Seitan
- Mąka pszenna typ 500 (1000 g)
- Sos sojowy pół szklanki (125 ml)
- Cukier 1 łyżeczka (5 g)
- Sos teriyaki pół szklanki (125 ml)
Przepis na seitan krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej 2 szklanki ciepłej wody i pół szklanki sosu teriyaki. Całość wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, oregano, majeranku i tymianku. Ciasto wyrób i odłóż na 30 minut do lodówki.
Ciasto przełóż do miski i zacznij je wyrabiać rękami, podczas wyrabiania do wody będzie przechodzić skrobia. Gdy woda zmętnieje, wylej ją i wlej nową. Powtarzaj proces wyrabiania i zmieniania wody, dopóki płyn nie będzie klarowny. Ciasto uformuj w podłużny kształt.
W dużym garnku Zagotuj wodę. Dodaj do niej pół szklanki sosu sojowego, a także wędzoną paprykę, pieprz i tymianek. Do garnka włóż ciasto i gotuj przez 60 minut.
Seitan wyłów i pokrój w plasterki.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat seitana
Seitan to świetna roślinna alternatywa dla mięsa, która charakteryzuje się podobną strukturą i sprawdzi się w wielu przepisach. Idealnie nadaje się do grillowania, można go dodawać do kanapek czy burgerów. To również produkt, który wspaniale połączy się z różnymi rodzajami sosów. Z dodatkiem strączków, kaszy i warzyw stworzy pyszne i zbilansowane danie.
Przepis na seitan jest niezwykle prosty. Choć można spokojnie kupić go w wielu sklepach, jednak ten zrobiony w domu ma idealną kompozycję smakową, którą można modyfikować w zależności od potrzeb. warto dodać do całości papryki wędzonej, dzięki czemu całość nabierze bardziej mięsnego posmaku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić seitan, który będzie naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego idealny, bardzo delikatny produkt, który świetnie nada się do różnych dań. Ma bardzo uniwersalny smak, gdyż został przyprawiony tylko ziołami. To idealnie wegańskie "niemięso", które strukturą przypomina nieroślinny odpowiednik. Ma wspaniały smak, jednak należy pamiętać, żeby podczas przygotowania dodaje się do niego sosu sojowego, dlatego jest on dość słony. Gdy używa się go do innych dań warto więc pominąć dodatek soli, by nie przesadzić.
Seitan to czysty gluten, to dlatego jest dobrym zamiennikiem mięsa. Gluten to białko, które występuje tylko w zbożach, zwłaszcza w pszenicy, życie i jęczmieniu. Ze względu na usunięcie skrobi z produktu, całość jest bogata w proteiny i sprawdzi się idealnie dla wegetarian i wegan.
Do przygotowania seitanu nie trzeba zbyt wielu produktów. Wszystkie składniki z łatwością można znaleźć w kuchennej spiżarni. Głównym i najpotrzebniejszym jest mąka pszenna. Najlepiej wybrać taką o niskim typie, dzięki czemu skrobia wypłucze się z niej szybciej, co znacznie skróci obróbkę wstępną i termiczną i sprawi, że przygotowany produkt będzie charakteryzował się wysoką jakością.
Seitan przygotowany według tej receptury będzie dobry do wszystkich dań jednogarnkowych, czy kanapek. Jest niezwykle szybki i łatwy. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci wydobyć sam gluten pszenny z ciasta i stworzyć odżywczy seitan, który ma naprawdę uniwersalne zastosowanie.
Alergeny w seitanie
Lista alergenów dla seitana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Sos sojowy
- Sos teriyaki
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Sos teriyaki
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos teriyaki
Wartości odżywcze seitana
To produkt o sporym indeksie glikemicznym, nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(126g)
Węglowodany
(126g)
Tłuszcze
(126g)
Witaminy
(126g)
Składniki mineralne
(126g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.