Dodatki do warzyw

dodatki do warzyw

Współczesna dieta powinna być jak najbardziej wzbogacona o warzywa surowe i gotowane. Do warzyw niezbędny jest dodatek w postaci tłuszczu, gdyż witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach, które zapewniają ich dostarczenie do komórek. Warzywa surowe czy gotowane nie smakują podane saute, dlatego też najprostszym sposobem poprawienia ich smaku jest dodatek tłuszczu, czyli polanie olejem roślinnym lub masłem. Pyszny i prosty sos do warzyw stanowi bułka tarta podsmażona na maśle. Warzywa, podobnie jak mięso, można panierować i smażyć w panierce. Sprawdza się tu klasyczna panierka do mięs, jak i zwykłe ciasto naleśnikowe. Idealnym dodatkiem do warzyw są sosy.

Dodatki do warzyw - polecane przepisy

Dodatki do warzyw - pozostałe przepisy

Dodatki do warzyw - pomysły na smaczne dodatki do warzyw gotowanych i surowych

Wiele osób musi walczyć ze sobą, aby wprowadzić do diety warzywa. Warzyw nie lubią szczególnie dzieci, które trzeba długo przekonywać. Co zatem zrobić, aby wzbogacić smak warzyw? Prostym i łatwym sposobem są dodatki do warzyw, jak panierki i sosy. Ponadto dodatek tłuszczu jest niezbędny z uwagi na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jakie dodatki najlepiej nadają się do warzyw gotowanych i surowych? Doradzamy jakie tłuszcze warto stosować do warzyw. Przedstawiamy przepisy na ciekawe panierki i sosy do dań warzywnych.

Jak jeść warzywa, aby były smaczne

Z jakimi dodatkami warto jeść warzywa

Warzywa nie należą do dań, które najbardziej lubimy. Szczególnie warzywa saute nie należą do smacznych i mało kto jada je w ten sposób. Konieczność dodatków do warzyw, szczególnie zawierających tłuszcz, wynika nie tylko z faktu, że same warzywa nie są smaczne. Niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego też dodatek tłuszczu umożliwia ich przyswojenie.

Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie jaj najwięcej warzyw, dlatego też staramy się jadać je z takimi dodatkami, aby były jak najbardziej smaczne i przyswajalne.

Klasyczne dodatki do warzyw:

  • masło i oleje roślinne,
  • bułka tarta,
  • panierka do warzyw,
  • sosy do warzyw.

Czy dodatki do warzyw są zdrowe

Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są zdrowe i należy włączyć ich jak najwięcej do diety. Z uwagi na smak często jemy je z dodatkami, jak oleje, sosy, panierki czy bułka tarta. Dodatek tłuszczu do warzyw jest w zasadzie niezbędny, gdyż część witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Należą do nich witaminy A, D, E i K. W warzywach mamy mniej witamin A, D i E, gdyż ich największym źródłem są produkty zwierzęce. Niemniej jednak zawierają je także warzywa. Witamina K znajduje się natomiast przede wszystkim w warzywach. Aby witaminy te stały się przyswajalne konieczny jest dodatek tłuszczu do dań warzywnych.

Tłuszczem polewamy warzywa. Na ich bazie tworzymy sosy do warzyw. Tłuszcz wchodzi również w skład panierek. Ważne jest jednak, aby wybierać właściwe tłuszcze. Nikogo nie trzeba już przekonywać, że należy unikać tłuszczy nienasyconych trans, które mogą znajdować się w produktach przetworzonych. Dlatego też warto samodzielnie robić sosy i dressingi do warzyw, gdyż mamy wówczas pewność co do ich składu i użytych tłuszczy.

Co do wartości tłuszczy, cały czas panuje dyskusja. Nie ma dotychczas pewności jakie tłuszcze lepiej pomagają transportować składniki odżywcze do jelit, tłuszcze wielonienasycone, czy tłuszcze nasycone. Najlepsze właściwości w tym zakresie mają tłuszcze jednonienasycone, które mają tę dodatkową zaletę, że potrzeba ich mniej. Dlatego też warto dodawać do warzyw oleje jednonienasycone, które występują w oliwie z oliwek czy nierafinowanym oleju rzepakowym. Dobrym rozwiązaniem są także tłuszcze wielonienasycone, jak: olej lniany, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, sojowy, czy kukurydziany. Tłuszcze nasycone obwiniane są o sprzyjanie otyłości i chorobom cywilizacyjnym. Należą do nich: masło, olej kokosowy i tłuszcze zwierzęce. Dlatego należy je dodawać z umiarem.

Do dodatków do warzyw należy podchodzić indywidualnie. Osoby młode, szczupłe, aktywne fizycznie mogą sobie pozwolić na większą dowolność. Warto przy tym pamiętać, że sosy i panierki zawierają również węglowodany, które są kaloryczne i zwiększają niebezpieczeństwo przybierania na wadze.

Najlepsze, smaczne dodatki do warzyw

Przepis na smaczny i prosty dodatek do warzyw gotowanych i surowych

Osoby, które nie mają czasu na skomplikowane przepisy kulinarne, wybierają proste dodatki do gotowanych warzyw, jak masło, tłuszcze, czy bułka tarta. Najprostszym sposobem wzbogacenia smaku warzyw gotowanych jest położenie na gorących warzywach kawałka masła. Masło rozpuszcza się nadając daniom z warzyw pyszny smak. Zamiast masła możemy w tym celu dodać każdy olej roślinny. Szczególnie zalecana jest oliwa z oliwek. Do tego przydadzą się różne zioła, z których możemy robić oliwy smakowe. Dobrze jest też stosować różne oleje, jak olej lniany, olej rydzowy, olej z ostropestu, olej konopny czy też olej z pestek dyni. Oleje te różnią się smakiem, dlatego też warto wcześniej spróbować, czy dany olej nam smakuje.

Bardzo prostym sposobem wzbogacenia smaku warzyw gotowanych jest bułka tarta. Wystarczy rozpuścić masło na patelni, dodać sól do smaku, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Tak wykonanym sosem polewamy warzywa. Wegetarianie mogą z powodzeniem zastąpić masło, oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.

Przepis na świetną panierkę do warzyw

Doskonałym i pysznym dodatkiem do warzyw jest panierka. Możemy zastosować klasyczną panierkę do mięsa, czyli jajko, mąka i bułka tarta. Zamiast bułki tartej świetnie sprawdzają się płatki owsiane. W tego rodzaju panierce świetnie smakują takie warzywa, jak brokuł, kalafior, cukinie, czy seler. Jest to fajny sposób na wegetariańskie kotlety.

Pysznym rozwiązaniem są również warzywa w cieście. Najprostszym sposobem jest zastosowanie ciasta naleśnikowego, które pozwala na szybki i łatwy obiad. Warzyw nie trzeba nawet gotować. Wystarczy na 2 minuty wrzucić je do gorącej wody, aby stały się chrupkie. Warzywa maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim tłuszczu.

Przepis na proste i smaczne sosy do warzyw gotowanych i surowych

Sosy przydają się zarówno do sałatek ze świeżych czy gotowanych warzyw, jak również do dań warzywnych na ciepło. Sałatki ze świeżych warzyw zwykle polewamy sosem vinegrette, zaś do sałatek z warzyw gotowanych, sałatek jarzynowych, makaronowych, mięsnych używany majonezu. Ale możemy również skomponować inne, ciekawe sosy na bazie oliwy z oliwek, majonezu, czy też jogurtu.

Wspaniałe sosy do warzyw, które można zrobić samodzielnie:

  • pesto, włoski sos na bazie oliwy z oliwek, orzechów pinii, czosnku, parmezanu i przypraw,
  • sos jogurtowy na bazie jogurtu z ziołami, orzechami, natką pietruszki lub innymi składnikami,
  • chimichurri, argentyński sos do mięsa i warzyw, na bazie oliwy z oliwek z przyprawami, czosnkiem i pietruszką,
  • sos mornay, na bazie tłuszczu, mąki, żółtka, mleka z dodatkiem gałki muszkatołowej i startego sera żółtego.

Dobrym pomysłem na imprezę, czy też na domową przekąskę fit są dipy do surowych warzyw. Marchew, świeże ogórki, seler naciowy czy inne świeże warzywa świetnie smakują maczane w sosach, jak sosy:

  • tzatziki,
  • pesto,
  • hummus,
  • guacamole czy inne dipy z awokado,
  • dip jogurtowy,
  • dip majonezowo ketchupowy,
  • dip na bazie majonezu z dodatkami.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto