Przepis na kotleciki ziemniaczane krok po kroku
- Ziemniaki późne 250 g 3,5 szt
- Jajko 1 szt.
- Cebula 100 g 1 szt
- Bułka tarta 30 g 1,5 łyżki
- Mąka pszenna typ 500 30 g 1,5 łyżki
- Olej rzepakowy 30 ml 2 łyżki
- Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie przez 35 minut, do pełnej miękkości. Następnie odcedź i ostudź.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Całość smaż aż do zarumienienia.
Do dużej miski przeciśnij ziemniaki przez praskę i dodaj cebulę. Wsyp mąkę i wbij jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solę, pieprzem, czosnkiem, ziołami i gałką muszkatołową. Dodaj bułkę tartą.
Z podanej masy uformuj kotlety i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, po 5 minut z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Farszynki
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Placki ziemniaczane z kurczakiem
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane z jajkiem
-
Puszyste placki ziemniaczane
-
Placki ziemniaczane ze szpinakiem
-
Gulasz węgierski do placków ziemniaczanych
-
Kotlety ziemniaczane

(liczba kalorii)
Kotleciki ziemniaczane - cechy przepisu
Więcej o kotlecikach ziemniaczanych
Kotleciki ziemniaczane będą świetnym wyborem na obiad dla całej rodziny ze względu na fantastyczny smak i świetną fakturę. Choć wykonane bez dodatku mięsa są bardzo sycące i niezwykle aromatyczne. To potrawa idealna dla wszystkich miłośników ziemniaczanych potraw. Te kotleciki dobrze sprawdzą się z kaszą, ale można je również jeść jako osobne danie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotleciki ziemniaczane, które będą niezwykle smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstają z niego bardzo nieskomplikowane kotleciki, które zaskakują wyrazistym smakiem. Mają wspaniałą konsystencję i są bardzo dobrze przyprawione, dzięki czemu nie potrzebują żadnych dodatków. To pomysł dla wszystkich, którzy nie przepadają za mięsnymi kotletami. Te z ziemniaka są znacznie lżejsze, a równie smaczne czy pożywne.
Przepis na kotleciki ziemniaczane jest niezwykle łatwy i bardzo ekspresowy. Pozwala stworzyć danie bardzo pyszne i pełne smaku, o wspaniałej fakturze i niezwykle uniwersalne. Te kotlety będą świetną alternatywą dla mięsnych klasów. Są równie proste i sycące, a mogą je włączyć do diety nawet wegetarianie. Tak przygotowane ziemniaki są miłą odmianą dla typowych dań z ich udziałem, a przy tym nie są zbyt ciężkostrawne czy kaloryczne. To danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad, ale również na kolację.
Te kotlety robi się z ziemniaków, najlepiej z późnych odmian. Warto wybrać takie gatunki, które po ugotowaniu są bardzo miękkie i dobrze się kleją. Dzięki temu całość fantastycznie się połączy i będzie się pięknie prezentowała. Takie kotlety można jeść same, czy z dodatkiem ulubionego sosu.
Ten prosty przepis na pewno spodoba się wszystkim amatorom roślinnych potraw. Takie kotlety są znacznie zdrowsze, gdyż nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych, niekorzystnych dla układu krwionośnego. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre wyjście dla wszystkich osób, które nie lubią smaku mięsa, lub chcą zredukować jego ilość w diecie.
Wartości odżywcze kotlecików ziemniaczanych
Energia i białka
(138g)
Węglowodany w kotlecikach ziemniaczanych
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Witaminy w przepisie na kotleciki ziemniaczane
(138g)
Składniki mineralne w przepisie na kotleciki ziemniaczane
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecikach ziemniaczanych
Lista alergenów dla kotlecików ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500