Fasola po bretońsku

Opublikowano: 03.03.2022 r., 11:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z fasoli i kiełbasy.
Fasola po bretońsku
Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, ale też śniadanie.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 75 min
318 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Fasola biała jaś nasiona suche (800 g)
  • Sos Worcestershire (30 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Cukier (30 g)
  • Ocet winny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na fasolę po bretońsku krok po kroku

Namocz fasolę w dużej misce z wodą przez 8 godzin, a następnie odcedź.

Umieść fasolę w dużym garnku z wodą na dużym ogniu. Woda powinna zakrywać nasiona. Doprowadź do wrzenia, a następnie zetrzyj pianę.

Zmniejsz ogień, aby delikatnie się gotowała przez 1 – 1,5 godziny, aż będzie miękka.

W garnku wymieszaj przecier, koncentrat, ocet, cukier, sos Worcestershire i koncentrat. Zagotuj.

Fasolkę dodaj do sosu i gotuj przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Jak oceniasz przepis na fasolę po bretońsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat fasoli po bretońsku

Fasola po bretońsku to przepis na danie ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Jest niezwykle sycąca i sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, ale też śniadanie.

Przepis na fasolę po bretońsku to coś, co na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni brytyjskiej. Wszyscy wiedzą, że to właśnie w niej króluje to pyszne i wyraziste danie. Fasola ma to do siebie, że jest niezwykle uniwersalna. Można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów. Świetnie łączy się z wieloma przyprawami, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w potrawach łagodnych i delikatnych, jak i tych naprawdę pikantnych. Jednym z nich jest właśnie fasolka po bretońsku. To jeden z filarów brytyjskiego śniadanie. Zjadana jest tam jako dodatek do kiełbasy, czy jajek, a także jako przekąska, podana na tostach. Miłość do fasolki po bretońsku jest widoczna również w polskiej kuchni, gdyż gości w menu wielu restauracji, jako danie typowo polskie. Co ciekawe wiele osób nie może sobie wyobrazić bez niej swojego menu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fasolę po bretońsku, która będzie smaczna, a przy okazji, dobra dla zdrowia, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest naprawdę prosta. Nie potrzeba do wykonania tej potrawy ani specjalnych sprzętów, ani dużego doświadczenia kulinarnego. Przyda się za to odrobina cierpliwości, gdyż rośliny strączkowe mają to do siebie, że potrzebują porządnego namaczania przed jakąkolwiek obróbką termiczną. Dlatego i w tym przypadku kluczowym elementem jest odpowiednie moczenie. Można do moczenia dodać odrobinę sody, dzięki czemu całość zmięknie nieco szybciej. Choć może się to wydawać zbyt pracochłonne i czasochłonne, to jednak naprawdę warto. Dlaczego? Gdyż biała fasola, tak jak inne strączki jest naprawdę wartościowa! Dostarcza sporo roślinnego białka, a także dużej ilości błonnika. Dzięki temu wspaniale syci, a przy okazji dba o bezpieczeństwo układu pokarmowego i krwionośnego. Danie na jej bazie to doskonały pomysł na przemycenie jej do swojego menu znacznie częściej. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować pyszne danie, które sprawdzi się na obiad. To dobra opcja, która jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa.

Alergeny w fasoli po bretońsku

Lista alergenów dla fasoli po bretońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos Worcestershire
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze fasoli po bretońsku

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
231.11
318.94
Białko (g)
14.22
19.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
29.32
40.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.17
12.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
1.88
2.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
0.74
Tłuszcze nienasycone (g)
1.34
1.84

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
44.89
61.95
Szacunkowy indeks glikemiczny fasoli po bretońsku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fasoli po bretońsku

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola biała jaś nasiona suche
800 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 800 g
Sos Worcestershire
30 ml
13.00
Za 290,0 ml
Liczba opakowań 1
1.34
Za 30 ml
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Koszt składników
40.00