Przepis na seitan krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 1000 g
  • Sos sojowy 125 ml pół szklanki
  • Cukier 5 g 1 łyżeczka
  • Sos teriyaki 125 ml pół szklanki
Przyprawy
sól, majeranek, papryka wędzona, tymianek, oregano
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej 2 szklanki ciepłej wody i pół szklanki sosu teriyaki. Całość wymieszaj. Dodaj szczyptę soli, oregano, majeranku i tymianku. Ciasto wyrób i odłóż na 30 minut do lodówki.

Ciasto przełóż do miski i zacznij je wyrabiać rękami, podczas wyrabiania do wody będzie przechodzić skrobia. Gdy woda zmętnieje, wylej ją i wlej nową. Powtarzaj proces wyrabiania i zmieniania wody, dopóki płyn nie będzie klarowny. Ciasto uformuj w podłużny kształt.

W dużym garnku Zagotuj wodę. Dodaj do niej pół szklanki sosu sojowego, a także wędzoną paprykę, pieprz i tymianek. Do garnka włóż ciasto i gotuj przez 60 minut.

Seitan wyłów i pokrój w plasterki.

Seitan pokrojony na plastry z przyprawami.
seitan
Koszt przygotowania dania
15.51 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
389 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
76

Seitan - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o seitanie

Seitan to świetna roślinna alternatywa dla mięsa, która charakteryzuje się podobną strukturą i sprawdzi się w wielu przepisach. Idealnie nadaje się do grillowania, można go dodawać do kanapek czy burgerów. To również produkt, który wspaniale połączy się z różnymi rodzajami sosów. Z dodatkiem strączków, kaszy i warzyw stworzy pyszne i zbilansowane danie.

Przepis na seitan jest niezwykle prosty. Choć można spokojnie kupić go w wielu sklepach, jednak ten zrobiony w domu ma idealną kompozycję smakową, którą można modyfikować w zależności od potrzeb. warto dodać do całości papryki wędzonej, dzięki czemu całość nabierze bardziej mięsnego posmaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić seitan, który będzie naprawdę smaczny, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Powstaje z niego idealny, bardzo delikatny produkt, który świetnie nada się do różnych dań. Ma bardzo uniwersalny smak, gdyż został przyprawiony tylko ziołami. To idealnie wegańskie "niemięso", które strukturą przypomina nieroślinny odpowiednik. Ma wspaniały smak, jednak należy pamiętać, żeby podczas przygotowania dodaje się do niego sosu sojowego, dlatego jest on dość słony. Gdy używa się go do innych dań warto więc pominąć dodatek soli, by nie przesadzić.

Seitan to czysty gluten, to dlatego jest dobrym zamiennikiem mięsa. Gluten to białko, które występuje tylko w zbożach, zwłaszcza w pszenicy, życie i jęczmieniu. Ze względu na usunięcie skrobi z produktu, całość jest bogata w proteiny i sprawdzi się idealnie dla wegetarian i wegan.

Do przygotowania seitanu nie trzeba zbyt wielu produktów. Wszystkie składniki z łatwością można znaleźć w kuchennej spiżarni. Głównym i najpotrzebniejszym jest mąka pszenna. Najlepiej wybrać taką o niskim typie, dzięki czemu skrobia wypłucze się z niej szybciej, co znacznie skróci obróbkę wstępną i termiczną i sprawi, że przygotowany produkt będzie charakteryzował się wysoką jakością.

Seitan przygotowany według tej receptury będzie dobry do wszystkich dań jednogarnkowych, czy kanapek. Jest niezwykle szybki i łatwy. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci wydobyć sam gluten pszenny z ciasta i stworzyć odżywczy seitan, który ma naprawdę uniwersalne zastosowanie.

Wartości odżywcze seitana

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (126g)
Energia (kalorie)
309.30 kcal
389.72 kcal
Białko
12.42 g
15.65 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w seitanie

Na 100g
Na porcję (126g)
Węglowodany
61.98 g
78.10 g
Węglowodany przyswajalne
58.82 g
74.11 g
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (126g)
Tłuszcz
1.37 g
1.73 g
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.34 g
1.69 g
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na seitan

Na 100g
Na porcję (126g)
Ryboflawina
0.37 mg
0.46 mg
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na seitan

Na 100g
Na porcję (126g)
Sód
740.74 mg
933.33 mg
Potas
144.53 mg
182.11 mg
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Wapń
18.43 mg
23.22 mg
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Żelazo
4.57 mg
5.75 mg
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Cynk
0.93 mg
1.17 mg
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.20 mg
Brak danych dla: sos teriyaki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny seitana 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w seitanie

Lista alergenów dla seitana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, majeranek, papryka wędzona, tymianek, oregano.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Sos sojowy
    • Sos teriyaki
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Sos teriyaki
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos teriyaki

Cena przygotowania seitana

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Sos sojowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
5.83
Za 125 ml
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sos teriyaki
125 ml
pół szklanki
8.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
6.67
Za 125 ml
Liczba porcji:
Razem
20.50
Łączny koszt
15.51
Jak oceniasz przepis na seitan
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób