Przepis na pieguski krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, drewniana łyżka

Masło roztop w rondelku.

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj cukier i roztopione masło. Dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko razem ubij na dość wysokich obrotach.

Czekoladę i orzechy posiekaj drobno. Dodaj je do masy na ciasteczka. Wymieszaj dokładnie łyżką.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj ciasta w kształcie dość sporego okręgu.

Całość upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, aż do momentu zarumienienia.

Pieguski wyłożone na blaszce do pieczenia.
pieguski
Koszt przygotowania dania
15.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
309 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Pieguski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pieguskach

Pieguski to pyszne ciasteczka, które mają wielu zwolenników. Ciężko jest nie kochać tych małych ciasteczek, pełnych czekolady i orzechów. Będą idealnym wyborem dla wszystkich miłośników tych słodkości w wersji sklepowej, którzy szukają zdrowszej opcji. W tej wersji mają one mniej cukru, za to więcej zdrowych orzechów laskowych. To idealny wybór także dla dzieci, ze względu na pyszny, słodki smak i zdrową ciemną czekoladę.

Pieguski z czekoladą idealnie polecają się również na wszelkiego rodzaju imprezy, zwłaszcza dla najmłodszych. Robi się je bardzo szybko, a ich smak zachwyci każdego. Deserowa czekolada wspaniale współgra z kruchym ciastem i siekanymi orzechami.

Ciastka to idealny wybór dla początkujących cukierników, którzy pomimo braku doświadczenia chcą upiec coś naprawdę pysznego i wspaniałego. Ten przepis zawsze się udaje i powstają z niego niezwykle kruche i smaczne ciasteczka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciastka pieguski, które zachwycą wszystkich wyjątkowym smakiem, a ich wykonanie nie będzie zbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Z tym przepisem odwzorujesz idealnie te kultowe ciasteczka, w naprawdę łatwy, ale również zdrowszy sposób. To zdecydowanie lepszy wybór niż sklepowe zamienniki, gdyż nie zawiera zbyt dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, ciastka są również pozbawione zupełnie tłuszczów trans, które negatywne wpływają na zdrowie układu krwionośnego.

Przepis na ciastka pieguski jest bardzo łatwy, dlatego świetnie poradzą z nim sobie osoby, które pierwszy raz zabierają się za wypieki. To receptura idealna również dla najmłodszych domowników, gdyż nie jest skomplikowana, a przynosi wiele frajdy podczas przygotowań, a także już po upieczeniu.

Te kruche, czekoladowe ciastka są tak dobre, że najlepiej przygotować od razu ich większą porcję, gdyż znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Do tego pięknie się prezentują ze względu na dodatek siekanej czekolady. Będą idealną słodką przekąską do kawy. Połączenie ich z orzechami, sprawia, że te domowe ciastka zyskują naprawdę pysznego smaku. Te kruche ciastka z kawałkami czekolady na pewno staną się twoimi ulubionymi.

Wartości odżywcze piegusków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
441.48 kcal
309.04 kcal
Białko
9.23 g
6.46 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w pieguskach

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
45.38 g
31.77 g
Węglowodany przyswajalne
43.54 g
30.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
26.00 g
18.20 g
Tłuszcze nasycone
12.73 g
8.91 g

Witaminy w przepisie na pieguski

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tiamina
0.38 mg
0.27 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.18 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
2.16 mg
1.51 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Foliany
50.59 µg (mcg)
35.41 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, orzechy laskowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pieguski

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
35.97 mg
25.18 mg
Brak danych dla: orzechy laskowe.
czytaj dalej
Potas
264.40 mg
185.08 mg
Wapń
84.16 mg
58.91 mg
Fosfor
176.83 mg
123.78 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
44.00 mg
30.80 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.87 mg
2.01 mg
Cynk
1.18 mg
0.83 mg
Miedź
0.38 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny piegusków 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieguskach

Lista alergenów dla piegusków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada deserowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

Cena przygotowania piegusków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czekolada deserowa
100 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
100 g
pół szkalnki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
34.10
Jak oceniasz przepis na pieguski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób