Ciastka na boże narodzenie

ciastka na boże narodzenie

Ciasteczka na Boże Narodzenie piecze się od zarania dziejów. Dawniej ciastka podawane były jednak wyłącznie na słono, więc zupełnie nie przypominały słynnych wypieków bożonarodzeniowych. Dopiero gdy zaczęto dodawać do ciasta cukier, kruche ciastka zupełnie zmieniły swoją formę i smak. Ciężko dziś wyobrazić sobie święta bez aromatycznych pierniczków, ciastek korzennych i innych słodkich wypieków. Służą one nie tylko jako deser, ale też dekoracja choinkowa czy ozdoba stołu wigilijnego.

Ciastka na boże narodzenie - polecane przepisy

Ciastka na boże narodzenie - pozostałe przepisy

Ciastka na Boże Narodzenie – przepisy, przygotowanie, dekoracje, porady

Ciastka na Boże Narodzenie każdego roku cieszą oczy i podniebienia domowników. Przepisy na świąteczne ciasteczka nie są skomplikowane, dlatego też często przyrządzają je wspólnie całe rodziny. Które wypieki bożonarodzeniowe są pyszne i proste w przygotowaniu? Jakie polskie ciasteczka będą idealne na zbliżające się święta Bożego Narodzenia? A może warto spróbować receptury na fajne i dobre zagraniczne wypieki? Przekonaj się, który przepis na świąteczne ciastka jest najlepszy!

Ciastka na Boże Narodzenie – przepisy na bożonarodzeniowe wypieki

Dobre ciasteczka na święta Bożego Narodzenia

Na stole w Boże Narodzenie nie może zabraknąć ciastek. Większość domowników, nie tylko tych najmłodszych, uwielbia bowiem przegryzać je pomiędzy głównymi daniami. Zazwyczaj stół udekorowany jest różnego rodzaju pierniczkami, które chyba najmocniej kojarzą się wszystkim z okresem świątecznym. W półmiskach i talerzach lądują więc pierniki czekoladowe polane słodkim lukrem czy wypełnione owocowymi nadzieniami. Pierniczki to ciastka, które zdecydowanie najbardziej podkreślają atmosferę ciepłych, rodzinnych świąt. Okazuje się jednak, że nie tylko takie wypieki pojawiają się na polskich stołach. Coraz częściej lądują na nich również inne ciekawe i fajne ciastka, które można upiec samemu z niewielu składników. To doskonała alternatywa dla tych wszystkich, którzy nie przepadają za specyficznym smakiem bożonarodzeniowych pierniczków.

Czym są zatem ciastka na Boże Narodzenie? Czy różnią się czymś od dobrze znanych nam pierników? Otóż często przybierają zabawne świąteczne formy i ozdobione są tak, aby przypominały święta. Mogą to być najzwyklejsze kruche ciastka, jednak wykrojone w kształcie choinki czy też bałwanka. Piekąc ciastka, można tak naprawdę dowolnie modyfikować ich skład albo formę, żeby wypieki nabrały świątecznego wyrazu. Niekiedy wystarczy dodać do ciastek szczyptę przypraw, takich jak anyż, kardamon, imbir lub cynamon, aby ciastko kojarzyło się z Bożym Narodzeniem. Również ozdobienie ciastek może nadać im świątecznego charakteru, np. obsypanie ich kruszonymi orzechami włoskimi lub suszoną żurawiną.

Pyszne i proste przepisy na ciasteczka bożonarodzeniowe

Jedne z najlepszych ciasteczek na Boże Narodzenie są jednocześnie maślane i kruche. Wystarczy zagniecenie kilku składników ze sobą (mąka krupczatka, masło, jajka, cukier puder, jogurt naturalny i proszek do pieczenia), a następnie zrobienie z nich ciasta, wycięcie ciasteczek i upieczenie. Przepis jest prosty i szybki, ponieważ maślane ciastka pieką się przez ok. 10-12 minut. Wśród wigilijnych przepisów na ciastka królują też orzechowe, których przyrządzenie zajmuje maksymalnie 30 minut. Aromatyczne ciastka orzechowe jak żadne inne podkreślą zapach prawdziwego Bożego Narodzenia!

Prym wiodą również ciasteczka cynamonowe, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Z kilku składników wyczarować można obłędnie pachnące ciastka z cynamonem, które wspaniale smakują również ze szczyptą goździków, imbiru i melasy. Ostatnio popularnością cieszą się też tzw. popękane ciasteczka, których czas pieczenia to maksymalnie ok. 10 minut.

Dobre przepisy na ciastka na Boże Narodzenie – czy znasz je wszystkie?

Ciastka bożonarodzeniowe za granicą

Polskie ciasteczka wypiekane z okazji Bożego Narodzenia nie są jedynymi, jakie jada się tego szczególnego dnia. Za granicą rodziny również spotykają się przy wspólnym suto zastawionym stole, jednak tam spożywa się zupełnie inne słodkości niż u nas. Jakie ciastka bożonarodzeniowe jedzą mieszkańcy różnych państw? Oto kilka przykładów, które mogą zaskoczyć.

  1. Norwegia – w tym państwie na Boże Narodzenie jada się aż siedem różnych rodzajów ciasteczek. Wśród nich mamy m.in. Pepperkaker (pierniczki), Sandkaker (tarteletki), Krumkaker (rożki), Fattigmann (ciastka z kardamonem i koniakiem) oraz Serinakaker (okrągłe ciastka).
  2. Włochy – najbardziej popularne na święta są ciasteczka Sassanelli, w których środku znajdują się migdały, cynamon oraz koncentrat z winogrona, znany w Italii jako Vincotto.
  3. Grecja – tutaj na Boże Narodzenie najchętniej jada się ciastka Kourabiedes, czyli białe ciastka, które obowiązkowo powinny zostać posypane cukrem pudrem.
  4. Hiszpania – najpopularniejsze są Polvorones, czyli bożonarodzeniowe ciastka prosto z Andaluzji. Kruche wypieki najczęściej jada się z cynamonem i migdałami.
  5. Niemcy – na Boże Narodzenie często przyrządzane są Springerle, czyli anyżowe herbatniki. To jeden z najstarszych deserów znanych w Niemczech.
  6. Australia – tam najchętniej jada się niewielkie ciastka z bakaliami, które mają przeróżne bożonarodzeniowe kształty.

Przepis na ciastka na Boże Narodzenie – który z nich jest najlepszy?

Słodkie ciastka bożonarodzeniowe to tradycja w wielu domach. Zamiast oklepanych pierniczków warto w tym roku przyrządzić jednak zupełnie inne ciastka, które zaskoczą gości. Które z nich będą najlepsze? Sprawdź kilka przepisów na smaczne bożonarodzeniowe ciasteczka.

  • Ciastka maślane z karmelem – warto ozdobić je płatkami uprażonych na suchej patelni migdałów. Maślane ciasteczka doskonale smakować będą również z dodatkiem aromatu pomarańczowego.
  • Kruche ciasteczka ze śliwką – należy przygotować takie z masą z białego maku, a także dodatkiem różnych bakalii. Śliwka podkreśli smak kruchych ciasteczek, idealnie komponując się z bożonarodzeniową atmosferą przy stole.
  • Rogaliki z marcepanem – to specyficzne ciastka, które nie są przesadnie słodkie. Poza tym upiec je można w zaledwie 20 minut, więc są szybkie w przygotowaniu.
  • Trufle czekoladowe – możesz przyrządzić je w formie okrągłych ciasteczek. Trufle są miękkie i delikatne w smaku. Warto przyrządzić wersję zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych (np. z koniakiem).
  • Rogaliki orzechowe – świetny deser dla całej rodziny, którego smak podkreśli magię świąt. Warto zrobić rogaliki na bazie jogurtu oraz pełnoziarnistej mąki pszennej.
  • Ciasteczka bezowe z orzechami – doskonała propozycja dla fanów bezy. Przygotowanie ciasteczek zajmuje zaledwie kwadrans. Składników w ciasteczkach jest bardzo niewiele, bo tylko zmielone orzechy włoskie, białko jaj, sól, cukier puder i sok z cytryny, ewentualnie krem czekoladowy.

Wskazówki dla osób na diecie!

Chcesz przygotować smaczne ciastka na Boże Narodzenie, ale obawiasz się o swoją wagę? Zawsze możesz zastąpić masło np. margaryną, w której nie ma dużej zawartości tłuszczu. Świetnym sposobem na zaoszczędzenie kalorii będzie też nienatłuszczanie blachy do pieczenia, a używanie wyłącznie specjalnego papieru. Mąkę pszenną w przepisach warto będzie z kolei podmienić na pełnoziarnistą lub zmieszać obie – oczywiście pod warunkiem, że przepis na ciastka bożonarodzeniowe umożliwia opcję zamiany składników.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto