Potrawy smażone na głębokim tłuszczu - polecane przepisy
-
Faworki
Faworki to wspaniały pomysł na pyszny i szybki deser. Tradycyjnie kojarzą się z karnawałem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, …
15 + 30 min łatwy 10 659 kcal -
Pączki
Pączki to idealny pomysł na pyszne słodkości, które skradną serce każdego, kto ich spróbuje. Są niezwykle puszyste i miękkie, a …
30 + 30 min średni 8 786 kcal -
Tempura
Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć …
15 + 20 min łatwy 6 1337 kcal -
Chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa …
30 + 30 min łatwy 10 -
Frytki
Frytki to mój ulubiony fast food. Mimo że frytki wydają się czymś banalnym w przygotowaniu, to często zastanawiamy się jak …
30 min średni 5 1074 kcal
Potrawy smażone na głębokim tłuszczu - pozostałe przepisy
-
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego to pomysł na idealny deser, które podbije serca wszystkich, którzy go spróbują. Pączki są idealnie miękkie …
30 + 15 min łatwy 16 288 kcal -
Pączki serowe
Małe pączki serowe świetnie sprawdzą są jako przekąska w pracy czy szkole. Łatwy przepis na szybkie kulki serowe jest naprawdę …
25 min łatwy 5 645 kcal -
Faworki na piwie
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 40 min łatwy 20 52 kcal -
Poutine
Poutine to pyszne, kanadyjskie danie na obiad. Składają się na niego frytki, smaczny sos i ser mozzarella. Tak podane frytki …
30 + 30 min łatwy 6 -
Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to bardzo dobry pomysł na smaczne ciasta do kawy i herbaty. Faworki sprawdzą się na karnawał jako zamiennik …
140 + 20 min łatwy 20 -
Smażone zielone pomidory
Smażone zielone pomidory to nie tylko tytuł dobrze znanego filmu z 1991 roku. To także pyszna przekąska, którą koniecznie musisz …
20 + 15 min łatwy 2
-
Pączki z piekarnika
Pączki z piekarnika to idealny pomysł na podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Te pączki możesz przygotować dla …
60 + 20 min łatwy 24 165 kcal -
Faworki z piekarnika
Faworki z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszne łakocie na karnawał i dzień powszedni. Smaczne faworki z cukrem pudrem …
15 + 20 min łatwy 20 -
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki …
15 + 20 min łatwy 10 704 kcal -
Sajgonki warzywne
Sajgonki warzywne to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Sajgonki to danie pochodzące z kuchni chińskiej. Przygotować je …
20 + 20 min łatwy 5 1683 kcal
-
Pakora
Pakora to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę na bazie smażonych na głębokim oleju warzyw. Smaczne warzywa w cieście z …
15 + 20 min łatwy 6 -
Pączki z ziemniakami
Pączki z ziemniakami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Z tego przepisu przychodzą niezwykle smaczne i bardzo puszyste. Dodatek ziemniaków …
20 + 20 min łatwy 15 155 kcal -
Tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu …
10 + 10 min łatwy 4 -
Pączki z mascarpone
Pączki z mascarpone to świetny pomysł na pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci Włoskiego serka. Przepis na pączki z …
140 + 20 min łatwy 15 597 kcal -
Szybkie pączki
Szybkie pączki to prosty przepis na deser idealnie komponujący się z kawą i herbatą podczas towarzyskich spotkań. Przepis na szybkie …
140 + 25 min łatwy 14 611 kcal -
Faworki z ciasta francuskiego
Faworki z ciasta francuskiego to bardzo dobry pomysł na szybkie i smaczne łakocie. Faworki można podać dzieciom na podwieczorek jako …
15 + 20 min łatwy 20 319 kcal
-
Faworki Thermomix
Jeśli tłusty czwartek nie może obejść się bez chrustów to faworki Thermomix będą szybkim i smacznym rozwiązaniem. Te pyszne, chrupiące …
40 + 15 min łatwy 30 105 kcal -
Pączki wiedeńskie
Pączki są dla wielu osób obowiązkowe na tłusty czwartek, lecz nie każdemu chce się zagniatać ciasto drożdżowe. Dlatego mam dla …
60 min średni 12 450 kcal -
Frytki z serem
Frytki z serem to pomysł idealny na pyszną i niebanalną kolację. Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne i stanowią ciekawszą …
15 + 25 min łatwy 2 -
Lukier do pączków
Kto z nas nie kocha wypieków z dodatkiem słodkiego lukru? Zastanawiałeś się kiedyś, jak on powstaje? Okazuje się, że jest …
10 min łatwy 5
-
Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe z twarogu może i nie będą przypominać tradycyjnych pączków, ale ich smak wcale nie będzie od nich gorszy. …
45 min łatwy 35 177 kcal -
Chrusty drożdżowe
Faworki to tradycyjne polskie, litewskie i niemieckie chrupkie ciastka o delikatnie słodkim smaku. Kształtem przypominają złożone kokardki, są smażone w …
60 + 10 min łatwy 30 80 kcal -
Faworki z karpia
Faworki z karpia to niecodzienny i bardzo oryginalny sposób na przyrządzenie tej ryby. Karp kojarzy się przede wszystkim z okresem …
30 min średni 1 1078 kcal -
Pączki angielskie
Domowe pączki angielskie z serka homogenizowanego są szybkie (wręcz ekspresowe!) do zrobienia. Zazwyczaj składniki na te pączki można znaleźć w …
20 min łatwy 30 139 kcal -
Domowe pączki
Domowe pączki z marmoladą idealnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek, ale też jako smakołyk dla dzieci lub na …
50 min średni 24 376 kcal -
Pączek wiedeński
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Dodatkowo cukier puder i sok z cytryny …
40 + 10 min średni 15
-
Oponki z twarogiem
Oponki z twarogiem to doskonała propozycja na pyszne łakocie do kawy i herbaty. Oponki można udekorować lukrem lub domowym kremem …
140 + 20 min łatwy 12 704 kcal -
Pączki z serem
Pyszne, delikatne i wilgotne kuleczki z nadzieniem serowym to nic innego jak pączki z serem. Pączki z czasem doczekały się …
20 + 5 min łatwy 20 193 kcal -
Pączki z budyniem
Domowe pączki z budyniem nadają się na poczęstunek dla gości lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, …
80 min średni 24 400 kcal -
Pączki twarogowe
Pączki twarogowe to doskonała propozycja na domowe ciasto drożdżowe z serem. Smaczne mini pączki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako …
10 + 20 min łatwy 15
Potrawy smażone na głębokim tłuszczu - spis potraw do smażenia
Potrawy smażone na głębokim tłuszczu chętnie przygotowywane są w barach typu fast-food. Smażenie to przeciwskazana metoda przygotowywania posiłków w wielu dietach (np. diecie lekkostrawnej). Jedzenie, które przygotujemy na głębokim tłuszczu jest bardzo smaczne. Podczas tej obróbki termicznej możemy przygotować wiele ciekawych potraw, które będą bardzo aromatyczne. Do przygotowania potraw smażonych na głębokim tłuszczu wykorzystuje się olej, do którego wrzuca się przygotowywane półprodukty dania. Ta metoda obróbki termicznej świetnie sprawdzi się do przygotowania smacznych dań obiadowych w krótkim czasie. Aby przygotować dania tą metodą obróbki termicznej potrzebujesz głęboki garnek lub patelnie. W artykule tym dowiesz się jak smażyć w głębokim tłuszczu oraz jakie przepisy można przygotować z wykorzystaniem tej metody obróbki termicznej.
Smażenie na głębokim tłuszczu – opis metody obróbki termicznej
Smażenie na głębokim tłuszczu – krótki opis
Smażenie na głębokim tłuszczu jest to technika obróbki termicznej, która polega na smażeniu żywności w oleju, specjalnej fryturze, smalcu lub maśle klarowanym w takiej ilości, aby cały produkt zanurzony był w wyżej wymienionym tłuszczu. Ta metoda obróbki termicznej znana jest od setek lat i stosuje się ją w większości kuchni świata (np. w kuchni amerykańskiej, europejskiej, azjatyckiej czy bliskowschodniej).
Aby przygotować dania smażone na głębokim tłuszczu możemy wykorzystać wiele różnych akcesoriów kuchennych. W domowych warunkach możemy skorzystać z frytkownicy, garnka, woka, głębokiej patelni czy rondelka. W celach gastronomicznych korzysta się ze specjalnych frytur. Do przygotowania potraw wykorzystuje się gorący tłuszcz. Na głębokim tłuszczu najczęściej przygotowywane jest mięso, frytki lub pączki.
Do smażenia na głębokim tłuszczu w domowych warunkach najlepiej wykorzystać wok z okrągłym dnem, ponieważ wykorzystamy znacznie mniejszą ilość tłuszczu niż np. przy użyciu garnka. Jednak do przygotowania potraw smażonych możesz także wykorzystać głęboki garnek lub patelnię. Do smażenia na głębokim tłuszczu warto zwrócić także uwagę na wybór dobrego jakościowo tłuszczu, na którym będziemy smażyć potrawy.
Zalety smażenia na głębokim tłuszczu
Zalet metody smażenia na głębokim tłuszczu jest bardzo wiele. Ta metoda obróbki termicznej niewątpliwie skraca czas przygotowywania potraw, ponieważ produkt smażony w całości zanurzony jest w gorącym tłuszczu. Do innych zalet smażenia na głębokim tłuszczu możemy zaliczyć:
- Możliwość przygotowania wielu produktów spożywczych. Na głębokim tłuszczu możemy przygotować mięsa, frytki, faworki lub pączki.
- Smażenie na głębokim tłuszczu kojarzone jest z produktami wysokokalorycznymi, jednak jeśli przed smażeniem dobrze rozgrzejemy tłuszcz potrawa nie będzie go aż tak dużo wchłaniała.
- Dodatkowo smażenie na głębokim tłuszczu w wysokiej temperaturze sprawia, że potrawy są dużo bezpieczniejsze pod względem mikrobiologicznym.
Smażenie na głębokim tłuszczu - praktyczne porady
Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych wskazówek, które możesz wykorzystać podczas smażenia produktów w głębokim tłuszczu:
- Do smażenia na głębokim tłuszczu wybieraj tłuszcze wysokiej jakości. Tłuszcze przeznaczone do smażenia powinny charakteryzować się wysokim punktem dymienia, dużą zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych a niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Podczas smażenia na głębokim tłuszczu zadbaj o odpowiednią temperaturę oleju. Temperaturę dobierz do smażenia konkretnego produktu spożywczego. Warto wykorzystać specjalne termometry do sprawdzenia ile stopni w danej chwili posiada tłuszcz na którym zamierzamy smażyć produkty.
- Nie smaż na raz zbyt dużej ilości produktów spożywczych. Odpowiedni stosunkiem smażonej żywności do ilości tłuszczu wynosi 1:10. Warto nie przekraczać tego stosunku, ponieważ zbyt duża ilość produktów na raz sprawi, że temperatura tłuszczu spadnie i produkty wchłoną go dużo więcej.
- Przed smażeniem na głębokim tłuszczu produkty spożywcze warto odpowiednio przygotować. W tym celu osusz dokładnie produkt oraz przed smażeniem usuń z niego nadmiar panierki.
- Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu produkty po usmażeniu możemy wyłożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Aby skrócić czas smażenia warto zadbać o odpowiednią wielkość produktów. Dania mięsne warto przygotować w mniejszych porcjach.
Przepisy na potrawy smażone na głębokim tłuszczu - opis
Smażenie na głębokim tłuszczu najchętniej wykorzystywane jest w restauracjach typu fast-food. W domowych warunkach tą metodą obróbki termicznej możemy przygotować pyszne frytki, faworki lub pączki. W kuchni polskiej na głębokim oleju często przyrządza się również kurczaka w chrupiącej panierce. W zależności od potrawy, którą zamierzamy usmażyć na głębokim tłuszczu, będzie różnił się czas smażenia. W kuchni Dalekiego Wschodu tą metodą obróbki termicznej przygotowywane jest mięso, warzywa, grzyby, sery lub tofu. Dania mięsne warto przygotować w małych porcjach, aby skrócić czas smażenia. Do przygotowywania potraw smażonych na głębokim tłuszczu wykorzystuje się gorący olej lub inny tłuszcz.
Pączki
Pączki to danie kuchni polskiej, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego wykonanego najczęściej z mąki pszennej. Gotowe ciasto formuje się na kształt lekko spłaszczonej kulki i smaży się na głębokim tłuszczu. Smaczne pączki po usmażeniu powinny mieć kolor ciemnozłoty lub jasnozłoty. Gotowe pączki przeważnie nadziewane są konfiturą lub marmoladą po usmażeniu. Do nadziewania pączków można wykorzystać również budyń, czekoladę czy masę twarogową. Usmażone pączki przed podaniem oprószone są cukrem pudrem lub polane lukrem. Dodatkowo lukier można posypać skórką pomarańczy lub można go zastąpić roztopioną czekoladą. Sycące paczki doskonale smakują z dodatkiem kawy lub herbaty.
Faworki
Faworki kształtem przypominają kokardkę. Znane są w kuchni polskiej, litewskiej oraz niemieckiej. Faworki to chrupiące ciasteczka o słodkim smaku, które smaży się w głębokim tłuszczu i posypuje cukrem pudrem. Najczęściej przygotowywane są w okresie karnawału oraz tłustego czwartku. Ciasto na faworki przygotowuje się z mąki pszennej, żółtek oraz tłuszczu (masła i śmietany), cukru oraz odrobiny spirytusu. Dodatek spirytusu sprawia, że ciasto jest bardziej pulchne oraz zapobiega przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu podczas smażenia. Sycące faworki doskonale smakują z dodatkiem kawy lub herbaty.
Frytki
Frytki to ziemniaki pokrojone w kształt słupków. Do przygotowania frytek możemy wykorzystać również inne warzywa, w obecnych czasach chętnie stosowane są marchewki lub buraki. Frytki najczęściej wykorzystywane są jako dodatek do obiadu. W restauracjach często goszczą na talerzach jako dodatek do mięs lub jako samodzielny danie podane z dodatkiem sosu oraz soli. Tradycyjnie frytki smażone są w głębokim tłuszczu, jednak możemy je także przygotować w piekarniku bez dodatku tłuszczu.