Przepis na pierogi z jagodami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przesiej mąkę i dodaj sól (łyżeczkę). W mące zrób dołek do którego włóż masło i wlej ciepłą wodę (250ml - szklanka). Wyrób ciasto. Gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp więcej mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wykrawaj krążki. Na każdy krążek ułóż odrobinę jagód mrożonych i zlep pierogi.

W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Partiami wrzucaj pierogi i gotuj je około 3 minut od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.

Pierogi z jagodami ułożone na talerzu. Talerz postawiony jest prawdopodobnie na stole, pod talerzem leży fioletowa serwetka a dookoła rozsypane są jagody. Na talerzu pierogi leżą na musie z jagód.
Pierogi z jagodami
Koszt przygotowania dania
14.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
570 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Pierogi z jagodami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Pierogach z jagodami

Pierogi z jagodami to idealne rozwiązanie dla osób, które nie lubią nudy w kuchni. Ciasto na pierogi z jagodami jest niezwykle miękkie. Dzięki niewielkiej ilości produktów użytych do przygotowania pierogów jagodowych, nie jest to danie drogie. Może być spożywane zarówno jako danie obiadowe lub jako podwieczorek. Pierogi same w sobie są pyszne, ale warto spróbować ich również w wersji polanej jogurtem naturalnym.

Prosty przepis będzie odpowiedni dla osób początkujących w kuchni. Idealne ciasto na pierogi jagodowe powinno cechować się miękkością i delikatnością po ugotowaniu. W celu przygotowania pierogów z borówkami (można nimi zastąpić jagody) musisz przygotować około 1,5 godziny czasu, ponieważ lepienie pierogów zajmuje sporo czasu.

Jagody mogą wspomagać leczenie wielu chorób. Substancje występujące w jagodach wzmacniają naczynia włosowate i czynią je nieprzepuszczalne dla cholesterolu. Dodatkowo dzięki zawartości antyoksydantów, wymiatających wolne rodniki z organizmu, świetnie sprawdzą się przy obniżaniu ryzyka rozwoju nowotworów. Jagody zwierają znaczące ilości błonnika, który wiąże cholesterol i pomaga w usuwaniu jego nadmiaru z przewodu pokarmowego. Jagody są dobrym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Zaliczymy do nich między innymi selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.

Sezonowość jagód przypisujemy na miesiąc lipiec, dlatego w tym okresie warto sięgać po świeże owoce. Jednak nie załamuj się, pierogi z tymi pysznymi owocami możesz przyrządzać cały rok, mrożone owoce również świetnie sprawdzą się w kuchni. Podczas procesu mrożenia produkty zachowują w dużej mierze składniki mineralne oraz witaminy.

Podsumowując pierogi z jagodami będą dobrą alternatywą zarówno na obiad jaki i podwieczorek. Nie jest to przepis wymagający dużych umiejętności kulinarnych, jednak aby wyszło nam miękkie ciasto nie możemy spieszyć się podczas jego wyrabiania, im dłużej zagniatasz ciasto tym bardziej miękkie ono będzie. Pierogi z jagodami świetnie smakują z nabiałem.

Wartości odżywcze Pierogów z jagodami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(217g)
Energia (kalorie)
Białko
8.80 g
19.09 g

Węglowodany w pierogach z jagodami

Na 100g
Na porcję
(217g)
Węglowodany
48.27 g
104.74 g
Węglowodany przyswajalne
47.29 g
102.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(217g)
Tłuszcz
4.16 g
9.02 g
Tłuszcze nasycone
3.06 g
6.64 g
Tłuszcze nienasycone
1.10 g
2.38 g

Witaminy w przepisie na pierogi z jagodami

Na 100g
Na porcję
(217g)
Witamina B6
0.07 mg
0.15 mg
Tiamina
0.58 mg
1.27 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.61 mg
Niacyna
4.14 mg
8.99 mg
Foliany
89.99 µg (mcg)
195.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z jagodami

Na 100g
Na porcję
(217g)
Sód
2.57 mg
5.57 mg
Potas
96.89 mg
210.25 mg
Wapń
15.20 mg
32.99 mg
Fosfor
79.54 mg
172.61 mg
Magnez
23.51 mg
51.01 mg
Żelazo
3.41 mg
7.40 mg
Cynk
0.67 mg
1.45 mg
Miedź
0.13 mg
0.27 mg
Mangan
0.51 mg
1.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny Pierogów z jagodami 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pierogach z jagodami

Lista alergenów dla Pierogów z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania Pierogów z jagodami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
30 g
Możesz użyć oleju roślinnego
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Jagody mrożone
300 g
Można użyć jagód świeżych oprószonych skrobią ziemniaczaną
11.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 2
11.79
Za 300 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na pierogi z jagodami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób