Dodatki do warzyw
-
Sos słodko kwaśny
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej …
25 + 25 min łatwy 4 122 kcal
-
Tradycyjny ekspresowy hummus z suszonymi pomidorami
Hummus z suszonymi pomidorami w wersji tradycyjnej to super propozycja na pyszną pastę na kanapki. Zrób koniecznie taką zdrową pastę …
5 min łatwy 10 92 kcal
-
Bagietka czosnkowa
Smaczna bagietka czosnkowa z piekarnika to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
90 + 30 min łatwy 1 2189 kcal
Dodatki do warzyw - przepisy
-
Tzatziki
Tzatziki to sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Można go podać jako dodatek do warzyw lub mięs. Idealnie będzie …
15 min łatwy 7 27 kcal
-
Tandoori roti
Tandoori roti to pyszne, indyjskie pieczywo. Jesteś fanem kuchni indyjskiej? Koniecznie poznaj sprawdzony przepis na tandoori roti i przygotuj je …
10 + 10 min łatwy 4
-
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 191 kcal
-
Pesto alla genovese
Pesto alla genovese to pyszny zielony sos, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Jest smaczne, proste i …
15 min łatwy 1
-
Pita grecka
Pita grecka jest doskonałą opcją na pyszny dodatek do wszystkich dań. To prosty chlebek, który łatwo można przygotować w domu. …
40 + 10 min łatwy 6 217 kcal
-
Sos potrawkowy
Sos potrawkowy to dodatek idealny do mięsa. Jest niezwykle gęsty, a przy tym pyszny i bardzo łagodny. Na pewno przypadnie …
10 + 15 min łatwy 4 108 kcal
-
Pesto rosso
Przepis na pesto rosso, czyli pesto czerwone, jest naprawdę bardzo prosty. To idealny pomysł na pyszny dodatek do makaronu i …
15 min łatwy 1 1305 kcal
-
Sos winegret
Sos winegret jest niezwykle popularnym dressingiem którego używa się do różnego rodzaju sałat. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja …
10 min łatwy 2 270 kcal
-
Pasta paprykowa
Pasta paprykowa jest doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników prostych warzywnych dań. Jest niezwykle ciekawa, aromatyczna, a przy tym prosta w …
10 + 20 min łatwy 6 181 kcal
-
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy pasuje do różnych dań. Można go m.in. podać do frytek i pizzy. Jest to bardzo uniwersalny sos, który …
5 min łatwy 7 76 kcal
-
Pesto z awokado
Pesto z awokado to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość przygotowuje się w kilka chwil z kilku składników, …
15 min łatwy 2 664 kcal
-
Sos koperkowy
Sos koperkowy na ciepło jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Stanowi również dodatek do mięsa, kotletów czy nawet …
5 + 10 min łatwy 12 53 kcal
-
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów będzie doskonałym wyborem nie tylko do kanapek. Jest bardzo ciekawa, smaczna, a przy okazji …
5 min łatwy 8
-
Sos arabski
Sos arabski jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz tylko majonezu, ostrego ketchupu i kilku przypraw. Świetnie sprawdzi się do mięs …
5 min łatwy 1 781 kcal
-
Zasmażka do kalafiora
Dzisiaj prezentujemy przepis na zasmażkę do kalafiora. Ten szybki dodatek do gotowanych warzyw smakuje zwłaszcza dzieciom. Przygotowana z bułki tartej …
2 + 5 min łatwy 2 218 kcal
-
Sos z jogurtu greckiego
Sos z jogurtu greckiego to doskonała opcja dla wszystkich miłośników lekkich dodatków do dań głównych, które odmienią cały posiłek. Można …
15 + 10 min łatwy 4 105 kcal
-
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal
-
Sos musztardowo miodowy
Sos musztardowo miodowy jest idealnym dodatkiem do pysznych sałatek i mięsa. Robi się go niezwykle szybko, z podstawowych składników. Ten …
15 min łatwy 4 71 kcal
-
Smażone tofu
Smażone tofu to doskonała propozycja na wegetariańską przekąskę. Pyszne tofu smażone może być także dodatkiem do sałatki. Tofu możesz przygotować …
40 + 10 min łatwy 1 917 kcal
-
Sos z sera gorgonzola
Sos z sera gorgonzola to świetny dodatek do ciepłych dań obiadowych, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się on też do …
20 + 15 min łatwy 2 623 kcal
-
Gzik
Gzik to tradycyjne, polskie, domowe danie. Popularny jest w szczególności w kuchni wielkopolskiej i kujawskiej. Najlepszy gzik poznański to połączenie …
10 min łatwy 10 74 kcal
-
Sos do sałatki cezara
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do sałatki cezar, bez anchois, który zachwyci smakiem, to ten przepis świetnie się sprawdzi. …
10 min łatwy 6 20 kcal
-
Kotlet szwajcarski
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i …
15 + 15 min średni 5 448 kcal -
Klopsy w sosie pomidorowym
Klopsy w sosie pomidorowym to doskonały wybór na mięsny dodatek do obiadu. Swietnie smakują jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu …
30 + 20 min łatwy 4 358 kcal -
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal -
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal
-
Polędwica w sosie koperkowym
Polędwica wieprzowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na polędwicę w sosie …
20 + 40 min łatwy 4 300 kcal -
Sos ranczerski
Sos ranczerski inaczej zwany farmerski jest doskonały do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub jako dodatek …
10 min łatwy 5 95 kcal
-
Gęsie pipki
Gęsie pipki to tradycyjne danie kuchni żydowskiej. Żołądki są także bardzo popularne w kuchni śląskiej. Podroby są tanie i zawierają …
20 + 40 min łatwy 6 485 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym to pomysł na niezwykle szybki, ale bardzo pyszny obiad. Kawałki mięsa skąpane w łagodnym śmietanowym …
25 + 25 min łatwy 4 280 kcal -
Kurczak w sosie serowym
Kurczak w sosie serowym to smaczny pomysł na obiad. Danie to nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, każdy poradzi sobie z …
20 + 40 min łatwy 4 149 kcal -
Golonki z indyka pieczone
Smaczne, soczyste golonki z indyka pieczone w piekarniku – czy da się takie zrobić? Oczywiście, że tak. Zobacz, jak zrobić …
5 + 110 min - 3 141 kcal -
Karkówka w sosie pomidorowym
Karkówka w sosie pomidorowym to danie, które możesz wykorzystać nie tylko na obiad z rodziną w niedziele ale także w …
20 + 40 min łatwy 6 144 kcal -
Karkówka w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele …
30 + 30 min średni 5 348 kcal -
Skrzydełka buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. …
15 + 40 min łatwy 6 455 kcal -
Czeskie knedle
Czeskie knedle to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do głównego posiłku. Knedliki podaje się z dodatkiem sosów mięsnych lub …
140 + 30 min łatwy 7 243 kcal
-
Udka w miodzie
Pyszne udka w miodzie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
30 + 75 min łatwy 6 294 kcal -
Kulebiak z pieczarkami
Kulebiak z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kulebiak w wersji bez dodatku mięsa można …
20 + 40 min łatwy 6 457 kcal
-
Konfitury z cebuli
Konfitury z cebuli to doskonały dodatek do wielu różnych dań. Ma pyszny, lekko słodki smak, który świetnie łączy się zarówno …
20 + 20 min łatwy 4 179 kcal
-
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal
-
Opieńki marynowane
Smaczne opieńki marynowane w zalewie octowej są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Przepis na opieńki marynowane w occie jest …
10 + 65 min łatwy 20 19 kcal
-
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal
-
Kurki w occie
Kurki w occie to doskonały pomysł na zachowanie darów lasu na zimę. Marynowane grzyby są smaczne i można je długo …
15 + 30 min łatwy 5 189 kcal
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
Smarowidło z mięsa w słoikach to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do chleba. Smarowidło przypomina konsystencja konserwę mięsną. Tradycyjne …
20 + 140 min łatwy 5 956 kcal -
Przecier z pomidorów na zimę
Przecier z pomidorów na zimę to wszechstronny składnik kulinarny, który można wykorzystać do wielu różnych potraw. Jeśli nie masz pomysłu …
30 + 30 min łatwy 5 56 kcal
-
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonały pomysł na pyszne przetwory na zimę. Smaczne grzyby możesz podać jako przystawkę podczas …
30 + 20 min łatwy 3 272 kcal
-
Lawasz
Lawasz to tradycyjne pieczywo wywodzące się z kuchni ormiańskiej. Od 2014 roku wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest …
30 + 10 min łatwy 16
-
Kotleciki ziemniaczane
Kotleciki ziemniaczane będą świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny ze względu na fantastyczny smak i świetną fakturę. Choć wykonane …
30 + 15 min łatwy 4 332 kcal
-
Schab w sosie
Schab w sosie to najlepszy przepis na fantastyczny obiad dla całej rodziny. Wspaniale wygląda i przepysznie smakuje. Schab tak przygotowany …
25 + 55 min łatwy 5 285 kcal -
Kurczak z rożna
Kurczak z rożna z piekarnika jako pomysł na zdrowy i dietetyczny obiad. Pierś z kurczaka należy do chudych gatunków mięs, …
60 + 90 min łatwy 6 426 kcal -
Polędwica w sosie
Pyszna polędwica w sosie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 8 221 kcal -
Stek
Stek to doskonała propozycja na pyszny kawałek mięsa. Stek wołowy możesz przygotować z różnych kawałków tuszy. Najlepsza na stek jest …
5 + 15 min średni 2 304 kcal
Dodatki do warzyw - co to jest?
Współczesna dieta powinna być jak najbardziej wzbogacona o warzywa surowe i gotowane. Do warzyw niezbędny jest dodatek w postaci tłuszczu, gdyż witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach, które zapewniają ich dostarczenie do komórek. Warzywa surowe czy gotowane nie smakują podane saute, dlatego też najprostszym sposobem poprawienia ich smaku jest dodatek tłuszczu, czyli polanie olejem roślinnym lub masłem. Pyszny i prosty sos do warzyw stanowi bułka tarta podsmażona na maśle. Warzywa, podobnie jak mięso, można panierować i smażyć w panierce. Sprawdza się tu klasyczna panierka do mięs, jak i zwykłe ciasto naleśnikowe. Idealnym dodatkiem do warzyw są sosy.
Dodatki do warzyw - pomysły na smaczne dodatki do warzyw gotowanych i surowych
Wiele osób musi walczyć ze sobą, aby wprowadzić do diety warzywa. Warzyw nie lubią szczególnie dzieci, które trzeba długo przekonywać. Co zatem zrobić, aby wzbogacić smak warzyw? Prostym i łatwym sposobem są dodatki do warzyw, jak panierki i sosy. Ponadto dodatek tłuszczu jest niezbędny z uwagi na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jakie dodatki najlepiej nadają się do warzyw gotowanych i surowych? Doradzamy jakie tłuszcze warto stosować do warzyw. Przedstawiamy przepisy na ciekawe panierki i sosy do dań warzywnych.
Jak jeść warzywa, aby były smaczne
Z jakimi dodatkami warto jeść warzywa
Warzywa nie należą do dań, które najbardziej lubimy. Szczególnie warzywa saute nie należą do smacznych i mało kto jada je w ten sposób. Konieczność dodatków do warzyw, szczególnie zawierających tłuszcz, wynika nie tylko z faktu, że same warzywa nie są smaczne. Niektóre witaminy rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego też dodatek tłuszczu umożliwia ich przyswojenie.
Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie jaj najwięcej warzyw, dlatego też staramy się jadać je z takimi dodatkami, aby były jak najbardziej smaczne i przyswajalne.
Klasyczne dodatki do warzyw:
- masło i oleje roślinne,
- bułka tarta,
- panierka do warzyw,
- sosy do warzyw.
Czy dodatki do warzyw są zdrowe
Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są zdrowe i należy włączyć ich jak najwięcej do diety. Z uwagi na smak często jemy je z dodatkami, jak oleje, sosy, panierki czy bułka tarta. Dodatek tłuszczu do warzyw jest w zasadzie niezbędny, gdyż część witamin rozpuszcza się w tłuszczach. Należą do nich witaminy A, D, E i K. W warzywach mamy mniej witamin A, D i E, gdyż ich największym źródłem są produkty zwierzęce. Niemniej jednak zawierają je także warzywa. Witamina K znajduje się natomiast przede wszystkim w warzywach. Aby witaminy te stały się przyswajalne konieczny jest dodatek tłuszczu do dań warzywnych.
Tłuszczem polewamy warzywa. Na ich bazie tworzymy sosy do warzyw. Tłuszcz wchodzi również w skład panierek. Ważne jest jednak, aby wybierać właściwe tłuszcze. Nikogo nie trzeba już przekonywać, że należy unikać tłuszczy nienasyconych trans, które mogą znajdować się w produktach przetworzonych. Dlatego też warto samodzielnie robić sosy i dressingi do warzyw, gdyż mamy wówczas pewność co do ich składu i użytych tłuszczy.
Co do wartości tłuszczy, cały czas panuje dyskusja. Nie ma dotychczas pewności jakie tłuszcze lepiej pomagają transportować składniki odżywcze do jelit, tłuszcze wielonienasycone, czy tłuszcze nasycone. Najlepsze właściwości w tym zakresie mają tłuszcze jednonienasycone, które mają tę dodatkową zaletę, że potrzeba ich mniej. Dlatego też warto dodawać do warzyw oleje jednonienasycone, które występują w oliwie z oliwek czy nierafinowanym oleju rzepakowym. Dobrym rozwiązaniem są także tłuszcze wielonienasycone, jak: olej lniany, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, sojowy, czy kukurydziany. Tłuszcze nasycone obwiniane są o sprzyjanie otyłości i chorobom cywilizacyjnym. Należą do nich: masło, olej kokosowy i tłuszcze zwierzęce. Dlatego należy je dodawać z umiarem.
Do dodatków do warzyw należy podchodzić indywidualnie. Osoby młode, szczupłe, aktywne fizycznie mogą sobie pozwolić na większą dowolność. Warto przy tym pamiętać, że sosy i panierki zawierają również węglowodany, które są kaloryczne i zwiększają niebezpieczeństwo przybierania na wadze.
Najlepsze, smaczne dodatki do warzyw
Przepis na smaczny i prosty dodatek do warzyw gotowanych i surowych
Osoby, które nie mają czasu na skomplikowane przepisy kulinarne, wybierają proste dodatki do gotowanych warzyw, jak masło, tłuszcze, czy bułka tarta. Najprostszym sposobem wzbogacenia smaku warzyw gotowanych jest położenie na gorących warzywach kawałka masła. Masło rozpuszcza się nadając daniom z warzyw pyszny smak. Zamiast masła możemy w tym celu dodać każdy olej roślinny. Szczególnie zalecana jest oliwa z oliwek. Do tego przydadzą się różne zioła, z których możemy robić oliwy smakowe. Dobrze jest też stosować różne oleje, jak olej lniany, olej rydzowy, olej z ostropestu, olej konopny czy też olej z pestek dyni. Oleje te różnią się smakiem, dlatego też warto wcześniej spróbować, czy dany olej nam smakuje.
Bardzo prostym sposobem wzbogacenia smaku warzyw gotowanych jest bułka tarta. Wystarczy rozpuścić masło na patelni, dodać sól do smaku, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Tak wykonanym sosem polewamy warzywa. Wegetarianie mogą z powodzeniem zastąpić masło, oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.
Przepis na świetną panierkę do warzyw
Doskonałym i pysznym dodatkiem do warzyw jest panierka. Możemy zastosować klasyczną panierkę do mięsa, czyli jajko, mąka i bułka tarta. Zamiast bułki tartej świetnie sprawdzają się płatki owsiane. W tego rodzaju panierce świetnie smakują takie warzywa, jak brokuł, kalafior, cukinie, czy seler. Jest to fajny sposób na wegetariańskie kotlety.
Pysznym rozwiązaniem są również warzywa w cieście. Najprostszym sposobem jest zastosowanie ciasta naleśnikowego, które pozwala na szybki i łatwy obiad. Warzyw nie trzeba nawet gotować. Wystarczy na 2 minuty wrzucić je do gorącej wody, aby stały się chrupkie. Warzywa maczamy w cieście naleśnikowym i smażymy na głębokim tłuszczu.
Przepis na proste i smaczne sosy do warzyw gotowanych i surowych
Sosy przydają się zarówno do sałatek ze świeżych czy gotowanych warzyw, jak również do dań warzywnych na ciepło. Sałatki ze świeżych warzyw zwykle polewamy sosem vinegrette, zaś do sałatek z warzyw gotowanych, sałatek jarzynowych, makaronowych, mięsnych używany majonezu. Ale możemy również skomponować inne, ciekawe sosy na bazie oliwy z oliwek, majonezu, czy też jogurtu.
Wspaniałe sosy do warzyw, które można zrobić samodzielnie:
- pesto, włoski sos na bazie oliwy z oliwek, orzechów pinii, czosnku, parmezanu i przypraw,
- sos jogurtowy na bazie jogurtu z ziołami, orzechami, natką pietruszki lub innymi składnikami,
- chimichurri, argentyński sos do mięsa i warzyw, na bazie oliwy z oliwek z przyprawami, czosnkiem i pietruszką,
- sos mornay, na bazie tłuszczu, mąki, żółtka, mleka z dodatkiem gałki muszkatołowej i startego sera żółtego.
Dobrym pomysłem na imprezę, czy też na domową przekąskę fit są dipy do surowych warzyw. Marchew, świeże ogórki, seler naciowy czy inne świeże warzywa świetnie smakują maczane w sosach, jak sosy:
- tzatziki,
- pesto,
- hummus,
- guacamole czy inne dipy z awokado,
- dip jogurtowy,
- dip majonezowo ketchupowy,
- dip na bazie majonezu z dodatkami.