Placki twarogowe z cukrem pudrem

Opublikowano: 05.03.2021 r., 18:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki twarogowe z cukrem pudrem
Placki twarogowe z cukrem pudrem
Mięciutkie, puchate placuszki można porównać do przepysznego deseru! Można podawać je same z cukrem pudrem, ale również z dżemem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą czy polewami.
Przygotowanie 30 min
345 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ser twarogowy półtłusty (500 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (30 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (60 g)
  • Masło (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, aromat śmietankowy, cukier puder
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na placki twarogowe z cukrem pudrem krok po kroku

Żółtka rozdziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Ser połączyć z żółtkami, cukrem i aromatem śmietankowym. Zblendować na gładką masę. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać mikserem.

Na końcu dodać ubite białka i powoli wymieszać wszystko łyżką.

Rozgrzać masło na patelni i nakładać po 1 łyżce masy tworząc malutkie okrągłe placuszki. Smażyć pod przykryciem na niezbyt dużej mocy palnika, by placuszków nie przypalić. Gdy placuszki się zetną i będzie się dało przewrócić na drugą stronę ostrożnie przekręć placuszki i smaż kilka minut aż będą ładnie zarumienione.

Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na placki twarogowe z cukrem pudrem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat placków twarogowych z cukrem pudrem

Klasyczna wersja przepisu na placki twarogowe na słodko – z cukrem pudrem. Koniecznie zrób te placki dla dziecka, dla męża, żony czy innych bliskich, ponieważ pokochacie je. Mięciutkie, puchate placuszki można porównać do przepysznego deseru! Można podawać je same z cukrem pudrem, ale również z dżemem, świeżymi owocami, bitą śmietaną, czekoladą czy polewami.

Alergeny w plackach twarogowych z cukrem pudrem

Lista alergenów dla Placków twarogowych z cukrem pudrem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze placków twarogowych z cukrem pudrem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
150.03
345.06
Białko (g)
11.30
25.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
9.93
22.84
Węglowodany przyswajalne (g)
9.93
22.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
7.07
16.27
Tłuszcze nasycone (g)
4.20
9.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.88
6.62
Cholesterol (mg)
143.83
330.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
87.23
200.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.76
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
86.49
198.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.21
Ryboflawina (mg)
0.28
0.64
Niacyna (mg)
0.50
1.16
Foliany (µg (mcg))
32.36
74.42
Beta karoten (µg (mcg))
8.95
20.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
218.97
503.63
Potas (mg)
112.92
259.72
Wapń (mg)
65.79
151.31
Fosfor (mg)
163.25
375.48
Magnez (mg)
10.85
24.95
Żelazo (mg)
1.01
2.33
Cynk (mg)
0.74
1.70
Miedź (mg)
0.05
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych z cukrem pudrem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków twarogowych z cukrem pudrem

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser twarogowy półtłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Mąka pszenna typ 550
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Koszt składników
23.50