Potrawy bożonarodzeniowe

potrawy bożonarodzeniowe

Wigilia jest jednym z najważniejszych świąt nie tylko w Polsce, ale też w innych państwach. Po pojawieniu się na niebie pierwszej gwiazdki zazwyczaj zasiadamy do wspólnego stołu. Zgodnie z chrześcijańską tradycją, łamiemy się opłatkiem, a następnie składamy sobie życzenia. Później wspólnie przechodzimy do konsumpcji dań, których na stole powinno być dwanaście. Należy spróbować każdej z nich, aby w Nowym Roku mieć dużo siły, szczęścia i zdrowia.

Najciekawsze przepisy w temacie potrawy bożonarodzeniowe

Przepisy w temacie potrawy bożonarodzeniowe

Najciekawsze artykuły w temacie potrawy bożonarodzeniowe

Potrawy bożonarodzeniowe – zbiór przepisów na tradycyjne dania świąteczne

Potrawy bożonarodzeniowe każdego roku pojawiają się na świątecznych stołach. Dania na Wigilię to zwykle tradycyjne przysmaki, choć między nimi coraz częściej spotkać można jedzenie przyrządzone według nowoczesnych trendów kulinarnych. Jakie przepisy kulinarne powinny znaleźć się w wigilijnym menu? Które pomysły na świąteczne potrawy są najlepsze? Sprawdź kultowe dania na Boże Narodzenie i dowiedz się, jakie potrawy są najbardziej lubiane w Polsce.

Potrawy bożonarodzeniowe – najlepsze pomysły na świąteczne potrawy

Święta Bożego Narodzenia w Polsce. Zobacz, co jada się w różnych częściach naszego kraju

Polska jest naprawdę dużym krajem. Na każdym jego krańcu odnajdziemy zupełnie inną kulturę, historię i tradycje, w tym również kulinarne. Mimo że Boże Narodzenie wszyscy spędzamy tego samego dnia, na naszych stołach często pojawiają się zupełnie inne potrawy. Oczywiście wiele z nich jest do siebie dość podobnych, jednak część potraw wigilijnych znacznie różni się od siebie.

  1. Góry, Podhale – przepisy na dania w tym rejonie Polski są raczej skromne i łatwe do przygotowania. Najczęściej jada się na Podhalu oscypki, kopytka (znane jako bukty), a także kłóty – kapustę z ziemniakami. Mieszkańcy Podhala uwielbiają również gołąbki z bryndzą i ziemniakami. Górale na święta zajadają się także postną kwaśnicą.
  2. Śląsk – na wigilijnych stołach ląduje wiele różnych dań, m.in. zupa grzybowa, karp, kapusta z grzybami, kluski z ziemniaków, a także śledzie w rozmaitych odsłonach. Ślązacy do świątecznych słodkości lubią dodawać suszone śliwki, a ich ulubionym słodkim przysmakiem jest drożdżowa babka z bakaliami.
  3. Warmia, Mazury – barszcz w tych rejonach to podstawa! Mieszkańcy Warmii i Mazur zajadają się też w Wigilię pierogami z kapustą i grzybami, ale i rybami z okolicznych jezior. U niektórych w Boże Narodzenie pojawia się również pieczona gęś z jabłkami.
  4. Podlasie – najbardziej widoczna w tych okolicach jest kuchnia ukraińska i białoruska, głównie ze względu na bliskość obu granic. Na Podlasiu szczególnie popularna jest kutia, barszcz z grzybkami, a także oblepione miodem i bakaliami kluski z makiem.
  5. Pomorze, Kaszuby – właśnie tutaj pojawia się najwięcej w Polsce dań rybnych w przeróżnej odsłonie (np. marynowane śledzie, węgorze w occie i zupy rybne). Co ciekawe, niektóre rodziny na Kaszubach i Pomorzu praktykują jedzenie w Wigilię… pierogów z farszem rybnym!
  6. Mazowsze – nie obejdzie się tam bez tradycyjnego barszczu z uszkami, klusek z makiem, bigosu, karpia w śmietanie oraz kompotu z suszu. Ze słodkości mieszkańcy Mazowsza najbardziej lubią własnoręcznie pieczone pierniczki i rozpływającego się w ustach makowca.
  7. Wielkopolska – najchętniej jada się tutaj groch z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami oraz ziemniaki (zwłaszcza w Poznaniu), które podaje się niemal do wszystkich świątecznych potraw. Słodyczami, które rządzą Wigilią w Wielkopolsce, są zdecydowanie szyszki z kaszy z bakaliami.

Barszcz czerwony czy zupa grzybowa?

W większości regionów Polski podaje się barszcz czerwony z uszkami. Niektórzy preferują jednak zupę z leśnymi grzybkami. Jeszcze inni podają gościom do stołu zarówno jedną, jak i drugą zupę. Barszcz czerwony powinien zostać przygotowany własnoręcznie, nie z torebki. Do jego przyrządzenia najlepiej zastosować zakwas buraczany – wówczas zupa będzie aromatyczna i kwaskowata, a także nabierze przepięknego i głębokiego koloru. Barszcz czerwony można podać najbliższym zarówno jako dodatek do pierogów lub świątecznych pasztecików, jak i z uszkami. Można zaserwować go również w kubeczku bądź szklance do popijania potraw wigilijnych.

Zupa grzybowa często jest alternatywą dla barszczu. Przyrządza się ją głównie dlatego, że w Wigilię większość dań opiera się na leśnych grzybach (np. podgrzybkach czy borowikach). Jeśli nie masz w domu zamrożonych grzybów, które zebrałeś kilka miesięcy wcześniej w lesie, możesz użyć do zrobienia zupy suszonych grzybów. Gdy się je wymoczy i doda do wywaru na zupę, grzyby nadadzą jej cudownego smaku i aromatu.

Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe – przysmaki, które zrobisz na Wigilię

Karp, ryba po grecku i śledzie

Ryby są nieodłącznym elementem każdego bożonarodzeniowego menu. Związane są bowiem z symboliką chrześcijańską, a także chrztem świętym. Dawniej jedyną dostępną rybą był karp, dlatego też został on spopularyzowany w całej Polsce, stając się rybą tradycyjną – mniej więcej od czasów PRL-u. Mimo wszystko wiele osób decyduje się dziś na mniej „inwazyjne” ryby, a więc z mniejszą ilością ości. Jeżeli nie masz ochoty na smażonego karpia, zawsze warto przyrządzić go np. po żydowsku bądź w galarecie. W dzień Bożego Narodzenia jadamy też rybę po grecku, a więc rybę z warzywami (głównie z marchewką). Można podawać ją zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Oprócz karpia i ryby po grecku, na wigilijnym stole pojawiają się też oczywiście śledzie. Przygotowuje się je na wiele różnych sposobów, np. w oleju, marynacie, śmietanie czy sosie pomidorowym. Śledzie jada się w Polsce zarówno na słodko, jak i na słodko (z rodzynkami). Dużą popularnością cieszą się domowe, swojskie śledzie smażone, a następnie marynowane w occie. Na Wigilię warto przygotować śledzie pod pierzynką, po kaszubsku lub w sosie musztardowym. Świetna będzie też sałatka śledziowa z ziemniakami, która będzie alternatywą dla tradycyjnych śledzi w occie.

Pierogi, czyli najlepsze jedzenie świąteczne

Ciężko wyobrazić sobie święta bez pierogów. Najbardziej popularne są oczywiście te z kapustą i grzybami. Mają one smak, który najbardziej kojarzy się wszystkim z Wigilią. Pierogi są postne, więc nie zawierają mięsa. Dawniej wierzono, że grzyby zawarte w pierogach to symbol mocy, szczęścia i zdrowia – dlatego zalecano jeść członkom rodziny dania z grzybami na Wigilię. Jeśli wierzysz w magię świąt, powinieneś koniecznie spróbować minimum jednego pieroga z kapustą i grzybami na święta.

W polskich domach przygotowuje się pierogi zarówno gotowane, jak i smażone czy też pieczone. Istnieje kilka wariacji na temat pierogów, które warto znać. Wiele osób, korzystając z okazji robienia pierogów, przyrządza jednocześnie uszka do barszczu – miniaturową wersję pierogów, które serwuje się później z czerwonym barszczem. Jeszcze inni dodatkowo kleją również pierogi z zupełnie innym farszem, jako dodatkowe danie na Boże Narodzenie (np. ruskie czy chłopskie).

Wigilijne dania na słodko – te słodkości powinny być w każdym świątecznym menu!

Słodkie dania wigilijne najczęściej opierają się na bakaliach, ale też suszonych owocach. Kultową polską potrawą świąteczną są oczywiście kluski z makiem. Mimo że nie są tak znane, jak np. makowiec, w wielu domach jedzenie klusek z makiem to tradycja. Jest to nic innego jak masa makowa z kluskami, oblepiona orzechami włoskimi, miodem i rodzynkami. W innych polskich mieszkaniach na stole staje również kutia, która mocno przypomina kluski z makiem. Jest to jednak zupełnie inne danie, ponieważ w środku kutii znajduje się wymieszane z makiem… ziarno pszenicy.

Co słodkiego ląduje jeszcze na wigilijnych stołach? Otóż pierniczki w przeróżnej postaci, dekorowane rozpuszczoną czekoladą, lukrem, żurawiną, skórką pomarańczy i posiekanymi orzechami włoskimi. Często robi się też makowiec i aromatyczne ciasto piernikowe, które może być suche bądź wypełnione pysznym nadzieniem (np. domowym dżemem piernikowym). Wśród popularnych słodkości znajdziemy również własnoręczne pieczone ciasteczka, np. kruche, maślane oraz korzenne, których zapach mocno kojarzy się z Wigilią. Palce lizać!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto