Mochi

Opublikowano: 23.05.2021 r., 11:13 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biały talerzyk z mochi z nadzieniem z fasoli adzuki przekrojone na pół. Talerz stoi na szarej ściereczce, a z tyłu znajdują się pałeczki.
Mochi
Mochi to japońskie ciasteczka ryżowe, które spożywane są szczególnie w Nowy Rok, aby przynieść szczęście. Występują zarówno w wersji na słodko, jak i na wytrwanie.
Przygotowanie 30 min
220 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka ryżowa (120 g)
  • Cukier puder 80 g do fasoli i 20 g do ryżu (100 g)
  • Fasola czerwona konserwowa (100 g)
  • Syrop z agawy 3 łyżki (45 g)
  • Cukier wanilinowy 1 opakowanie (12 g)
  • Mąka kukurydziana 3 łyżki (30 g)
  • Kinako (mąka z prażonej soi) możesz zamienić na odżywkę białkową, pokruszone na mąkę ciasteczka (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, stolnica, miska, szklana miska, kuchenka mikrofalowa

Przepis na mochi krok po kroku

Fasolę odsączyć i zblendować z mąką kukurydzianą, cukrem wanilinowym, syropem i 100 g cukru pudru.

Przełożyć masę z fasoli do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnie.

Mąkę ryżową wsyp do szklanej miseczki, dodaj cukier puder oraz 150 ml wody i wymieszaj.

Przykryj miseczkę, zostawiając przestrzeń dziurkę, aby woda mogła odparować.

Ustaw mikrofalówkę na najwyższą moc i podgrzewaj przez 2,5 minuty.

Gorącą masę mieszaj łyżką, aż masa będzie gładka, kleista i przestygnie.

Wyłóż na blat z mąką sojową lub zmielonymi na mąkę ciasteczkami.

Podziel masę na około 8-10 porcji i wyrób w dłoni kulkę.

Spłaszcz kulki i nakładaj na środek masę fasolową.

Zawiń masę fasolową w masę z ryżu, formując kulkę.

Obtocz każdą kulkę w mące sojowej lub pokruszonych ciasteczkach i włóż do papilotek, aby ciasteczka się nie sklejały.

Jak oceniasz przepis na mochi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat mochi

Mochi są japońskimi ciasteczkami ryżowymi, które najbardziej popularne są w słodkiej wersji, lecz na co dzień w Japonii częściej spożywane są na słono. Przygotowuje się je z kleistego ryżu (opcjonalnie mąki ryżowej), wody oraz w słodkiej wersji z cukru. Z tego przepisu dowiesz się właśnie jak przygotować ciasteczka japońskie na słodko. Do masy na mochi z ryżu można dodać także barwniki, które sprawią, że ten deser będzie jeszcze ciekawszy. Nadziewa się je pastą „anko”, która zrobiona jest z czerwonej fasoli lub w wersji „daifuku” z truskawką. Ze względu na ich popularność zaczęto przygotowywać je także z nutellą lub innymi słodkimi kremami. Po nadaniu i uformowaniu ciasteczka ryżowe japońskie obtacza się w sezamie lub proszku sojowym. Możesz też użyć do obtoczenia pokruszonych ciasteczek lub wiórków kokosowych. Co więcej, aby uniknąć zlepiania się ciasteczek, umieszcza się je w papilotkach.

Mimo że ten wstępny opis przepisu wydaje się łatwy to tak naprawdę, jest to moim zdaniem jeden z trudniejszych przepisów. Masa ryżowa wymaga podgrzewania i starannego wyrabiania, aby uzyskać odpowiednią sprężystą i kleistą masę. Ta klejąca i sprężysta masa do mochi z ryżu często jest nawet powodem zadławień, ponieważ niedostatecznie pogryziona jest trudna do połknięcia. Elastyczność ciasteczek mochi ma symbolizować długie życie, ale zakrztuszenie się podczas zjadania zbyt dużych kęsów mochi może prowadzić nawet do śmierci. Jest to tak ważna sprawa, że nawet specjaliści, w Japoni, w okresie około noworocznym, apelują o ostrożność.

Z okazji Nowego Roku odbywa się nawet tradycyjne ceremonia ubijania mochi. Przed uroczystością namacza się ryż, a rano gotuje na parze około 45 minut. Do ubijania używa się moździerza i drewnianego młota. Ryż ubijany jest przez jedną osobę, a druga miesza go wilgotną dłonią. Towarzyszą temu także okrzyki, które mają dodać energii osobom wykonującym mochi. Takie widowisko jest kontynuowane, aż masa uzyska jednolitą i błyszczącą konsystencję. Z masy formuje się kulki i obtacza. Z okazji Nowego roku przygotowywane są specjalne mochi, które składają się z 2 spłaszczonych kulek, w różnym rozmiarze, które układa się jedna na drugiej. Ma to symbolizować następstwo pokoleń oraz zapewniać rodzinie powodzenie w rozpoczynającym się roku. Potem mochi ozdabiają domy do 11 stycznia, a po stwardnieniu są rozbijane, ponieważ tradycja zabrania ich krojenia, bo mogłoby to przynieść nieszczęście dla całej rodziny.

Alergeny w mochi

Lista alergenów dla Mochi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kinako (mąka z prażonej soi)

Wartości odżywcze mochi

na 100g gotowej potrawy

W mochi cukier możesz zamienić na słodzik, a kinako (mąka z prażonej soi) na odżywkę białkową, pokruszone na mąkę ciasteczka lub płatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
339.52
220.69
Białko (g)
8.04
5.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
74.14
48.19
Węglowodany przyswajalne (g)
69.34
45.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.80
3.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
1.41
0.91
Tłuszcze nasycone (g)
0.50
0.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.91
0.59
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.16
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
1.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
102.64
66.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
3.53
2.30
Potas (mg)
335.17
217.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.58
14.03
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
123.41
80.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.39
27.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.91
1.24
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.88
0.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.58
0.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy, kinako (mąka z prażonej soi).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mochi 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mochi

Koszt składników
80.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
120 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 g
Cukier puder
100 g
80 g do fasoli i 20 g do ryżu
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Fasola czerwona
100 g
konserwowa
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Syrop z agawy
45 g
3 łyżki
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
1.93
Za 45 g
Cukier wanilinowy
12 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Mąka kukurydziana
30 g
3 łyżki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 30 g
Kinako (mąka z prażonej soi)
40 g
możesz zamienić na odżywkę białkową, pokruszone na mąkę ciasteczka
50.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 40 g
Koszt składników
80.60