Przekąski do wódki - najlepsze przepisy
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, …
20 min łatwy 2 859 kcal -
Zimne nóżki w galarecie
Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale …
65 + 300 min łatwy 9 43 kcal -
Zawijasy z ciasta francuskiego
Zawijasy z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Smaczne ciasto francuskie doskonale sprawdza się z wieloma dodatkami, podane …
15 + 20 min łatwy 10 399 kcal -
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal -
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal
Przekąski do wódki - przepisy
-
Zawijańce z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało …
5 + 15 min łatwy 3 630 kcal -
Galareta z nóżek wieprzowych
Galareta z nóżek wieprzowych to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla całej rodziny. Najlepsza galareta sprawdzi się idealnie jako …
20 + 180 min łatwy 10 -
Roladki z karkówki z pieczarkami
Roladki z karkówki z pieczarkami to doskonała propozycja na szybkie i pyszne mięso na obiad. Przepis na roladki z karkówki …
15 + 40 min łatwy 7 365 kcal -
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0 -
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal -
Cukinia z papryką w zalewie octowej
Cukinia z papryką w zalewie octowej to bardzo dobra propozycja na pyszny dodatek do potraw. Warzywa w zalewie octowej to …
20 + 20 min łatwy 10 298 kcal
-
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również …
90 + 40 min średni 5 530 kcal -
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze …
40 + 60 min łatwy 4 423 kcal -
Lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest …
30 + 10 min łatwy 16 -
Rolada szpinakowa
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem to doskonały pomysł na obiad, który możesz zabrać do pracy. Rolada ta świetnie sprawdzi się …
25 + 20 min łatwy 10 117 kcal
-
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane z piekarnika to dobry pomysł na obiad lub przystawka przed daniem głównym dla całej Twojej rodziny. To danie …
20 + 30 min łatwy 5 -
Karp w galarecie
Karp w galarecie jest daniem idealnym dla wszystkich miłośników ryb. W tym wydaniu karp prezentuje się apetycznie, a jeszcze lepiej …
60 + 45 min łatwy 6 372 kcal -
Roladki z tortilli
Roladki z tortilli to jedna z najpopularniejszych i najfajniejszych przystawek na zimno na imprezę. Roladki są pełne pysznych i smacznych …
35 min łatwy 40 -
Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na słono, posiłek zabierany do pracy lub dodatek …
25 + 60 min łatwy 5 460 kcal -
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Pyszne pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna propozycja przekąski, nie tylko dla dzieci, ale też dla wszystkich dorosłych. Mini pizze …
15 + 10 min łatwy 15 203 kcal -
Tatar ze śledzia z majonezem
To jest szybka wersja tatara ze śledzia, którą zrobisz w niecałe 15 minut. Zaliczany do przepisów na tatara, w których …
15 min łatwy 4 266 kcal
-
Paluszki surimi
Paluszki surimi to nic innego jak pyszny dodatek do wielu dań np. do sałatki, który w domowych warunkach możesz łatwo …
20 + 30 min łatwy 10 44 kcal -
Zimne nóżki
Zimne nóżki to inaczej galaretka z nóżek. Jest to jedna z najbardziej popularnych tradycyjnych przekąsek z czasów PRL. Zimne nóżki …
30 + 150 min łatwy 5 480 kcal -
Biała kiełbasa pieczona
Biała kiełbasa pieczona w piekarniku to danie z dużą tradycją. Charakterystyczna jest w szczególności dla domowej polskiej kuchni. Pieczona biała …
15 + 40 min łatwy 2 805 kcal -
Faworki na piwie
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 40 min łatwy 20 52 kcal
-
Śliwki w boczku
Śliwki w boczku to doskonała propozycja na pieczone śliwki z piekarnika. Zawijana w boczek, słodka śliwka idealnie zaspokaja ochotę na …
10 + 10 min łatwy 5 -
Prosciutto crudo
Prosciutto crudo możesz łatwo zrobić w swoich domowych warunkach. To pyszna składowa potraw i przekąsek. Sprawdź jak zrobić prosciutto crudo. …
20 min średni 10 143 kcal -
Roladki z łososia
Roladki z łososia z serem śmietankowym to doskonała propozycja na pyszną przekąskę lub przystawkę na imprezy w gronie znajomych i …
20 min łatwy 5 123 kcal -
Parówki w cieście drożdżowym
Parówki w cieście drożdżowym to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę dla dzieci i dorosłych. Przepis na parówki w cieście …
20 + 30 min łatwy 10 626 kcal -
Wrapy z kurczakiem
Wrapy z kurczakiem to pyszne i szybkie przekąski. Tortille do przygotowania wrapów możesz przygotować własnoręcznie lub użyć gotowych placków, zwróć …
15 + 20 min łatwy 4 631 kcal -
Rolada z tortilli z kurczakiem
Rolada z tortilli z kurczakiem jest idealnym pomysłem na naprawdę smaczną przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na imprezy, …
20 min łatwy 2 188 kcal
-
Jaja faszerowane szynką
Jaja faszerowane szynką to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę lub śniadanie. Jajka można faszerować różnymi ciekawymi farszami. Jajka faszerowane …
15 + 10 min łatwy 10 215 kcal -
Crostini
Crostini to mini kanapeczki, które świetnie sprawdzają się jako przekąski lub przystawka na imprezę. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, …
10 + 3 min łatwy 4 -
Pierogi z grzybami
Pierogi z grzybami to przepyszne, tradycyjne, polskie danie, które na ogół kojarzy nam się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia. To …
90 min średni 2 747 kcal -
Rollsy z tortilli
Pyszne rollsy z tortilli to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu przekąski, które idealnie sprawdzą się …
15 + 5 min łatwy 20 66 kcal
Przekąski do wódki – pomysły na smaczne zakąski do wódki i innych alkoholi
Przekąski do wódki to takie przystawki, które powinny być szybkie i proste. Będą dobre na imprezę i wszędzie, gdzie pojawia się wysokoprocentowy alkohol. Przekąski dla gości można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najważniejsze jednak, żeby były one odżywcze i smaczne – na tyle, żeby jednym kęsem można było zneutralizować specyficzny posmak wódki. Jakie przekąski będą idealne na imprezę zakrapianą alkoholem? Które z nich warto podać gościom? Dowiedz się więcej na ten temat!
Szybkie i dobre przekąski do wódki. Sprawdź, które z nich są najlepsze!
Jakie przekąski do wódki będą najlepsze na imprezę?
Zakąski to obowiązkowa pozycja w menu każdej imprezy, na której pojawia się alkohol. Dzięki szybkim przegryzkom można zaspokoić głód, uprzyjemnić wspólny czas przy stole i przegryźć popijaną wódkę, która ma bardzo charakterystyczny i mocny smak. Przystawki powinny być możliwie proste w przygotowaniu. Najlepiej podawać je w różnorodnej formie, np. faszerowanych jajek czy pokrojonych na kawałki i wyłożonych na deskach serów bądź wędlin. Sposób serwowanych zakąsek zależeć będzie oczywiście od ilości posiadanego czasu na ich przygotowanie. Stół z przekąskami do wódki trzeba też wyposażyć w takie zagryzki, które dopasowane zostaną do dnia, który świętować się będzie z gośćmi.
Wielu gospodarzy decyduje się zwykle na jak najłatwiejsze przystawki, stawiając na stół marynowane grzyby, pokrojoną w plastry kiełbasę czy kiszone lub konserwowe ogórki ze słoika. Dlaczego korniszony albo grzybki w occie wciąż cieszą się tak ogromną popularnością? Część ludzi uważa bowiem, że kwaskowaty posmak zakąsek potrafi „przygasić” ostry smak wódki. Inni sądzą z kolei, że ciągłe jedzenie tradycyjnych zakąsek w occie czy prosto ze słoika wynika z faktu, iż w czasach PRL-u był niewielki wybór produktów – zatem na stole lądowało to, co akurat było dostępne. Mimo pewnych przyzwyczajeń i PRL-owskich naleciałości warto jednak od czasu do czasu odejść od tradycyjnych zakąsek i podać uczestnikom imprezy coś zupełnie innego i nietypowego.
Smaczne przekąski, które zachwycą gości
Sporo osób idzie dziś na łatwiznę. Często sami nie robimy przetworów, więc kupujemy na stół gotowe już produkty ze sklepu. Nie mowa wyłącznie o marynowanych grzybkach czy ogórkach konserwowych, ale też o paczkowanym suchym jedzeniu, jak chipsy czy słone paluszki. Owszem, jest to rozwiązanie błyskawiczne i niewymagające od gospodarzy wiele pracy. Wystarczy bowiem wyciągnąć produkty z paczki i ustawić na stole w odpowiednim naczyniu. Mimo że metoda jest szybka i tania, wcale nie świadczy dobrze o gospodarzu imprezy. Goście nie będą zachwyceni przekąskami, w które sami mogą przecież zaopatrzyć się w sklepie. Forma zakąsek zależy jednak rzecz jasna od tego, jaką okazję świętujemy. Mimo wszystko warto pamiętać, że każda dłuższa i „poważniejsza” libacja powinna być okraszona równie „poważnymi” przekąskami.
Alkohol powoduje, że w organizmie ludzkim zachodzi wiele różnych skomplikowanych procesów. Przede wszystkim w żołądku szybko robi się pusto, dlatego też przy piciu wysokoprocentowego alkoholu treściwe zakąski to podstawa. Jakie powinny być dobre przekąski dla gości? Otóż takie, po które będzie można szybko sięgnąć i wygodnie je zjeść. Powinny być również dobrze tolerowane przez żołądek, aby mógł on je szybko i łatwo strawić. Idealne przekąski to takie, które zjada się dosłownie jednym kęsem. Co ważne, wcale nie trzeba długo stać przy garnkach, aby przyrządzić coś bardzo smacznego dla uczestników imprezy. Z reguły wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby wyczarować smaczną i pożywną przekąskę.
Przekąski na imprezę z alkoholem – zobacz, co podawać gościom!
Przekąski do wódki na zimno
Jak wiadomo, wódka jest mocnym alkoholem, a mocny alkohol wymaga treściwego pożywienia. Jednymi z najbardziej tradycyjnych przegryzek do wódki są te podawane na zimno. Są to przegryzki niewymagające dużo czasu na ich przygotowanie. Większość z nich można też zrobić np. dzień wcześniej, a nie w dzień imprezy. Wśród zimnych przekąsek są też oczywiście dania w zalewie czy marynacie. Oto kilka propozycji na zimne przekąski do wódki, które warto zaserwować gościom:
- śledzie w oleju,
- tatar z cebulką i ogórkiem konserwowym,
- zimne nóżki,
- dorsz w zalewie octowej,
- śledzie w zalewie pomidorowej,
- kiełbasa swojska na talerzu,
- talerz różnych rodzajów serów,
- sałatka gyros,
- swojski smalec z pajdą chleba na zakwasie.
Przekąski do wódki na ciepło
Oprócz zimnych zakąsek warto zaserwować gościom również coś ciepłego. Najlepsze są dania jednogarnkowe, takie jak bigos albo leczo. Nie masz czasu na ich przyrządzenie? Wówczas posłużyć się można prostymi przepisami np. na warzywną tartę, wytrawne muffiny czy domową zapiekankę. Świetnie sprawdzi się także domowa bruschetta czy mięso zawinięte w ciasto francuskie i podgrzane w piekarniku z różnymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę sporo, a jedynym ograniczeniem pozostaje wyobraźnia gospodarza. Oto kilka propozycji na ciepłe przekąski do wódki, którymi warto poczęstować uczestników imprezy:
- pizzerki domowe,
- tortilla z kawałkami kurczaka i warzywami,
- kanapki z wrapa,
- bruschetta z pomidorami,
- ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem lub z szynką,
- kabanosy zawijane w ciasto francuskie.
Sprawdzone przepisy na przekąski do wódki
- Rulony z szynki konserwowej – to bardzo prosta przekąska, o której często zapominamy. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy składniki: szynka konserwowa, ogórki kiszone i serek czosnkowy. Ogórka należy pokroić w słupki, nie zapominając, aby odsączyć go z nadmiaru wody. Szynkę smaruje się serkiem czosnkowym, a później układa na nią słupki z ogórków. Następnie wystarczy już tylko zwinąć szynkę konserwową w rulony i nabić na wykałaczki. Będzie to świetna alternatywa dla tradycyjnych koreczków, która na pewno przypadnie do gustu gościom, którzy lubią jeść mięso.
- Galaretka z nóżek wieprzowych – jeśli należysz do tradycjonalistów, warto będzie zaserwować gościom właśnie taką przystawkę. Golonki i nóżki należy zalać wodą w garnku, a następnie dodać do nich warzywa i przyprawy (obowiązkowo czosnek, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy i pieprz ziarnisty). Mięso trzeba gotować przez ok. 3-3,5 godziny. Następnie miękkie mięso należy wyjąć i oddzielić od tłuszczu oraz skóry i kości. Wywar warzywny przecedzić trzeba przez sito, a później dodać do niego żelatynę i rozpuścić. Mięso posiekać, włożyć do salaterek i zalać wywarem z żelatyną. Pozostaje wstawić całość do lodówki i poczekać do momentu, aż galaretka stężeje. Zanim podasz galaretkę z nóżek wieprzowych gościom, koniecznie zdejmij zakrzepnięty z wierzchu tłuszcz.
- Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej – doskonała przekąska, która zachwyci gości na imprezie. Wystarczy umyć śledzie, przełożyć do naczynia i osolić. Następnie zapanierować w mące, przełożyć do worka foliowego i zasypać mąką. Worek warto zamknąć i przetrzepać nim, żeby mąka przykleiła się do ryby. Następnie rybę należy usmażyć i przełożyć do słoika. Później wystarczy zrobić zalewę pomidorowo-octową, zalać nią słoiki z rybą i wystudzić całość, zanim schowa się śledzie do lodówki.
- Koreczki z serem – wśród gości będą wegetarianie? Właśnie dlatego warto przyrządzić koreczki z serem. Idealnie zgrają się one z mocnym smakiem wódki. Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w plastry (wzdłuż). Następnie należy posmarować je zielonym pesto i zwinąć. Później trzeba pokroić ser pleśniowy w kosteczkę i na wykałaczkę nadziewać ogórka z pesto, ser pleśniowy oraz kulkę winogrono. Pamiętaj, aby całość ułożyć w ciekawą, finezyjną kompozycję na talerzu. Sposób podania potrafi bowiem całkiem odmienić wyraz nawet najprostszej przekąski.