Przepis na zupę pieczarkową krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, sitko

Warzywa korzeniowe umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę na złoto. Następnie dodaj warzywa i smaż razem przez kilka minut.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Do garnka włóż pieczarki i dodaj cebulę z warzywami z patelni.

Dolej 2 litry wody. Dodaj 5 liści laurowych, 8 kulek ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego i łyżeczkę soli.

Gotuj całość około 40 minut.

W tym czasie w drugim garnku ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na sitku i przelej zimną wodą.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj do garnka z zupą makaron.

Do wysokiego naczynia wlej śmietanę i ją zahartuj, dodając łyżkę zupy i mieszając. Całość wlej do zupy.

W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

Często zadawane pytania

Zupa pieczarkowa podana w bulionówce
Zupa pieczarkowa
Koszt przygotowania dania
19.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
481 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Zupa pieczarkowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pieczarkowej

Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, śmietany i przypraw. Ta dobra zupa zasmakuje wszystkim Twoim bliskim.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową, to prezentuję mój sprawdzony przepis. Na samym początku oczyść marchewki, selera i pietruszki. Następnie pokrój je drobną kostkę. Podobnie przygotuj cebulę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj resztę warzyw i smaż razem. W tym czasie oczyść i pokrój w plasterki pieczarki. Pieczarki i podsmażone warzywa włóż do garnka. Dodaj wodę i przyprawy. Całość gotuj około 40 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente, po czym przelej go zimną wodą. Dzięki temu makaron się nie sklei. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj makaron i śmietanę do zupy. Tyle wystarczy, by powstała ta smaczna, najlepsza zupa pieczarkowa.

Zastanawiasz się pewnie jak przygotować pieczarki do zupy i jak najlepiej je oczyścić. Ja najczęściej odcinam koniec nóżki, po czym obieram zewnętrzną część z kapelusza i nóżki. Nie jest to jednak koniecznie. Wystarczy też pieczarki umyć pod bieżącą wodą i ewentualne zanieczyszczenia zetrzeć szczoteczką.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Jeśli chcesz, by zupa pieczarkowa była mniej kaloryczna, zamiast śmietany użyj jogurtu greckiego, wówczas dodaj ją na sam koniec i już zupy nie podgrzewaj, by się nie zważył.

Pyszna zupa z pieczarek z warzywami i makaronem to świetny pomysł na obiad.

Wartości odżywcze zupie pieczarkowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
120.42 kcal
481.66 kcal
Białko
4.13 g
16.52 g

Węglowodany w zupie pieczarkowej

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
19.16 g
76.62 g
Węglowodany przyswajalne
17.22 g
68.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.93 g
7.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.36 g
13.44 g
Tłuszcze nasycone
2.27 g
9.09 g
Tłuszcze nienasycone
1.09 g
4.36 g
Tłuszcze jednonasycone
0.78 g
3.14 g
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
1.22 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło, śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol
8.33 mg
33.33 mg

Witaminy w przepisie na zupę pieczarkową

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
135.08 µg (mcg)
540.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.45 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina C
3.95 mg
15.82 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina E
0.29 mg
1.16 mg
Retinol
20.24 µg (mcg)
80.97 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.76 mg
Niacyna
1.88 mg
7.52 mg
Foliany
19.43 µg (mcg)
77.74 µg (mcg)
Beta karoten
1139.45 µg (mcg)
4557.79 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę pieczarkową

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
23.21 mg
92.84 mg
Potas
270.42 mg
1081.68 mg
Wapń
25.78 mg
103.13 mg
Fosfor
93.05 mg
372.20 mg
Magnez
19.73 mg
78.90 mg
Żelazo
0.57 mg
2.29 mg
Cynk
0.59 mg
2.36 mg
Miedź
0.20 mg
0.78 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie pieczarkowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pieczarkowej

Lista alergenów dla zupie pieczarkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Cena przygotowania zupie pieczarkowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
800 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 800 g
Marchewka
300 g
5 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Pietruszka
160 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Cebula
150 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Seler korzeniowy
150 g
1/2 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Koszt składników
36.20
Jak oceniasz przepis na zupę pieczarkową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób