Przepis na pierogi ze szpinakiem krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 550 500 g
  • Masło 45 g
  • Szpinak mrożony 500 g Szpinak może być świeży
  • Serek kanapkowy naturalny 125 g
  • Czosnek 12 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przygotuj ciasto na pierogi: przesiej mąkę, dodaj sól (łyżeczkę). W suchych składnikach zrób dołek, dodaj do niego 30g masła oraz wlej szklankę ciepłej wody. Z przygotowanych składników wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

Przygotuj farsz: na patelni rozpuść pozostałe masło (15g) i dodaj szpinak (rozmrożony), podduś w celu odparowania nadmiaru wody. Dodaj czosnek, sól i opcjonalnie pieprz. Tak przygotowany szpinak wymieszaj z serkiem kremowym.

Rozwałkuj ciasto, szklanką wytnij krążki. Na każdy krążek nałóż farsz i zlep pierogi.

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli i gotuj w niej pierogi (będą gotowe około 2 minut od momentu wypłynięcia na wierzch).

Pierogi ze szpinakiem podane na talerzu. W oddali, na drugim planie zauważamy liście świeżego szpinaku oraz widelec wbity w pierogi.
Pierogi ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
10.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
667 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Pierogi ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach ze szpinakiem

Nasz przepis na pierogi ze szpinakiem zachwyci wiele osób. Szpinak nie jest za bardzo lubiany przez dzieci, jak i przez osoby dorosłe, jednak w połączeniu z kremowym serkiem oraz delikatnością ciasta pierogowego przekona do siebie wiele osób nieprzepadających za tym produktem. Co do pierogów ze szpinakiem jedno jest pewne, każdy przy obiedzie będzie prosił o dokładkę.

Ciasto dzięki swej delikatności i farsz szpinakowy z mrożonym szpinakiem z serem (lub bez sera, jeśli nie tolerujesz laktozy) będzie idealnym rozwiązaniem dla osób chcących wprowadzić nowości do swojej diety. Pyszne pierogi ze szpinakiem zawierają również wiele cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto ich spróbować.

Przepis na pierogi jest dość wymagający i czasochłonny, dlatego nie każdy może poradzić sobie z jego przygotowaniem, jednak praktyka czyni mistrza i warto próbować. Całkowity czas przygotowania pierogów ze szpinakiem wynosi około 1,5 godziny, dlatego należy zarezerwować sobie więcej czasu na ich przygotowanie.

Głównym składnikiem farszu pierogów jest szpinak (warto sięgać również po szpinak mrożony, jednak wcześniej należy go rozmrozić i odparować nadmiar wody na gorącej patelni). Szpinak uważany jest za jedno z najzdrowszych warzyw z powodu wielu prozdrowotnych i leczniczych właściwości. Liście szpinaku bogate są w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Szpinak zawiera wiele przeciwutleniaczy dlatego świetnie chroni przed chorobami nowotworowymi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Jest on również dobrym źródłem magnezu, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób znerwicowanych i zestresowanych. Dodatkowo zapobiega bólom głowy oraz działa uspokajająco. Z racji wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego zaleca się stosowanie szpinaku kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię.

Podsumowując pierogi ze szpinakiem to doskonały wybór na obiad, ponieważ urozmaicą one naszą dietę, jednak na ich przygotowanie należy uzbroić się w dużo cierpliwości oraz wolnego czasu.

Wartości odżywcze pierogów ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (288g)
Energia (kalorie)
231.64 kcal
667.13 kcal
Białko
8.33 g
24.00 g

Węglowodany w pierogach ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję (288g)
Węglowodany
33.50 g
96.47 g
Węglowodany przyswajalne
32.25 g
92.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (288g)
Tłuszcz
7.67 g
22.09 g
Tłuszcze nasycone
5.53 g
15.92 g

Witaminy w przepisie na pierogi ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję (288g)
Witamina B6
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
1.28 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.88 mg
Niacyna
3.01 mg
8.67 mg
Foliany
123.77 µg (mcg)
356.46 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję (288g)
Sód
66.37 mg
191.14 mg
Potas
219.03 mg
630.80 mg
Wapń
75.62 mg
217.77 mg
Fosfor
86.96 mg
250.46 mg
Magnez
48.19 mg
138.80 mg
Żelazo
3.18 mg
9.15 mg
Cynk
0.75 mg
2.17 mg
Miedź
0.15 mg
0.42 mg
Mangan
0.63 mg
1.82 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów ze szpinakiem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach ze szpinakiem

Lista alergenów dla pierogów ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Serek kanapkowy naturalny

Cena przygotowania pierogów ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
45 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Szpinak mrożony
500 g
Szpinak może być świeży
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 500 g
Serek kanapkowy naturalny
125 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
2.31
Za 125 g
Czosnek
12 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Liczba porcji:
Razem
21.50
Łączny koszt
10.10
Jak oceniasz przepis na pierogi ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób