Przepis na pieguski krok po kroku
- Mąka pszenna typ 550 200 g
- Masło 100 g pół kostki
- Jajko 2 szt.
- Czekolada deserowa 100 g 1 tabliczka
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Cukier 100 g pół szkalnki
- Orzechy laskowe 100 g
Masło roztop w rondelku.
Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj cukier i roztopione masło. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem ubij na dość wysokich obrotach.
Czekoladę i orzechy posiekaj drobno. Dodaj je do masy na ciasteczka. Wymieszaj dokładnie łyżką.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj ciasta w kształcie dość sporego okręgu.
Całość upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż do momentu zarumienienia.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto

(liczba kalorii)
Pieguski - cechy przepisu
Więcej o pieguskach
Pieguski to pyszne ciasteczka, które mają wielu zwolenników. Ciężko jest nie kochać tych małych ciasteczek, pełnych czekolady i orzechów. Będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników tych słodkości w wersji sklepowej, którzy szukają zdrowszej opcji. W tej wersji mają one mniej cukru, za to więcej zdrowych orzechów laskowych. To idealny wybór także dla dzieci, ze względu na pyszny, słodki smak i zdrową ciemną czekoladę.
Pieguski z czekoladą idealnie polecają się również na wszelkiego rodzaju imprezy, zwłaszcza dla najmłodszych. Robi się je bardzo szybko, a ich smak zachwyci każdego. Deserowa czekolada wspaniale współgra z kruchym ciastem i siekanymi orzechami.
Ciastka to idealny wybór dla początkujących cukierników, którzy pomimo braku doświadczenia chcą upiec coś naprawdę pysznego i wspaniałego. Ten przepis zawsze się udaje i powstają z niego niezwykle kruche i smaczne ciasteczka.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka pieguski, które zachwycą wszystkich wyjątkowym smakiem, a ich wykonanie nie będzie zbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Z tym przepisem odwzorujesz idealnie te kultowe ciasteczka, w naprawdę łatwy, ale również zdrowszy sposób. To zdecydowanie lepszy wybór niż sklepowe zamienniki, gdyż nie zawiera zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, ciastka są również pozbawione zupełnie tłuszczów trans, które negatywne wpływają na zdrowie układu krwionośnego.
Przepis na ciastka pieguski jest bardzo łatwy, dlatego świetnie poradzą z nim sobie osoby, które pierwszy raz zabierają się za wypieki. To receptura idealna również dla najmłodszych domowników, gdyż nie jest skomplikowana, a przynosi wiele frajdy podczas przygotowań, a także już po upieczeniu.
Te kruche, czekoladowe ciastka są tak dobre, że najlepiej przygotować od razu ich większą porcję, gdyż znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Do tego pięknie się prezentują ze względu na dodatek siekanej czekolady. Będą idealną słodką przekąską do kawy. Połączenie ich z orzechami, sprawia, że te domowe ciastka zyskują naprawdę pysznego smaku. Te kruche ciastka z kawałkami czekolady na pewno staną się twoimi ulubionymi.
Wartości odżywcze piegusków
Energia i białka
Węglowodany w pieguskach
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy w przepisie na pieguski
(70g)
Składniki mineralne w przepisie na pieguski
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pieguskach
Lista alergenów dla piegusków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Czekolada deserowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe