Przepis na mamałygę krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, szpatułka

Zagotuj mleko z 0,5 l wody w garnku.

Dodaj 0,5 łyżeczki soli, wrzuć 4 łyżki kaszy. Gotuj 5 minut, następnie wsyp resztę kaszy i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając.

Zdejmij garnek z ognia, dodaj masło, połowę bryndzy i sporą szczyptę mielonego pieprzu.

Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Przełóż na talerz i pokrusz na wierzch resztę bryndzy.

Mamałyga podana w białym, głębokim talerzu na drewnianym stole
Mamałyga
Koszt przygotowania dania
8.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1306 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Mamałyga - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mamałydze

Mamałyga to rumuńskie danie tradycyjne przygotowywane z kaszy kukurydzianej gotowanej w mleku oraz wodzie z dodatkiem masła i sera bryndza. Huculska kulesza, bo tak tradycyjnie nazywa się to danie, to tradycyjny posiłek pasterski. Jego głównym celem było nasycić pasterzy.

Rumuńska mamałyga to danie niesamowicie łatwe i proste w przygotowaniu. Składa się z kilku składników, których najwyższa jakość sprawia, że danie jest pyszne i wyjątkowe w smaku. Kasza kukurydziana jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz, dodatek bryndzy, masła i mleka sprawia, że potrawa jest naprawdę pożywna, sycąca i dostarcza sporo kalorii do pracy czy aktywności fizycznej. Kasza kukurydziana jest najmniej popularną kaszą w naszej kuchni. Jest on źródłem wielu substancji odżywczych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo, sód witamina A i witamina E. Kasza kukurydziana zawiera także sporo błonnika oraz jest bezglutenowa. Kasza ta jest także dobrym produktem w diecie łatwostrawnej, jest sycącą i nie obciąża przewodu pokarmowego. Spożywania kaszy kukurydzianej do minimum powinny ograniczyć osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność, ponieważ posiada ona wysoki indeks i ładunek glikemiczny.

Przepis na mamałygę to jeden z łatwiejszych i szybszych przepisów na sycące danie. Jak ugotować mamałygę? To bardzo łatwe wystarczy zagotować mleko z wodą, w którym następnie należy ugotować kaszę z dodatkiem masła, a następnie połączyć z bryndzą oraz przyprawami. Mamałygę możesz przygotować w wersji półpłynnej lub bardzo gęstej tak jak polentę. Mamałyga jest samodzielnym daniem, jednak możesz podać ją jako dodatek do pieczonych mięs. Dokładnie jak zrobić mamałygę dowiesz się z przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Mamałyga to wyjątkowe danie, które warto wypróbować chociaż raz w życiu. Idealnie sprawdzi się w mroźne, zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy więcej energii.

Wartości odżywcze mamałygi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(486g)
Energia (kalorie)
268.77 kcal
1306.22 kcal
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Białko
6.50 g
31.57 g
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Węglowodany w mamałydze

Na 100g
Na porcję
(486g)
Węglowodany
52.04 g
252.89 g
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
7.91 g
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(486g)
Tłuszcz
3.52 g
17.13 g
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.90 g
9.22 g
Tłuszcze nienasycone
1.63 g
7.91 g

Witaminy w przepisie na mamałygę

Na 100g
Na porcję
(486g)
Witamina B6
0.19 mg
0.91 mg
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.81 mg
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
1.40 mg
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Niacyna
3.07 mg
14.93 mg
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mamałygę

Na 100g
Na porcję
(486g)
Sód
8.61 mg
41.85 mg
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Fosfor
106.65 mg
518.34 mg
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Żelazo
2.90 mg
14.11 mg
Brak danych dla: bryndza ser.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mamałygi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mamałydze

Lista alergenów dla mamałygi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło
    • bryndza ser

Cena przygotowania mamałygi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza kukurydziana
400 g
2.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
2.29
Za 400 g
Mleko 1,5%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Bryndza ser
50 g
21.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 50 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na mamałygę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób