Przepisy z serem - polecane przepisy
-
Serniczki na zimno
Serniczki na zimno to niezwykle szybki i prosty deser bez pieczenia. To świetny wybór dla wszystkich miłośników serników, w tej …
45 min łatwy 6 588 kcal -
Sernik
Kultowego już ciasta sernik, znanego również pod nazwą „serowiec”, chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Przepis na sernik może się znacznie …
15 + 60 min średni 10 387 kcal -
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal -
Zupka serowa
Zupka serowa jest daniem bardzo smacznym i niezwykle sycącym. Idealnie prezentuje się w towarzystwie grzanek z chleba żytniego i obficie …
20 + 30 min łatwy 6 315 kcal -
Polenta
Polenta to pyszne wegetariańskie danie kuchni włoskiej, które nie jest bardzo popularne. Dawniej przyrządzane było tylko na bazie mąki kasztanowej, …
20 + 30 min łatwy 2 608 kcal
Przepisy z serem - pozostałe przepisy
-
Chaczapuri
Chaczapuri to gruziński przysmak, który jest znany wszystkim miłośnikom tej kuchni. Jest niezwykle sycący, a przy tym pełen smaku. Chociaż …
20 + 30 min łatwy 2 1052 kcal -
Sernik królewski
Sernik królewski to modyfikacja tradycyjnego sernika. Możesz pamiętać go ze swojego domu rodzinnego. Inaczej nazywany jest też biało-czarnym sernikiem ze …
25 + 50 min średni 10 701 kcal -
Lasagne
Lasagne to super pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom dań kuchni włoskiej. …
25 + 15 min łatwy 6 422 kcal -
Zapiekanka makaronowa
Zapiekanka makaronowa jest prosta do przygotowania. Uwielbiają ją nie tylko dorośli, ale także dzieci. W skład tej zapiekanki wchodzi tak …
35 + 50 min łatwy 4 738 kcal -
Naleśniki z serem
Naleśniki z serem to najpopularniejsze naleśniki na słodko, znane chyba każdemu. Cienkie, delikatne, puszyste, rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe …
45 min łatwy 3 345 kcal -
Spaghetti carbonara
Spaghetti carbonara jest świetnym pomysłem na pyszny posiłek, który choć bardzo efektowny, wcale nie jest skomplikowany. Na pewno będzie idealny …
15 + 15 min łatwy 3 827 kcal
-
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze …
40 + 60 min łatwy 4 423 kcal -
Quesadilla
Quesadilla to przepyszne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni meksykańskiej. W tym wydaniu całość została …
15 + 15 min łatwy 2 609 kcal -
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese to świetny przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest bardzo aromatyczne i …
10 + 15 min łatwy 5 639 kcal -
Kaszotto
Kaszotto jest naprawdę dobrym pomysłem na szybki, jednak bardzo zdrowy posiłek. Przygotowuje się go naprawdę bardzo prosto, z podstawowych produktów, …
15 + 20 min łatwy 4 432 kcal
-
Pesto
Pesto z bazylii to bardzo szybki sos, który zachwyca swoimi aromatami i smakiem. Ten włoski sos jest tak prosty do …
10 min łatwy 4 154 kcal -
Langosz
Langosz to tradycyjny węgierski placek, który ma bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego, smakuje naprawdę wybornie, a robi się go bardzo …
15 + 20 min łatwy 3 1961 kcal -
Sałatka z selera naciowego
Sałatka z selera naciowego jest prostym i pysznym daniem, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowych przepisów. Jej wykonanie zajmuje …
20 min łatwy 2 412 kcal -
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to jeden z najpopularniejszych odmian serników. Najczęściej pieczony bez spodu, z puszystym mielonym serem twarogowym i jajkami. Idealny …
30 + 75 min łatwy 10 254 kcal -
Pulpety
Pulpety sprawdzą się w wielu sytuacjach. Na obiad mogą być podane pulpety w sosie, ale często pulpety dodawane są do …
40 min łatwy 4 565 kcal -
Tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem to dobry pomysł na smaczną kolację. To danie możesz przygotować także dla swoich gości. Tortilla z mięsem …
35 min łatwy 4 647 kcal
-
Ravioli
Ravioli idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i jako wczesna kolacja dla gości. Dla dzieci ravioli można przygotować w …
75 + 15 min średni 4 762 kcal -
Zupa serowa
Zupa serowa jest świetną opcją dla wszystkich miłośników naprawdę smacznych dań. Całość idealnie nadaje się zwłaszcza na jesienne dni, gdyż …
20 + 20 min łatwy 4 265 kcal -
Sos serowy
Sos serowy to jeden z popularniejszych sosów, który wykorzystywany jest na ciepło. Sos ten jest bazą słynnego amerykańskiego mac&cheese, dodawany …
10 + 15 min łatwy 6 180 kcal -
Sernik gotowany
Pyszny sernik gotowany to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako …
15 + 30 min łatwy 15
-
Seromakowiec
Pyszny seromakowiec to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki …
45 + 60 min łatwy 15 521 kcal -
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem to dobry pomysł na w miarę szybki obiad lub wczesną kolację dla całej rodziny. To danie jak …
35 + 10 min łatwy 3 746 kcal -
Tarta ze szpinakiem
Tarta ze szpinakiem to naprawdę wspaniały pomysł na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom łatwych ale i smacznych …
30 + 20 min łatwy 4 837 kcal -
Shoarma
Shoarma to pyszne danie kuchni bliskowschodniej. Zwykle spożywana w restauracjach, jednak jest to tak łatwa potrawa, że spokojnie można zrobić …
30 + 15 min łatwy 3 636 kcal -
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim …
20 + 20 min łatwy 8 186 kcal -
Frittata
Frittata to dobry pomysł na obiad. Jeżeli nie zdecydujesz się na dodatnie ostrych przypraw, to danie możesz podać także dzieciom. …
25 + 15 min łatwy 2
-
Zapiekanka gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, …
30 + 20 min łatwy 4 673 kcal -
Fondue
Fondue to serowa potrawa, wywodząca się z kuchni szwajcarskiej. Jednak jej popularność wychodzi znacznie poza granice tego kraju. Choć przepis …
15 + 45 min łatwy 6 433 kcal -
Pierogi z serem
Pierogi z serem w swoim składzie nie zawierają produktów mięsnych, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie …
20 + 7 min średni 25 79 kcal -
Qurrito
Qurrito to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Tortille z serem i dodatkami są szybkie do zrobienia i można …
15 + 20 min łatwy 10
Dania, ciasta i desery z serem - najlepsze przepisy na potrawy z serem
Każdy pamięta z dzieciństwa ulubione pierogi z serem, naleśniki z serem czy makaron z serem na słodko. Dziś uwielbiamy pizzę z serem oraz spaghetti z sosem serowym. Rola serów w kuchni jest nieoceniona. Nie tylko dostarczają wartościowego białka, lecz także świetnie smakują. Sery nadają się do dań na słono i na słodko, na zimno i na ciepło, do dań obiadowych i do deserów. Przedstawiamy rodzaje serów i jakie potrawy można z nich zrobić. Poddajemy najlepsze pomysły na potrawy z serem.
Jakie dania można zrobić z serem
Sery w kuchni świata
Ser powstaje w wyniku wytrącenia białka i tłuszczu z mleka. Wyrabia się go z mleka krowiego, koziego i owczego. Ludzie zaczęli robić sery, wtedy gdy przystosowali się do żywienia mlekiem. Kozy, owce i bydło udomowiono w rejonie żyznego półksiężyca już około 10 tysięcy lat p.n.e. Ma to związek z wykorzystaniem mleka oraz wytworzeniem się tolerancji na laktozę u ludzi. Mleko stanowiło dodatkowe źródło białka i wpłynęło na sukces cywilizacyjny ludzi pochodzących z regionu żyznego półksiężyca. Obecnie tylko ludzie zamieszkujący północną i zachodnią Azję, Europę, jak również niektóre, wypasajace bydło plemiona afrykańskie, posiadają tolerancję laktozy. Dlatego też sery występują w tradycji kulinarnej Europy, północnej i zachodniej Azji, Indii i Egiptu. Europejczycy sprowadzili sery do Ameryki i Australii. Natomiast w tradycyjnej kuchni Dalekiego Wschodu, czy też kuchniach afrykańskich, sery nie występują i jada się je bardzo rzadko, ponieważ większość populacji nie ma tolerancji na laktozę.
Mleko jest produktem bardzo łatwo psującym się, szczególnie w ciepłym klimacie. Dlatego też bardzo szybko ludzie znaleźli sposób wykorzystania skwaśniałego mleka i produkcji serów. Co ciekawe, najstarsze zabytki wskazujące na produkcję serów pochodzą z ziem polskich sprzed kilku tysięcy lat. Kto wie, czy właśnie pomysł na robienie serów z mleka przyczynił się do udomowienia zwierząt, których nie zabijano na mięso, lecz trzymano na mleko.
Nie wiemy kto wymyślił potrawy z sera, lecz na pewno sery znali już Sumerowie i Starożytni Egipcjanie. Mleko przechowywano w workach zrobionych ze zwierzęcych żołądków, gdzie weszło w kontakt z podpuszczką ułatwiającą powstanie sera. Potem odkryto sposób na odsączanie serwatki na sitach. Początkowo sery jadano na świeżo. Próbowano je też konserwować w soli.
Sery są szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej, takich krajów jak Grecja, Włochy, Francja i Hiszpania. Kuchnie te niemal opierają się na serach. Sery jada się tu jako przekąskę, w postaci deski serów, w postaci sałatek serowych, na przykład sałatka grecka. Tu też powstało najpopularniejsze danie z serem, czyli pizza. W tych krajach powstało też najwięcej gatunków sera.
Gatunki serów na świecie
Na świecie istnieje kilka tysięcy gatunków serów, zaś w Polsce produkuje się około 600 gatunków. Sery dzielą się ze względu na rodzaj mleka z jakiego są zrobione oraz ze względu na metodę produkcji. Występują sery miękkie, półtwarde i twarde.
Według metody produkcji sery dzielimy na podpuszczkowe i kwasowe. Przy pomocy podpuszczki uzyskuje się sery pleśniowe i żółte. Natomiast poprzez ścinanie mleka zakwasem uzyskuje się sery białe, np. twaróg. Ponadto wyróżniamy również sery podpuszczkowo-kwasowe oraz zwarowe. W zależności od długości dojrzewania sery dzieli się na:
- sery świeże, które trzeba szybko spożyć, na przykład mozzarella, feta, ricotta,
- sery miękkie, czyli pleśniowe i krótko dojrzewające, na przykład brie, camembert,
- sery półtwarde, dojrzewające od 2 do 12 miesięcy, na przykład gouda lub cheddar,
- sery twarde, dojrzewające powyżej jednego roku, na przykład parmezan.
Potrawy z serem w kuchni polskiej
Kuchnia śródziemnomorska słynie z serów dodawanych do sałatek, jadanych jako przekąska, dodawanych do sosu makaronowego, czy też do pizzy. Natomiast w kuchniach Europy środkowej, wschodniej i północnej, upowszechniło się jedzenie potraw z sera białego na gorąco. Ser zawsze był tanim produktem ludowym, dlatego też znalazł zastosowanie w kuchni prostych ludzi. Dostarczał taniego białka ludziom, których nie stać było na jadanie mięsa.
Kuchnia polska obfituje w potrawy z serem zarówno na słodko, jak i na słono. Do niedawna ilość gatunków sera, robionych w Polsce, była nieduża i sprowadzała się do sera białego, żółtego i pleśniowego. Do potraw wykorzystywano głównie ser biały, zaś z serem żółtym i pleśniowym jadamy kanapki. Obecnie ilość gatunków sera, dostępnych w sklepach, znacznie wzrosła. Dlatego też możemy tworzyć potrawy z sera mascarpone, z ricottą, z camembertem czy innymi.
Klasyczne potrawy z serem w kuchni polskiej:
- pierogi lub naleśniki z serem,
- pierogi ruskie z nadzieniem z sera i ziemniaków,
- makaron z białym serem i śmietaną,
- sernik,
- drożdżówki z serem,
- pierogi leniwe,
- pasty do chleba,
W czasach PRL, gdy mięso było drogie, stworzono przepis na popularne jedzenie fast food z serem. Były to zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, polane ketchupem.
Dania z serem na słodko
Obiad i kolacja z białym serem na słodko
W polskiej kuchni szczególnie popularne są dania obiadowe z białym serem na słodko. Lubią je dzieci i dorośli. Niegdyś tani i szybki obiad stanowił makaron z białym serem i śmietaną posypany cukrem. Ser z dodatkiem jajka tworzy idealny farsz do naleśników i pierogów na słodko. Natomiast pierogi leniwe, czyli kluseczki z mąki i sera, to idealny przepis na szybki obiad.
Dania na słodko są zwykle kaloryczne i tuczące. Dlatego dobrym pomysłem jest zastąpienie sera mascarpone lub sera białego niskokaloryczną ricottą. Farsz do naleśników, pierogów lub knedli robimy z sera twarogowego lub ricotty, łącząc go z jajkiem, a także owocami.
Desery z sera mascarpone, twarogu
Klasycznym deserem z sera białego są różne rodzaje sernika, jak sernik krakowski, sernik wiedeński, sernik z makiem czy z brzoskwiniami. Popularną przekąską na słodko są drożdżówki z nadzieniem serowym.
Duże pole do popisu daje nam delikatny i kremowy serek mascarpone, który stanowi główny składnik deseru tiramisu. Z sera mascarpone robimy desery, kremy, jak również nadzienie do babeczek czy rurek. W kuchni polskiej znacznie bardziej lubiane są lekkie kremy serowe, niż ciężkie i tłuste kremy na bazie masła. Dlatego też coraz bardziej popularne są delikatne i lekkie torty z kremem z sera mascarpone.
Najpopularniejsze dania z serem białym i żółtym na słono
Jak zrobić ciekawe dania obiadowe z serem na słono
Z serów można zrobić ogromne ilości potraw na słono. Dobrym przykładem jest feta, która pasuje do nadzienia do wytrawnych naleśników ze szpinakiem. Coraz bardziej popularne są pierogi z fetą i szpinakiem lub fetą i kaszą gryczaną. Przepis na szybki obiad możemy uzyskać łącząc makaron z fetą i pomidorami. Feta stanowi także świetny dodatek do zupy krem.
Z fetą, ricottą lub białym serem robimy także wytrawne farsze do naleśników lub pierogów. Do sera świetnie pasuje łosoś, szpinak i pomidory. Sery białe i żółte stanowią idealny dodatek do sosów do spaghetti. Ser żółty pełni ważną rolę jako wierzchnia warstwa lazanii czy pizzy.
Przekąski z serem na śniadanie, kolację i na imprezę
Kanapki z białym, żółtym czy pleśniowym serem królują w czasie śniadania czy kolacji. Na śniadanie chętnie jemy twarożek z różnymi dodatkami, jak szczypiorek, rzodkiewka czy czosnek. Zamiast kalorycznego sera żółtego, warto zrobić kanapki z nietuczącą ricottą.
Natomiast kolacja to nie tylko czas na naleśniki z serem, lecz także na wszelkiego typu sałatki. Sery białe świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Feta stanowi klasyczny dodatek do sałatki greckiej. Feta świetnie pasuje do świeżych, wiosennych warzyw i pozwala skomponować własną sałatkę z sałatą, rukolą, roszponką, pomidorami, papryką, rzodkiewką, kapustą pekińską, oliwkami itp. Zamiast fety możemy zrobić sałatkę z camembertem lub z serem pleśniowym. W krajach śródziemnomorskich kolacja nie może obyć się bez pizzy z mozarellą lub żółtym serem.
Ser na imprezę to nie tylko sernik na deser. Coraz bardziej popularnym daniem na imprezę staje się deska serów lub półmisek z plasterkami serów pleśniowych i brie. Serek feta świetnie nadaje się na koreczki z oliwkami, wędliną i warzywami. Feta sprawdza się doskonale jako dodatek do wytrawnych ciasteczek z ciasta francuskiego oraz jako nadzienie do tarteletek. Na imprezie świetnie smakują koreczki z panierowanym camembertem.