Przepis na pączki serowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cukier wanilinowy, cukier puder
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica, miska, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy

Do miski włóż ser twarogowy, śmietanę, żółtka jaja, cukier oraz opakowanie cukru wanilinowego. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieć widelcem.

Do masy serowej dodaj mąkę, czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i składniki wymieszaj.

Zawartość miski przesyp na podsypaną mąką stolnicę i zagniataj ciasto.

Następnie ciasto podziel na około 30 części.Z każdej z nich uformuj małą kulkę o wielkości orzecha włoskiego.

Do szerokiego garnka wlej olej, rozgrzej go do około 180 stopni C. Następnie włóż do garnka tyle kulek, ile zmieści się na jednej warstwie z zachowaniem odstępów między pączkami).

Pączki serowe smaż z dwóch stron na złoty kolor (około 1,5 minuty na stronę).

Usmażone pączki wyjmij łyżką cedzakową i ułóż je na ręczniku papierowym. Smażenie powtórz do momentu przygotowania wszystkich pączków.

Pączki serowe przed padaniem posyp cukrem pudrem.

Pączki serowe ułożone na czarnym talerzu i posypane cukrem pudrem.
Pączki serowe
Koszt przygotowania dania
10.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
645 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Pączki serowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pączkach serowych

Małe pączki serowe świetnie sprawdzą są jako przekąska w pracy czy szkole. Łatwy przepis na szybkie kulki serowe jest naprawdę prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Pączki serowe wywodzą się z kuchni polskiej. Świetnie nadają się na smaczny poczęstunek dla osób na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania mini pączków potrzebujemy następujących produktów spożywczych: sera twarogowego tłustego, śmietany 12%, jajek, cukru, mąki pszennej, oleju rzepakowego, sody oczyszczonej, cukru wanilinowego oraz cukru pudru.

A więc jak zrobić pączki serowe? Przepis na mini pączki serowe gotowe w 5 minut jest naprawdę łatwy, wystarczy że do miski dodamy następujące składniki: ser twarogowy, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy - wszystkie składniki mieszamy ze sobą do ich połączenia. Następnie do masy dodajemy mąkę pszenną, łyżeczkę sody i mieszamy. Zawartość miski wsypujemy na blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na małe kuleczki. Do dużego naczynia wlewamy olej i rozgrzewamy go, wkładamy na gorący olej kulki i obsmażamy. Gdy będziemy wyciągać je z oleju najlepiej ułożyć kulki z twarogu na ręczniku do odsączenia. Przed podaniem smażone kulki posypać cukrem pudrem.

Jajka i twaróg użyte do przygotowania mini pączków serowych to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to jest pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne. Dodatkowo w żółtku jaja znajdziemy beta-karoten oraz luteinę - składniki te dopowiadają za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Podsumowując przepis na pączki serowe jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Jest to doskonała propozycja na smaczną przekąskę do kawy i herbaty. Pączki bez obawy możesz dać dziecku do szkoły lub zabrać je ze sobą do pracy. Jest to doskonała propozycja na danie podawane dla znajomych podczas spotkań. Pączki posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Pączki przygotujesz w ekspresowym tempie, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Wartości odżywcze pączom serowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
Białko
5.16 g
6.19 g

Węglowodany w pączkach serowych

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
21.29 g
25.54 g
Węglowodany przyswajalne
20.86 g
25.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.43 g
0.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
47.88 g
57.46 g
Tłuszcze nasycone
4.81 g
5.77 g
Tłuszcze nienasycone
43.07 g
51.69 g
Cholesterol
45.29 mg
54.35 mg

Witaminy w przepisie na pączki serowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pączki serowe

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
74.88 mg
89.86 mg
Potas
63.78 mg
76.53 mg
Wapń
37.97 mg
45.56 mg
Żelazo
0.90 mg
1.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pączom serowych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach serowych

Lista alergenów dla pączom serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania pączom serowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
24.20
Jak oceniasz przepis na pączki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób