Przepisy bez jajek

przepisy bez jajek

Jajka są jednym z najbardziej powszechnych składników we wszelkiego rodzaju potrawach. Najczęściej spotkać można jaja w ciastach oraz innych domowych wypiekach. Wiele osób nie wyobraża sobie diety bez jajek, jednak niektórzy ludzie na taką właśnie dietę zmuszeni są przejść. Jedną z przyczyn przymusowego przejścia na dietę niejajeczną jest alergia na białka jaja kurzego. Innym powodem rezygnacji z jajek może być przejście na dietę wegańską lub problem z trawieniem białek pochodzących z jaj kurzych.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy bez jajek

Przepisy w temacie przepisy bez jajek

Przepisy bez jajek – pomysły na dania oraz ciasta bez jaj

Większość potraw, które znamy z polskiej kuchni, przygotowuje się z użyciem jajek. Panierkę do kotletów, krokiety czy naleśniki przyrządza się z jajkiem. Wypieki typu ciasta, słodkości dla dzieci i proste sałatki na imprezę również najczęściej są jajeczne. A co, gdy jesteś uczulony na białko jaj albo jesteś na diecie wegańskiej? Wówczas przepisy na potrawy trzeba będzie zmodyfikować tak, aby zastąpić jaja innymi składnikami. Jakie są najciekawsze dania bez jaj, które możesz zaserwować domownikom i gościom? Czym zastąpić jajka w diecie? Poznaj szybkie przepisy bez jajek na smaczne, niejajeczne dania i ciasta. Z nimi każda dieta będzie o wiele ciekawsza!

Jak zrobić potrawy bez jaj? Poznaj proste i szybkie przepisy bez jajek

Kto nie powinien lub nie może jeść jajek na diecie?

Osoby, które nie powinny jeść jajek, są to na pewno weganie. Dieta wegańska oparta jest bowiem na produktach roślinnych – a więc nie mogą pojawiać się w niej produkty odzwierzęce. Jajek nie mogą jeść też alergicy, zatem osoby mające alergię pokarmową na jajka. Warto w tym momencie napomknąć, że białko jaj jest niezwykle silnym alergenem – uczulającym zupełnie tak samo, jak np. orzeszki ziemne. Osoby, które mają więc alergię na białko jaj, po jego zjedzeniu mogą mieć poważne problemy zagrażające nie tylko zdrowiu, ale i życiu. Szczególnie uczulone osoby narażone są nawet na wystąpienie… wstrząsu anafilaktycznego! Oczywiście nie samo białko uczula – może to robić również żółtko albo całe jajko. Jakie objawy pojawić mogą się u alergików, którzy zjedzą jajko? Otóż wysypka na ciele, a czasem poważny kłopot z oddychaniem. Takie objawy zazwyczaj pojawiają się natychmiast po zjedzeniu jajka przez uczuloną osobę.

Jajek spożywać nie powinny również osoby mające nietolerancję pokarmową na białko jaj. Nietolerancja może i nie zagraża życiu, jednak może być bardzo nieprzyjemna w skutkach. Osoby z nietolerancją białek jaj mogą mieć bowiem kłopoty z trawieniem (np. biegunkę lub wzdęcia). Mogą także odczuwać zmęczenie. U niektórych pojawić się może też katar albo ból głowy i zmęczenie. Jeżeli chodzi z kolei o wegan, w tym przypadku rezygnacja z jajek jest motywowana naturą ideologiczną diety. Wyeliminować z jadłospisu w diecie wegańskiej trzeba bowiem wszystkie produkty, które są odzwierzęce.

Przepisy bez jajek – na co szczególnie uważać w diecie niejajecznej?

Pieczenie tradycyjnych omletów czy smażenie racuchów na diecie bez jajek niestety nie jest możliwe. Niektórzy uważają, że wykonanie większości potraw bez jajek wcale się nie uda. Fakt, ciężko będzie przyrządzić bez nich tradycyjne naleśniki, placki, ciasta, gofry, lody czy panierki do ryb i kotletów. Nie jest jednak powiedziane, że bez jaj trzeba zaprzestać ich robienie! Zanim przejdziemy sobie do poszczególnych przepisów na dania i wypieki bez jaj, warto zapamiętać kilka ważnych rzeczy. Osoby cierpiące na nietolerancję białek jaj lub mające alergię powinny zawsze czytać informacje zawarte na opakowaniach produktów, aby nie narazić się na problemy zdrowotne. W restauracji podczas zamawiania posiłku osoby zmagające się z alergią na jajka również powinny dopytać o to, czy na pewno nie ma ich w wybranej potrawie. Nikt w lokalu nie potrafi lub nie chce udzielić odpowiedzi? Zmień restaurację! Przecież nie będziesz zamawiać dań na oślep, ryzykując własne zdrowie lub życie.

Osoby, które normalnie jedzą jajka, ze współczuciem patrzą na osoby niemogące ich spożywać. Na liście dań zakazanych dla alergików znajdują się bowiem bardzo smaczne tradycyjne potrawy jajeczne, których alergicy nie mogą jeść. Warto zdać sobie jednak sprawę z tego, że brak jajek w diecie ma też duże plusy! Pozwala bowiem wyeliminować część ciężkostrawnych elementów diety (np. panierki), a także zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.

Potrawy bez jajka dla dzieci i dorosłych. Najlepsze przepisy bez jajek

Czym zastąpić jajka? Produkty, które można jeść zamiast jajek

Białko jaj uznaje się za wzorcowe, a więc idealne dla potrzeb naszych organizmów. Wartość biologiczna białka jaj to aż 93%, zatem osoby jaj niespożywające powinny zastąpić je równie wartościowymi składnikami w diecie. Idealnie nadadzą się do tego np. ciecierzyca, soczewica, fasola, bób czy groszek. Odpowiednia będzie też soja w różnej postaci (m.in. tofu). Osoby niestosujące diety wegańskiej mogą zastąpić jaja rybami oraz mięsem. Aby uzupełnić ubytki wynikające z braku jaj w diecie, warto włączyć do menu również następujące produkty i dopasować je do swojego zapotrzebowania:

  • orzechy,
  • nasiona,
  • oleje roślinne (np. rzepakowy),
  • zielone warzywa,
  • brzoskwinie,
  • produkty zbożowe pełnoziarniste,
  • paprykę i marchew.

Najciekawsze dania bez jajek – czy znasz je wszystkie?

Wbrew pozorom istnieje mnóstwo przepisów na smaczne i pożywne dania oraz wypieki bez jajek. Jeśli chcesz urozmaicić swoje menu na diecie niejajecznej, koniecznie zapisz sobie poniższe pomysły.

  • Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozzarellą – doskonałe zestawienie smaków. Możesz podawać tę potrawę zarówno jako przystawkę dla gości, jak i delikatną, ciepłą kolację.
  • Curry z cukinią, pieczarkami i ciecierzycą – świetna propozycja na wegański lub wegetariański obiad. Danie jest bezglutenowe oraz niskowęglowodanowe, zatem świetnie sprawdzi się przy różnego rodzaju dietach.
  • Ciasto bez jajek z budyniem – jest niezwykle pożywne i aksamitne w smaku. Aby ciasto było wegańskie, mleko krowie zamienić należy na roślinne (np. sojowe).
  • Szarlotka bez jajek – jeśli marzysz o zjedzeniu szarlotki, brak jajek w przepisie wcale nie musi dyskwalifikować jej z menu! Do przyrządzenia ciasta wystarczy mąka tortowa typ 450 i mąka ziemniaczana, cukier, masło, proszek do pieczenia, jabłko, cynamon oraz cukier waniliowy.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto