradycyjny wypiek traktowany jest w krajach arabskich jako standardowe pieczywo. To świetny pomysł na dodatek np. do grilla. Choć tradycyjnie zawija się w niego dodatki takie jak mięso lub np. ser.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić lawasz to prezentuje mój sprawdzony przepis. Na początku przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej sól oraz oliwę i wolno zacznij wyrabiać. Następnie stopniowo dolewaj około 240 ml wody. Gdy ciasto na lawasz będzie sprężyste i dobrze wyrobione zostaw je w misce na 20 minut przykryte ściereczką. Ciasto podziel na 16 części. Z każdej części uformuj kulkę. Teraz każdą kulkę rozwałkuj na cienki i okrągły placuszek. Przykrywaj placuszki ściereczką, by nie wyschły. Rozgrzej dobrze patelnie (bez tłuszczu) i smaż na niej placki z każdej strony. Tylko tyle wystarczy by wykonać chleb lawasz.

Ormianie wypiekali go szczególnie dużo podczas jesieni, robiąc sobie zapasy na zimę. Zastanawiasz się pewnie, jak przechowywać lawasz by był on smaczny. Spokojnie może on być spożyty do pół roku od przygotowania. Należy jednak najpierw dobrze go wysuszyć. Przed podaniem wystarczy zmoczyć go wodą i odczekać około 30 minut aż ponownie zmięknie.

Podobnie jak w Polsce parze młodej daruje się chleb i sól, tak samo pieczywo lawasz ma znaczenie w ormiańskiej kulturze ludowej. Jednak w tym przypadku nakłada się go na ramiona pana i pani młodej co ma zapewnić młodemu małżeństwu pomyślność i płodność.

Alergeny w lawasz

Lista alergenów dla lawasz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze lawasz

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany np. w formie pieczywa lawasz powinny stanowić około 60% całodziennego zapotrzebowania na energię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(0g)
Energia (kcal)
383.25
0.00
Białko (g)
13.46
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(0g)
Węglowodany (g)
68.52
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
68.52
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(0g)
Tłuszcz (g)
6.26
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.93
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(0g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.00
Tiamina (mg)
0.89
0.00
Ryboflawina (mg)
0.41
0.00
Niacyna (mg)
6.17
0.00
Foliany (µg (mcg))
136.47
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(0g)
Sód (mg)
459.39
0.00
Potas (mg)
119.67
0.00
Wapń (mg)
18.21
0.00
Fosfor (mg)
116.71
0.00
Magnez (mg)
33.80
0.00
Żelazo (mg)
5.25
0.00
Cynk (mg)
1.00
0.00
Miedź (mg)
0.18
0.00
Mangan (mg)
0.71
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny lawasz 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lawasz

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
24.00