Przepis na placki twarogowe z cukrem pudrem krok po kroku
- Ser twarogowy półtłusty 500 g
- Jajko 6 szt.
- Cukier 30 g
- Mąka pszenna typ 550 60 g
- Masło 15 g
Żółtka rozdziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Ser połączyć z żółtkami, cukrem i aromatem śmietankowym. Zblendować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać mikserem.
Na końcu dodać ubite białka i powoli wymieszać wszystko łyżką.
Rozgrzać masło na patelni i nakładać po 1 łyżce masy tworząc malutkie okrągłe placuszki. Smażyć pod przykryciem na niezbyt dużej mocy palnika, by placuszków nie przypalić. Gdy placuszki się zetną i będzie się dało przewrócić na drugą stronę ostrożnie przekręć placuszki i smaż kilka minut aż będą ładnie zarumienione.
Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.
-
Placuszki twarogowe
-
Małdrzyki
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placuszki białkowe
-
Placki twarogowe bananowe
-
Placki serowo bananowe
-
Czekoladowe placuszki twarogowe z malinami
-
Proteinowe placuszki twarogowe a’la banoffee w wersji FIT
-
Pełnoziarniste bananowe placuszki twarogowe bez jajek z dżemem
-
Wytrawne placki twarogowe z wędzoną piersią z kurczaka
-
Placki twarogowe

(liczba kalorii)
Placki twarogowe z cukrem pudrem - cechy przepisu
Więcej o Plackach twarogowych z cukrem pudrem
Klasyczna wersja przepisu na placki twarogowe na słodko – z cukrem pudrem. Koniecznie zrób te placki dla dziecka, dla męża, żony czy innych bliskich, ponieważ pokochacie je. Mięciutkie, puchate placuszki można porównać do przepysznego deseru! Można podawać je same z cukrem pudrem, ale również z dżemem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą czy polewami.
Wartości odżywcze Placków twarogowych z cukrem pudrem
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w plackach twarogowych z cukrem pudrem
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na placki twarogowe z cukrem pudrem
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na placki twarogowe z cukrem pudrem
(230g)
-
twaróg,
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Plackach twarogowych z cukrem pudrem
Lista alergenów dla Placków twarogowych z cukrem pudrem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550