Pączki serowe

Opublikowano: 01.06.2021 r., 15:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pączki serowe ułożone na czarnym talerzu i posypane cukrem pudrem.
Pączki serowe
Małe pączki serowe to doskonała propozycja na smaczną przekąskę do kawy lub herbaty. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj ich te pyszne pączki. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 25 min
645 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier (75 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (200 g)
  • Olej rzepakowy (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cukier wanilinowy, cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica, miska, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy

Przepis na pączki serowe krok po kroku

Do miski włóż ser twarogowy, śmietanę, żółtka jaja, cukier oraz opakowanie cukru wanilinowego. Wszystkie składniki dokładnie rozgnieć widelcem.

Do masy serowej dodaj mąkę, czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i składniki wymieszaj.

Zawartość miski przesyp na podsypaną mąką stolnicę i zagniataj ciasto.

Następnie ciasto podziel na około 30 części.Z każdej z nich uformuj małą kulkę o wielkości orzecha włoskiego.

Do szerokiego garnka wlej olej, rozgrzej go do około 180 stopni C. Następnie włóż do garnka tyle kulek, ile zmieści się na jednej warstwie z zachowaniem odstępów między pączkami).

Pączki serowe smaż z dwóch stron na złoty kolor (około 1,5 minuty na stronę).

Usmażone pączki wyjmij łyżką cedzakową i ułóż je na ręczniku papierowym. Smażenie powtórz do momentu przygotowania wszystkich pączków.

Pączki serowe przed padaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na pączki serowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pączom serowych

Małe pączki serowe świetnie sprawdzą są jako przekąska w pracy czy szkole. Łatwy przepis na szybkie kulki serowe jest naprawdę prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Pączki serowe wywodzą się z kuchni polskiej. Świetnie nadają się na smaczny poczęstunek dla osób na diecie wegetariańskiej. Do przygotowania mini pączków potrzebujemy następujących produktów spożywczych: sera twarogowego tłustego, śmietany 12%, jajek, cukru, mąki pszennej, oleju rzepakowego, sody oczyszczonej, cukru wanilinowego oraz cukru pudru.

A więc jak zrobić pączki serowe? Przepis na mini pączki serowe gotowe w 5 minut jest naprawdę łatwy, wystarczy że do miski dodamy następujące składniki: ser twarogowy, śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy - wszystkie składniki mieszamy ze sobą do ich połączenia. Następnie do masy dodajemy mąkę pszenną, łyżeczkę sody i mieszamy. Zawartość miski wsypujemy na blat i zagniatamy. Ciasto dzielimy na małe kuleczki. Do dużego naczynia wlewamy olej i rozgrzewamy go, wkładamy na gorący olej kulki i obsmażamy. Gdy będziemy wyciągać je z oleju najlepiej ułożyć kulki z twarogu na ręczniku do odsączenia. Przed podaniem smażone kulki posypać cukrem pudrem.

Jajka i twaróg użyte do przygotowania mini pączków serowych to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to jest pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne. Dodatkowo w żółtku jaja znajdziemy beta-karoten oraz luteinę - składniki te dopowiadają za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Podsumowując przepis na pączki serowe jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Jest to doskonała propozycja na smaczną przekąskę do kawy i herbaty. Pączki bez obawy możesz dać dziecku do szkoły lub zabrać je ze sobą do pracy. Jest to doskonała propozycja na danie podawane dla znajomych podczas spotkań. Pączki posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Pączki przygotujesz w ekspresowym tempie, dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Alergeny w pączkach serowych

Lista alergenów dla pączom serowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Śmietana 12%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze pączom serowych

na 100g gotowej potrawy

Jajka i twaróg użyte do przygotowania mini pączków serowych to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to jest pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne. Dodatkowo w żółtku jaja znajdziemy beta-karoten oraz luteinę - składniki te dopowiadają za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Pamiętaj jednak, że jest to produkt smażony w głębokim tłuszczu, dlatego uważaj na jego nadmiar w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
537.54
645.05
Białko (g)
5.16
6.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
21.29
25.54
Węglowodany przyswajalne (g)
20.86
25.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
47.88
57.46
Tłuszcze nasycone (g)
5.14
6.16
Tłuszcze nienasycone (g)
42.75
51.29
Cholesterol (mg)
45.29
54.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
74.88
89.86
Potas (mg)
63.78
76.53
Wapń (mg)
37.97
45.56
Żelazo (mg)
0.90
1.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pączom serowych 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pączom serowych

Koszt składników
24.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
500 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
24.20