Przepisy na tłusty czwartek

przepisy na tłusty czwartek

W tradycji europejskiej i polskiej Tłusty Czwartek oznacza ruchome święto rozpoczynające zapusty, czyli zabawy na koniec karnawału. Niegdyś zapusty obchodzono bardzo hucznie, obecnie zaś ich pozostałością są obchody karnawału w Rio czy karnawału w Wenecji. Niegdyś w Tłusty Czwartek jadano tłuste potrawy mięsne i bułeczki nadziewane słoniną. Obecnie w Polsce reliktem tego zwyczaj jadania i częstowania znajomych wypiekami smażonymi na głębokim tłuszczu, jak pączki, oponki czy faworki. W Tłusty Czwartek częstujemy znajomych i rodzinę pączkami. Na imprezę tego dnia przygotowujemy faworki lub oponki. Ponieważ ciasto na pączki jest dość trudne do zrobienia, bardziej popularne stają się szybkie i proste oponki serowe lub drożdżowe.

Przepisy na tłusty czwartek - polecane przepisy

Przepisy na tłusty czwartek - pozostałe przepisy

Przepisy na Tłusty Czwartek - sprawdzone przepisy na pączki, faworki i oponki

Tłusty Czwartek kojarzy się z dniem słodkości, kiedy to nie musimy dbać o linię i możemy sobie pozwolić na furę tłustych, tuczących ciastek. W tym dniu możemy się nie ograniczać. Pączki z reguły kupujemy w cukierniach, gdyż są trudne do zrobienia w domu. Warto jednak poznać przepis na proste i szybkie oponki, które z łatwością można zrobić w domu. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy na Tłusty Czwartek i doradzamy co zrobić na imprezę tego dnia.

Potrawy, przekąski i wypieki na Tłusty Czwartek

Tłusty czwartek - święto słodkości

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym przypadającym w ostatni czwartek karnawału. Jego data zależy od daty Wielkiej Nocy. Otwiera on okres zwany w naszej tradycji “ostatki”, czyli ostatnie dni, kiedy można się bawić. Ostatki trwają od tłustego czwartku do najbliższego wtorku. Następnym dniem jest środa popielcowa, czyli początek Wielkiego Postu. W tradycji chrześcijańskiej karnawał był okresem przyjemności i zabaw po narodzinach Jezusa Chrystusa, natomiast Wielki Post oznaczał wstrzemięźliwość i przygotowanie się do obchodów Wielkiej Nocy.

Tłusty czwartek wpisuje się w cykl świąteczny związany z przystosowaniem się do przyrody i ma swoje źródło w czasach zamierzchłych. Przypuszcza się, że karnawał zimowy w Europie był okresem kiedy ludzie nie pracowali w polu i mieli więcej czasu na zabawy. Wtedy też należało zjeść nagromadzone zapasy mięsa, aby się nie zepsuły. Być może Tłusty Czwartek był sygnałem, aby zjeść ostatnie psujące się zapasy. Potem następował okres przednówku, kiedy to zapasy na zimę powoli się kończyły i nierzadko panował głód.

Zarówno w tradycji polskiej, jak i w tradycjach innych krajów chrześcijańskich, ostatni okres karnawału, zwany “zapusty”, lub “mięsopust” obchodzono szczególnie hucznie. Do dziś największym świętem związanym z zapustami jest karnawał w Rio i karnawał w Wenecji. W polskiej kulturze ludowej zapusty świętowano hucznymi zabawami, przebierankami, chodzeniem po domach i proszeniem o poczęstunek, tańcami i śpiewami.

Kiedyś Tłusty Czwartek nie był dniem słodkości. Tego dnia jadano tłuste potrawy, głównie mięsne. Jako główne przekąski królowały bułki nadziewane słoniną, które stały się pierwowzorem dzisiejszych pączków. Słodkie wypieki pojawiły się już w XVI wieku, jednak należało poczekać do XIX wieku kiedy to upowszechnił się tani cukier.

Obecnie Tłusty Czwartek nie jest dniem wolnym od pracy, dlatego też nie wiąże się z hucznymi zabawami i przyjęciami. Menu na ten dzień nie jest szczególnie wyszukane i rzadko z tej okazji organizuje się imprezy.

Jakie menu przygotowujemy na Tłusty Czwartek

We współczesnej tradycji menu na Tłusty Czwartek nie różni się od dań codziennych. Jednak tego dnia nie odmawiamy sobie tłustych słodkości. Wypieki jakie wówczas przygotowujemy to głównie słodkie przekąski smażone na głębokim tłuszczu.

Tradycyjne i nowoczesne przepisy na Tłusty Czwartek:

  • pączki,
  • faworki lub chruściki,
  • oponki.

Obecnie obyczaje na Tłusty Czwartek nieco się zmieniły. Zamiast hucznych, ludowych zabaw po prostu raczymy się słodkościami, czyli tłustymi wypiekami smażonymi na głębokim tłuszczu. Pączki przynosimy do pracy, częstujemy się nawzajem. W domu prześcigamy się, kto zjadł więcej pączków. Jest to miłe, wesołe święto. Jedynym problemem jest, co zrobić, aby tego dnia dzieci nie jadły zbyt dużo tuczących ciastek i cukru.

Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Jak zrobić domowe pączki i oponki

Tradycyjnym daniem tłustoczwartkowym są pączki, które tego dnia kupujemy i jadamy w dużych ilościach, gdyż w tym dniu pozwalamy sobie na odstępstwo nawet od diety odchudzającej. Cukiernie i sklepy przygotowują dużą ofertę pączków. Niestety wypieki te nie są tak smaczne jak na przykład w czasach PRL i trudno jest znaleźć naprawdę dobre pączki. Zauważa się również dbałość o linię również w ten dzień, gdyż kolejki po pączki nie są już tak długie jak niegdyś.

Czy warto poznać przepisy na domowe pączki? Obecnie mało kto robi tego typu wypieki, gdyż obawiamy się, że są one pracochłonne. Najbardziej jednak trudnym zadaniem jest upieczenie pączków, w głębokim tłuszczu, gdyż musimy na ten cel zużyć dość dużo tłuszczu, który się potem wylewa. Pączki możemy smażyć na oleju lub na smalcu. Warto jednak poznać przepis na ciasto na pączki, gdyż samodzielnie zrobione pączki będzie smaczniejsze i zdrowsze, gdyż mamy pewność, że nie zawierają sztucznych dodatków. Kupując wypieki nie mamy pewności czy do ich smażenia nie został użyty niezdrowy tłuszcz, zaś piekąc w domu wiemy, że tłuszcz jest świeży i odpowiedni.

Ciasto na pączki robimy na bazie ciasta drożdżowego, dlatego też potrzebny będzie zaczyn z drożdży. Ciasto robimy z mąki z dodatkiem żółtek, mleka, roztopionego masła oraz zaczynu z drożdży. W niektórych przepisach dodaje się również odrobinę alkoholu. Do ciasta dodajemy najwyżej 2 łyżki cukru, aby ciasto zanadto się nie spiekało podczas smażenia. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego z hakiem. Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie formujemy kulki i smażymy na głębokim tłuszczu. Nadzienie możemy nałożyć przed smażeniem zalepiając dokładnie otwór. Po upieczeniu pączki można wypełnić nadzieniem przy pomocy rękawa cukierniczego.

Najłatwiejsze do zrobienia są klasyczne, polskie pączki, lub żydowskie sufganijot. Trudniejsze są pączki wiedeńskie z ciasta ptysiowego, które wymagają ucierania ciasta w kąpieli wodnej. Jeśli jednak chcemy zrobić proste i szybkie ciasto, które smażymy na patelni, warto zdecydować się na oponki serowe lub hiszpańskie churros.

Proste, domowe oponki

Do prostych wypieków, które możemy szybko przygotować w domu, należą oponki serowe. Są to nieduże ciasteczka wywodzące się z brytyjskiej sztuki kulinarnej. Przygotowanie ciasta na oponki jest tak łatwe i szybkie, że w ciągu godziny możemy nasmażyć furę oponek na rodzinną kolację, czy też na imprezę. Angielskie oponki serowe robimy na bazie serka homogenizowanego, twarogowego lub innych. Ważne jest, aby ser nie był kwaśny. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy trochę śmietany. Nie potrzebujemy też zaczynu z drożdży, gdyż do angielskich oponek używa się mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Po przygotowaniu, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy krążki z dziurką w środku i smażymy na patelni po obu stronach. Podajemy z cukrem pudrem.

Podobnie szybko robimy oponki drożdżowe. Przepis nie zawiera sera. Najpierw robimy zaczyn z drożdży. Następnie łączymy wszystkie składniki, dodajemy do nich zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasto musi wyrosnąć. Wtedy dopiero możemy je rozwałkować, wykrawać krążki i smażyć.

Co zrobić na tłustoczwartkową imprezę - pyszne, domowe faworki

Jeśli w Tłusty Czwartek robimy imprezę warto usmażyć faworki. Faworki czy też chruściki to bardzo kruche ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu i podawane z cukrem pudrem. Tradycyjnie smażone są na ostatki, czyli ostatni tydzień karnawału, lecz ich podawanie zaczyna się już w

Tłusty Czwartek. Dlatego też na żadnej imprezie tego dnia nie może ich zabraknąć.

Zrobienie tych ciasteczek nie jest trudne, lecz nieco pracochłonne jest wałkowanie ciasta, wykrawanie i smażenie. Do wypieku faworków zużywamy też dość dużo tłuszczu. Ciasto na faworki robimy z mąki, żółtek i tłuszczu. Aby ciasto było bardziej pulchne dodaje się nieco spirytusu.

Najtrudniejszym i najbardziej pracochłonnym etapem jest zagniatanie ciasta. Należy je wielokrotnie zagniatać, rozwałkowywać, ubijać wałkiem, tak aby było dobre napowietrzone. Najprościej jest je rozwałkować, następnie złożyć na pół i znów rozwałkować. Czynność tę powtarzamy tak długo, aż ciasto zrobi się idealnie gładkie. Potem należy ciasto bardzo cienko rozwałkować. Musi być prawie przezroczyste. Kroimy je na grube paski, potem na mniejsze paseczki. W każdym robimy przecięcie w środku i przewijamy, aby powstał warkoczyk. Tak zrobione ciastka smażymy na głębokiej patelni wypełnionej tłuszczem. Warto podzielić surowe ciasto na kilka części i te części, na których nie pracujemy, przykryć ściereczką, aby nie obsychały.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto