Przepisy z czekoladą - polecane przepisy
-
Tradycyjne tiramisu
Ciasto tiramisu to dość młody włoski deser jednak wpisał się w kuchnię włoską tak mocno, że nikt nie wyobraża sobie …
240 + 5 min łatwy 24 142 kcal -
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to świetna alternatywa dla typowego ciasta. Ma wspaniały, kakaowy smak i naprawdę miłą konsystencję. To deser, który skradnie …
40 + 15 min łatwy 10 433 kcal -
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe czyli ulubiony deser wszystkich miłośników słodkości i czekolady. Proste, pyszne, lekko wilgotne w środku ciasto z czekoladą i …
20 + 40 min łatwy 10 244 kcal -
Polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa to wspaniały dodatek do ciast i deserów, który nadaje im wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu. Ten przepis na …
15 + 10 min łatwy 1 1245 kcal -
Churros
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
40 + 20 min średni 15 331 kcal
Przepisy z czekoladą - pozostałe przepisy
-
3 bit
3 bit to doskonała propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Przepis na ciasto 3 bit jest bardzo prosty, dlatego nie …
25 min łatwy 15 664 kcal -
Muffinki czekoladowe
Muffinki czekoladowe to idealny pomysł na podwieczorek, poczęstunek dla gości lub przekąskę w czasie wycieczki. Przepis na babeczki czekoladowe jest …
10 + 25 min łatwy 12 217 kcal -
Krem do tortu
Krem do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem tortowy. Idealny czekoladowy krem jest najlepszy do przełożenia biszkoptu białego i …
20 + 5 min łatwy 2 -
Granola
Przygotowując domową granolę, możesz sam zdecydować, z czego będzie się składać. Może być z miodem, syropem daktylowym czy syropem klonowym. …
15 + 30 min łatwy 10 225 kcal -
Marcepan
Marcepan to doskonała propozycja na domowej roboty słodką przekąskę. Marcepan jest też bardzo popularnym dodatkiem do deserów. Sprawdzony przepis na …
25 min średni 10 199 kcal -
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy to ciasto, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Zdecydowanie jest jednym z napopularniejszych i najczęściej przygotowywanych ciast jako …
30 + 60 min łatwy 7 702 kcal
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Ciasto snikers
Ciasto snikers jest pysznym i słodkim deserem, które posmakuje wszystkim miłośnikom domowych słodyczy. Przepis na ciasto snikers jest inspirowane popularnym …
25 min łatwy 12 512 kcal -
Pieguski
Pieguski to pyszne ciasteczka, które mają wielu zwolenników. Ciężko jest nie kochać tych małych ciasteczek, pełnych czekolady i orzechów. Będą …
20 + 15 min łatwy 10 309 kcal -
Krem czekoladowy do tortu
Krem czekoladowy do tortu to świetna opcja na naprawdę pyszny dodatek, który odczaruje nawet najnudniejsze ciasto. Ma wspaniały, bardzo intensywny …
5 + 5 min łatwy 1 2233 kcal
-
Polewa czekoladowa z kakao
Polewa czekoladowa z kakao to dodatek idealny do ciast i deserów. W tym wydaniu jest niezwykle prosta i można ją …
10 + 10 min łatwy 2 435 kcal -
Tort orzechowy
Tort orzechowy jest niesamowicie pysznym i dekoracyjnym deserem. Pięknie się prezentuje, dlatego świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto …
30 + 35 min łatwy 10 567 kcal -
Nutella ze śliwek
Nutella ze śliwek jest świetnym substytutem dla sklepowych kremów czekoladowych. Do jej przygotowania nie dodaje cukru, a swoją słodycz zawdzięcza …
10 min łatwy 5 147 kcal -
Fondant
Deser czekoladowy w kokilkach to świetny pomysł na dodatek do różnego rodzaju uroczystości na słodki stół. Przepis na fondant jest …
15 + 10 min średni 4 453 kcal -
Ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe to deser i przekąska, których chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Pyszne ciasteczka z kakao i czekoladą uwielbiają wszyscy …
15 + 15 min łatwy 10 1048 kcal -
Muffinki z czekoladą
Muffinki to kultowy, amerykański wypiek. Znane są na całym świecie i uwielbiane przez wiele osób. Wykonywane są w wielu wariantach …
20 + 25 min łatwy 12 329 kcal
-
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy nadaje się nie tylko do tortu. Z powodzeniem można go wykorzystać także do innych wypieków. Dzieci bardzo chętnie …
25 + 40 min łatwy 3 556 kcal -
Tort schachera
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny, a do …
30 + 40 min łatwy 12 365 kcal -
Tort Sachera
Tort Sachera to doskonała propozycja na pyszny deser. Pochodzi on z Austrii, gdzie wymyślony został przez młodego cukiernika o nazwisku, …
30 + 50 min łatwy 12 -
Brownie z fasoli
Świetne ciasto czekoladowe zrobione z fasoli to genialny sposób na ciasto z niskim indeksem glikemicznym. Jest mięciutkie, bardzo smaczne i …
15 + 60 min łatwy 10 338 kcal
-
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki to przepyszny deser o smaku czekoladowo wiśniowym. Idealnie nadaje się na wszelkie uroczystości ze względu na pyszny smak, …
20 + 35 min średni 10 510 kcal -
Mus czekoladowy
Mus czekoladowy, czyli tradycyjny, francuski Mousse au Chocolat, to najlepszy, słodki deser dla wszystkich miłośników czekolady. Mus z gorzkiej czekolady, …
30 min łatwy 2 239 kcal -
Sernik z białą czekoladą
Sernik z białą czekoladą i z mascarpone to rodzaj ciasta amerykańskiego. Amerykański typ serników przygotowywany jest na kruchym spodzie z …
60 + 70 min łatwy 10 434 kcal -
Mazurek czekoladowy
Wielkanocny mazurek czekoladowy to tradycyjne, charakterystyczne dla polskiej kuchni ciasto, jeden z najczęściej przygotowywanych i najbardziej lubianych rodzajów mazurków. Jest …
40 + 25 min średni 8 614 kcal -
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Ciasto czekoladowe z wiśniami to wspaniały wybór dla wszystkich, którzy kochają słodkie połączenia. W kuchni nic tak dobrze do siebie …
20 + 35 min łatwy 10 424 kcal -
Suflet czekoladowy
Suflet czekoladowy jest to pyszny czekoladowy deser z płynnym środkiem. Deser ten podawany jest na gorąco. Przepis na suflet czekoladowy …
15 + 15 min łatwy 2 1018 kcal
-
Oczy carycy
Oczy carycy jest to ciasto przekładane z kremem, które robi wrażenie swoim wyglądem. Przepis na ciasto oczy carycy wymaga więcej …
60 + 45 min łatwy 10 1282 kcal -
Domowa nutella
Domowa nutella to pyszny krem z czekolady i z orzechów laskowych. Krem czekoladowo-orzechowy możemy wykorzystać jako dodatek do kanapek, naleśników, …
20 min łatwy 15 285 kcal -
Ciasto maxi king
Ciasto maxi king to domowa wersja znanego kultowego batonika ze sklepu. Przepis na ciasto maxi king jest bez pieczenia i …
20 min łatwy 10 1152 kcal -
Ciasto ptasie mleczko
Pyszne, delikatne i puszyste ciasto, przełożone czekoladowymi warstwami z aksamitnym, słodkim kremem? Idealny pomysł na przekąskę w ciągu dnia lub …
60 min średni 10 94 kcal
Proste dania i desery z czekoladą. Oto sprawdzone przepisy
Kto nie lubi czekolady, batonów czekoladowych, cukierków czekoladowych, czy ciast z czekoladą? Uwielbiają je dorośli i dzieci. Jednak dorośli starają się ograniczyć czekoladę z powodu problemów z nadwagą. Kłopot tkwi jednak nie w samej czekoladzie, lecz w towarzyszących jej tuczących dodatkach deserów jak cukier, mąka itp. Przedstawiamy historię czekolady i opowiadamy jakie desery i ciasta robimy z czekoladą. Prezentujemy szybki przepis na pyszny deser czekoladowy.
Czekolada - zastosowanie w kuchni i właściwości
Czekolada - historia zastosowania w kuchni
Czekolada powstaje z nasion kakaowca, czyli z miazgi kakaowej, z dodatkiem masła kakaowego i substancji słodzących. Nasiona podlegają fermentacji, następnie zaś wytłacza się z nich tłuszcz, czyli masło kakaowe. Natomiast łuski mieli się na proszek, czyli kakao. Kakaowiec rośnie w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Pierwsze ślady świadczące o stosowaniu nasion kakaowca w kuchni pochodzą z Ekwadoru. Obecnie zaś najwięcej kakao produkuje się w Afryce.
Aztekowie i Majowie zrobili z kakao napój, który osładzali miodem. Po odkryciu Ameryki Europejczycy nie wiedzieli, do czego służy kakao. Dopiero w XVII wieku w Europie zaczęto pić kakao jako napój. Tabliczka czekolady powstała dopiero w XIX wieku, kiedy to połączono kakao z masłem kakaowym i cukrem, które rozpuszczono i wlano do formy. Wynalazcą konszowania czekolady, czyli mieszania masy czekoladowej, był Rudolph Lindt.
Rodzaje czekolady:
- czekolada gorzka posiada co najmniej 70% miazgi kakaowej,
- czekolada deserowa najczęściej zawiera około 50% miazgi kakaowej oraz cukier i inne dodatki,
- czekolada mleczna powstaje z dodatkiem mleka i zwykle zawiera około 25% masy kakaowej,
- biała czekolada powstała w XX wieku i nie zawiera proszku kakaowego.
W sklepach dostępna jest czekolada twarda w postaci tabliczek czekolady lub różnych wyrobów oraz czekolada pitna, z której robi się napoje.
Czy deser z gorzką lub mleczną czekoladą jest zdrowy
Czekolada uchodzi za tuczącą i niezdrową. Jednak czekolada, szczególnie gorzka, zawiera ogromne ilości flawonoidów, które są silnymi antyoksydantami. Zawiera również cenny magnez, witaminy z grupy B, witaminę A i E oraz liczne składniki mineralne. Czekolada poprawia wytrzymałość mięśni, dodaje energii, wpływa korzystnie na system nerwowy. Podnosi sprawność intelektualną i pobudza. Czekolada ma również swoje złe strony: może wywołać migrenę, zgagę i zaparcia.
Niestety dobroczynne właściwości czekolady nie oznaczają, że możemy bezkarnie objadać się słodyczami i deserami z czekoladą. Dobroczynne działanie ma czekolada gorzka zawierająca ponad 70% miazgi kakaowej. Jednak nie należy przesadzać. Zaleca się zjadanie nie więcej niż 2 - 3 kostki dziennie.
Niestety czekolada mleczna czy deserowa zawierają znacznie mniej miazgi kakaowej. Ponadto w jej skład wchodzą nie zawsze zdrowe dodatki. Desery i słodycze czekoladowe zawierają także ogromne ilości cukru i sztucznych dodatków. Warto też pamiętać, że pyszny deser w kolorze czekoladowym może być zrobiony z substancji czekoladopodobnej, która z prawdziwymi ziarnami kakaowca nie ma wiele wspólnego.
Kontrowersje budzi również biała czekolada, która w XX wieku wypuszczona została na rynek przez firmę Nestle. Biała czekolada składa się głównie z masła kakaowego oraz dodatków smakowych, nie zawiera jednak kakao. Posiada ona witaminy i składniki mineralne, lecz w niewielkiej ilości. Natomiast tłuszcz kakaowy bywa w produktach z białej czekolady zastępowany przez niezdrowe utwardzane tłuszcze roślinne. Dlatego też amatorzy białej czekolady powinni uważnie czytać etykiety.
Jakie potrawy można zrobić z gorzką lub mleczną czekoladą
Czekoladę zjadamy w postaci tabliczek lub pijemy jako gorącą czekoladę pitną. Prócz tego zastosowanie czekolady w kuchni jest ogromne. Trudno powiedzieć o tradycji czekolady w kuchni polskiej, gdyż czekolada pojawiła się w sztuce kulinarnej dopiero w XIX wieku. Czekoladę wykorzystuje się głównie do deserów, słodyczy i wyrobów cukierniczych. Uwielbiamy cukierki czekoladowe, lody z polewą czekoladową, wafelki w czekoladzie, czy batony czekoladowe. Natomiast w domu z czekolady robimy głównie ciasta i desery.
Przepisy na domowe wyroby czekoladowe:
- tort czekoladowy,
- ciasto czekoladowe,
- babeczki i muffinki czekoladowe,
- polewa czekoladowa do placków lub naleśników,
- brownie,
- drożdżówki i rogaliki z czekoladą,
- desery i lody czekoladowe.
Najciekawsze przepisy na dania i desery z czekoladą
Przepisy na ciasta czekoladowe
Do wypieku ciast czekoladowych stosuje się najczęściej czekoladę gorzką. Jeśli chcemy użyć czekoladę mleczną, lepiej wybrać taką, która ma co najmniej 50% kakao. Najłatwiejszy do wykonania jest szybki i prosty przepis na pyszne ciasto biszkoptowe z czekoladą. Do ciasta bierzemy gorzką czekoladę oraz kakao. Po upieczeniu, ciasto polewamy polewą czekoladową. Klasyczne ciasto czekoladowe z gorzką czekoladą jest dość łatwe do wykonania. Wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem i połączyć z pozostałymi składnikami. W sieci znajdziemy również łatwy i prosty przepis na ciasto czekoladowe, który wymaga jedynie wymieszania składników i dokładnego zmiksowania.
Typowym ciastem z czekoladą, wywodzącym się z kuchni amerykańskiej, jest brownie. Przepis jest szybki i prosty i prawie zawsze się udaje. Brownie robimy z czekolady gorzkiej roztopionej z masłem. Składniki wystarczy pomieszać i upiec. Charakterystyczną cechą brownie jest zwarta struktura, nieco przypominająca zakalec. Pokrojone na kostki brownie pełni rolę ciasteczek na deser.
Desery z czekoladą
Pomysłów na stosowanie czekolady do deserów istnieje ogromna ilość. Wystarczy kupić gotową posypkę czekoladową i posypać nią ciasteczka lub babeczki. Ciasto na muffinki i babeczki możemy pomieszać z pokruszonymi kawałkami czekolady, która później przyjemnie chrupie w zębach. Kawałki czekolady dodajemy również do kruchych ciasteczek.
Wszyscy, szczególnie dzieci, lubią desery z polewą czekoladową lub pokruszonymi kawałkami czekolady. Pyszny deser stanowią babeczki czekoladowe, mus czekoladowy, czy też orzeszki w czekoladzie. Gorzka czekolada sprawdza się także jako doskonały składnik do dietetycznych słodyczy i deserów. Dla odchudzających się możemy zrobić kulki z gotowanej fasoli z roztopioną czekoladą gorzką.