Przepisy bez mąki

przepisy bez mąki

Kuchnia bez mąki jest coraz popularniejszym sposobem odżywiania, dotyczącym zwłaszcza mąki zawierającej gluten. Przepisy bez dodatki mąki są powszechnie stosowane przez osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu, ale nie tyko. Coraz więcej zdrowych osób decyduje się na rezygnację z tego produktu. Nie zawsze jest to korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ dobrej jakości mąka dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Mąka posiada jednak wiele zamienników, dzięki którym możemy skomponować zdrowy i dobrze zbilansowany jadłospis.

Przepisy bez mąki - polecane przepisy

Przepisy bez mąki - pozostałe przepisy

Potrawy bez mąki. Oto przepisy na dania, ciasta i desery bez dodatku mąki

Potrawy bez mąki, zwłaszcza tej zawierającej gluten, są coraz popularniejszym elementem codziennej diety wielu osób. Choć mąka jest jednym z produktów, które najliczniej występują w naszej kuchni, to coraz częściej jej jedzenie jest uznawane za przyczynę wielu dolegliwości zdrowotnych. Jak to jest z tą mąką? Dla kogo faktycznie jest szkodliwa i jakie sprawdzone dania możemy przygotować bez jej udziału?

Czy dania bez mąki są dobre dla naszego zdrowia?

Osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu powinny zdecydowanie usunąć ze swojego jadłospisu produkty zawierające gluten. Jednym z nich jest właśnie mąka pszenna, żytnia oraz jęczmienna. Także mąka owsiana, choć naturalnie bezglutenowa, bywa często zanieczyszczona glutenem na taśmie produkcyjnej, więc osoby chorujące na celiakię powinny na nią uważać i kupować jedynie rodzaj z oznaczeniem bezglutenowy.

Jedzenie potraw bez dodatku mąki, niekoniecznie jedzenie bezglutenowe, nie musi powodować niedoborów ważnych składników odżywczych, między innymi białka, witamin oraz niektórych składników mineralnych, pod warunkiem, że dobrze zbilansujemy nasz codzienny jadłospis.

Jeśli jednak nie mamy problemu z nietolerancją glutenu, nie ma potrzeby rezygnować z obecności mąki w potrawach. Zdrowa, wartościowa mąka z pełnego ziarna jest dobry źródłem błonnika, witamin z grupy B, magnezu, wapnia, cynku i żelaza, które są niezbędne dla zachowania zdrowia. Niestety, często zdarza się, że osoby odstawiające produkty z mąką nie przywiązują wielkiej uwagi do zastępowania brakujących substancji odżywczych, co grozi ryzykiem wystąpienia sporych niedoborów pokarmowych.

Czym możemy zastąpić mąkę?

Produkty zastępujące mąkę z glutenem

Osoby, które rezygnują z mąki, ze względu na zawarty w niej gluten, mogą wykorzystać w swojej kuchni produkty określane jako naturalnie bezglutenowe. Jakimi składnikami możemy zastąpić mąkę z glutenem w jadłospisie?

Mąka kokosowa, która powstaje z suszonego, odtłuszczonego miąższu kokosa, zmielonego na białą mąkę. Mąkę kokosową możemy stosować do przyrządzania pysznych naleśników, ciast, ciasteczek, muffinek, a także wytrawnych panierek do mięsa i ryb. Wychodzą z niej świetne kokosanki, placki, omlety, serniki na zimno oraz desery typu raw. Co ciekawe, mąka kokosowa zawiera nawet 6 razy więcej błonnika od typowej mąki pszennej, dlatego działa korzystnie na układ trawienia i skuteczne wspomaga odchudzanie.

Mąka amarantusowa, będąca dobrym źródłem składników odżywczych, między innymi białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, magnezu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Dodatek mąki z amarantusa możemy stosować do przyrządzania ciast i wypieków, gofrów, naleśników, jak również do zagęszczania sosów i zup.

Mąka migdałowa, która powstaje w wyniku zmielenia migdałów. Ma delikatnie migdałowy, słodki smak, dlatego świetnie nadaje się do przyrządzania naleśników, placków, ciast i deserów. Ponieważ może być spożywana na surowo, stanowi wartościowy dodatek do owsianek i koktajli. Mąka migdałowa jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, selenu, wapnia, witaminy E oraz witamin z grupy B.

Mąka jaglana wytwarzana poprzez mielenie kaszy jaglanej nadaje się do przygotowywania potraw słodkich i wytrawnych. Możemy z niej przyrządzić pierogi, gofry, naleśniki, omlety, placuszki, ciasta, a także chleb i bułki. Mąka jaglana jest bardzo lekkostrawna, dostarcza nam również wielu cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, białko, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, mangan i fosfor.

Inne rodzaje mąk, którymi możemy zastąpić mąki zawierające gluten to między innymi: mąka gryczana, kukurydziana, ryżowa, kasztanowa, mąka z ciecierzycy, sojowa, owsiana, mąka z sorgo, tapioki lub komosy ryżowej. Wybór jest naprawdę spory, wystarczy tylko dobrze poszukać odpowiednich zamienników.

Mączne potrawy bez mąki

Jeśli lubimy dania przygotowywane tradycyjnie z mąki pszennej, a musimy odstawić gluten, możemy przygotować je z innych składników.

Pierogi możemy przyrządzić z mieszanki mąki gryczanej i mąki ziemniaczanej, a także w oparciu o mąkę powstałą ze zmielonych płatków owsianych. Pyszne pierogi bezglutenowe wychodzą również z połączenia mąki ryżowej, ziemniaczanej i zmielonego siemienia lnianego.

Na bazie mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej możemy również przyrządzić smaczne i delikatne naleśniki, niektórzy używają również do ich przygotowania jedynie mąki ryżowej, jajek, mleka, oleju i soli. Jeszcze prościej sprawa wygląda w przypadku klusek, ponieważ przykładowo klasyczne kluski śląskie przyrządza się jedynie na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i jajka, natomiast lubiane przez wiele osób kopytka możemy przygotować z podobnych składników.

Sprawdzone przepisy na ciasta i desery bez mąki

Jakie dobre ciasta bez mąki z glutenem możemy przygotować w domu?

  • Ciasto marchewkowe, przygotowane z dodatkiem utartej marchewki, korzennych przypraw, mąki ryżowej i kokosowej oraz jajek.
  • Brownie, z dużą ilością gorzkiej czekolady, jajkami, cukrem oraz masłem, a w wersji zdrowszej także z dodatkiem czerwonej fasoli.
  • Ciasto bananowe przyrządzone z dodatkiem zmielonych płatków owsianych, bananów, jajek, miodu i przypraw.

Znacznie łatwiej znaleźć przepisy na bezglutenowe desery, ponieważ desery nie wymagają dodatku mąki. Wszelkie desery na bazie jogurtu naturalnego, serka mascarpone, owoców oraz produktów zbożowych bez dodatku glutenu będą wskazane dla osób wykluczających go z diety.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto