Dodatki do dania głównego
-
Frytki
Frytki to mój ulubiony fast food. Mimo że frytki wydają się czymś banalnym w przygotowaniu, to często zastanawiamy się jak …
30 min średni 5 1074 kcal
-
Ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą to świetny dodatek do obiadu. Dzięki kurkumie ryż stanie się intensywnie żółty i urozmaici obiad. Często taki …
5 + 15 min łatwy 2 448 kcal
-
Puree ziemniaczane
Znudziły Ci się gotowane ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj proste puree ziemniaczane. Przepis na puree …
15 + 40 min łatwy 4 146 kcal
Pozostałe przepisy na dodatki do dania głównego
-
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z …
10 + 25 min łatwy 2 372 kcal
-
Rydze w śmietanie
Rydze w śmietanie to wspaniały wybór dla wszystkich miłośników grzybowych dań. Rydze w takiej odsłonie smakują jeszcze pyszniej, gdyż zanurzone …
10 + 15 min łatwy 2 363 kcal
-
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to świetny pomysł na aromatyczny dodatek do dań głównych. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. …
10 + 12 min łatwy 4 110 kcal
-
Szpinak z czosnkiem
Szpinak z czosnkiem to jeden z tych dodatków, który wspaniale sprawdza się na co dzień w wielu różnych kombinacjach. Można …
10 + 15 min łatwy 4 85 kcal
-
Szparagi na maśle
Szparagi na maśle to idealny dodatek do dań głównych, który ze względu na wspaniały smak na pewno skradnie serca wielu …
10 + 10 min łatwy 2 157 kcal
-
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 247 kcal
-
Kalafior na parze
Kalafior na parze idealnie sprawdzi się jako dodatek do niemal wszystkich dań obiadowych. Niech to będzie dobry pomysł na dodatkową …
10 + 20 min łatwy 4 31 kcal
-
Kopytka
Kopytka to nie tylko pyszne, ale również jedno z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni dań. Bywają też nazywane szagówkami, zwłaszcza …
45 + 20 min łatwy 4 394 kcal
-
Pyzy
Pyzy to tradycyjne polskie danie, które często jadłam w domu rodzinnym. Składają się z surowych ziemniaków, gotowanych ziemniaków i mąki …
15 min łatwy 4 276 kcal
-
Zakręcone frytki
Ten super pomysł na zakręcone frytki sprawdzi się świetnie, zwłaszcza dla dzieci. Zobacz, jak zrobić zakręcone frytki – to naprawdę …
25 + 10 min łatwy 3 887 kcal
-
Kluski lane
Kluski lane to tradycyjny dodatek do zup, który nigdy się nie nudzi. Są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich …
10 + 5 min łatwy 2 182 kcal
-
Ryż smażony z curry
Najlepszy, prosty przepis na pyszny ryż smażony z curry. To świetny dodatek do obiadu. Ma bardzo maślany smak, a jego …
5 + 15 min łatwy 4 270 kcal
-
Pieczarki duszone na maśle
Pieczarki duszone na maśle to wspaniały dodatek do wielu różnych potraw. Idealnie sprawdzają się również do jedzenia tak po prostu. …
15 + 15 min łatwy 4 88 kcal
-
Marchewka z groszkiem zasmażana
Marchewka z groszkiem zasmażana to dobra propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Marchewka z groszkiem najlepiej smakuje na ciepło. To …
15 + 15 min łatwy 4 179 kcal
-
Szpinak na gęsto
Szpinak na gęsto to doskonały wybór dla wszystkich miłośników prostych dodatków. Ten szpinak jest smaczny i niezwykle aromatyczny. Będzie dobrym …
15 + 15 min łatwy 4 85 kcal
-
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł …
15 + 20 min łatwy 4 206 kcal
-
Buraczki zasmażane
Buraczki zasmażane to jedno z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Podawane na ciepło pasują do każdego mięsa, będą również świetnie smakować …
25 + 50 min łatwy 10 55 kcal
-
Kuleczki ziemniaczane
Kuleczki ziemniaczane świetnie sprawdzą się jako dodatek skrobiowy do obiadu. Smaczne smażone kuleczki ziemniaczane można podać z dodatkiem sosów. Możesz …
40 min łatwy 5 975 kcal
-
Ziemniaki z patelni
Pyszne, maślane ziemniaki z patelni to najlepszy dodatek do obiadu. Smaczne plastry smażonych ziemniaków pasują do wszystkiego. To co, zrobisz …
25 + 40 min łatwy 3 248 kcal
-
Frytki z batatów
Frytki z batatów to świetna i zdrowa propozycja na smaczną przekąskę czy dodatek do dania głównego. Choć niezwykle prosta, skradnie …
15 + 25 min łatwy 2 307 kcal
-
Pieczarki faszerowane serem
Pieczarki faszerowane serem to danie idealne dla wszystkich miłośników grzybowych potraw. Jest niezwykle ciekawe i pełne smaku. Świetnie sprawdzi się …
15 + 10 min łatwy 4 207 kcal
-
Talarki ziemniaczane
Talarki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Talarki z ziemniaków przygotować można na …
15 + 35 min łatwy 4 326 kcal
-
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku możesz zjeść od razu lub włożyć do słoików. Te pyszne boczniaki to świetny pomysł na smaczne, wegetariańskie …
10 + 20 min łatwy 5 149 kcal
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
Pyszny schab pieczony w całości w piekarniku nadziany śliwką to najlepszy dodatek do obiadu. Masz ochotę go upiec? Zobacz, jak …
15 + 80 min łatwy 10 194 kcal -
Smażony kalafior
Pyszny smażony kalafior idealnie sprawdzi się do obiadu lub jako przekąska podawana np. z dipem czosnkowym. Sposób przygotowania jest naprawdę …
15 + 20 min łatwy 4 165 kcal
-
Rolada z boczku
Uniwersalne mięso? Rolada z boczku to idealna propozycja zarówno na obiad, jak i do chleba. Ten domowy, pieczony boczek rolowany …
10 + 120 min łatwy 15 314 kcal -
Kluski ruskie
Kluski ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu w naprawdę ciekawym i smacznym stylu. Jeśli kochasz pierogi ruskie, pokochasz na pewno …
35 + 10 min łatwy 4 340 kcal
-
Surówka kopenhaska
Domowa surówka kopenhaska to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań, Idealnie sprawdzi się jako dodatek do …
20 min łatwy 3 68 kcal
-
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów
Surówka z sałaty lodowej i pomidorów to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się …
20 min łatwy 4 99 kcal
-
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal
-
Knedliki
Knedliki przygotowywane na parze to tradycyjne danie kuchni czeskiej. Podaje się je jako dodatek do gulaszu. Knedliki to gotowane na …
120 + 20 min łatwy 10 518 kcal
-
Frytki z kalarepy
Frytki z kalarepy to świetna alternatywa dla niezwykle popularnej wersji z ziemniaka. Ta opcja zawiera nawet mniej kalorii, za to …
20 + 30 min łatwy 4 173 kcal
-
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal
-
Polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce z frytkami i mizerią
Chyba wszyscy uwielbiają wspaniale chrupiące kawałki kurczaka w panierce ze słynnej restauracji. Poznaj propozycję na nieco lżejszą wersję tego obiadu. …
25 + 50 min łatwy 4 457 kcal -
Zalewa do sushi
Zalewa do sushi wykorzystywana jest do przygotowania ryżu do sushi. Domowa zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Proporcje …
10 min łatwy 1 255 kcal
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal
-
Buraczki na ciepło ze śmietaną
Pyszne buraczki na ciepło ze śmietaną to sprawdzony przepis na dodatek do obiadu. Zasmażane buraczki są bardzo proste do zrobienia, …
5 + 10 min łatwy 4 119 kcal
-
Ogórki w zalewie octowej
Ogórki w zalewie octowej to pomysł na pyszne, domowe przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące ogórki ze słoika mogą posłużyć jako …
30 min łatwy 30 26 kcal
-
Mizeria z jogurtem
Mizeria z jogurtem sprawdzi się idealnie jako dodatek do obiadu w niedzielę, głównie do dań mięsnych. Latem często ją robię …
10 min łatwy 4 52 kcal
-
Kiszone cytryny
Kiszone cytryny to niezwykle niecodzienny dodatek do wielu potraw, jeśli już poznasz mój przepis, przekonasz się, że mają szerokie zastosowanie. …
30 min łatwy 10 26 kcal
-
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić …
10 + 60 min łatwy 15 77 kcal
-
Buraki z papryką do słoików
Buraki z papryką do słoików to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego. …
30 + 30 min łatwy 5 207 kcal
-
Buraki do słoików na barszcz
Buraki do słoików na barszcz to świetny dodatek do naszego codziennego jadłospisu, możesz podawać je jako dodatek do dania głównego …
45 + 30 min łatwy 4 175 kcal
-
Mizeria do słoika
Mizeria to dodatek do obiadów, który zapewne zna każdy z nas. W każdym rodzinnym domu szczególnie w okresie letnim gościła …
30 + 15 min łatwy 6
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego do słoików
Pesto z cukinii to rzecz, którą powinien mieć każdy w swojej lodówce. Domowe pesto jest pyszne i bardzo proste, jego …
20 min łatwy 5 287 kcal -
Mizeria z octem
Ta pyszna mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, …
35 min łatwy 2 169 kcal
-
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 278 kcal
-
Cytryna z imbirem do słoika
Cytryna z imbirem do słoika to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które zmieniają całe główne danie. Przygotowanie zajmuje …
20 + 10 min łatwy 10 85 kcal
-
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 80 kcal
-
Grzybki w zalewie octowej
Tradycyjne grzybki w zalewie octowej to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w …
20 + 30 min łatwy 10 23 kcal
-
Zalewa do papryki
Zalewa do papryki to bardzo dobry pomysł na pyszne przetwory na zimę. Papryka konserwowa przygotowana w domu jest świetna na …
5 + 5 min łatwy 1 1295 kcal -
Kiszone buraki
Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi …
15 + 30 min łatwy 1 440 kcal
-
Papryka marynowana z miodem
Pyszne przetwory możemy tak naprawdę przygotowywać z dowolnych składników, warto postawić na warzywa, które są bogactwem witamin. Papryka należy do …
20 + 30 min łatwy 4 228 kcal
-
Kiszenie czerwonej kapusty
Kiszenie czerwonej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się jako …
30 + 5 min łatwy 2 155 kcal
-
Grzyby marynowane z cebulą
Grzyby marynowane z cebulą to doskonały pomysł na zamknięcie sporej dawki witamin w słoiku, po które możemy sięgnąć w dowolnej …
30 + 20 min łatwy 10 45 kcal
-
Puree z batata
Smaczne puree z batata to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek na obiad lub jako …
20 + 60 min łatwy 4 148 kcal
Dodatki do dania głównego - co to jest?
We wszystkich kuchniach świata dania głównie składają się z białka, węglowodanów i witamin, czyli mięsa, dodatków mącznych lub ziemniaczanych i warzyw. W zależności od klimatu dodatki do dania głównego są bardziej sycące lub bardziej lekkie. W krajach chłodnych, na przykład w kuchni polskiej, litewskiej czy angielskiej, do mięsa podaje się potrawy mączne i ziemniaczane, jak kluski, pyzy, knedle itp. Zaś kuchnie cieplejszego klimatu, jak kuchnia bułgarska, grecka i inne, jako dodatki do obiadu oferują ryż lub chleb. W Azji dodatkiem do obiadu jest ryż i makaron pszenny lub ryżowy. Węglowodany są kontrowersyjnym dodatkiem do jedzenia, gdyż obwinia się je o powodowanie nadwagi. Jedynie włoski makaron uważa się za jedzenie fit.
Dodatki do dania głównego - propozycje, przepisy, ciekawostki
W kuchniach świata mamy wszelkiego rodzaju dodatki do dań głównych, przekąski i przystawki. Podstawą są dania mączne i ziemniaczane, jak ryż, kasze czy ziemniaki z wody, oraz kluski, knedle, makaron, czy też chleb. Stanowią one główne źródło energii dla organizmu. Natomiast źródłem witamin i składników mineralnych, są warzywa, czyli sałatki, surówki i koktajle owocowo-warzywne. Poznaj najważniejsze dodatki do dania głównego i dowiedz się jaka jest ich rola w diecie.
Dodatki do dania głównego w kuchni polskiej
Jakie dodatki do dania głównego podajemy w kuchni polskiej
Klasyczny, polski obiad składa się z zupy, drugiego dania i deseru. Został tak skomponowany przez naszych przodków, że zawiera wszystko co nasz organizm potrzebuje, a więc białka, węglowodany i witaminy, czyli mięso, potrawy mączne i warzywa.
Podstawą drugiego dania jest mięso lub podroby, które dostarczają odpowiednią dawkę białka. Mięso stanowi najsmaczniejszy i najbardziej pożądany element obiadu. Jednak zawsze było ono najdroższe. W czasach najdawniejszych żywiły się nim ludy koczownicze i pasterskie, zaś później tylko ludzie bogaci. Natomiast ludzie biedniejsi często wykorzystywali podroby.
Do mięsa podajemy węglowodany nie dlatego że jest to tańszy zapychacz. Węglowodany stanowią główne źródło energii, szczególnie dla mózgu. W polskiej kuchni główne dodatki do mięsa to:
- ziemniaki z wody, puree, frytki i wyroby ziemniaczane,
- kasze,
- ryż,
- kluski i wszelkiego rodzaju przetwory mączne, jak makaron, kopytka.
Jaką rolę pełnią dodatkowe dania do obiadu - wartości odżywcze
Prócz mięsa, pełnowartościowy posiłek powinien zawierać węglowodany i witaminy. Węglowodany dostarczają organizmowi głównego źródłą energii i są szczególnie ważne dla mózgu. Ostatnio wokół węglowodanów narosło wiele kontrowersji.
Węglowodany, czyli cukry, nie tylko dostarczają energii, lecz także są niezbędne do spalania tłuszczy. Dzielą się na proste i złożone. I to właśnie węglowodany złożone stanowią ważny element diety. Skrobia i glikogen dostarczają energii, zaś celuloza czyli błonnik ułatwia pracę układowi pokarmowemu. Węglowodany złożone muszą zostać strawione, zaś cukry proste dostają się do krwi bezpośrednio. Uważa się, że to właśnie cukry proste są przyczyną otyłości, gdyż stanowią puste kalorie i nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Problem nie tkwi w spożyciu węglowodanów, czyli ziemniaków i produktów mącznych, lecz w ich nadmiernej ilości oraz w nadmiarze cukrów prostych w diecie.
Co ciekawe, nie wszystkie węglowodanowe dodatki do dania głównego obwinia się o powodowanie otyłości. Włoski makaron uważa się za prawdziwe jedzenie fit, które nie tuczy. Zaś za najbardziej tuczące uchodzą frytki smażone w głębokim oleju.
W naszej szerokości geograficznej i chłodnym klimacie organizm potrzebuje węglowodanów od rana. Dlatego też podstawą śniadania są, na przykład owsianka, gryczanka czy kanapki. Węglowodany potrzebne są również w środku dnia, aby dodać energii. Dlatego też jada się ziemniaki, makaron, ryż, czy też kluski. Natomiast kolacje powinny być lekkie. Najlepsze na kolację są warzywa lub koktajle owocowe i warzywne.
Dodatki do obiadu w kuchniach świata
Ziemniaki i dania mączne jako dodatki do obiadu królują w kuchniach chłodnych regionów Europy, jak kuchnia polska, czeska, litewska, białoruska, ukraińska, niemiecka, austriacka, czy też angielska. Dodatki te świetnie pasują do mięsa z sosem, gdyż podawane saute są zbyt suche. Dlatego też w kuchniach tych powstały przepisy na pyszne sosy.
Kuchnia czeska oferuje popularne tam knedliki, czyli rodzaj wilgotnej bułki gotowanej na parze, która stanowi dodatek do mięsa z sosem. Kuchnia austriacka słynie z wszelkiego rodzaju knedli, robionych z czerstwego chleba z dodatkami. Kuchnie wschodniej Europy obfitują we wszelkiego rodzaju kluski z ziemniaków. W kuchni litewskiej jada się popularne cepeliny, czyli długie kluski ziemniaczane, smażone kopytka, czy też babki ziemniaczane. W kuchniach wschodnich królują bliny, czyli placki z mąki pszennej i gryczanej. Z kolei w kuchni angielskiej i amerykańskiej królują frytki do mięsa i ryby. W Anglii dodatkiem do niedzielnego obiadu jest Yorkshire pudding, czyli rodzaj wytrawnych mącznych ciasteczek.
W kuchniach Azji i Dalekiego Wschodu, podstawowe dodatki do dania głównego to przede wszystkim ryż i makaron. Królują tu przede wszystkim dania przypominające rzadki i gęste zupy, których głównym składnikiem jest ryż lub makaron ryżowy lub pszenny.
W cieplejszym klimacie południowej Europy głównym dodatkiem do obiadu jest ryż, makaron lub chleb. Posiłki jada się lekkie, dlatego kuchnie te uchodzą za bardziej fit, niż kuchnie północne. Bardziej popularne są tu dania jednogarnkowe czy też zapiekanki, których składnikiem jest mięso, ziemniaki i warzywa. W kuchniach południowych, jak kuchnia bułgarska czy grecka, czy też kuchnie Bliskiego Wschodu, mało jest potraw mącznych i ziemniaczanych, zaś głównym dodatkiem do dania głównego jest chleb. Dla przykładu kuchnia bułgarska jako dodatek do dania głównego oferuje ryż lub chleb.
We wszystkich kuchniach świata, prócz dań z węglowodanów, obecne są warzywa i owoce. Sałatki, surówki, czy koktajle owocowo-warzywne stanowią podstawowe źródło witamin i składników mineralnych.
Przepisy na najciekawsze dodatkowe dania do obiadu
Najlepsze dania mączne i ziemniaczane jako dodatki do dania głównego
W polskiej kuchni śniadania i obiady muszą być sycące. Dlatego też na śniadanie królują kanapki i coraz bardziej popularna gryczanka. Na obiad głównym dodatkiem jest makaron, ryż lub kasze. Najchętniej jada się kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Popularna gryczanka to nie tylko danie śniadaniowe, lecz także doskonały dodatek do obiadu.
Klasycznym dodatkiem do obiadu w krajach Europy północnej i środkowej są ziemniaki, których upowszechnienie się w XVIII wieku uchroniło kontynent przed głodem. W Polsce najbardziej popularne są ziemniaki z wody, podawane z sosem lub z tłuszczem. Coraz bardziej popularne są frytki.
Ziemniaki stanowią również podstawę przepisów na wszelkiego rodzaju kluski. W kuchni polskiej znajdziemy takie przepisy na wyroby ziemniaczane jak:
- kopytka,
- kluski śląskie,
- pyzy,
- kartacze,
- knedle,
- szare kluski.
Kluski mączne i ziemniaczane nadziewane mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Jako farsz wykorzystuje się mielone mięso i podroby.