- Pieczarki 800 g
- Marchewka 300 g 5 sztuk
- Pietruszka 160 g 2 sztuki
- Cebula 150 g 2 sztuki
- Masło 30 g
- Śmietana 18% 200 g
- Makaron świderki 400 g
- Seler korzeniowy 150 g 1/2 sztuki
Przepis na zupę pieczarkową krok po kroku
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę na złoto. Następnie dodaj warzywa i smaż razem przez kilka minut.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Do garnka włóż pieczarki i dodaj cebulę z warzywami z patelni.
Dolej 2 litry wody. Dodaj 5 liści laurowych, 8 kulek ziela angielskiego, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego i łyżeczkę soli.
Gotuj całość około 40 minut.
W tym czasie w drugim garnku ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj do garnka z zupą makaron.
Do wysokiego naczynia wlej śmietanę i ją zahartuj, dodając łyżkę zupy i mieszając. Całość wlej do zupy.
W razie konieczności dopraw solą i pieprzem.

-
Zupa grzybowa
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa gulaszowa z pieczarkami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Gulasz do placków po węgiersku
-
Zupa z pulpetami
-
Zupa pieczarkowa Thermomix
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa pieczarkowa na rosole
-
Tradycyjna zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa z pulpetami
-
Szybka zupa pieczarkowa
-
Zupa pieczarkowa fit
-
Zupa pieczarkowa z klopsikami
-
Zupa pieczarkowa
Informacje dietetyczne - zupa pieczarkowa
Wartości odżywcze zupie pieczarkowej
Pieczarki to dobre źródło witaminy D.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie pieczarkowej
Lista alergenów dla zupie pieczarkowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
Więcej informacji na temat zupie pieczarkowej
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, śmietany i przypraw. Ta dobra zupa zasmakuje wszystkim Twoim bliskim.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę pieczarkową, to prezentuję mój sprawdzony przepis. Na samym początku oczyść marchewki, selera i pietruszki. Następnie pokrój je drobną kostkę. Podobnie przygotuj cebulę. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim cebulę. Gdy się zarumieni, dodaj resztę warzyw i smaż razem. W tym czasie oczyść i pokrój w plasterki pieczarki. Pieczarki i podsmażone warzywa włóż do garnka. Dodaj wodę i przyprawy. Całość gotuj około 40 minut. W tym czasie ugotuj makaron al dente, po czym przelej go zimną wodą. Dzięki temu makaron się nie sklei. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj makaron i śmietanę do zupy. Tyle wystarczy, by powstała ta smaczna, najlepsza zupa pieczarkowa.
Zastanawiasz się pewnie jak przygotować pieczarki do zupy i jak najlepiej je oczyścić. Ja najczęściej odcinam koniec nóżki, po czym obieram zewnętrzną część z kapelusza i nóżki. Nie jest to jednak koniecznie. Wystarczy też pieczarki umyć pod bieżącą wodą i ewentualne zanieczyszczenia zetrzeć szczoteczką.
Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.
Jeśli chcesz, by zupa pieczarkowa była mniej kaloryczna, zamiast śmietany użyj jogurtu greckiego, wówczas dodaj ją na sam koniec i już zupy nie podgrzewaj, by się nie zważył.
Pyszna zupa z pieczarek z warzywami i makaronem to świetny pomysł na obiad.
Szacunkowy koszt przygotowania zupie pieczarkowej
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023