Wyróżnione przepisy na pączki
-
Pączki z serka waniliowego
Pączki z serka waniliowego to prosty przepis na wspaniały deser. Pączki z serka homogenizowanego mają delikatną wilgotną konsystencję i zachowując …
10 + 20 min łatwy 15 440 kcal -
Chanuka
Chanuka to nazwa żydowskiego święta. Nie jest to nazwa dania samego w sobie. Chanuka zwana inaczej świętem Poświęcenia. Święto trwa …
30 + 30 min łatwy 10 -
Pączki z serka homogenizowanego
Pączki z serka homogenizowanego to pomysł na idealny deser, które podbije serca wszystkich, którzy go spróbują. Pączki są idealnie miękkie …
30 + 15 min łatwy 16 288 kcal -
Pączki serowe
Małe pączki serowe świetnie sprawdzą są jako przekąska w pracy czy szkole. Łatwy przepis na szybkie kulki serowe jest naprawdę …
25 min łatwy 5 645 kcal -
Pączki
Pączki to idealny pomysł na pyszne słodkości, które skradną serce każdego, kto ich spróbuje. Są niezwykle puszyste i miękkie, a …
30 + 30 min średni 8 786 kcal
Pozostałe przepisy na pączki
-
Pączki pieczone
Pączki pieczone to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pączki to idealny dodatek do kawy. Pieczone pączki …
20 + 20 min łatwy 10 -
Wegańskie pączki
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. …
40 + 15 min łatwy 10 -
Pączki bez drożdży
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. …
20 + 15 min łatwy 10 -
Oponki Thermomix
Oponki to odmiana pączków w kształcie obręczy. Pączkami zajadano się już w starożytnym Rzymie. Na początku podawano je w wytrawnym …
20 min łatwy 25 -
Pączki z twarogiem
Pączki z twarogiem to najlepsze domowe łakocie świetnie sprawdzające się jako śniadanie na słodko lub deser podczas różnych spotkań. Przepis …
140 + 20 min łatwy 18 476 kcal -
Pączki twarogowe
Pączki twarogowe to doskonała propozycja na domowe ciasto drożdżowe z serem. Smaczne mini pączki posypane cukrem pudrem sprawdzą się jako …
10 + 20 min łatwy 15
-
Szybkie pączki
Szybkie pączki to prosty przepis na deser idealnie komponujący się z kawą i herbatą podczas towarzyskich spotkań. Przepis na szybkie …
140 + 25 min łatwy 14 611 kcal -
Pączki z mascarpone
Pączki z mascarpone to świetny pomysł na pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem w postaci Włoskiego serka. Przepis na pączki z …
140 + 20 min łatwy 15 597 kcal -
Pączki hiszpańskie
Pączki hiszpańskie to pomysł na pyszne gniazdka do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na pączki …
15 + 20 min łatwy 10 704 kcal -
Pączki z nutellą
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. …
60 + 10 min średni 15 550 kcal
-
Pączki z serem
Pyszne, delikatne i wilgotne kuleczki z nadzieniem serowym to nic innego jak pączki z serem. Pączki z czasem doczekały się …
20 + 5 min łatwy 20 193 kcal -
Pączek wiedeński
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, które na pewno masz w domu. Dodatkowo cukier puder i sok z cytryny …
40 + 10 min średni 15 -
Malasadas
Malasadas to słodki deser pochodzący z Portugalii. Słodkie smażone na głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe przypomina nasze pączki. Portugalski odpowiednik jest …
130 + 20 min łatwy 20 280 kcal -
Pączki na parze
Pączki na parze, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie …
60 + 20 min średni 10 330 kcal -
Pączki wiedeńskie
Pączki są dla wielu osób obowiązkowe na tłusty czwartek, lecz nie każdemu chce się zagniatać ciasto drożdżowe. Dlatego mam dla …
60 min średni 12 450 kcal -
Pączki z marmoladą
Pączki z marmoladą to świetna alternatywa dla gotowych pączków ze sklepu. Te wykonane w domu smakują o niebo lepiej. Są …
120 + 30 min średni 12 829 kcal
-
Pączki z ziemniakami
Pączki z ziemniakami to wspaniały pomysł na pyszny deser. Z tego przepisu przychodzą niezwykle smaczne i bardzo puszyste. Dodatek ziemniaków …
20 + 20 min łatwy 15 155 kcal -
Pączki jogurtowe
Pączki jogurtowe to przepyszny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Mają wspaniałą formę i bardzo delikatne ciasto, …
30 + 20 min łatwy 15 194 kcal -
Pączki z budyniem
Domowe pączki z budyniem nadają się na poczęstunek dla gości lub jako słodka przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, …
80 min średni 24 400 kcal -
Domowe pączki
Domowe pączki z marmoladą idealnie nadają się nie tylko na tłusty czwartek, ale też jako smakołyk dla dzieci lub na …
50 min średni 24 376 kcal
-
Pączki angielskie
Domowe pączki angielskie z serka homogenizowanego są szybkie (wręcz ekspresowe!) do zrobienia. Zazwyczaj składniki na te pączki można znaleźć w …
20 min łatwy 30 139 kcal -
Pączki bezglutenowe
Pączki bezglutenowe z twarogu może i nie będą przypominać tradycyjnych pączków, ale ich smak wcale nie będzie od nich gorszy. …
45 min łatwy 35 177 kcal -
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Lepszego przepisu na pączusie nie było. Są tak puszyste i tak rozpływające się w ustach, że jedzenie ich to czysta …
20 + 140 min łatwy 10 300 kcal -
Pączki z piekarnika
Pączki z piekarnika to idealny pomysł na podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Te pączki możesz przygotować dla …
60 + 20 min łatwy 24 165 kcal
Pączki - rodzaje, przepisy, nadzienia, przygotowanie, porady
Na samą myśl o tradycyjnych, polskich pączkach z chrupiącą skórką, miękkim ciastem, pysznym nadzieniem i lukrową polewa, aż ślinka cieknie. Pączki, donaty, oponki serowe i wiele innych rodzajów tych deserów smażymy w głębokim tłuszczu. Przedstawiamy przepisy na pyszne, puszyste pączki i doradzamy jak je nadziewać. Wyjaśniamy czym różnią się pączki z piekarnika. Pamiętajmy jednak, że pączki, ciastka i torty mają wiele kalorii, dlatego warto ograniczać ich ilość.
Puszyste pączki i oponki - kaloryczny przysmak całego świata
Przepisy na pączki w kuchniach świata
Tradycyjne pączki piecze się z ciasta drożdżowego, które smaży się w głębokim oleju. Są znane prawie na całym świecie. Przyjmują różne kształty, od kuli, poprzez kształt cygara do podłużnych zawiniętych w krążek. Pączki mają nadzienie lub nie. Mogą mieć dziurkę w środku lub nie. Ich charakterystyczną cechą jest ciasto drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu. Pączki można również upiec w piekarniku, lecz te z piekarnika nie są tym samym co pączki tradycyjne.
Kuchnie świata oferują najróżniejsze rodzaje pączków:
- pączki niemieckie z nadzieniem z konfitury,
- amerykańskie donaty w kształcie pierścienia bez nadzienia, za to polane kolorowymi polewami z lukrem,
- angielskie oponki serowe robione z mąki z dodatkiem twarogu lub serka homogenizowanego oraz proszku do pieczenia i smażone na głębokim tłuszczu,
- pączki hiszpańskie churros stanowią tradycyjne ciasteczka drożdżowe smażone w tłuszczu, które można dostać w każdym sklepie w Hiszpanii. Tradycyjnie jada się je na śniadanie. Mają bardzo różne kształty i wielkości. Najczęściej przypominają grube frytki. Zawinięte w pierścień przypominają nieco pączki wiedeńskie.
- pączki wiedeńskie pieczone są z ciasta ptysiowego, dlatego są tak puszyste i miękkie,
- holenderskie pączuszki oliebollen z jabłkami tradycyjnie piecze się na sylwestra,
- duńskie mini pączki aebleskiver piecze się na specjalnej patelni z otworami, w które wlewa się ciasto,
- pączki papanaşi robi się w Rumunii z dodatkiem twarogu, a przed podanie polewa dżemem i śmietaną,
- pączki izraelskie przypominają tradycyjne, polskę pączki, lecz nadziewa się je od góry,
- munkki w Finlandii robi się z masła, mąki, jajek i soli w kształcie oponek,
- tureckie małe pączuszki lokma, pieczone w głębokim tłuszczu i oblane miodem. Podobne pączuszki stanowią tradycyjny deser w Grecji i na Cyprze.
- boliwijskie pączki tawa tawas w kształcie cygara pieczone są na głębokim tłuszczu, a przed podanie polewane miodem i posypywane cukrem,
- włoskie mini pączki bomboloni z ciasta drożdżowego, które nadziewa się kremem od góry oraz frittelle podobne do polskich pączków.
W Afryce smaży się pączki w kształcie trójkąta. Są one tradycyjnym daniem śniadaniowym. Ciasto z dodatkiem mleka kokosowego odstawia sie do wyrośnięcia na kilka godzin, a następnie wykrawa trójkąty i smaży w głębokim oleju.
Typowym przysmakiem w RPA są koeksisters czyli zaplatane bułeczki z miękkiego ciasta pieczone w głębokim tłuszczu i przed podaniem zanurzone w korzennym syropie.
W pączki obfituje również kuchnia indyjska. Indyjskie mini pączki Vada robi się z soczewicy, z dodatkiem papryczki chili, cebuli. Przypominają nieco angielskie oponki serowe, jednak mają smak wytrawny. Natomiast mini pączki gulab jamun jada się na słodko w czasie świąt i imprez. Gulab jamun robi się podobnie jak klasyczne pączki. Formuje się z ciasta małe pączuszki, które smaży się na patelni. Podawane są polane słodkim syropem.
W Nepalu na śniadanie jada się ciasteczka sel roti w kształcie obręczy, robione z mąki ryżowej.
Pączki w kuchni polskiej
Klasyczne, polskie pączki mają kształt spłaszczonej kuli i tradycyjnie pieczone są z ciasta drożdżowego smażonego na głębokim tłuszczu. Ponieważ w trakcie smażenie obraca się je na drugą stronę, powinny mieć jasną obręcz. Nadzienie stanowi dżem lub powidła. Tradycyjnie w polskiej kuchni występują pączki duże z nadzieniem i małe pączuszki bez nadzienia. Pączki podawano polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczową.
Tradycyjnie pączki jadało się na zapusty, czyli koniec karnawału, tuż przed postem przed Wielkanocą. Jest to czas, kiedy można do woli najeść się słodkości, jak pączki, torty czy oponki. Jednak w czasach historycznych, kiedy nie znano jeszcze cukru, w Polsce rarytasem były wytrawne pączki ze słoniną w środku. Słodkie pączki upowszechniły się dopiero w XVI wieku. Do niektórych wkładano orzechy lub migdały. Znalezienie orzecha w pączku zwiastowało szczęście. Potem orzechy zastąpiono nadzieniem z owocowych konfitur. Włoskie frittelle są bardzo podobne do polskich pączków, dlatego też niektórzy przypuszczają, że przepisy na słodkie pączki przywiozła ze sobą królowa Bona.
Ile kalorii ma pączek
Jak wszystkie słodycze, ciastka i torty, także pączki i oponki są tuczące i ciężkostrawne. Jeden pączek zawiera nie tylko węglowodany, lecz także ogromną ilość cukru. Pączki smażone w głębokim tłuszczu mogą również zawierać niezdrowe tłuszcze.
Przeciętnie jeden tradycyjny pączek ma od 250 do 400 kalorii, w zależności od nadzienia i polewy. Jeden pączek ma mniej więcej tyle samo kalorii co 2 jajka zjedzone z kromką chleba z masłem. Nie jest to dużo, lecz jeśli pączek stanowi codzienną przekąskę, będzie się to kumulować w organizmie.
Zawartość kaloryczna pączków jest różna i zależy od rodzaju pączka, nadzienia, polewy czy posypki oraz od tłuszczu w którym był smażony. Pączek robiony w domu, będzie miał znacznie mniej kalorii, niż ten kupiony w sklepie. Trochę mniej kalorii mają amerykańskie donaty oraz angielskie pączki serowe, gdyż są one mniejsze niż tradycyjne polskie pączki. Natomiast najwięcej kalorii mają pączki wiedeńskie.
Pączki robione są z wysoko przetworzonych węglowodanów, czyli białej mąki prawie pozbawionej wartości odżywczych. Ponadto smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że pączki ze sklepu mogą być nasączone niezdrowymi tłuszczami trans. Najtańsze pączki zawierają także wszelkiego rodzaju sztuczne uzdatniacze, spulchniacze i barwniki.
Pączki pieczone w domu mają tę zaletę, że wiemy co zawierają i mamy pewność, że zostały usmażone na świeżym tłuszczu. Możemy również spróbować użyć bardziej zdrowej mąki jak mąka orkiszowa czy pełnoziarnista, jednak w efekcie nie będą to prawdziwe, puszyste pączki, lecz raczej słodkie bułeczki. Jedno jest pewnie, z pączkami nie należy przesadzać. Jeden pączek okazjonalnie nam nie zaszkodzi, nawet objedznie się do woli pączkami w tłusty czwartek nie zrujnuje nam zdrowia. Warto jednak zachować umiar na co dzień i raczyć się pączkami okazjonalnie. Złym zwyczajem jest codzienne jadanie pączka lub drożdżówki na drugie śniadanie w pracy, gdyż tak jest szybciej i łatwiej. W ten sposób będziemy szybko przybierać na wadze. Lepiej więc zrezygnować z codziennych pączków i przygotować sobie zdrowy lunch box, zawierający różnie składniki, a w szczególności warzywa i owoce.
Jak zrobić tradycyjne polskie pączki
Puszyste, polskie pączki pieczone w głębokim oleju
Pączki można kupić w każdej cukierni, markecie czy na wielu ulicznych stoiskach. Jednak nic nie zastąpi prawdziwego smaku pączków, które można zrobić samemu. Jeśli zdecydujemy się samodzielnie zrobić pączki, mamy pewność co do składników, oraz wiemy, że tłuszcz na którym smażymy jest świeży.
Aby samemu zrobić pączki potrzebne będą przede wszystkim: jajka, mąka, masło, drożdże, tłuszcz do smażenia i szpryca do nadziewania. Przepisy na tradycyjne pączki są dość pracochłonne i wymagają pomocy drugiej osoby, lecz warto spróbować. Aby pączki ładnie wyrosły przygotowujemy zaczyn z drożdży. Następnie przygotowujemy masą jajeczną, którą wlewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W tym momencie potrzebna będzie druga osoba, która będzie stopniowo dodawać roztopione masło do ciasta. Samodzielnie nie możemy tego zrobić, gdyż ciasto jest bardzo kleiste i ciężko byłoby wyjąć rękę oklejoną ciastem i coś nią robić. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na stolnicy i wykrawamy krążki, które również odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu, przewracając na drugą stronę.
Tradycyjnie pączki smaży się w głębokim tłuszczu. Jednak osoby, które obawiają się dużej ilości tłuszczu, a co za tym idzie dużej ilości kalorii w pączkach, mogą upiec pączki w piekarniku. Piekarnik powinien być rozgrzany do 170 stopni. Pieczemy około 10-15 minut. Oczywiście pączki z piekarnika nie będą idealnie okrągłe, lecz lekko spłaszczone z jednej strony.
Jak zrobić nadzienie do pączków
Tradycyjne pączki nadziewane były dżemem lub powidłami. Jednak dziś możemy pokusić się o różne rodzaje nadzienia, jak: ser, czekolada, masa krówkowa, krem budyniowy, czy nawet ajerkoniak.
Aby dodać nadzienie potrzebna będzie specjalna szpryca kuchenna lub rękaw cukierniczy. Szprycę napełniamy nadzieniem i wbijamy ją w świeżo upieczone i nieco ostudzone pączki, od góry lub z boku. Możemy również nadziewać pączki bez szprycy. W tym celu uformowane i wyrośnięte pączki przed upieczeniem, przekrawamy na pół. W środek wkładamy nadzienie, a następnie zaklejamy brzegi.