Przepis na kotlet z jajka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, duża miska

5 jajek ugotuj w garnku na twardo. Następnie ostudź je i obierz.

Jajka przenieś do miski i dokładnie rozdrobnij za pomocą widelca. Wbij jajko, dodaj sól, pieprz, natkę pietruszki, szczypiorek i bułkę tartą. Całość wymieszaj, by powstała jednolita masa.

Z masy uformuj okrągłe kotleciki i lekko spłaszcz je ręką.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż na niej kotlety z obu stron, po 3 minuty.

Kotlet z jajka podany w naczyniu żaroodpornym z sosem.
kotlet z jajka
Koszt przygotowania dania
13.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
348 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Kotlet z jajka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotlecie z jajka

Kotlet z jajka jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnej mięsnej wersji. Będą świetną opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Można je podawać z sosem lub bez dodatków. Najlepiej komponują się z kaszą i warzywami. Będą świetnym pomysłem na szybki, ale tradycyjny obiad w zdrowszej odsłonie.

Przepis na kotlety z jajek jest niezwykle łatwy, można je przygotować w kilkanaście minut. Warto jednak pamiętać, że wcześniej należy ugotować jajka. Muszą być ugotowane całkowicie na twardo, dzięki temu łatwiej będzie skleić z nich kotleciki. W tej wersji dodaje się do nich bułki tartej, by dobrze się trzymały, dzięki czemu nie są bezglutenowe. By były odpowiednie dla osób z celiakią wystarczy zamienić zwykłą bułkę tartą na panier z ciecierzycy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z jajek, by były niezbyt skomplikowane, ale naprawdę pyszne, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego bardzo sycące kotlety, bez grama mięsa, co na pewno zainteresuje wszystkie osoby na diecie wegetariańskiej. Taka opcja jest dużo zdrowsza. Według najnowszych zaleceń żywieniowych powinno się co najmniej dwa razy w tygodniu zamienić mięso na inny produkt białkowy. To dużo zdrowsze dla układu krwionośnego, ale także dla planety. Jajka zawierają naprawdę sporo białka, dzięki czemu są idealną alternatywą dla drobiu. Są również bardzo sycące, dzięki czemu idealnie sprawdzą się na obiad.

To bardzo pyszne kotleciki, do których nie trzeba dodawać zbyt dużo przypraw. Wystarczą tylko świeże zioła. Idealnie sprawdzi się pietruszka i szczypiorek, ale można dodać również koperku. Ważne, by użyć naprawdę sporej ilości ziół, tak by było je czuć po usmażeniu.

Te kotleciki to super pomysł na danie dla osób chcących zminimalizować udział mięsa w diecie. Smakują tak dobrze jak tradycyjna wersja, ale są znacznie zdrowsze. W dodatku są naprawdę szybkie. Będą również dobre dla dzieci. I choć są bez mięsa, tylko z jaj gotowanych, to naprawdę bardzo sycą i sprawiają, że nie ma się ochoty podjadać między posiłkami.

Wartości odżywcze kotleta z jajka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
267.84 kcal
348.19 kcal
Białko
9.85 g
12.80 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kotlecie z jajka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
11.58 g
15.06 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.57 g
13.73 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
20.20 g
26.27 g
Tłuszcze nasycone
4.98 g
6.47 g
Tłuszcze nienasycone
15.22 g
19.79 g
Tłuszcze jednonasycone
12.33 g
16.03 g
Tłuszcze wielonasycone
2.90 g
3.77 g

Witaminy w przepisie na kotlet z jajka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.13 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.23 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
1.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
60.02 µg (mcg)
78.02 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlet z jajka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
196.64 mg
255.63 mg
Potas
167.54 mg
217.80 mg
Wapń
74.99 mg
97.49 mg
Fosfor
149.65 mg
194.55 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.07 mg
24.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.39 mg
3.11 mg
Cynk
1.09 mg
1.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta z jajka 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecie z jajka

Lista alergenów dla kotleta z jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotleta z jajka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Szczypiorek
20 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Oliwa z oliwek
75 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
34.80
Jak oceniasz przepis na kotlet z jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób