Zupa czosnkowa

Opublikowano: 08.06.2021 r., 9:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa czosnkowa podana w eleganckiej miseczce, udekorowana pokrojonym czosnkiem.
Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa to pomysł na pyszny posiłek. Smakuje wybornie i jest naprawdę łatwa w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka chwil, by cieszyć się jej wspaniałym aromatem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
186 kcal
Kcal w porcji
286 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Ziemniaki późne 10 szt (750 g)
  • Czosnek 2 główki (90 g)
  • Pietruszka 1 szt (80 g)
  • Seler korzeniowy 1 duży plaster (60 g)
  • Bulion warzywny 1 litr (1000 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 3 łyżki (75 ml)
  • Serek topiony śmietankowy (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, tarka, praska do czosnku

Przepis na zupę czosnkową krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do cebuli i podsmaż przez chwilę.

Seler i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce. Podsmaż z cebulą i czosnkiem. Całość zalej bulionem.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do garnka z zupą. I gotuj całość przez 20 minut, do zmięknięcia ziemniaków. Pod koniec gotowania dodaj serek topiony.

Zupę zblenduj i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj.

Do małej miseczki przelej odrobinę zupy i zmieszaj z jogurtem. Przelej do garnka z zupą i wymieszaj.

Podawaj zupę posypaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę czosnkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat zupy czosnkowej

Zupa czosnkowa to świetna propozycja na pyszny i niebanalny posiłek. Jest niezwykle aromatyczna i kremowa, dlatego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zup krem. Najlepiej smakuje podawana z grzankami z żytniego chleba i posypana szczypiorkiem lub świeżą natką pietruszki. To danie sprawdzi się świetnie na lunch, a także na pyszną i sycącą kolację. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy tylko jej spróbują.

Ta zupa podawana jest z serem, dzięki temu ma bardziej kremową konsystencję, a także lepszy smak. Najlepiej użyć do niej sera topionego, który pod wpływem ciepła rozpływa się i sprawia, że zupa jest gęstsza i bardziej aksamitna. Idealnie sprawdzi się serek śmietankowy, jednak można użyć innego, dobrze komponuje się również taki z ziołami, dzięki czemu zupa smakuje jeszcze lepiej.

To pyszna i naprawdę sycąca potrawa. Wszystko dzięki idealnemu połączeniu czosnku z innymi warzywami i topionym serkiem. Dodatkowo do zupy dodany jest także jogurt grecki, który sprawia, że zupa ma więcej białka i jest bardziej pożywna. Ta zupa świetnie sprawdzi się także na diecie redukcyjnej ze względu na dużą ilość zdrowych warzyw i wysoką odżywczość.

Przepis na zupę czosnkową z serem jest niezwykle łatwy, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Warto wybrać do niej bulion warzywny, najlepiej o dobrym składzie. Można ją przygotować również na rosole, który został z poprzedniego dnia, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę czosnkową, która będzie naprawdę smaczna, a przy tym łatwa i bardzo pożywna, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Wspaniałe połączenie ostrego czosnku z serem topionym sprawia, że obok tej zupy ciężko jest przejść obojętnie. Ta zupa to naprawdę zdrowy wybór ze względu na duży udział czosnku i cebuli, które uznawane są za naturalne antybiotyki, a także dzięki sporej ilości warzyw. Do zupy dodaje się pietruszkę i seler, które świetnie się komponują z pozostałymi składnikami i nadają zupie lepszego, świeższego aromatu.

Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować zupę krem z czosnku, która jest szybka i prosta, a przy tym naprawdę najlepsza.

Alergeny w zupie czosnkowej

Lista alergenów dla zupy czosnkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • serek topiony śmietankowy

Wartości odżywcze zupy czosnkowej

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy pomysł na pyszny posiłek ze względu na dużą ilość warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(286g)
Energia (kcal)
65.10
186.18
Białko (g)
1.78
5.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(286g)
Węglowodany (g)
9.00
25.74
Węglowodany przyswajalne (g)
7.93
22.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
3.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(286g)
Tłuszcz (g)
2.68
7.65
Tłuszcze nasycone (g)
1.14
3.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.54
4.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.32
3.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.61
Cholesterol (mg)
4.14
11.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(286g)
Witamina A (µg (mcg))
18.47
52.82
Witamina B6 (mg)
0.17
0.48
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.00
25.74
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.06
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.81
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.13
37.55
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
1.47
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.95
25.61
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.98
142.94

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(286g)
Sód (mg)
155.65
445.16
Potas (mg)
195.92
560.32
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.57
64.56
Fosfor (mg)
36.81
105.26
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.21
32.07
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
1.33
Cynk (mg)
0.22
0.62
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy czosnkowej 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy czosnkowej

Koszt składników
77.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
750 g
10 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Czosnek
90 g
2 główki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Bulion warzywny
1000 ml
1 litr
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Jogurt grecki 0% tłuszczu
75 ml
3 łyżki
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.92
Za 75 ml
Serek topiony śmietankowy
100 g
3.80
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
2.92
Za 100 g
Koszt składników
77.50