Przepis na pączki serowe krok po kroku
- Ser twarogowy tłusty 200 g
- Śmietana 12% 100 g
- Żółtko jajka 2 szt.
- Cukier 75 g
- Mąka pszenna typ 750 200 g
- Olej rzepakowy 500 ml
Do miski włóż ser twarogowy, śmietanę, żółtka jaja, cukier oraz opakowanie cukru wanilinowego. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieć widelcem.
Do masy serowej dodaj mąkę, czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i składniki wymieszaj.
Zawartość miski przesyp na podsypaną mąką stolnicę i zagniataj ciasto.
Następnie ciasto podziel na około 30 części.Z każdej z nich uformuj małą kulkę o wielkości orzecha włoskiego.
Do szerokiego garnka wlej olej, rozgrzej go do około 180 stopni C. Następnie włóż do garnka tyle kulek, ile zmieści się na jednej warstwie z zachowaniem odstępów między pączkami).
Pączki serowe smaż z dwóch stron na złoty kolor (około 1,5 minuty na stronę).
Usmażone pączki wyjmij łyżką cedzakową i ułóż je na ręczniku papierowym. Smażenie powtórz do momentu przygotowania wszystkich pączków.
Pączki serowe przed padaniem posyp cukrem pudrem.
-
Faworki
-
Pączki
-
Churros
-
Oponki serowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Faworki na piwie
-
Faworki drożdżowe
-
Pączki z piekarnika
-
Faworki z piekarnika
-
Pączki pieczone
-
Pączki hiszpańskie
-
Pączki z ziemniakami
-
Szybkie pączki
-
Pączki z mascarpone
-
Faworki z ciasta francuskiego
-
Faworki Thermomix
-
Pączki wiedeńskie
-
Przepisy na tłusty czwartek

(liczba kalorii)
Pączki serowe - cechy przepisu
Więcej o pączkach serowych
Małe pączki serowe świetnie sprawdzą są jako przekąska w pracy czy szkole. Łatwy przepis na szybkie kulki serowe jest naprawdę prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Pączki serowe wywodzą się z kuchni polskiej. Świetnie nadają się na smaczny poczęstunek dla osób na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania mini pączków potrzebujemy następujących produktów spożywczych: sera twarogowego tłustego, śmietany 12%, jajek, cukru, mąki pszennej, oleju rzepakowego, sody oczyszczonej, cukru wanilinowego oraz cukru pudru.
A więc jak zrobić pączki serowe? Przepis na mini pączki serowe gotowe w 5 minut jest naprawdę łatwy, wystarczy że do miski dodamy następujące składniki: ser twarogowy, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy - wszystkie składniki mieszamy ze sobą do ich połączenia. Następnie do masy dodajemy mąkę pszenną, łyżeczkę sody i mieszamy. Zawartość miski wsypujemy na blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na małe kuleczki. Do dużego naczynia wlewamy olej i rozgrzewamy go, wkładamy na gorący olej kulki i obsmażamy. Gdy będziemy wyciągać je z oleju najlepiej ułożyć kulki z twarogu na ręczniku do odsączenia. Przed podaniem smażone kulki posypać cukrem pudrem.
Jajka i twaróg użyte do przygotowania mini pączków serowych to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to jest pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne. Dodatkowo w żółtku jaja znajdziemy beta-karoten oraz luteinę - składniki te dopowiadają za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.
Podsumowując przepis na pączki serowe jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Jest to doskonała propozycja na smaczną przekąskę do kawy i herbaty. Pączki bez obawy możesz dać dziecku do szkoły lub zabrać je ze sobą do pracy. Jest to doskonała propozycja na danie podawane dla znajomych podczas spotkań. Pączki posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Pączki przygotujesz w ekspresowym tempie, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Wartości odżywcze pączom serowych
Energia i białka
Węglowodany w pączkach serowych
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na pączki serowe
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki serowe
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach serowych
Lista alergenów dla pączom serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietana 12%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750