Pączki

Ilustracja: Pączki - rodzaje, przepisy, nadzienia, przygotowanie, porady

Tradycyjne, polskie pączki to okrągłe ciastka smażone na głębokim oleju. Ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu występują w kuchniach całego świata, gdzie przybierają różne kształt i formy. Wyróżniamy wśród nich amerykańskie donaty, angielskie oponki serowe, tureckie lokma czy hiszpańskie churros. Najczęściej stanowią one przekąskę na śniadanie. Polskie, niemieckie i izraelskie pączki przyjmują tradycyjny kształt spłaszczonej kuli i są nadziewane dżemem lub konfiturą przy pomocy szprycy cukierniczej już po usmażeniu. Pączki mają sporo kalorii, dlatego też, racząc się nimi, warto zachować umiar.

Pączki - rodzaje, przepisy, nadzienia, przygotowanie, porady

Na samą myśl o tradycyjnych, polskich pączkach z chrupiącą skórką, miękkim ciastem, pysznym nadzieniem i lukrową polewa, aż ślinka cieknie. Pączki, donaty, oponki serowe i wiele innych rodzajów tych deserów smażymy w głębokim tłuszczu. Przedstawiamy przepisy na pyszne, puszyste pączki i doradzamy jak je nadziewać. Wyjaśniamy czym różnią się pączki z piekarnika. Pamiętajmy jednak, że pączki, ciastka i torty mają wiele kalorii, dlatego warto ograniczać ich ilość.

Puszyste pączki i oponki - kaloryczny przysmak całego świata

Przepisy na pączki w kuchniach świata

Tradycyjne pączki piecze się z ciasta drożdżowego, które smaży się w głębokim oleju. Są znane prawie na całym świecie. Przyjmują różne kształty, od kuli, poprzez kształt cygara do podłużnych zawiniętych w krążek. Pączki mają nadzienie lub nie. Mogą mieć dziurkę w środku lub nie. Ich charakterystyczną cechą jest ciasto drożdżowe smażone na głębokim tłuszczu. Pączki można również upiec w piekarniku, lecz te z piekarnika nie są tym samym co pączki tradycyjne.

Kuchnie świata oferują najróżniejsze rodzaje pączków:

  • pączki niemieckie z nadzieniem z konfitury,
  • amerykańskie donaty w kształcie pierścienia bez nadzienia, za to polane kolorowymi polewami z lukrem,
  • angielskie oponki serowe robione z mąki z dodatkiem twarogu lub serka homogenizowanego oraz proszku do pieczenia i smażone na głębokim tłuszczu,
  • pączki hiszpańskie churros stanowią tradycyjne ciasteczka drożdżowe smażone w tłuszczu, które można dostać w każdym sklepie w Hiszpanii. Tradycyjnie jada się je na śniadanie. Mają bardzo różne kształty i wielkości. Najczęściej przypominają grube frytki. Zawinięte w pierścień przypominają nieco pączki wiedeńskie.
  • pączki wiedeńskie pieczone są z ciasta ptysiowego, dlatego są tak puszyste i miękkie,
  • holenderskie pączuszki oliebollen z jabłkami tradycyjnie piecze się na sylwestra,
  • duńskie mini pączki aebleskiver piecze się na specjalnej patelni z otworami, w które wlewa się ciasto,
  • pączki papanaşi robi się w Rumunii z dodatkiem twarogu, a przed podanie polewa dżemem i śmietaną,
  • pączki izraelskie przypominają tradycyjne, polskę pączki, lecz nadziewa się je od góry,
  • munkki w Finlandii robi się z masła, mąki, jajek i soli w kształcie oponek,
  • tureckie małe pączuszki lokma, pieczone w głębokim tłuszczu i oblane miodem. Podobne pączuszki stanowią tradycyjny deser w Grecji i na Cyprze.
  • boliwijskie pączki tawa tawas w kształcie cygara pieczone są na głębokim tłuszczu, a przed podanie polewane miodem i posypywane cukrem,
  • włoskie mini pączki bomboloni z ciasta drożdżowego, które nadziewa się kremem od góry oraz frittelle podobne do polskich pączków.

W Afryce smaży się pączki w kształcie trójkąta. Są one tradycyjnym daniem śniadaniowym. Ciasto z dodatkiem mleka kokosowego odstawia sie do wyrośnięcia na kilka godzin, a następnie wykrawa trójkąty i smaży w głębokim oleju.

Typowym przysmakiem w RPA są koeksisters czyli zaplatane bułeczki z miękkiego ciasta pieczone w głębokim tłuszczu i przed podaniem zanurzone w korzennym syropie.

W pączki obfituje również kuchnia indyjska. Indyjskie mini pączki Vada robi się z soczewicy, z dodatkiem papryczki chili, cebuli. Przypominają nieco angielskie oponki serowe, jednak mają smak wytrawny. Natomiast mini pączki gulab jamun jada się na słodko w czasie świąt i imprez. Gulab jamun robi się podobnie jak klasyczne pączki. Formuje się z ciasta małe pączuszki, które smaży się na patelni. Podawane są polane słodkim syropem.

W Nepalu na śniadanie jada się ciasteczka sel roti w kształcie obręczy, robione z mąki ryżowej.

Pączki w kuchni polskiej

Klasyczne, polskie pączki mają kształt spłaszczonej kuli i tradycyjnie pieczone są z ciasta drożdżowego smażonego na głębokim tłuszczu. Ponieważ w trakcie smażenie obraca się je na drugą stronę, powinny mieć jasną obręcz. Nadzienie stanowi dżem lub powidła. Tradycyjnie w polskiej kuchni występują pączki duże z nadzieniem i małe pączuszki bez nadzienia. Pączki podawano polane lukrem i udekorowane skórką pomarańczową.

Tradycyjnie pączki jadało się na zapusty, czyli koniec karnawału, tuż przed postem przed Wielkanocą. Jest to czas, kiedy można do woli najeść się słodkości, jak pączki, torty czy oponki. Jednak w czasach historycznych, kiedy nie znano jeszcze cukru, w Polsce rarytasem były wytrawne pączki ze słoniną w środku. Słodkie pączki upowszechniły się dopiero w XVI wieku. Do niektórych wkładano orzechy lub migdały. Znalezienie orzecha w pączku zwiastowało szczęście. Potem orzechy zastąpiono nadzieniem z owocowych konfitur. Włoskie frittelle są bardzo podobne do polskich pączków, dlatego też niektórzy przypuszczają, że przepisy na słodkie pączki przywiozła ze sobą królowa Bona.

Ile kalorii ma pączek

Jak wszystkie słodycze, ciastka i torty, także pączki i oponki są tuczące i ciężkostrawne. Jeden pączek zawiera nie tylko węglowodany, lecz także ogromną ilość cukru. Pączki smażone w głębokim tłuszczu mogą również zawierać niezdrowe tłuszcze.

Przeciętnie jeden tradycyjny pączek ma od 250 do 400 kalorii, w zależności od nadzienia i polewy. Jeden pączek ma mniej więcej tyle samo kalorii co 2 jajka zjedzone z kromką chleba z masłem. Nie jest to dużo, lecz jeśli pączek stanowi codzienną przekąskę, będzie się to kumulować w organizmie.

Zawartość kaloryczna pączków jest różna i zależy od rodzaju pączka, nadzienia, polewy czy posypki oraz od tłuszczu w którym był smażony. Pączek robiony w domu, będzie miał znacznie mniej kalorii, niż ten kupiony w sklepie. Trochę mniej kalorii mają amerykańskie donaty oraz angielskie pączki serowe, gdyż są one mniejsze niż tradycyjne polskie pączki. Natomiast najwięcej kalorii mają pączki wiedeńskie.

Pączki robione są z wysoko przetworzonych węglowodanów, czyli białej mąki prawie pozbawionej wartości odżywczych. Ponadto smażenie na głębokim tłuszczu sprawia, że pączki ze sklepu mogą być nasączone niezdrowymi tłuszczami trans. Najtańsze pączki zawierają także wszelkiego rodzaju sztuczne uzdatniacze, spulchniacze i barwniki.

Pączki pieczone w domu mają tę zaletę, że wiemy co zawierają i mamy pewność, że zostały usmażone na świeżym tłuszczu. Możemy również spróbować użyć bardziej zdrowej mąki jak mąka orkiszowa czy pełnoziarnista, jednak w efekcie nie będą to prawdziwe, puszyste pączki, lecz raczej słodkie bułeczki. Jedno jest pewnie, z pączkami nie należy przesadzać. Jeden pączek okazjonalnie nam nie zaszkodzi, nawet objedznie się do woli pączkami w tłusty czwartek nie zrujnuje nam zdrowia. Warto jednak zachować umiar na co dzień i raczyć się pączkami okazjonalnie. Złym zwyczajem jest codzienne jadanie pączka lub drożdżówki na drugie śniadanie w pracy, gdyż tak jest szybciej i łatwiej. W ten sposób będziemy szybko przybierać na wadze. Lepiej więc zrezygnować z codziennych pączków i przygotować sobie zdrowy lunch box, zawierający różnie składniki, a w szczególności warzywa i owoce.

Jak zrobić tradycyjne polskie pączki

Puszyste, polskie pączki pieczone w głębokim oleju

Pączki można kupić w każdej cukierni, markecie czy na wielu ulicznych stoiskach. Jednak nic nie zastąpi prawdziwego smaku pączków, które można zrobić samemu. Jeśli zdecydujemy się samodzielnie zrobić pączki, mamy pewność co do składników, oraz wiemy, że tłuszcz na którym smażymy jest świeży.

Aby samemu zrobić pączki potrzebne będą przede wszystkim: jajka, mąka, masło, drożdże, tłuszcz do smażenia i szpryca do nadziewania. Przepisy na tradycyjne pączki są dość pracochłonne i wymagają pomocy drugiej osoby, lecz warto spróbować. Aby pączki ładnie wyrosły przygotowujemy zaczyn z drożdży. Następnie przygotowujemy masą jajeczną, którą wlewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę, zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. W tym momencie potrzebna będzie druga osoba, która będzie stopniowo dodawać roztopione masło do ciasta. Samodzielnie nie możemy tego zrobić, gdyż ciasto jest bardzo kleiste i ciężko byłoby wyjąć rękę oklejoną ciastem i coś nią robić. Gdy ciasto wyrośnie wałkujemy je na stolnicy i wykrawamy krążki, które również odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu, przewracając na drugą stronę.

Tradycyjnie pączki smaży się w głębokim tłuszczu. Jednak osoby, które obawiają się dużej ilości tłuszczu, a co za tym idzie dużej ilości kalorii w pączkach, mogą upiec pączki w piekarniku. Piekarnik powinien być rozgrzany do 170 stopni. Pieczemy około 10-15 minut. Oczywiście pączki z piekarnika nie będą idealnie okrągłe, lecz lekko spłaszczone z jednej strony.

Jak zrobić nadzienie do pączków

Tradycyjne pączki nadziewane były dżemem lub powidłami. Jednak dziś możemy pokusić się o różne rodzaje nadzienia, jak: ser, czekolada, masa krówkowa, krem budyniowy, czy nawet ajerkoniak.

Aby dodać nadzienie potrzebna będzie specjalna szpryca kuchenna lub rękaw cukierniczy. Szprycę napełniamy nadzieniem i wbijamy ją w świeżo upieczone i nieco ostudzone pączki, od góry lub z boku. Możemy również nadziewać pączki bez szprycy. W tym celu uformowane i wyrośnięte pączki przed upieczeniem, przekrawamy na pół. W środek wkładamy nadzienie, a następnie zaklejamy brzegi.

Pozostałe przepisy na pączki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto