Daktyle suszone - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
daktyle suszone 60 40
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w suszonych daktylach oraz jakie alergie mogą powodować.
Daktyle suszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego suszonych daktyli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak daktyle suszone indeks glikemiczny wynosi 60, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z suszonymi daktylami
Suszone pomidory, Suszone morele, Śliwki suszone, Daktyle, Suszona żurawina, Rodzynki, Suszone jabłka, Figi suszone, Syrop daktylowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla suszonych daktyli

Daktyle suszone
Kategoria produktu Owoce
Cena Sprawdź cenę suszonych daktyli
Kalorie Sprawdź kalorie w suszonych daktylach
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 60
(średni)

Przepisy z suszonymi daktylami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z suszonymi daktylami

kompot z suszu kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto