Przekąski na Wielkanoc

przekąski na Wielkanoc

Symbolem Wielkiej Nocy są jajka, które stanowią też główną bazę w przepisach na świąteczne przystawki. Przekąski na Wielkanoc muszą być nie tylko pyszne, lecz także kolorowe i ładne, tak aby kojarzyły się z barwami wiosny i nowym życiem. Podstawą wielkanocnych przystawek są jajka. Przede wszystkim dzielimy się jajkami na twardo i składamy sobie życzenia. Ponadto na stół stawiamy półmiski z jajkami z majonezem i szczypiorkiem, jajka faszerowane na ciepło i na zimno. Dobrym pomysłem na pyszne i kolorowe przystawki wielkanocne są tymbaliki, galarety, roladki z tortilli lub wędlin. Nie może też zabraknąć klasycznej sałatki jarzynowej i sałatek śledziowych.

Przekąski na Wielkanoc - polecane przepisy

Przekąski na Wielkanoc - pozostałe przepisy

Przekąski na Wielkanoc - pomysły na smaczne wielkanocne przekąski

Świąteczny stół nie może obyć się bez pysznych przystawek i przekąsek, którymi goście raczą się czekając na danie główne. Jeśli to Wielkanoc, to przystawki muszą zawierać jajka będące symbolem tego święta. Przedstawiamy jakie pyszne, a jednocześnie proste i szybkie, przystawki można zrobić z jajek lub na bazie jajek. Doradzamy jak przygotować piękne, kolorowe przystawki, aby ozdobić świąteczny stół. Poznaj przepisy na świąteczne jajka faszerowane, tymbaliki, roladki i wiele innych.

Jakie przystawki stawiamy na stole na Święta Wielkanocne

Świąteczny stół na Wielkanoc

Święta Wielkanocne mają nie tylko wydźwięk religijny, lecz także symbolizują odrodzenie się życia po długiej, mroźnej zimie. Wiosną powracają ptaki, wyrastają nowe rośliny, na drzewach pojawiają się pąki. W czasach historycznych był to koniec ciężkiego przednówka, gdy ludzie głodowali, gdyż kończyły się zapasy na zimę. Jest to święto radości i powitania nowego życia. Dlatego też stół wielkanocny przybrany jest w wesołe, wiosenne kolory. Królują na nim jajka, jako symbol odradzającego się życia.

Święta w tradycji polskiej polegają na wspólnym spożywaniu posiłków świątecznych w gronie rodziny. Święta Wielkanocne zaczynają się od śniadania, gdyż poranne spotkanie w gronie rodzinnym symbolizuje powitanie Zbawiciela. Podczas uroczystego śniadania, przy świątecznie zastawionym stole tradycyjnie dzielimy się jajkiem i składamy sobie życzenia. W czasie wszystkich posiłków wielkanocnych, główną rolę odgrywają jajka. Wtedy właśnie wykorzystujemy przepisy na proste i skomplikowane przekąski z jajek lub na bazie jajek. Przekąski na świątecznym stole pełnią rolę przystawek, apetizerów, które pozwalają gościom przekąszenie czegoś smacznego zanim na stół wniesione zostaną główne dania.

Jakie przystawki na zimno stawiamy na stół w czasie Wielkiej Nocy

Klasyczne, zimne przekąski na Wielkanoc:

  • jajka na twardo z majonezem,
  • jajka faszerowane na zimno,
  • sałatka jarzynowa,
  • śledzie w oleju i sałatki śledziowe,
  • tymbaliki,
  • roladki.

Daniem, które musi pojawić się na świątecznym stole, są jajka na twardo pokrojone w ćwiartki i przyprawione solą i pieprzem i wyłożone na półmiskach. Służą one do dzielenia się i składania sobie życzeń. Prócz tego na stole stawiamy półmiski jajek faszerowanych na ciepło i na zimno. Jajka stanowią też składnik sałatki jarzynowej i świątecznych tymbalików, czy też sałatek śledziowych. Fajnym pomysłem na szybkie przekąski na Wielkanoc są jajka zapiekane z warzywami w małych miseczkach żaroodpornych.

Przepisy na szybkie i proste zimne przekąski na Wielkanoc

Szybkie i proste przekąski na Wielkanoc z jajek na zimno i na ciepło

Klasycznym daniem na Wielkanoc są przystawki z jajek. Prócz jajek na twardo, którymi się dzielimy, na świątecznym stole stawiamy również klasyczne, polskie danie jakim są jajka na twardo z majnezem i szczypiorkiem. Proste i szybkie danie stanowią także jajka faszerowane na zimno. Półmiski z jajkami z różnokolorowym nadzieniem pięknie wygladają i zdobią świąteczny stół.

Aby zrobić jajka faszerowane na zimno przekrajamy jajko na twardo i wyjmując żółtko. Białko z wgłębieniem po żółtku wypełniamy farszem zrobionym na bazie żółtka z dodatkami. Farsz może przyjąć postać zmiksowanej pasty, podobnej jak zwykle pasty do pieczywa. Innym sposobem jest rodzaj sałatki, gdzie składniki są posiekane w większe kawałki i spojone sosem, na przykład majonezem.

Do nadziewania jajek sprawdzają się klasyczne pasty do pieczywa, jak guacamole, hummus, czy pesto. Możemy też zrobić pasty na bazie kolorowych warzyw, na przykład czerwoną pastę z marchewki lub z buraków. Pyszną pastę zrobimy z podsmażonych pieczarek lub z rybą, jak tuńczyk lub łosoś. Pastę można fantazyjnie nałożyć przy pomocy rękawa cukierniczego i przybrać kawałkiem zieleniny. Jajka faszerujemy również różnego rodzaju sałatkami zrobionymi z posiekanego żółtka z warzywami, rybami, mięsem, wędliną. Świetnie pasują dodatki jak suszone pomidory czy oliwki. Sałatkę spajamy majonezem lub sosem ze śmietany lub jogurtu z przyprawami.

Zupełnie innym daniem są jajka faszerowane na ciepło, które także stanowią pyszną przystawkę na wielkanocny stół. Aby zrobić jajka faszerowane na ciepło przecinamy ostrożnie w poprzek skorupkę jajek na twardo i wyjmujemy jajka. Jajka siekamy, łączymy ze szczypiorkiem, przyprawami i majonezem i wypełniamy tym farszem skorupki. Następnie maczamy je w tartej bułce i podsmażamy na patelni. Farsz możemy zrobić również z dodatkiem innych warzyw, mięsa lub ryb.

Pysznym daniem na wielkanocny stół będą także jajka zapiekane z warzywami. Jajka należy roztrzepać i połączyć z sałatką z gotowanych i świeżych warzyw oraz przypraw. Danie wlewamy do małych miseczek żaroodpornych i podpiekamy w piekarniku.

Przepisy na wielkanocne roladki na zimno

Doskonałym pomysłem na pyszne przystawki na wielkanocny stół są roladki. Pomysłów na to danie jest mnóstwo. Wystarczy pokroić w plastry wędlinę, na przykład szynkę, bekon, czy łososia i owinąć nimi farsz. Każdą roladkę przekłuwamy wykałaczką, aby się trzymała razem. Pyszny farsz zrobimy oczywiście z jajka z dodatkami w postaci warzyw i przypraw.

Innym rodzajem pysznej przystawki są roladki z tortilli lub z naleśników. Tortillę lub naleśniki smarujemy pastą do pieczywa, serkiem topionym lub gęstym sosem w stylu guacamole lub hummusu. Następnie wkładamy do środka gotowane lub świeże warzywa, wędlinę, ser żółty, sery pleśniowe, ryby lub mięso. Zestawów można stworzyć wiele. Klasycznym zestawieniem jest szynka z żółtym serem i warzywami liściastymi. Oczywiście na Wielkanoc elementem roladki musi być jajko. Roladki kroimy na grube plastry, zaś każdy przekłuwamy wykałaczką.

Tymbaliki jako zimne przystawki na świąteczny stół

Pysznym daniem służącym jako przystawka na świąteczny stół są galarety i tymbaliki. Do klasyki kuchni polskiej należą tzw. “zimne nóżki”, czyli galaretka zrobiona na bazie nóżek wieprzowych. Do klasyki świątecznych przystawek należą tymbaliki, czyli małe galaretki na bazie wywaru drobiowego.

Aby zrobić tymbaliki potrzebujemy większą ilość foremek lub małych miseczek. Gotujemy bulion drobiowy, który mieszamy z żelatyną. Do foremek wkładamy mięso drobiowe, jaja oraz warzywa i przyprawy. Tymbaliki na świąteczny stół powinny być piękne i kolorowe, dlatego wybieramy gotowaną marchewkę, zielony groszek i kukurydzę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby do tymbalików dodać ryby, oliwki, suszone pomidory i inne. Tymbaliki jemy z majonezem lub z sokiem z cytryny.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto