Przepisy z serem

przepisy z serem

Sery wyrabiane były od wieków z mleka krowiego, owczego i koziego. Stanowią one tanie jedzenie zarówno dla biednych, jak i dla bogatych. Sery jada się głównie w Europie, Azji Północnej i Zachodniej oraz w Ameryce. Natomiast na Dalekim Wschodzi i Afryce nie ma tradycji jedzenia serów. Sery pełnią szczególną rolę w kuchniach śródziemnomorskich, gdzie stanowią ważny dodatek do sałatek, sosów do makaronów, czy pizzy. W Europie środkowej jada się głównie potrawy z sera białego na ciepło, w postaci naleśników, pierogów czy knedli. Coraz bardziej popularne stają się sałatki z serem, sery zapiekane, panierowane, czy też zawijane w naleśnikach czy tortilli.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z serem

Przepisy w temacie przepisy z serem

Najciekawsze artykuły w temacie przepisy z serem

Dania, ciasta i desery z serem - najlepsze przepisy na potrawy z serem

Każdy pamięta z dzieciństwa ulubione pierogi z serem, naleśniki z serem czy makaron z serem na słodko. Dziś uwielbiamy pizzę z serem oraz spaghetti z sosem serowym. Rola serów w kuchni jest nieoceniona. Nie tylko dostarczają wartościowego białka, lecz także świetnie smakują. Sery nadają się do dań na słono i na słodko, na zimno i na ciepło, do dań obiadowych i do deserów. Przedstawiamy rodzaje serów i jakie potrawy można z nich zrobić. Poddajemy najlepsze pomysły na potrawy z serem.

Jakie dania można zrobić z serem

Sery w kuchni świata

Ser powstaje w wyniku wytrącenia białka i tłuszczu z mleka. Wyrabia się go z mleka krowiego, koziego i owczego. Ludzie zaczęli robić sery, wtedy gdy przystosowali się do żywienia mlekiem. Kozy, owce i bydło udomowiono w rejonie żyznego półksiężyca już około 10 tysięcy lat p.n.e. Ma to związek z wykorzystaniem mleka oraz wytworzeniem się tolerancji na laktozę u ludzi. Mleko stanowiło dodatkowe źródło białka i wpłynęło na sukces cywilizacyjny ludzi pochodzących z regionu żyznego półksiężyca. Obecnie tylko ludzie zamieszkujący północną i zachodnią Azję, Europę, jak również niektóre, wypasajace bydło plemiona afrykańskie, posiadają tolerancję laktozy. Dlatego też sery występują w tradycji kulinarnej Europy, północnej i zachodniej Azji, Indii i Egiptu. Europejczycy sprowadzili sery do Ameryki i Australii. Natomiast w tradycyjnej kuchni Dalekiego Wschodu, czy też kuchniach afrykańskich, sery nie występują i jada się je bardzo rzadko, ponieważ większość populacji nie ma tolerancji na laktozę.

Mleko jest produktem bardzo łatwo psującym się, szczególnie w ciepłym klimacie. Dlatego też bardzo szybko ludzie znaleźli sposób wykorzystania skwaśniałego mleka i produkcji serów. Co ciekawe, najstarsze zabytki wskazujące na produkcję serów pochodzą z ziem polskich sprzed kilku tysięcy lat. Kto wie, czy właśnie pomysł na robienie serów z mleka przyczynił się do udomowienia zwierząt, których nie zabijano na mięso, lecz trzymano na mleko.

Nie wiemy kto wymyślił potrawy z sera, lecz na pewno sery znali już Sumerowie i Starożytni Egipcjanie. Mleko przechowywano w workach zrobionych ze zwierzęcych żołądków, gdzie weszło w kontakt z podpuszczką ułatwiającą powstanie sera. Potem odkryto sposób na odsączanie serwatki na sitach. Początkowo sery jadano na świeżo. Próbowano je też konserwować w soli.

Sery są szczególnie popularne w kuchni śródziemnomorskiej, takich krajów jak Grecja, Włochy, Francja i Hiszpania. Kuchnie te niemal opierają się na serach. Sery jada się tu jako przekąskę, w postaci deski serów, w postaci sałatek serowych, na przykład sałatka grecka. Tu też powstało najpopularniejsze danie z serem, czyli pizza. W tych krajach powstało też najwięcej gatunków sera.

Gatunki serów na świecie

Na świecie istnieje kilka tysięcy gatunków serów, zaś w Polsce produkuje się około 600 gatunków. Sery dzielą się ze względu na rodzaj mleka z jakiego są zrobione oraz ze względu na metodę produkcji. Występują sery miękkie, półtwarde i twarde.

Według metody produkcji sery dzielimy na podpuszczkowe i kwasowe. Przy pomocy podpuszczki uzyskuje się sery pleśniowe i żółte. Natomiast poprzez ścinanie mleka zakwasem uzyskuje się sery białe, np. twaróg. Ponadto wyróżniamy również sery podpuszczkowo-kwasowe oraz zwarowe. W zależności od długości dojrzewania sery dzieli się na:

  • sery świeże, które trzeba szybko spożyć, na przykład mozzarella, feta, ricotta,
  • sery miękkie, czyli pleśniowe i krótko dojrzewające, na przykład brie, camembert,
  • sery półtwarde, dojrzewające od 2 do 12 miesięcy, na przykład gouda lub cheddar,
  • sery twarde, dojrzewające powyżej jednego roku, na przykład parmezan.

Potrawy z serem w kuchni polskiej

Kuchnia śródziemnomorska słynie z serów dodawanych do sałatek, jadanych jako przekąska, dodawanych do sosu makaronowego, czy też do pizzy. Natomiast w kuchniach Europy środkowej, wschodniej i północnej, upowszechniło się jedzenie potraw z sera białego na gorąco. Ser zawsze był tanim produktem ludowym, dlatego też znalazł zastosowanie w kuchni prostych ludzi. Dostarczał taniego białka ludziom, których nie stać było na jadanie mięsa.

Kuchnia polska obfituje w potrawy z serem zarówno na słodko, jak i na słono. Do niedawna ilość gatunków sera, robionych w Polsce, była nieduża i sprowadzała się do sera białego, żółtego i pleśniowego. Do potraw wykorzystywano głównie ser biały, zaś z serem żółtym i pleśniowym jadamy kanapki. Obecnie ilość gatunków sera, dostępnych w sklepach, znacznie wzrosła. Dlatego też możemy tworzyć potrawy z sera mascarpone, z ricottą, z camembertem czy innymi.

Klasyczne potrawy z serem w kuchni polskiej:

  • pierogi lub naleśniki z serem,
  • pierogi ruskie z nadzieniem z sera i ziemniaków,
  • makaron z białym serem i śmietaną,
  • sernik,
  • drożdżówki z serem,
  • pierogi leniwe,
  • pasty do chleba,

W czasach PRL, gdy mięso było drogie, stworzono przepis na popularne jedzenie fast food z serem. Były to zapiekanki z pieczarkami i serem żółtym, polane ketchupem.

Dania z serem na słodko

Obiad i kolacja z białym serem na słodko

W polskiej kuchni szczególnie popularne są dania obiadowe z białym serem na słodko. Lubią je dzieci i dorośli. Niegdyś tani i szybki obiad stanowił makaron z białym serem i śmietaną posypany cukrem. Ser z dodatkiem jajka tworzy idealny farsz do naleśników i pierogów na słodko. Natomiast pierogi leniwe, czyli kluseczki z mąki i sera, to idealny przepis na szybki obiad.

Dania na słodko są zwykle kaloryczne i tuczące. Dlatego dobrym pomysłem jest zastąpienie sera mascarpone lub sera białego niskokaloryczną ricottą. Farsz do naleśników, pierogów lub knedli robimy z sera twarogowego lub ricotty, łącząc go z jajkiem, a także owocami.

Desery z sera mascarpone, twarogu

Klasycznym deserem z sera białego są różne rodzaje sernika, jak sernik krakowski, sernik wiedeński, sernik z makiem czy z brzoskwiniami. Popularną przekąską na słodko są drożdżówki z nadzieniem serowym.

Duże pole do popisu daje nam delikatny i kremowy serek mascarpone, który stanowi główny składnik deseru tiramisu. Z sera mascarpone robimy desery, kremy, jak również nadzienie do babeczek czy rurek. W kuchni polskiej znacznie bardziej lubiane są lekkie kremy serowe, niż ciężkie i tłuste kremy na bazie masła. Dlatego też coraz bardziej popularne są delikatne i lekkie torty z kremem z sera mascarpone.

Najpopularniejsze dania z serem białym i żółtym na słono

Jak zrobić ciekawe dania obiadowe z serem na słono

Z serów można zrobić ogromne ilości potraw na słono. Dobrym przykładem jest feta, która pasuje do nadzienia do wytrawnych naleśników ze szpinakiem. Coraz bardziej popularne są pierogi z fetą i szpinakiem lub fetą i kaszą gryczaną. Przepis na szybki obiad możemy uzyskać łącząc makaron z fetą i pomidorami. Feta stanowi także świetny dodatek do zupy krem.

Z fetą, ricottą lub białym serem robimy także wytrawne farsze do naleśników lub pierogów. Do sera świetnie pasuje łosoś, szpinak i pomidory. Sery białe i żółte stanowią idealny dodatek do sosów do spaghetti. Ser żółty pełni ważną rolę jako wierzchnia warstwa lazanii czy pizzy.

Przekąski z serem na śniadanie, kolację i na imprezę

Kanapki z białym, żółtym czy pleśniowym serem królują w czasie śniadania czy kolacji. Na śniadanie chętnie jemy twarożek z różnymi dodatkami, jak szczypiorek, rzodkiewka czy czosnek. Zamiast kalorycznego sera żółtego, warto zrobić kanapki z nietuczącą ricottą.

Natomiast kolacja to nie tylko czas na naleśniki z serem, lecz także na wszelkiego typu sałatki. Sery białe świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Feta stanowi klasyczny dodatek do sałatki greckiej. Feta świetnie pasuje do świeżych, wiosennych warzyw i pozwala skomponować własną sałatkę z sałatą, rukolą, roszponką, pomidorami, papryką, rzodkiewką, kapustą pekińską, oliwkami itp. Zamiast fety możemy zrobić sałatkę z camembertem lub z serem pleśniowym. W krajach śródziemnomorskich kolacja nie może obyć się bez pizzy z mozarellą lub żółtym serem.

Ser na imprezę to nie tylko sernik na deser. Coraz bardziej popularnym daniem na imprezę staje się deska serów lub półmisek z plasterkami serów pleśniowych i brie. Serek feta świetnie nadaje się na koreczki z oliwkami, wędliną i warzywami. Feta sprawdza się doskonale jako dodatek do wytrawnych ciasteczek z ciasta francuskiego oraz jako nadzienie do tarteletek. Na imprezie świetnie smakują koreczki z panierowanym camembertem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto