Gzik

Opublikowano: 10.11.2022 r., 12:49 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gzik
Gzik
Poznaj przepis na pyszny, domowy gzik, który świetnie sprawdzi się do gotowanych lub pieczonych ziemniaków.
Przygotowanie 10 min
74 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Śmietana 12% 6 łyżek (200 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na gzik krok po kroku

Twaróg, śmietanę i posiekany szczypiorek umieść w misce i dokładnie zagnieć do połączenia składników.

Dopraw i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na gzik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat gzika

Gzik to tradycyjne, polskie, domowe danie. Popularny jest w szczególności w kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Najlepszy gzik poznański to połączenie twarogu oraz śmietany ze szczypiorkiem. Do przyprawienia najczęściej wystarczy sól oraz pieprz, można dodać również drobno posiekany świeży czosnek. Zamiast śmietany można wykorzystać również mleko lub jogurt, a także dodać inne ulubione dodatki. Bardzo dobrze sprawdza się między innym pokrojona w kostkę rzodkiewka, drobno posiekana cebula, czy jajko. Jak zrobić gzik w domu? To naprawdę banalnie proste i na pewno poradzisz sobie z jego przygotowaniem, nawet nie mając żadnego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz jedynie twarogu, śmietany, szczypiorku oraz soli i pieprzu. Gzik do ziemniaków najczęściej przygotowuje się z sera twarogowego tłustego lub półtłustego i śmietany o procentowej zawartości tłuszczu wynoszącej 12, lub 18%. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować go z twarogu chudego i jogurtu – to pomysł na to, aby gzik z pyrami był wciąż pysznym i smacznym daniem, ale w zdecydowanie mniej kalorycznej wersji. Ziemniaki z gzikiem są bardzo pyszne i dobre na wiele okazji. Świetnie sprawdzą się na obiad lub lekką kolację, a także jako dodatek do mięs, ryb, czy potraw z grilla. Jeśli szukasz pomysłu na dodatek do ziemniaków, koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz prosty, uniwersalny przepis, który na pewno zagości w Twojej kuchni na stałe. Pamiętaj, że możesz go dowolnie modyfikować, dodając więcej przypraw, czy dodatków, tak aby, jak najbardziej odpowiadał Twoim preferencjom.

Alergeny w gziku

Lista alergenów dla gzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze gzika

na 100g gotowej potrawy

Chcąc ograniczyć kaloryczność posiłku najlepiej wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu, a jogurt zastąpić śmietaną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
106.67
74.67
Białko (g)
8.77
6.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
4.44
3.11
Węglowodany przyswajalne (g)
4.37
3.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.95
4.17
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
3.04
Tłuszcze nienasycone (g)
1.61
1.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.41
0.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.14
Cholesterol (mg)
21.53
15.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
56.75
39.73
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.29
Witamina C (mg)
1.86
1.30
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.09
Witamina E (mg)
0.14
0.10
Retinol (µg (mcg))
49.44
34.61
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Ryboflawina (mg)
0.15
0.10
Niacyna (mg)
0.11
0.07
Foliany (µg (mcg))
14.31
10.01
Beta karoten (µg (mcg))
86.67
60.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
241.89
169.32
Potas (mg)
139.33
97.53
Wapń (mg)
99.36
69.55
Fosfor (mg)
131.75
92.22
Magnez (mg)
12.00
8.40
Żelazo (mg)
0.11
0.08
Cynk (mg)
0.43
0.30
Miedź (mg)
0.03
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny gzika 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gzika

Koszt składników
11.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Śmietana 12%
200 g
6 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Szczypiorek
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
11.20