Przekąski do wódki

przekąski do wódki

Wódka jest bardzo mocnym napojem alkoholowym, którego nie powinno się pić bez zakąski. Przekąski do wódki muszą być jednak pełne wartości odżywczych, ale i smaczne, żeby mogły zneutralizować dość specyficzny smak alkoholu. Wśród zakąsek do wódki królują szybkie przystawki, które można porcjować lub ukroić i postawić na stole. Tam, gdzie pojawia się wódka, zazwyczaj pojawiają się również marynowane i solone przekąski. Dziś jednak podaje się gościom nie tylko kultowe zakąski rodem z PRL-u, ale i bardzo wykwintne przystawki.

Przekąski do wódki - polecane przepisy

Przekąski do wódki - pozostałe przepisy

Przekąski do wódki – pomysły na smaczne zakąski do wódki i innych alkoholi

Przekąski do wódki to takie przystawki, które powinny być szybkie i proste. Będą dobre na imprezę i wszędzie, gdzie pojawia się wysokoprocentowy alkohol. Przekąski dla gości można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najważniejsze jednak, żeby były one odżywcze i smaczne – na tyle, żeby jednym kęsem można było zneutralizować specyficzny posmak wódki. Jakie przekąski będą idealne na imprezę zakrapianą alkoholem? Które z nich warto podać gościom? Dowiedz się więcej na ten  temat!

Szybkie i dobre przekąski do wódki. Sprawdź, które z nich są najlepsze!

Jakie przekąski do wódki będą najlepsze na imprezę?

Zakąski to obowiązkowa pozycja w menu każdej imprezy, na której pojawia się alkohol. Dzięki szybkim przegryzkom można zaspokoić głód, uprzyjemnić wspólny czas przy stole i przegryźć popijaną wódkę, która ma bardzo charakterystyczny i mocny smak. Przystawki powinny być możliwie proste w przygotowaniu. Najlepiej podawać je w różnorodnej formie, np. faszerowanych jajek czy pokrojonych na kawałki i wyłożonych na deskach serów bądź wędlin. Sposób serwowanych zakąsek zależeć będzie oczywiście od ilości posiadanego czasu na ich przygotowanie. Stół z przekąskami do wódki trzeba też wyposażyć w takie zagryzki, które dopasowane zostaną do dnia, który świętować się będzie z gośćmi.

Wielu gospodarzy decyduje się zwykle na jak najłatwiejsze przystawki, stawiając na stół marynowane grzyby, pokrojoną w plastry kiełbasę czy kiszone lub konserwowe ogórki ze słoika. Dlaczego korniszony albo grzybki w occie wciąż cieszą się tak ogromną popularnością? Część ludzi uważa bowiem, że kwaskowaty posmak zakąsek potrafi „przygasić” ostry smak wódki. Inni sądzą z kolei, że ciągłe jedzenie tradycyjnych zakąsek w occie czy prosto ze słoika wynika z faktu, iż w czasach PRL-u był niewielki wybór produktów – zatem na stole lądowało to, co akurat było dostępne. Mimo pewnych przyzwyczajeń i PRL-owskich naleciałości warto jednak od czasu do czasu odejść od tradycyjnych zakąsek i podać uczestnikom imprezy coś zupełnie innego i nietypowego.

Smaczne przekąski, które zachwycą gości

Sporo osób idzie dziś na łatwiznę. Często sami nie robimy przetworów, więc kupujemy na stół gotowe już produkty ze sklepu. Nie mowa wyłącznie o marynowanych grzybkach czy ogórkach konserwowych, ale też o paczkowanym suchym jedzeniu, jak chipsy czy słone paluszki. Owszem, jest to rozwiązanie błyskawiczne i niewymagające od gospodarzy wiele pracy. Wystarczy bowiem wyciągnąć produkty z paczki i ustawić na stole w odpowiednim naczyniu. Mimo że metoda jest szybka i tania, wcale nie świadczy dobrze o gospodarzu imprezy. Goście nie będą zachwyceni przekąskami, w które sami mogą przecież zaopatrzyć się w sklepie. Forma zakąsek zależy jednak rzecz jasna od tego, jaką okazję świętujemy. Mimo wszystko warto pamiętać, że każda dłuższa i „poważniejsza” libacja powinna być okraszona równie „poważnymi” przekąskami.

Alkohol powoduje, że w organizmie ludzkim zachodzi wiele różnych skomplikowanych procesów. Przede wszystkim w żołądku szybko robi się pusto, dlatego też przy piciu wysokoprocentowego alkoholu treściwe zakąski to podstawa. Jakie powinny być dobre przekąski dla gości? Otóż takie, po które będzie można szybko sięgnąć i wygodnie je zjeść. Powinny być również dobrze tolerowane przez żołądek, aby mógł on je szybko i łatwo strawić. Idealne przekąski to takie, które zjada się dosłownie jednym kęsem. Co ważne, wcale nie trzeba długo stać przy garnkach, aby przyrządzić coś bardzo smacznego dla uczestników imprezy. Z reguły wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, aby wyczarować smaczną i pożywną przekąskę.

