Dania z twarogiem

dania z twarogiem

Twaróg jest wiekowym produktem spożywczym. Historia produktu sięga bowiem aż ośmiu tysięcy lat p.n.e.! Produkcja dobrze znanego nam twarogu rozpoczęła się na Bliskim Wschodzie, gdzie podgrzewano zsiadłe mleko, a następnie przecedzano je i wyodrębniano z niego biały ser. Produkty, które w ten sposób pozyskiwano, następnie suszono na słońcu lub ciepłym piecu. Wiele lat później ser twarogowy zaczęto solić, przetapiać go i chłodzić, a także konserwować w solance. W ten sposób można było pozyskać wartościowy produkt, pełen cennych składników odżywczych.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z twarogiem

Przepisy w temacie dania z twarogiem

Najciekawsze artykuły w temacie dania z twarogiem

Potrawy z twarogiem – zbiór pomysłów na dania na słono i słodko z białym serem

Twaróg jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych w naszym kraju, który dostać można niemal w każdym sklepie. Dawniej korzystano z niego, aby zrobić z sera pyszne przepisy na m.in. pierogi, placki oraz inne smaczne dania. Co zrobić można z twarogiem w kuchni? Które potrawy są szybkie, proste i pożywne? Co z twarogu przyrządzić można na śniadanie, obiad i kolację? Sprawdź najlepsze dania z twarogiem i dowiedz się, jakie właściwości ma biały ser oraz w jaki sposób go przechowywać.

Przepisy na dania z twarogiem – zobacz, co zrobić z twarogiem!

Biały ser twarogowy – co warto o nim wiedzieć?

Na świecie wyodrębnić można kilka tysięcy gatunków sera. W sklepach bardzo często spotkać można różnego rodzaju biały ser, który różni się sposobem wytwarzania go. Często jest tak, że w konkretnych krajach ludzie wyrabiają ten produkt spożywczy zupełnie inaczej niż np. w Polsce. Najpyszniejsze sery twarogowe robi się oczywiście w domu, a nie na hali produkcyjnej. Tradycyjnie wyrabiane sery cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza że z roku na rok zwiększa się u konsumentów świadomość produktu. Warto wiedzieć, że polski biały ser, który konsystencją pierwotnie przypominał mozzarellę, produkowano na Kujawach już w neolicie!

Z początku na popularny dziś twaróg mówiło się po prostu „biały ser”, jednak zmieniło się to na przestrzeni lat. Dziś twaróg produkuje się w wielkich zakładach produkcyjnych, gdzie niestety wzbogaca się jego skład specjalnymi ulepszaczami, aby podnieść jego atrakcyjność wizualną. Całe szczęście istnieje ogromna gama produktów tego typu, gdzie producenci stawiają przede wszystkim na prosty skład, a nie wyłącznie ładne opakowanie i łatwe otwieranie sera.

W jaki sposób z sera wyrabia się twaróg? Właściwości odżywcze twarogu

Zanim zaczniesz tworzyć proste, szybkie i smaczne dania na słodko z twarogiem, wypadałoby poznać proces powstawania tego produktu. Najpopularniejszy twaróg w sklepie pochodzi z mleka krowiego. Aby pozyskać z niego biały ser, potrzeba obróbki mlecznego skrzepu. Taki skrzep wytwarza się poprzez dodanie do mleka kultur bakterii kwasu mlekowego, które mają za zadanie obniżyć pH i ściąć białko mleczne. W ten sposób dochodzi do procesu koagulacji. Uzyskany półprodukt kroi się, potem miesza i od serwatki oddziela ziarno twarogowe. Właśnie tak powstaje masa twarogowa, którą się po odsączeniu od serwatki kroi na różnego rozmiaru kostki, a później je pakuje. W takiej formie twaróg trafia do większości sklepów, które znamy w naszym mieście.

Twaróg to zdrowy produkt, z którego przyrządzić można różnego rodzaju pyszne potrawy na słodko lub na słono. Warto często wykorzystywać go w kuchni, zwłaszcza że jest on lekkostrawny i pełnowartościowy, a białko twarogu dodatkowo jest łatwo przyswajalne przez organizm. W chudym twarogu znajduje się aż 80% białka, więc jest to najzdrowsza opcja wśród twarogów – półtłuste mają białka ok. 65%, a tłuste ok. 50% zawartości w suchej masie. Warto dodać, że w twarogu znajduje się także kazeina, dzięki której organizm każdego człowieka otrzyma solidną porcję budulcową i energię. Co jeszcze można znaleźć w składzie twarogu? Otóż fosfor, magnez, wapń, cynk i witaminy B1, B2, B6, B12, PP, A, D oraz E.

Pomysły na potrawy z twarogiem – jakie dania są najsmaczniejsze?

Popularne sposoby na przyrządzanie twarogu

Twaróg jest produktem, który można wykorzystać do przygotowywania dań zarówno na słodko, jak i na słono. Można np. stworzyć z niego bazę do puszystego i smacznego sernika albo zrobić wraz z ziemniakami i cebulą wyśmienity farsz do pierogów ruskich. Oto kilka pomysłów na dania z twarogiem zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację.

  1. Śniadanie – doskonałym pomysłem będzie twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem, którym można przesmarować wieloziarnistą bułkę. Z twarogu można zrobić również pyszny i gęsty koktajl. Zmieszać można go również z otrębami, płatkami owsianymi lub owocami.
  2. Obiad – najlepsze danie z twarogiem to kluski leniwe, wspomniane już wcześniej pierogi, placki warzywne z białym serem albo naleśniki z twarogiem, szpinakiem i cebulką. Przepyszne są również paszteciki z białym serem, zupa z cukinii z twarogiem albo papryki zapiekane w piecu, które nadziewa się białym serem.
  3. Kolacja – na kolację wybornie smakuje np. zapiekanka z twarogiem i warzywami albo tuńczykiem Można też zrobić z białego sera pastę kanapkową, którą przesmarować należy pełnoziarniste bądź razowe pieczywo.

Co na deser? Nie jest powiedziane, że z twarogu przyrządzić można wyłącznie sernik. Równie dobrym pomysłem będzie przygotowanie słodkich bułeczek z twarogiem, drożdżówek, serowych pączków, oponek lub deseru w pucharku z czekoladową albo karmelową polewą.

Ciekawostki na temat twarogu – to warto wiedzieć!

  1. Nasi rodacy chętnie spożywają twaróg na świeżo. Czasem też używają go do pieczenia ciast, smażenia pierogów i robienia z niego innych pysznych dań. W niektórych krajach twaróg zajada się z kolei wyłącznie w formie fermentowanej, jako suszone kulki. Popularny w Azji Środkowej jest np. kurt, który jest właśnie tego typu sfermentowanym, wysuszonym twarogiem.
  2. Biały ser powinno się przechowywać w lodówce, zwłaszcza że jego główną cechą (poza zdrowotnymi właściwościami) jest… nietrwałość.
  3. Jeśli rozpakujesz twaróg, przełóż go do szklanej miseczki lub plastikowego opakowania z przykryciem. Tak przechowywany ser będzie mógł zachować swoją świeżość przed ok. dwie doby.
  4. Twaróg jest mniej kaloryczny od sera żółtego, a przy okazji dostarcza do organizmu o wiele więcej białka.
  5. W serach twarogowych znajduje się kilka razy mniej wapnia niż w serze żółtym.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto