Babeczki

Babeczki - przepisy, wykonanie, dekorowanie, porady

Babeczki stanowią małe ciasteczka idealne na spotkanie ze znajomymi czy imprezę dla dzieci. Do wyboru mamy przepisy na kruche babeczki, zwykłe mini babkeczki, muffinki, cupcakes i małe tarty. Ciasteczka te różnią się rodzajem ciasta i sposobem dekoracji. Kruche babeczki i tarty powstają na spodzie z ciasta kruchego, które na wierzchu dekoruję się owocami, galaretką czy kremem. Tarty, wywodzące się z kuchni francuskiej, są nieco większe i występują także w wersji na słono z serem, mięsem i warzywami. Muffinki wywodzą się z tradycji anglosaskiej i stanowią miękkie, pulchne ciasteczka z nadzieniem w środku w postaci owoców, czekolady czy bakalii. Natomiast zwykłe babeczki z ciasta biszkoptowego czy cupcakes dekoruje się na czubku kremem i kolorowymi posypkami.

Wyróżnione przepisy na babeczki

Pozostałe przepisy na babeczki

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Babeczki - przepisy, wykonanie, dekorowanie, porady

Czy możemy wyobrazić sobie imprezę dla dzieci, urodziny czy spotkanie ze znajomymi bez babeczek? Babeczki waniliowe, śmietankowe, pyszne, wilgotne muffiny z kawałkami czekolady, czy też kruche babeczki i tarty z galaretką i owocami, stanowią idealny poczęstunek na imprezie, ale też miły smakołyk do kawy czy herbaty. Babeczki i muffinki są tak popularne, gdyż przepis na nie jest bardzo prosty. Muffinki robi się szybko i wystarczy tylko zmieszać zwykłe składniki i upiec. Dowiedz się jak zrobić fajne i łatwe do zrobienia babeczki.

Przepisy na babeczki i muffinki

Dlaczego lubimy babeczki i muffinki

Babeczki kruche, miękkie i wilgotne muffinki, czy cupcakes z kremem to małe ciasteczka, które idealnie nadają się na wszelkiego rodzaju imprezy oraz jako przysmak dla dzieci. Te fajne, małe wypieki cieszą się dużą popularnością, gdyż są bardzo łatwe do zrobienia. Robi się je z różnych rodzajów ciasta, z dodatkiem czekolady, owoców i bakalii. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić babeczki na słono, czy o smaku pikantnym, z warzywami, wędliną czy serem.

Przepisy na babeczki są bardzo proste, zaś w sprzedaży dostępne są gotowe mieszanki wraz z załączonymi papierowymi foremkami. Składniki wystarczy zamieszać i uzupełnić wodą i upiec. Najlepiej jednak zrobić muffinki samodzielnie, gdyż sposób jest naprawdę prosty. Natomiast dodatki można skomponować samodzielnie. Szczególną zaletą babeczek, jest fakt że można je bardzo szybko zrobić, na przykład wtedy, gdy nie mamy pomysłu jak ugościć znajomych, lub czym uświetnić imprezę dla dzieci.

Babeczki lubimy także dlatego, że można je dowolnie dekorować lub uzupełniać o ciekawe dodatki, jak owoce, galaretka, kremy itp. Te małe ciasteczka stanowią, tani i łatwy do podania poczęstunek dla gości. Zaś zabłysnąć można ciekawymi dekoracjami babeczek.

Skąd pochodzi przepis na babeczki – małe ciasteczka w kuchniach świata

W kuchni polskiej muffinki z miękkiego, wilgotnego ciasta zdobyły popularność dopiero niedawno, pod wpływem napływających do nas tradycji anglosaskich. Wcześniej popularne były babeczki z kruchego ciasta. Wypiekano je w blaszanych foremkach, a po upieczeniu na wierzchu były dekorowane galaretką, owocami czy kremem budyniowym. Babeczki tego rodzaju możmy kupić w tradycyjnych cukierniach.

Rodzajem kruchych babeczek, które wypełnia się na wierzchu różnym nadzieniem, są tarty i tarteletki. Duże tarty i małe tarteletki piecze się z ciasta kruchego, francuskiego lub drożdżowego. Specjalne foremki wylepia się ciastem, a na wierzchu układa nadzienie. Tarty lub tartaletki na słodko wykłada się owocami, galaretką lub kremem, zaś tarty na słono serem, mięsem, grzybami lub warzywami. Tarty stanowią danie kuchni francuskiej, w której słynny deser stanowią tarty z jabłkami, z gruszkami lub wytrawne quiche z nadzieniem z mięsa, sera lub warzyw.

W Polsce piecze się także zwykłe babeczki z ciasta jak na zwykłe babki drożdżowe, z tym że drożdże zastępuje się proszkiem do pieczenie. Tradycyjnie takie małe babeczki wkładało się do wielkanocnej święconki. Bardzo podobnymi babeczkami są muffinki, stanowiące tradycyjne ciastka w krajach anglosaskich. Muffinki różnią się od babeczek tym, że są bardziej miękkie w środku, piecze się je z innego ciasta i mogą występować w wersji wytrawnej z warzywami, mięsem czy serem. Legenda głosi, że pierwowzorem muffinek były biedne ciasteczka, które służba w angielskich domach robiła sobie z resztek pieczywa i wypieków.

Muffiny zawierają nadzienie wewnątrz i rzadko są zdobione. Bogato zdobionymi na wierzchu ciasteczkami są cupcakes znane z tradycji kuchni anglosaskiej. Ich nazwa wywodzi się od filiżanki (cup), gdyż są to małe ciasteczka wielkości filiżanki. Cupcakes są bardziej słodkie i na wierzchu bogato zdobione kremem, posypką i różnymi dekoracyjnymi dodatkami.

Muffiny, znane w Polsce, to amerykańska wersja babeczek pieczonych w papierowych foremkach. Do ciasta dodaje się proszku do pieczenia zamiast drożdży.

Fajne przepisy na muffiny, bebeczki, capcakes

Babeczki i muffinki – rodzaje małych ciasteczek do herbaty lub na imprezę

Rodzaje babeczek:

  • zwykłe babeczki z ciasta drożdżowego,
  • babeczki kruche, tarteletki i tarty,
  • muffinki,

Zwykłe babeczki powstają z ciasta jak na tradycyjną babkę. Ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę pszenną, mleko i proszek do pieczenia. Do wyrobienia ciasta przyda się mikser. Muffiny robimy z rzadszego ciasta, które nie wymaga ucierania masła, i możemy je po prostu zmieszać łyżką. Do muffinek używa się oleju, zamiast masła. Można też użyć innego rodzaju mąki. Natomiast babeczki kruche robi się z kruchego ciasta, które zawiera dużo tłuszczu.

Przepis na babeczki – składniki i przybory

Aby upiec babeczki potrzebne będą typowe składaniki jakie mamy w domu, czyli mąka, cukier, jajka, mleko i masło. Niezbędne będą także odpowiednie foremki na babeczki czy tarteletki. Mamy do wyboru foremki:

  • papierowe, tzw. papilotki,
  • metalowe,
  • silikonowe.

Foremki papierowe są jednorazowe, lecz bardzo tanie i nie trzeba ich smarować tłuszczem. Ich wadą jest delikatność, w skutek czego ciasto może się wylewać. Po zjedzeniu muffinek, foremki się wyrzuca i nie zabierają miejsca w szafce. Foremki metalowe i silikonowe są droższe, wielorazowe, wymagają smarowania tłuszczem. Występują w formie pojedynczych foremek oraz jako zbiorcze blachy z wgłębieniami na muffinki. Wadą foremek metalowych, jest to, że nagrzewają się i trzeba je wyjmować z piekarnika w rękawicach, zaś wadą foremek silikonowych jest wysoka cena. Do wypieku muffinek można wybrać również metalową lub silikonową blachę z dołeczkami, do których wlewamy ciasto. Natomiast do pieczenia kruchych babeczek lub tartaletek nadają się raczej foremki metalowe.

Przepis na babeczki kruche i tarty

Spody na kruche babeczki możemy zakupić w formie gotowej i wystarczy je tylko wypełnić owocami lub kremem i udekorować. Aby samodzielnie zrobić kruche babeczki czy tarteletki, potrzebne będą następujące składniki:

  • mąka,
  • masło,
  • żółtka,
  • cukier puder.

Ciasto formujemy i zagniatamy na stolnicy, następnie wstawiamy je na pół godziny do lodówki, aby się schłodziło. Wylepiamy nim foremki, tak aby w środku powstało wgłębienie na farsz. Do kruchych babeczek lub tartaletek nadają się najlepiej foremki metalowe, gdyż ciasto jest gęste i łatwiej nim wylepić foremkę, która się nie ugina.

W przypadku kruchych babeczek pieczemy same spody, które po wystygnięciu napełnia się owocami, kremem, budyniem itp. Tarty i tarteletki mogą mieć różne nadzienie, także wytrawne lub pikantne. Niektóre przepisy wymagają pieczenia nadzienia razem z ciastem na spodzie.

Jak robi się szybkie i łatwe babeczki

Prosty przepis na łatwe muffinki

Aby zrobić zwykłe, szybkie muffiny potrzebujemy tego, co zwykle w domu jest, czyli:

  • mąki,
  • jajek,
  • cukru,
  • mleka,
  • oleju,
  • proszku do pieczenia.

Do zrobienia muffinek możemy użyć różne rodzaje mąki, na przykład mąkę jaglaną. Dzięki dodatkowi cukru waniliowego powstaną muffinki waniliowe. Zdrowe muffinki powstają również z ciasta dyniowego czy marchewkowego. Zdaniem specjalistów, suche i mokre składniki mieszamy w osobnych naczyniach, a następnie całość łączymy i dodajemy dodatki. Dodając do ciasta kakao uzyskamy muffiny w kolorze brązowym. Muffinki zwykłe czy waniliowe mają tę zaletę, że zawsze się udają.

Do ciasta na muffinki możemy dodać:

  • kawałki czekolady,
  • kawałki bananów,
  • maliny, rabarbar, jagody, śliwki, jabłka, gruszki i inne owoce,
  • dżem lub konfiturę,
  • orzechy i pestki.

Ważne jest, aby foremki wypełniać ciastem do ¾, w przeciwnym razie ciasto może się rozlać. Muffiny pieczemy około 25 minut i zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Jak udekorować babeczki na słodko

Najłatwiej dekoruje się babeczki kruche lub tarty, gdyż mają one odpowiednie wgłębienie, w które wkłada się farsz. Tarteletki mają kształt pozwalający na wlanie do środka galaretki i zatopienie w niej owoców.

Babecki i cupcakes dekoruje się na czubku i tu następuje trudność, co zrobić, aby dekoracje nie spadły. Najlepiej posmarować wierzch babeczki lukrem lub kisielem. Wtedy kawałki owoców lub całe owoce przykleją się i nie spadną. W sklepach dostępne są również różnokolorowe posypki i małe cukierki do dekoracji babeczek. Szczyt babeczki, pokryty lukrem, zanurzamy w posypce.

Do dekoracji babeczek świetnie nadaje się bita śmietana lub krem na bazie budyniu, śmietany lub twarożku. Krem układamy przy pomocy rożka, rękawa cukierniczego, czy też szprycy lub pistoletu cukierniczego. Fajnym rozwiązaniem, szczególnie dla dzieci, są pisaki spożywcze, które służą do dekoracji babeczek. Pisaki pozwalają dzieciom na samodzielne dekorowanie babeczek, ciasteczek i tortów, tak że sama dekoracja słodyczy staje się wspaniałą zabawą dla dzieci.

Babeczki na słono

Muffinki niekoniecznie muszą być pieczone na słodko. Ostatnio coraz bardziej popularne są muffinki wytrawne, które będą atrakcją nie tylko na imprezie, jako urozmaicenie, lub przysmak dla osób, które nie lubią słodkich smaków. Szybkie, wytrawne muffinki stanowią także zwykłe danie na śniadanie lub kolację oraz można je wziąć do pracy jako przekąskę.

Przepis na wytrawne muffinki wymaga zrobienia ciasta takiego samego jak na zwykłe muffiny, lecz bez cukru. Co ciasta możemy dodać koncentrat pomidorowy, który nada muffinkom czerwony kolor. Po wymieszaniu ciasta dodajemy farsz i przyprawy.

Pomysły na dodatki do wytrawnych muffinek:

  • pokrojony ser, wędlina, boczek, cebula,
  • ser feta i suszone pomidory,
  • szpinak, czosnek i pokrojony ser żółty lub serek feta czy ricotta.

Pomysłów na wytrawne muffinki jest ogromna ilość. Wystarczy puścić wodze fantazji i wykorzystać to co akurat mamy w domu.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto