Przepis na pieczone bataty krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, tymianek, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, miseczka

Nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza.

Bataty umyj i za pomocą widelca nakłuj je.

Owiń je w folię aluminiową.

Piecz bataty przez 50 minut.

Posiekaj suszone pomidory w paseczki, ser feta w małą kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce.

Do miseczki włóż ser feta, ketchup, suszone pomidory oraz przyprawy. Wymieszaj.

Gdy bataty będą miękkie przekrój je na pół i wyjmij środek zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Środek dodaj do farszu i pomieszaj.

Nafaszeruj bataty farszem. Posyp z wierzchu serem żółtym.

Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier i na to bataty.

Piecz maksymalnie 20 minut.

Pieczone bataty
Pieczone bataty
Koszt przygotowania dania
19.28 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
51

Pieczone bataty - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pieczonych batatach

Jak przyrządzić bataty z piekarnika? Faszerowane, pieczone bataty z fetą i suszonymi pomidorami sprawdzą się świetnie na obiad. To bardzo dobry przepis na pieczone bataty. Poza suszonymi pomidorami z fetą, w farszu znajdzie się keczup oraz miąższ z batata. Wszystko to przyprawione tymiankiem, solą, pieprzem oraz przyprawą „suszone pomidory z chilli”. Jak zrobisz pieczone bataty na obiad albo na kolację nie zapomnij o różnych dodatkach. Pieczone bataty podawać można z sosem czosnkowym, najlepiej gdy są na ciepło. Surówka ze świeżych warzyw będzie dobrym dodatkiem na przykład na obiad.

Zanim zaczniesz najpierw upiecz bataty, by następnie w trakcie pieczenia zrób farsz. Jeżeli nie wiesz ile piec bataty to z reguły lepiej je obserwować niż sprawdzać czas na zegarku. Bataty są warzywem, które potrzebują kilkudziesięciu minut aż staną się gotowe do jedzenia. Jak zrobić pieczone bataty, by były miękkie? Dobrze jest najpierw bataty podpiec same, a później dopiero je faszerować. Ile piec bataty? To sprawa zależna. Przede wszystkim wielkość warzywa definiuje czas pieczenia. Mniejsza sztuka upiecze się szybciej niż większa. Najlepszym wskaźnikiem, ze pieczone bataty są gotowe jest to, że są miękkie. Sprawdzić ten fakt można za pomocą patyczka do szaszłyka albo widelca. Patent na bataty z piekarnika polega na wcześniejszym ich nakłuciu widelcem, a następnie pieczenie w folii aluminiowej. Owiń je szczelnie, by mogły się dobrze upiec. Znacznie przyspiesza to ten proces.

Wiele osób nie zna jeszcze smaku batatów i nie wie jak przyrządzić bataty. Jak zrobić pieczone bataty, by były smaczne? Przepis na pieczone bataty jest bardzo prosty, a zarazem pyszny. Bataty z piekarnika z tym farszem są bardzo dobre. Samo warzywo jest lekko słodkie. Farsz zaś jest słony. Całość się znakomicie komponuje. Gdyby zabrakło farszu dodaj więcej dodatków według Twoich upodobań smakowych. Nie dodawaj soli. Nie jest ona zupełnie potrzebna. Ser feta wystarczająco spełnia rolę słonego produktu. W przepisie na pieczone bataty używa się suszonych pomidorów z oleju. Gdy masz te bez zalewy najpierw musisz je zalać gorącą wodą i zostawić na kilka minut. Mają zmięknąć, będą dobre w smaku i łatwiejsze do krojenia. Jak przyrządzisz bataty i podasz je bliskim to na pewno ta potrawa nie sprawi zawodu.

Ile piecze się bataty faszerowane? Wystarczy jedynie do momentu, gdy ser się rozpuści i ewentualnie lekko zarumieni. Jeśli za długo będziesz piec ser stanie się twardy, a nie ciągnący. 20 minut to jest maksymalny czas pieczenia.

Wartości odżywcze pieczonych batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
117.77 kcal
317.97 kcal
Białko
3.91 g
10.54 g
Fenyloalanina
0.21 mg
0.57 mg
Brak danych dla: keczup.
czytaj dalej

Węglowodany w pieczonych batatach

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
16.58 g
44.78 g
Węglowodany przyswajalne
14.29 g
38.58 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
4.41 g
11.91 g
Tłuszcze nasycone
2.68 g
7.24 g
Tłuszcze nienasycone
1.73 g
4.67 g
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
0.81 g

Witaminy w przepisie na pieczone bataty

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
608.12 µg (mcg)
1641.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.54 mg
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.45 mg
Niacyna
0.83 mg
2.24 mg
Foliany
10.50 µg (mcg)
28.35 µg (mcg)
Beta karoten
7015.67 µg (mcg)
18942.30 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pieczone bataty

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
399.98 mg
1079.95 mg
Potas
310.65 mg
838.75 mg
Wapń
102.23 mg
276.02 mg
Fosfor
91.69 mg
247.55 mg
Magnez
23.04 mg
62.20 mg
Żelazo
0.82 mg
2.21 mg
Cynk
0.66 mg
1.78 mg
Miedź
0.11 mg
0.30 mg
Mangan
0.24 mg
0.64 mg
Brak danych dla: keczup.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych batatów 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pieczonych batatach

Lista alergenów dla pieczonych batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser feta
    • Ser gouda

Cena przygotowania pieczonych batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
800 g
2 sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
9.60
Za 800 g
Suszone pomidory w oleju
80 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 80 g
Ser feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Keczup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
39.20
Jak oceniasz przepis na pieczone bataty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób