Co zrobić z pieczarek?

Pieczarki to ogólnodostępne grzyby, które możemy wykorzystać do wielu potraw na zimno i na ciepło.

Ten rodzaj grzybów można bezpiecznie spożywać nawet na surowo np. do sałatki. Oprócz tego z dodatkiem pieczarek przygotujesz:

- makaron ze szpinakiem i pieczarkami,

- risotto z kurczakiem i pieczarkami,

- grzanki z pieczarkami i mozzarellą,

- zawijane roladki z kurczaka z pieczarkowym nadzieniem,

- marynowane pieczarki,

- faszerowane warzywa z pieczarkami,

- faszerowane kapelusze pieczarek,

- domowe zapiekanki z pieczarkami i serem,

- naleśniki z pieczarkami i serem,

- paszteciki z pieczarkami i serem,

- zupa pieczarkowa.

Zobacz pytania podobne do co zrobić z pieczarek?

To może wydać Ci się interesujące

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Co zrobić z pieczarek? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pieczarki to rodzaj grzybów, które w przeciwieństwie do pozostałych są ogólnodostępne i lubiane przez zdecydowanie więcej ludzi. Dzięki nim przygotujesz szybkie i łatwe dania, nie tylko ciepłe, obiadowe, ale też sałatki, grzanki czy marynowane przekąski.

Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.

Co zrobić z pieczarek dla całej Twojej rodziny? Koniecznie poznaj moje przepisy:

- makaron ze szpinakiem i pieczarkami,

- risotto z kurczakiem i pieczarkami,

- grzanki z pieczarkami i mozzarellą,

- zawijane roladki z kurczaka z pieczarkowym nadzieniem,

- marynowane pieczarki,

- faszerowane warzywa z pieczarkami,

- faszerowane kapelusze pieczarek,

- domowe zapiekanki z pieczarkami i serem,

- naleśniki z pieczarkami i serem,

- paszteciki z pieczarkami i serem,

- zupa pieczarkowa.

To tylko niektóre potrawy, które idealnie sprawdzą się na posiłek dla całej rodziny. Pieczarki podobnie jak świeże, grzyby leśne takie jak: podgrzybki, maślaki, borowiki idealnie sprawdzą się do powyższych potraw. Należy jednak pamiętać, że grzyby leśne nie są dostępne o każdej porze roku, dodatkowo mają bardziej wyrazisty i charakterystyczny smak niż delikatne pieczarki.

Jeśli jednak masz zamrożone grzyby z ostatnich zbiorów, śmiało wykorzystaj je.

Wiele osób unika grzybów, ponieważ boją się je zbierać na własną ręką, martwiąc się, że trafią na trujące odmiany. Wtedy możesz postawić na wersję kupną.

Grzyby są niskokaloryczne, w 100 g produktu mamy tylko 50 kcal.

Dodatkowo są bogate w błonnik, który działa jak szczotka w naszych jelitach, czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Niektóre z grzybów zawierają beta glukany, które są korzystne w walce z zaburzeniami lipidowymi. Grzyby to źródło białka, o dobrej przyswajalności. Grzyby i pieczarki to pyszny dodatek smakowy do wielu dań, ale także prebiotyk wspierający rozwój dobrych bakterii w jelitach. Dzięki odpowiednim mikrobom pomagają m.in. regulować poziom cukru we krwi, zapobiegając rozwojowi zaburzeń gospodarki węglowodanowej, do której należy cukrzyca typu II i insulinooporność.

Pamiętaj, jednak, że nie będzie to dobry dodatek do obiadu dla każdego. Grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego mogą ona niekorzystanie wpłynąć na nasz stan zdrowia, jeśli jelita są szczególnie wrażliwe.

Na pewno wiesz, jak przyrządzić grzyby, aby były dobre i smaczne. Zależy to od rodzaju wykonywanego dania, jednak zazwyczaj wystarczy je podsmażyć delikatnie na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem posiekanej cebuli i czosnku.

Skoro już wiesz, co z nich zrobić koniecznie wykorzystaj dowolny z moich przepisów i przygotuj na kolacje, będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej Twoje rodziny.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto