Przepis na pierogi z serem krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Ser twarogowy półtłusty 400 g 2 opakowania
- Cukier puder 30 g 3 łyżki
- Śmietana 18% 150 g 1 opakowanie
- Jagody mrożone 200 g 1 szklanka
Ser rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem.
Mąkę przesiej przez sitko, wlej gorącą wodę (1 szklanka).
Wymieszaj ciasto za pomocą rózgi.
Gdy ciasto delikatnie ostygnie, wyrabiaj je energicznie w rękach.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy i wytnij kółka za pomocą szklanki.
Na każde kółko dodaj odrobinę twarogu i zlep brzegi.
Tak przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w wodzie lub zamrozić.
Pierogi podawaj z owocami i śmietaną.
Często zadawane pytania
-
Pielmieni
-
Farsz na pierogi ruskie
-
Pierogi gruzińskie
-
Pierożki gruzińskie
-
Gruzińskie pierogi
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Farsz do krokietów
-
Farsz na pierogi z mięsem
-
Pierogi z serem na słodko
-
Pierogi chinkali
-
Pierogi z ziemniakami
-
Pierogi z borówkami
-
Pierogi drożdżowe
-
Farsz do pierogów z kapustą i grzybami
-
Kołduny litewskie
-
Wareniki
-
Farsz na uszka
-
Farsz na pierogi z mięsem mielonym
-
Farsz na pierogi

(liczba kalorii)
Pierogi z serem - cechy przepisu
Więcej o pierogach z serem
Pierogi z serem w swoim składzie nie zawierają produktów mięsnych, dlatego będzie to idealny pomysł na ciepłe i pyszne danie dla wszystkich osób na diecie wegetariańskiej, ale nie tylko. To będzie świetny pomysł także dla osób chcących ograniczyć spożycie mięsa.
Mój przepis na pierogi z serem nie dość, że jest wegetariański, to może być także bezglutenowy. Pamiętaj, że obiad bez mięsa powinien gościć na Twoim talerzu minimum raz w tygodniu.
Jeśli w swojej diecie wykluczasz gluten, ponieważ cierpisz na choroby glutenozależne lub ograniczasz jego spożycie z innych powodów, wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną, którą wykorzystałam na mąkę naturalnie bezglutenową, czyli np. gryczana, ryżowa, kukurydziana lub sięgniesz po mieszanki gotowe mieszanki mąk bezglutenowych. Ja przygotowałam pierogi z tradycyjnej mąki pszennej.
Farsz do pierogów jest błyskawiczny w wykonaniu, wystarczy, że rozgnieciesz ser twarogowy za pomocą widelca lub przeciśniesz go przez praskę, wtedy będzie zdecydowanie bardziej puszysty. Taki twaróg wymieszaj z cukrem pudrem. Dodatkowo możesz dodać laskę wanilii lub cukier waniliowy, dzięki temu nasz farsz będzie miał bardzo ciekawy posmak.
Jak przygotować domowe ciasto na pierogi, krok po kroku opisuję nieco niżej.
Przygotujesz je w 20 minut. Świeżo przygotowane pierogi możesz od razu ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać na obiad lub przygotować większą ilość i zamrozić. Wtedy posłużą Ci one na wiele razy. Domowe pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku nawet do 3 miesięcy, nadal będą dobre i smaczne.
Przepis na ciasto jest uniwersalny dlatego wato go zapamiętać, może przydać się do przepisu na pierogi świąteczne, wykonasz z niego nawet uszka.
Twaróg, który wykorzystaliśmy w naszym farszu to bogactwo witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy. Dodatkowo jest źródłem białka. Taki farsz na bazie twarogu zapewni Ci uczucie sytości do kolejnego posiłku.
Skoro już wiesz jak zrobić pierogi z serem na słodko, koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj pyszne pierogi z białym serem dla swojej rodziny. Smacznego!
Wartości odżywcze pierogów z serem
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w pierogach z serem
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na pierogi z serem
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na pierogi z serem
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pierogach z serem
Lista alergenów dla pierogów z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Śmietana 18%