Przepis na pierogi z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Jedną cebulę pokroju w małą kosteczkę i podsmaż na oleju. Pieczarki umyj, obierz, pokrój w kosteczkę i dodaj do cebuli, chwilę podsmaż i odstaw do przestygnięcia.

Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej, dodaj sól (wedle uznania, około pół łyżeczki), w przesianej mące zrób dołek do którego wlej szklankę ciepłej wody. Ciasto wymieszaj. Zagnieć gładkie ciasto, w razie konieczności dodaj więcej mąki lub wody. Gotowe ciasto włóż do miseczki, przykryj i odstaw ciasto do lodówki na 30 minut.

Gotowe ciasto rozwałkuj na cienki placek (około 2-3 mm grubości). Szklanką wytnij kółka, na środek każdego kółka nałóż łyżką farsz i sklej pieroga.

W garnku zagotuj wodę (z dodatkiem niewielkiej ilości soli). Do wrzącej wody wrzuć partię pierogów. Gotuj około 2 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Drugą cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i podaj ją na ugotowanych pierogach.

Na zdjęciu widzimy dwie deski. Na jednej znajdują się uformowane pierogi z pieczarkami, a na drugiej pokrojone pieczarki. Na blacie znajduje się również jajko, skorupka po jajku oraz ziemniak.
Pierogi z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
4.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
brak danych

Pierogi z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Pierogach z pieczarkami

Poznaj przepis na pierogi z pieczarkami. Jest to potrawa uważana za danie wigilijne, świetnie sprawdzi się jako dodatek do barszczu. Ciasto na pierogi z pieczarkami wymaga użycia dosłownie trzech składników: mąki, wody i soli, dzięki temu jest ono delikatne. Farsz na pierogi z pieczarkami w przepisie będzie składał się z pieczarek oraz cebuli, jednak możesz również sprawdzić danie z serem.

Pierogi z pieczarkami i cebulą nie posiadają skomplikowanego przepisu. Powinna poradzić sobie z nimi osoba początkująca w kuchni. Lepienie pierogów jest bardzo czasochłonne, dlatego uzbrój się w dużo czasu i cierpliwości. Na ich przygotowanie potrzebujesz około 60-90 minut.

Danie świetnie sprawdzi się w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej, ponieważ do przygotowania pierogów z pieczarkami potrzebujesz tylko produktów pochodzenia roślinnego. Pieczarki wykorzystane do przygotowania pierogów są doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego. Dodatkowo dostarczają organizmowi potas, selen, miedź i jod oraz witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Nie są one produktem wysokokalorycznym, dlatego dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Pieczarki poprzez obecność błonnika pokarmowego usprawniają wydalanie kwasów żółciowych oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL, zmniejszając ryzyko choroby wieńcowej serca.

Cebula dodaje charakteru i wyrazistości potrawie, jednak jest również źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zaliczyć do nich możemy witaminę C, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, wapń, żelazo, białko. Dodatkowo zawiera kwercetynę, która uważana jest za przeciwutleniacz, który opóźnia procesy starzenia. Spożywanie cebuli może zapobiegać wielu chorobom, do których zaliczymy wrzody żołądka, miażdżycę, chorobę sercowo-naczyniową, nadciśnienie, osteoporozę. Jest dobrym wyborem w czasie przeziębienia.

Podsumowując pierogi z pieczarkami i cebulą nie są trudne w przygotowaniu, jednak wymagają sporo cierpliwości i czasu. Doskonale sprawdzą się jako danie samodzielne lub jako dodatek do barszczu.

Wartości odżywcze Pierogów z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
Białko
8.55 g
16.24 g

Węglowodany w pierogach z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
40.94 g
77.79 g
Węglowodany przyswajalne
40.36 g
76.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
3.08 g
5.86 g
Tłuszcze nasycone
1.08 g
2.05 g
Tłuszcze nienasycone
2.01 g
3.81 g

Witaminy w przepisie na pierogi z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina B6
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.53 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.34 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.43 mg
8.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
84.39 µg (mcg)
160.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
3.65 mg
6.94 mg
Potas
178.19 mg
338.56 mg
Wapń
14.88 mg
28.27 mg
Fosfor
93.39 mg
177.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.16 mg
44.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.09 mg
5.88 mg
Cynk
0.73 mg
1.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Pierogów z pieczarkami brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pierogach z pieczarkami

Lista alergenów dla Pierogów z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania Pierogów z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cebula
180 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Pieczarki marynowane
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób