Potrawy bożonarodzeniowe - polecane przepisy
-
Pierogi ze szpinakiem
Nasz przepis na pierogi ze szpinakiem zachwyci wiele osób. Szpinak nie jest za bardzo lubiany przez dzieci, jak i przez …
90 min trudny 5 667 kcal -
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to danie łączące w sobie smaki klasycznego bigosu oraz letniego leczo. Z powodzeniem można wykonać w wersji …
30 + 15 min łatwy 12 67 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Śledzie po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami …
20 min łatwy 6 549 kcal -
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal
Potrawy bożonarodzeniowe - pozostałe przepisy
-
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też …
30 + 20 min łatwy 3 291 kcal -
Pierogi ruskie ze śmietaną
Pierogi ruskie ze śmietaną bardzo często lądują na naszych stołach (np. w czasie świąt lub rodzinnego spotkania), ponieważ ta potrawa …
85 + 30 min średni 5 675 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Ryba po grecku z suszonymi pomidorami
Przepis na tę odmianę ryby po grecku jest podobny do tradycyjnej wersji, ale dzięki dodatkowi suszonych pomidorów cała potrawa nabiera …
30 + 30 min łatwy 10 280 kcal -
Ryba po grecku w cieście francuskim
Genialna propozycja ryby po grecku – tym razem ryba po grecku zamknięta w cieście francuskim, które z kolei tworzy kształt …
25 + 30 min łatwy 3 782 kcal -
Sałatka z kaszą bulgur ze świeżymi warzywami, polędwiczką z indyka i olejem lnianym
Wersja sałatki z bulgurem i warzywami z dodatkiem duszonych na maśle przepysznych i soczystych pieczarek oraz chudym mięsem z polędwicy …
20 min łatwy 2 500 kcal
-
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal -
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal
-
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal -
Krokiety z pieczarkami
Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami to danie, które idealnie nadaje się jako przekąska lub potrawa obiadowa. Krokiety z pieczarkami …
45 min średni 5 528 kcal -
Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie są wspaniałymi i pysznym deserem, który nie tylko efektownie wygląda, ale również charakteryzuje się naprawdę dobrym smakiem. Zwykle …
80 + 25 min średni 10 880 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem będą idealną opcją dla osób, które uwielbiają tradycyjne potrawy w mięsnej odsłonie. Te krokiety są pyszne i …
30 + 15 min łatwy 5 710 kcal -
Ryba po grecku tradycyjna
Tradycyjna receptura przygotowania ryby po grecku jest banalnie prosta, ponieważ danie nie jest bardzo pracochłonne, jak również czas przygotowania nie …
60 min łatwy 12 206 kcal
-
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Pasztet domowy
Pasztet na początku był wyrafinowaną potrawą zarezerwowaną dla elit, z czasem stał się tradycyjnym daniem kuchni ludowej, a teraz jest …
10 + 150 min łatwy 60 126 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal
-
Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 18 201 kcal -
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko …
15 + 40 min łatwy 8 26 kcal -
Ciasto na krokiety
Tradycyjne polskie krokiety to danie, które kojarzy nam się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jako dodatek do wigilijnego barszczu. …
20 min łatwy 10 73 kcal -
Moczka
Nie wiesz, jak zrobić moczkę śląską? Taka pyszna, świąteczna, wigilijna moczka to dobry pomysł na deser świąteczny. Nie może go …
30 + 50 min łatwy 12 -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. …
10 + 30 min łatwy 4 309 kcal
-
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal -
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po …
30 min łatwy 6 316 kcal -
Śledzie po cygańsku
Śledzie po cygańsku charakteryzują się sosem, który składa się między innymi z musztardy. Dobry sos słono-słodki, śledzie razem z ogórkami …
20 min łatwy 6 305 kcal -
Krokiety ze szpinakiem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 18 193 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie potrawy bożonarodzeniowe
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie ze śliwkami - 3 wyjątkowe i proste przepisy
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie pod pierzynką - 2 proste i sprawdzone przepisy
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie w śmietanie - 3 proste i smaczne przepisy
-
Na zimęPaszteciki wigilijne z pieczarkami - 3 najlepsze przepisy
Potrawy bożonarodzeniowe – zbiór przepisów na tradycyjne dania świąteczne
Potrawy bożonarodzeniowe każdego roku pojawiają się na świątecznych stołach. Dania na Wigilię to zwykle tradycyjne przysmaki, choć między nimi coraz częściej spotkać można jedzenie przyrządzone według nowoczesnych trendów kulinarnych. Jakie przepisy kulinarne powinny znaleźć się w wigilijnym menu? Które pomysły na świąteczne potrawy są najlepsze? Sprawdź kultowe dania na Boże Narodzenie i dowiedz się, jakie potrawy są najbardziej lubiane w Polsce.
Potrawy bożonarodzeniowe – najlepsze pomysły na świąteczne potrawy
Święta Bożego Narodzenia w Polsce. Zobacz, co jada się w różnych częściach naszego kraju
Polska jest naprawdę dużym krajem. Na każdym jego krańcu odnajdziemy zupełnie inną kulturę, historię i tradycje, w tym również kulinarne. Mimo że Boże Narodzenie wszyscy spędzamy tego samego dnia, na naszych stołach często pojawiają się zupełnie inne potrawy. Oczywiście wiele z nich jest do siebie dość podobnych, jednak część potraw wigilijnych znacznie różni się od siebie.
- Góry, Podhale – przepisy na dania w tym rejonie Polski są raczej skromne i łatwe do przygotowania. Najczęściej jada się na Podhalu oscypki, kopytka (znane jako bukty), a także kłóty – kapustę z ziemniakami. Mieszkańcy Podhala uwielbiają również gołąbki z bryndzą i ziemniakami. Górale na święta zajadają się także postną kwaśnicą.
- Śląsk – na wigilijnych stołach ląduje wiele różnych dań, m.in. zupa grzybowa, karp, kapusta z grzybami, kluski z ziemniaków, a także śledzie w rozmaitych odsłonach. Ślązacy do świątecznych słodkości lubią dodawać suszone śliwki, a ich ulubionym słodkim przysmakiem jest drożdżowa babka z bakaliami.
- Warmia, Mazury – barszcz w tych rejonach to podstawa! Mieszkańcy Warmii i Mazur zajadają się też w Wigilię pierogami z kapustą i grzybami, ale i rybami z okolicznych jezior. U niektórych w Boże Narodzenie pojawia się również pieczona gęś z jabłkami.
- Podlasie – najbardziej widoczna w tych okolicach jest kuchnia ukraińska i białoruska, głównie ze względu na bliskość obu granic. Na Podlasiu szczególnie popularna jest kutia, barszcz z grzybkami, a także oblepione miodem i bakaliami kluski z makiem.
- Pomorze, Kaszuby – właśnie tutaj pojawia się najwięcej w Polsce dań rybnych w przeróżnej odsłonie (np. marynowane śledzie, węgorze w occie i zupy rybne). Co ciekawe, niektóre rodziny na Kaszubach i Pomorzu praktykują jedzenie w Wigilię… pierogów z farszem rybnym!
- Mazowsze – nie obejdzie się tam bez tradycyjnego barszczu z uszkami, klusek z makiem, bigosu, karpia w śmietanie oraz kompotu z suszu. Ze słodkości mieszkańcy Mazowsza najbardziej lubią własnoręcznie pieczone pierniczki i rozpływającego się w ustach makowca.
- Wielkopolska – najchętniej jada się tutaj groch z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami oraz ziemniaki (zwłaszcza w Poznaniu), które podaje się niemal do wszystkich świątecznych potraw. Słodyczami, które rządzą Wigilią w Wielkopolsce, są zdecydowanie szyszki z kaszy z bakaliami.
Barszcz czerwony czy zupa grzybowa?
W większości regionów Polski podaje się barszcz czerwony z uszkami. Niektórzy preferują jednak zupę z leśnymi grzybkami. Jeszcze inni podają gościom do stołu zarówno jedną, jak i drugą zupę. Barszcz czerwony powinien zostać przygotowany własnoręcznie, nie z torebki. Do jego przyrządzenia najlepiej zastosować zakwas buraczany – wówczas zupa będzie aromatyczna i kwaskowata, a także nabierze przepięknego i głębokiego koloru. Barszcz czerwony można podać najbliższym zarówno jako dodatek do pierogów lub świątecznych pasztecików, jak i z uszkami. Można zaserwować go również w kubeczku bądź szklance do popijania potraw wigilijnych.
Zupa grzybowa często jest alternatywą dla barszczu. Przyrządza się ją głównie dlatego, że w Wigilię większość dań opiera się na leśnych grzybach (np. podgrzybkach czy borowikach). Jeśli nie masz w domu zamrożonych grzybów, które zebrałeś kilka miesięcy wcześniej w lesie, możesz użyć do zrobienia zupy suszonych grzybów. Gdy się je wymoczy i doda do wywaru na zupę, grzyby nadadzą jej cudownego smaku i aromatu.
Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe – przysmaki, które zrobisz na Wigilię
Karp, ryba po grecku i śledzie
Ryby są nieodłącznym elementem każdego bożonarodzeniowego menu. Związane są bowiem z symboliką chrześcijańską, a także chrztem świętym. Dawniej jedyną dostępną rybą był karp, dlatego też został on spopularyzowany w całej Polsce, stając się rybą tradycyjną – mniej więcej od czasów PRL-u. Mimo wszystko wiele osób decyduje się dziś na mniej „inwazyjne” ryby, a więc z mniejszą ilością ości. Jeżeli nie masz ochoty na smażonego karpia, zawsze warto przyrządzić go np. po żydowsku bądź w galarecie. W dzień Bożego Narodzenia jadamy też rybę po grecku, a więc rybę z warzywami (głównie z marchewką). Można podawać ją zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Oprócz karpia i ryby po grecku, na wigilijnym stole pojawiają się też oczywiście śledzie. Przygotowuje się je na wiele różnych sposobów, np. w oleju, marynacie, śmietanie czy sosie pomidorowym. Śledzie jada się w Polsce zarówno na słodko, jak i na słodko (z rodzynkami). Dużą popularnością cieszą się domowe, swojskie śledzie smażone, a następnie marynowane w occie. Na Wigilię warto przygotować śledzie pod pierzynką, po kaszubsku lub w sosie musztardowym. Świetna będzie też sałatka śledziowa z ziemniakami, która będzie alternatywą dla tradycyjnych śledzi w occie.
Pierogi, czyli najlepsze jedzenie świąteczne
Ciężko wyobrazić sobie święta bez pierogów. Najbardziej popularne są oczywiście te z kapustą i grzybami. Mają one smak, który najbardziej kojarzy się wszystkim z Wigilią. Pierogi są postne, więc nie zawierają mięsa. Dawniej wierzono, że grzyby zawarte w pierogach to symbol mocy, szczęścia i zdrowia – dlatego zalecano jeść członkom rodziny dania z grzybami na Wigilię. Jeśli wierzysz w magię świąt, powinieneś koniecznie spróbować minimum jednego pieroga z kapustą i grzybami na święta.
W polskich domach przygotowuje się pierogi zarówno gotowane, jak i smażone czy też pieczone. Istnieje kilka wariacji na temat pierogów, które warto znać. Wiele osób, korzystając z okazji robienia pierogów, przyrządza jednocześnie uszka do barszczu – miniaturową wersję pierogów, które serwuje się później z czerwonym barszczem. Jeszcze inni dodatkowo kleją również pierogi z zupełnie innym farszem, jako dodatkowe danie na Boże Narodzenie (np. ruskie czy chłopskie).
Wigilijne dania na słodko – te słodkości powinny być w każdym świątecznym menu!
Słodkie dania wigilijne najczęściej opierają się na bakaliach, ale też suszonych owocach. Kultową polską potrawą świąteczną są oczywiście kluski z makiem. Mimo że nie są tak znane, jak np. makowiec, w wielu domach jedzenie klusek z makiem to tradycja. Jest to nic innego jak masa makowa z kluskami, oblepiona orzechami włoskimi, miodem i rodzynkami. W innych polskich mieszkaniach na stole staje również kutia, która mocno przypomina kluski z makiem. Jest to jednak zupełnie inne danie, ponieważ w środku kutii znajduje się wymieszane z makiem… ziarno pszenicy.
Co słodkiego ląduje jeszcze na wigilijnych stołach? Otóż pierniczki w przeróżnej postaci, dekorowane rozpuszczoną czekoladą, lukrem, żurawiną, skórką pomarańczy i posiekanymi orzechami włoskimi. Często robi się też makowiec i aromatyczne ciasto piernikowe, które może być suche bądź wypełnione pysznym nadzieniem (np. domowym dżemem piernikowym). Wśród popularnych słodkości znajdziemy również własnoręczne pieczone ciasteczka, np. kruche, maślane oraz korzenne, których zapach mocno kojarzy się z Wigilią. Palce lizać!