Kotleciki z kaszy gryczanej

Opublikowano: 26.04.2021 r., 11:17 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki z kaszy gryczanej podane w glinianej miseczce, pod juta, obok miseczka z kaszą gryczaną, pęczek natki pietruszki i deska z kotlecikami
Kotleciki z kaszy gryczanej
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze kotleciki z kaszy gryczanej. Kotlety z dodatkiem pieczarek, z kaszą gryczaną mają intensywny, orzechowo-grzybowy smak. Idealnie skomponują się z sosem koperkowym na ciepło.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
157 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Kasza gryczana 1 szklanka i 2 łyżki (200 g)
  • Pieczarki (200 g)
  • Cebula 1 mała (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (24 g)
  • Bułka tarta 1/4 szklanki bułki tartej (54 g)
  • Natka pietruszki 1 łyżka posiekanych liści (10 g)
  • Olej rzepakowy 6 łyżek (72 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, duża miska

Przepis na kotleciki z kaszy gryczanej krok po kroku

Ugotuj kaszę w stosunku 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Dodaj do niej 1/4 łyżeczki soli.

Kaszę pozostaw do ostygnięcia.

Jajka ugotuj na twardo i również pozostaw do wystudzenia.

Na patelni rozgrzej łyżkę olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i delikatnie podsmaż.

Pieczarki dokładnie umyj i drobno pokrój. Dodaj do cebuli i smaż około 4 minuty.

Kaszę przełóż do dużej miski, zetrzyj do niej jajka, dodaj podsmażone pieczarki, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę bułki tartej.

Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sporą szczyptę soli i pieprzu.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Jeśli kasza po uformowaniu kotlecików się rozpada, dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną.

Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju aż będą złote.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z kaszy gryczanej

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotleciki z kaszy gryczanej

Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej i pieczarek z jajem, są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Kasz gryczana jest bezglutenowa i wyróżnia się wysoką zawartością białka jest ono bardzo wartościowe i stosunkowo dobrze przyswajalne, co czyni kaszę gryczaną szczególnie ważnym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Kasza zawiera sporo błonnika, jest ona polecana osobom z chorobami żołądką, łącznie z alergikami oraz cierpiącymi na celiakię, czyli nietolerancji glutenu. Mówi się także o dobroczynnym wpływie tego zboża na przebieg zespołu drażliwego jelita oraz na powracające biegunki czy zaparcia. Jest ona bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B2 i B3, jest źródłem kwasu foliowego, witamin E i K. Zawiera także składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, jod, potas, sód, wapń i żelazo.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotlety z kaszy gryczanej są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Alergeny w kotlecikach z kaszy gryczanej

Lista alergenów dla kotlecików z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotlecików z kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Kotlety z kaszy gryczanej to bardzo zdrowe danie. Gdy zamiast smażyć, upieczesz je w piekarniku możesz przygotowywać je tak często jak masz na to ochotę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
250.65
157.91
Białko (g)
7.75
4.88
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.13
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
28.62
18.03
Węglowodany przyswajalne (g)
25.06
15.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.56
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
12.50
7.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
1.24
Tłuszcze nienasycone (g)
10.52
6.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.20
4.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.32
2.09
Cholesterol (mg)
79.20
49.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina A (µg (mcg))
39.50
24.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.85
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
0.30
Retinol (µg (mcg))
34.06
21.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.87
1.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.65
23.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
65.23
41.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
88.05
55.47
Potas (mg)
255.22
160.79
Wapń (mg)
35.11
22.12
Fosfor (mg)
165.99
104.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
68.21
42.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
1.02
Cynk (mg)
1.18
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z kaszy gryczanej 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z kaszy gryczanej

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
200 g
1 szklanka i 2 łyżki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
50 g
1 mała
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka ziemniaczana
24 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 24 g
Bułka tarta
54 g
1/4 szklanki bułki tartej
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Natka pietruszki
10 g
1 łyżka posiekanych liści
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Olej rzepakowy
72 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 72 ml
Koszt składników
34.80