Przepis na lawasz krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 400 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Sól 5 g 1 łyżeczka
Mąkę i sól przesiej do miski.
Dolej oliwę.
Zacznij powoli wyrabiać ciasto.
Podczas wyrabiania stopniowo wlej 260 ml letniej wody.
Gdy ciasto będzie sprężyste i dobrze wyrobione zostaw je w misce na 20 minut przykryte ściereczką.
Ciasto podziel na 16 części. Z każdej części uformuj kulkę.
Teraz każdą kulkę rozwałkuj na cienki i okrągły placuszek.
Przykrywaj placuszki ściereczką, by nie wyschły.
Rozgrzej dobrze patelnie (bez tłuszczu) i smaż na niej placki z każdej strony.
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Chipsy domowe
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Lawasz - cechy przepisu
Więcej o lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest szczególnie popularny w takich krajach jak Iran, Gruzja czy Azerbejdżan. Tradycyjnie wypieka się go w tonirze, czyli glinianym piecu. Wykonuje się go z mąki, wody i soli. Nasz przepis na lawasz wzbogaca ciasto dodatkowo w oliwę. Uspokajam również, że do jego przygotowania niepotrzebny jest tonir. Wystarczy zwykła patelnia, na której można usmażyć produkty beztłuszczowo. Ten domowy, tradycyjny wypiek traktowany jest w krajach arabskich jako standardowe pieczywo. To świetny pomysł na dodatek np. do grilla. Choć tradycyjnie zawija się w niego dodatki takie jak mięso lub np. ser.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić lawasz to prezentuje mój sprawdzony przepis. Na początku przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej sól oraz oliwę i wolno zacznij wyrabiać. Następnie stopniowo dolewaj około 240 ml wody. Gdy ciasto na lawasz będzie sprężyste i dobrze wyrobione zostaw je w misce na 20 minut przykryte ściereczką. Ciasto podziel na 16 części. Z każdej części uformuj kulkę. Teraz każdą kulkę rozwałkuj na cienki i okrągły placuszek. Przykrywaj placuszki ściereczką, by nie wyschły. Rozgrzej dobrze patelnie (bez tłuszczu) i smaż na niej placki z każdej strony. Tylko tyle wystarczy by wykonać chleb lawasz.
Ormianie wypiekali go szczególnie dużo podczas jesieni, robiąc sobie zapasy na zimę. Zastanawiasz się pewnie, jak przechowywać lawasz by był on smaczny. Spokojnie może on być spożyty do pół roku od przygotowania. Należy jednak najpierw dobrze go wysuszyć. Przed podaniem wystarczy zmoczyć go wodą i odczekać około 30 minut aż ponownie zmięknie.
Podobnie jak w Polsce parze młodej daruje się chleb i sól, tak samo pieczywo lawasz ma znaczenie w ormiańskiej kulturze ludowej. Jednak w tym przypadku nakłada się go na ramiona pana i pani młodej co ma zapewnić młodemu małżeństwu pomyślność i płodność.
Wartości odżywcze lawasz
Energia i białka
(0g)
Węglowodany w lawasz
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy w przepisie na lawasz
(0g)
Składniki mineralne w przepisie na lawasz
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w lawasz
Lista alergenów dla lawasz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550