Przepis na zupę czosnkową krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki późne 750 g 10 szt
  • Czosnek 90 g 2 główki
  • Pietruszka 80 g 1 szt
  • Seler korzeniowy 60 g 1 duży plaster
  • bulion warzywny 1000 ml 1 litr
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 75 ml 3 łyżki
  • serek topiony śmietankowy 100 g
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, tarka, praska do czosnku

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cebuli i podsmaż przez chwilę.

Seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż z cebulą i czosnkiem. Całość zalej bulionem.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z zupą. I gotuj całość przez 20 minut, do zmięknięcia ziemniaków. Pod koniec gotowania dodaj serek topiony.

Zupę zblenduj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.

Do małej miseczki przelej odrobinę zupy i zmieszaj z jogurtem. Przelej do garnka z zupą i wymieszaj.

Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.

Zupa czosnkowa podana w eleganckiej miseczce, udekorowana pokrojonym czosnkiem.
zupa czosnkowa
Koszt przygotowania dania
36.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
186 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Zupa czosnkowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie czosnkowej

Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zup krem. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z żytniego chleba i posypana szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki. To danie sprawdzi się świetnie na lunch, a także na pyszną i sycącą kolację. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy tylko jej spróbują.

Ta zupa podawana jest z serem, dzięki temu ma bardziej kremową konsystencję, a także lepszy smak. Najlepiej użyć do niej sera topionego, który pod wpływem ciepła rozpływa się i sprawia, że zupa jest gęstsza i bardziej aksamitna. Idealnie sprawdzi się serek śmietankowy, jednak można użyć innego, dobrze komponuje się również taki z ziołami, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej.

To pyszna i naprawdę sycąca potrawa. Wszystko dzięki idealnemu połączeniu czosnku z innymi warzywami i topionym serkiem. Dodatkowo do zupy dodany jest także jogurt grecki, który sprawia, że zupa ma więcej białka i jest bardziej pożywna. Ta zupa świetnie sprawdzi się także na diecie redukcyjnej ze względu na dużą ilość zdrowych warzyw i wysoką odżywczość.

Przepis na zupę czosnkową z serem jest niezwykle łatwy, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Warto wybrać do niej bulion warzywny, najlepiej o dobrym składzie. Można ją przygotować również na rosole, który został z poprzedniego dnia, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę czosnkową, która będzie naprawdę smaczna, a przy tym łatwa i bardzo pożywna, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Wspaniałe połączenie ostrego czosnku z serem topionym sprawia, że obok tej zupy ciężko jest przejść obojętnie. Ta zupa to naprawdę zdrowy wybór ze względu na duży udział czosnku i cebuli, które uznawane są za naturalne antybiotyki, a także dzięki sporej ilości warzyw. Do zupy dodaje się pietruszkę i seler, które świetnie się komponują z pozostałymi składnikami i nadają zupie lepszego, świeższego aromatu.

Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować zupę krem z czosnku, która jest szybka i prosta, a przy tym naprawdę najlepsza.

Wartości odżywcze zupy czosnkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (286g)
Energia (kalorie)
65.10 kcal
186.18 kcal
Białko
1.78 g
5.09 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie czosnkowej

Na 100g
Na porcję (286g)
Węglowodany
9.00 g
25.74 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.93 g
22.68 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (286g)
Tłuszcz
2.68 g
7.65 g
Tłuszcze nasycone
1.14 g
3.26 g
Tłuszcze nienasycone
1.54 g
4.39 g

Witaminy w przepisie na zupę czosnkową

Na 100g
Na porcję (286g)
Witamina B6
0.17 mg
0.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna
0.51 mg
1.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę czosnkową

Na 100g
Na porcję (286g)
Sód
155.65 mg
445.16 mg
Potas
195.92 mg
560.32 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
22.57 mg
64.56 mg
Fosfor
36.81 mg
105.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez
11.21 mg
32.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.33 mg
Cynk
0.22 mg
0.62 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy czosnkowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie czosnkowej

Lista alergenów dla zupy czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • serek topiony śmietankowy

Cena przygotowania zupy czosnkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
750 g
10 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Czosnek
90 g
2 główki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
bulion warzywny
1000 ml
1 litr
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
77.50
Łączny koszt
36.97
Jak oceniasz przepis na zupę czosnkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób