Przepis na zupę marchewkową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała

Wszystkie warzywa obierz i umyj.

Z pora, selera, pietruszki i jednej marchewki przygotuj wywar jarzynowy. Warzywa zalej wodą i gotuj około 30 minut.

Na maśle podsmaż ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną resztę marchwi.

Podsmażone warzywa dodaj do przygotowanego wywaru jarzynowego (nie usuwaj z niego warzyw) i gotuj przez około 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Zupę zmiksuj i dopraw do smaku.

Gotową zupę krem możesz podać z łyżką jogurtu naturalnego i koperkiem świeżym.

Zupa marchewkowa znajduje się w czarnej miseczce.  Wokół miseczki na blacie znajdują się świeże marchewki, pieczywo oraz materiałowa chusta.
zupa marchewkowa
Koszt przygotowania dania
4.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Zupa marchewkowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie marchewkowej

Zupa marchewkowa to idealny pomysł na pyszny obiadek dla dzieci. Ten prosty przepis nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Z tego artykułu dowiesz się jak ugotować zupę marchewkową. Do jej przygotowania potrzebujesz marchewkę, pora, selera, korzenia pietruszki, soli, pieprzu oraz masła roślinnego. Pyszna zupa krem może zostać podana z ziemniakami lub z makaronem. Jeśli użyjemy makaronu ryżowego lub nie użyjemy żadnego dodatku węglowodanowego wtedy zupa będzie bezglutenowa oraz świetnie sprawdzi się na diecie vege.

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie osób odchudzających się. Osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na jej obróbkę termiczną ponieważ zwiększa się jej indeks glikemiczny z 16 do nawet 60. Osoby te powinny wybierać marchew jak najmniej przetworzoną. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidy marchewce można przypisać właściwości opóźniania procesu starzenia się organizmu. Ich obecność zmniejsza produkcję wolnych rodników, dlatego marchew można uznać za źródło młodości. Dodatkowo witamina C i beta-karoten przyczyniają się do obniżenia cholesterolu LDL, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Podsumowując ta tradycyjna i szybka w przygotowaniu zupa marchewkowa to idealny pomysł na rozszerzanie diety dzieci. Jest szybka w przygotowaniu i nie potrzebujesz drogich produktów. Świetnie sprawdzi się jako ciepły posiłek do pracy, jeśli masz gdzie ją odgrzać. Dodatkowo zupa ta dostarczy nam wielu składników mineralnych pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Będzie ona dobrym źródłem witaminy C, która jest niezbędna w okresie wzmożonej zachorowalności do wzmocnienia odporności.

Wartości odżywcze zupy marchewkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
Białko
1.32 g
2.98 g

Węglowodany w zupie marchewkowej

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
12.34 g
27.76 g
Węglowodany przyswajalne
9.84 g
22.13 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.50 g
5.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
1.68 g
3.78 g
Tłuszcze nasycone
0.54 g
1.21 g
Tłuszcze nienasycone
1.14 g
2.57 g
Tłuszcze jednonasycone
0.36 g
0.81 g
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
1.76 g
Tłuszcze trans
0.02 g
0.04 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę marchewkową

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
422.11 µg (mcg)
949.75 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina C
10.92 mg
24.56 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Witamina E
0.60 mg
1.35 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej
Tiamina
0.46 mg
1.04 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.11 mg
Niacyna
0.91 mg
2.04 mg
Foliany
21.76 µg (mcg)
48.95 µg (mcg)
Beta karoten
4198.36 µg (mcg)
9446.30 µg (mcg)
Brak danych dla: masło roślinne.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę marchewkową

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
67.39 mg
151.63 mg
Potas
335.57 mg
755.02 mg
Wapń
27.83 mg
62.63 mg
Fosfor
47.01 mg
105.77 mg
Magnez
17.21 mg
38.72 mg
Żelazo
0.58 mg
1.31 mg
Cynk
0.27 mg
0.61 mg
Miedź
0.08 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy marchewkowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie marchewkowej

Lista alergenów dla zupy marchewkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupy marchewkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
450 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 g
Por
50 g
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Masło roślinne
30 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 30 g
Ziemniaki późne
270 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
1.08
Za 270 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na zupę marchewkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89.1% osób