Przekąski na imprezę z alkoholem – zobacz, co podawać gościom!

Przekąski do wódki na zimno

Jak wiadomo, wódka jest mocnym alkoholem, a mocny alkohol wymaga treściwego pożywienia. Jednymi z najbardziej tradycyjnych przegryzek do wódki są te podawane na zimno. Są to przegryzki niewymagające dużo czasu na ich przygotowanie. Większość z nich można też zrobić np. dzień wcześniej, a nie w dzień imprezy. Wśród zimnych przekąsek są też oczywiście dania w zalewie czy marynacie. Oto kilka propozycji na zimne przekąski do wódki, które warto zaserwować gościom:

  • śledzie w oleju,
  • tatar z cebulką i ogórkiem konserwowym,
  • zimne nóżki,
  • dorsz w zalewie octowej,
  • śledzie w zalewie pomidorowej,
  • kiełbasa swojska na talerzu,
  • talerz różnych rodzajów serów,
  • sałatka gyros,
  • swojski smalec z pajdą chleba na zakwasie.

Przekąski do wódki na ciepło

Oprócz zimnych zakąsek warto zaserwować gościom również coś ciepłego. Najlepsze są dania jednogarnkowe, takie jak bigos albo leczo. Nie masz czasu na ich przyrządzenie? Wówczas posłużyć się można prostymi przepisami np. na warzywną tartę, wytrawne muffiny czy domową zapiekankę. Świetnie sprawdzi się także domowa bruschetta czy mięso zawinięte w ciasto francuskie i podgrzane w piekarniku z różnymi dodatkami. Możliwości jest naprawdę sporo, a jedynym ograniczeniem pozostaje wyobraźnia gospodarza. Oto kilka propozycji na ciepłe przekąski do wódki, którymi warto poczęstować uczestników imprezy:

  • pizzerki domowe,
  • tortilla z kawałkami kurczaka i warzywami,
  • kanapki z wrapa,
  • bruschetta z pomidorami,
  • ślimaki z ciasta francuskiego z serem i szpinakiem lub z szynką,
  • kabanosy zawijane w ciasto francuskie.

Sprawdzone przepisy na przekąski do wódki

  1. Rulony z szynki konserwowej – to bardzo prosta przekąska, o której często zapominamy. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy składniki: szynka konserwowa, ogórki kiszone i serek czosnkowy. Ogórka należy pokroić w słupki, nie zapominając, aby odsączyć go z nadmiaru wody. Szynkę smaruje się serkiem czosnkowym, a później układa na nią słupki z ogórków. Następnie wystarczy już tylko zwinąć szynkę konserwową w rulony i nabić na wykałaczki. Będzie to świetna alternatywa dla tradycyjnych koreczków, która na pewno przypadnie do gustu gościom, którzy lubią jeść mięso.
  2. Galaretka z nóżek wieprzowych – jeśli należysz do tradycjonalistów, warto będzie zaserwować gościom właśnie taką przystawkę. Golonki i nóżki należy zalać wodą w garnku, a następnie dodać do nich warzywa i przyprawy (obowiązkowo czosnek, ziele angielskie, majeranek, liść laurowy i pieprz ziarnisty). Mięso trzeba gotować przez ok. 3-3,5 godziny. Następnie miękkie mięso należy wyjąć i oddzielić od tłuszczu oraz skóry i kości. Wywar warzywny przecedzić trzeba przez sito, a później dodać do niego żelatynę i rozpuścić. Mięso posiekać, włożyć do salaterek i zalać wywarem z żelatyną. Pozostaje wstawić całość do lodówki i poczekać do momentu, aż galaretka stężeje. Zanim podasz galaretkę z nóżek wieprzowych gościom, koniecznie zdejmij zakrzepnięty z wierzchu tłuszcz.
  3. Opiekane śledzie w zalewie pomidorowo-octowej – doskonała przekąska, która zachwyci gości na imprezie. Wystarczy umyć śledzie, przełożyć do naczynia i osolić. Następnie zapanierować w mące, przełożyć do worka foliowego i zasypać mąką. Worek warto zamknąć i przetrzepać nim, żeby mąka przykleiła się do ryby. Następnie rybę należy usmażyć i przełożyć do słoika. Później wystarczy zrobić zalewę pomidorowo-octową, zalać nią słoiki z rybą i wystudzić całość, zanim schowa się śledzie do lodówki.
  4. Koreczki z serem – wśród gości będą wegetarianie? Właśnie dlatego warto przyrządzić koreczki z serem. Idealnie zgrają się one z mocnym smakiem wódki. Wystarczy obrać ogórka i pokroić go w plastry (wzdłuż). Następnie należy posmarować je zielonym pesto i zwinąć. Później trzeba pokroić ser pleśniowy w kosteczkę i na wykałaczkę nadziewać ogórka z pesto, ser pleśniowy oraz kulkę winogrono. Pamiętaj, aby całość ułożyć w ciekawą, finezyjną kompozycję na talerzu. Sposób podania potrafi bowiem całkiem odmienić wyraz nawet najprostszej przekąski.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto