Menu wigilijne - polecane przepisy
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Domowa zupa grzybowa z suszonych grzybów to idealny pomysł na ciepły i rozgrzewający obiad dla Ciebie i całej Twojej rodziny. …
60 + 40 min łatwy 6 142 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Kapusta z grochem i grzybami
Kapusta z grochem i grzybami to doskonały pomysł na wigilijną potrawę. Kapusta w grochem i grzybami to tradycyjne danie spożywane …
10 + 40 min łatwy 8
Menu wigilijne - pozostałe przepisy
-
Pierogi ruskie
Pierogi ruskie to jedna z popularniejszych potraw w Polsce. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt lub rodzinnego spotkania bez tych pierogów. …
80 + 30 min średni 5 626 kcal -
Śledzie pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały …
20 + 20 min łatwy 8 275 kcal -
Pierogi z kapustą i grzybami
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami to jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis na pyszne …
30 + 240 min średni 80 39 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal -
Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem, podobnie jak pierogi ruskie, można przygotować na wiele okazji. Ta wersja pierogów i ten pyszny farsz również …
90 + 40 min średni 5 530 kcal -
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal
-
Krokiety z pieczarkami
Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami to danie, które idealnie nadaje się jako przekąska lub potrawa obiadowa. Krokiety z pieczarkami …
45 min średni 5 528 kcal -
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem będą idealną opcją dla osób, które uwielbiają tradycyjne potrawy w mięsnej odsłonie. Te krokiety są pyszne i …
30 + 15 min łatwy 5 710 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest …
20 + 55 min łatwy 4 282 kcal
-
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal -
Śledzie w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez …
30 + 15 min łatwy 6 161 kcal -
Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 18 201 kcal -
Strucel makowy
Strucel makowy z bakaliami jest najlepszym pomysłem na świąteczne ciasto. To bardzo prosty przepis – sprawdź jak zrobić strucel makowy …
45 + 60 min łatwy 14 484 kcal -
Zupa grzybowa wigilijna
Zupa grzybowa wigilijna to doskonała propozycja na wegetariańską zupę, nie tylko na święta. Pyszna zupa idealnie nadaje się na nisko …
15 + 40 min łatwy 8 26 kcal -
Moczka
Nie wiesz, jak zrobić moczkę śląską? Taka pyszna, świąteczna, wigilijna moczka to dobry pomysł na deser świąteczny. Nie może go …
30 + 50 min łatwy 12
-
Krokiety ze szpinakiem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 18 193 kcal -
Śledzie salsa
Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj …
20 min łatwy 6 239 kcal -
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Bigos wigilijny
Wigilijne potrawy obfitują w przepisy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb czy maku. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez …
25 + 210 min łatwy 8 81 kcal
-
Uszka z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu pokoleń. Najczęściej przygotowywane są …
90 min średni 3 401 kcal -
Zupa grzybowa na wigilię
Zupa grzybowa na wigilię to danie, które tradycyjnie gości na stolach zwykle raz do roku. Jednak warto przygotowywać ją częściej, …
25 + 40 min łatwy 4 1304 kcal -
Sałatka na wigilię
Sałatka na wigilię w naszym przepisie to propozycja tradycyjnej sałatki jarzynowej. Jest to doskonały dodatek na stół wigilijny do dań …
20 + 30 min łatwy 10 163 kcal -
Pierogi wigilijne
Pierogi wigilijne z kapustą i z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu …
90 min średni 3 569 kcal -
Uszka z mięsem
Domowe uszka z mięsem to tradycyjne danie wigilijne. Jest to doskonały dodatek do barszczu czerwonego. Uszka można podać również w …
60 + 60 min łatwy 10 339 kcal -
Sałatka świąteczna
Sałatka świąteczna to nieodłączny element wigilijnego stołu. Jest niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Choć w każdym domu robiona …
20 + 10 min łatwy 6 231 kcal
-
Uszka z kapustą i grzybami
Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka …
60 + 30 min trudny 50 43 kcal -
Karp wigilijny
Karp wigilijny to doskonały pomysł na smażone danie podawane na święta Bożego Narodzenia. Smaczny karp smażony świetnie sprawdzi się również …
30 min łatwy 4 -
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
Śledzie po cygańsku z rodzynkami to opcja idealna na imprezy. Tak podane śledzie nie tylko wspaniale smakują, ale również wyglądają. …
25 + 15 min łatwy 6 571 kcal -
Bigos świąteczny
Bigos świąteczny jest niezwykle aromatyczny i smaczny. To wspaniała alternatywa dla tradycyjnej mięsnej opcji, gdyż jest równie pyszny, a dodatkowo …
20 + 40 min łatwy 6 303 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie menu wigilijne
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie ze śliwkami - 3 wyjątkowe i proste przepisy
-
Najpopularniejsze przepisyŚledzie po sułtańsku - 2 sprawdzone przepisy. Zobacz koniecznie!
-
Na jesieńDoskonałe śledzie po kaszubsku - 3 sprawdzone przepisy
-
Na zimęPaszteciki wigilijne z pieczarkami - 3 najlepsze przepisy
Często zadawane pytania
Menu wigilijne – spis potraw, przepisy, przygotowanie, porady
Tradycyjne menu wigilijne powinno składać się z dwunastu różnorodnych potraw. Z roku na rok świąteczne dania zmieniają jednak swoją klasyczną formę na bardziej współczesną – właśnie dlatego potrawy na Wigilię mogą wyglądać w menu różnorodnie. To, jakie jedzenie pojawia się w świątecznym jadłospisie, zależy też od tradycji rodzinnych. Każda z nich ma bowiem szczególne menu oraz innowacyjne przepisy, które od pokoleń przygotowuje się na Boże Narodzenie. Co warto zrobić na święta? Które potrawy powinny stanąć na wigilijnym stole? Dowiedz się więcej na temat dań, jakie robi się w typowym polskim domu.
Menu wigilijne – świąteczne przepisy, z których najbardziej słynie Wigilia
Co robi się w domu na Wigilię? Sprawdź, jak wygląda klasyczny stół wigilijny
Wigilia to dla większości z nas magiczny i niepowtarzalny czas. To taki dzień w roku, kiedy możemy spotkać się z całą rodziną przy wspólnym stole i biesiadować do rana. W Wigilię nie tylko łamiemy się opłatkiem, śpiewamy kolędy i dajemy sobie prezenty, ale też siedzimy razem przy wigilijnym stole, który zwykle ugina się pod ciężarem pysznych potraw. Tradycyjne menu wigilijne powinno składać się z dwunastu różnorodnych dań, które nawiązują do wydarzeń z przeszłości. Powiązane są one głównie z symbolami chrześcijańskimi, ale też wierzeniami ludowymi.
Jakich potraw nie powinno zabraknąć w klasycznym jadłospisie wigilijnym? Na pewno barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, ryb w różnej postaci, kapusty z grochem i słodkości z makiem. Jedzenie wigilijne musi w większości składać się z leśnych suszonych grzybów oraz kapusty kiszonej. Stół wigilijny powinien też zapełnić się słodkimi ciastami i przekąskami, takimi jak makowiec, czekoladowy piernik, racuchy z jabłkami czy domowe ciasteczka maślane. Każdy z gości otrzymać powinien również szklankę kompotu z suszu, czyli aromatycznego napoju z suszonych owoców. Właśnie on idealnie podkreśli aromat oraz smak wigilijnych dań.
Wigilijna zupa grzybowa, krok po kroku
Aby zrobić porcję aromatycznej zupy grzybowej dla 5 osób, potrzebować będziesz następujących składników: 80 g suszonych grzybów, 1 ½ litra bulionu warzywnego, marchewkę, cebulę, ziemniaki, olej roślinny, zioła (najlepiej tymianek i majeranek), natkę pietruszki, śmietanę 30% oraz przyrumienione na złoto grzanki z domowego chleba. Przepis na zupę jest bardzo prosty, a potrawa niezwykle smaczna. To „must have” każdego wigilijnego menu!
Do garnka wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj startą marchew i podsmaż z cebulką. Dorzuć pokrojone ziemniaczki i zioła, pamiętając o mieszaniu. Wlej do garnka namoczone grzyby i bulion warzywny, a następnie dopraw do smaku. Gotuj całość przez ok. 25-30 minut. Odstaw na chwilę i dodaj pokrojoną nać pietruszki wraz ze śmietaną. Warto podawać gościom zupę grzybową wraz z chrupiącymi domowymi grzankami. Jest to danie, które można zaserwować najbliższym zarówno po barszczu z uszkami, jak i zamiast barszczu.
Makiełki – jak zrobić na Wigilię?
Makiełki to potrawa pochodząca z Wielkopolski. Robi się ją z masy makowej, mleka, mąki (lub np. gotowej chałki) oraz bakalii (najlepiej orzechów włoskich). Niektórzy zamiast lekkiego pieczywa używają też makaronu. Inni z kolei zamiennie (i mylnie) nazywają kutię makiełkami, mimo że są to dwa odrębne i zupełnie inne słodkie dania.
Wielkim plusem potrawy jest, że można ją szybko wykonać. W tym celu należy zmieszać masę makową z mlekiem i zagotować, wciąż mieszając. Chałkę kroi się na kromeczki, a następnie układa w misce jedną warstwę, wykładając ją masą makową. Należy naprzemiennie układać kromki z chałki i masę makową do momentu, aż produkty się skończą. Z wierzchu powinna zostać masa makowa, którą należy wyrównać i udekorować posiekanymi orzechami włoskimi oraz np. rodzynkami. Warto wstawić makiełki do lodówki, aby dobrze schłodziły się przed Wigilią.
Jadłospis wigilijny – zobacz, co warto przygotować na Boże Narodzenie
Pierogi, czyli najważniejsze danie na święta
Większość osób obchodzących Boże Narodzenie nie wyobraża sobie tego dnia bez pierogów! Wszak to danie, które chyba najbardziej kojarzy się ze świętami. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami, które pojawiają się w polskich domach w przeróżnych wersjach – pieczone, gotowane lub smażone. Zgodnie z dawnymi wierzeniami ludowymi, grzyby w pierogach mają dodawać ludziom mocy, a także im zapewnić dostatek i zdrowie – dlatego też każdy powinien zjeść minimum jednego pieroga na święta. Jedzenie pierogów z kapustą i grzybami to tradycja, którą kultywuje większość polskich rodzin. Pierogi na stałe weszły do wigilijnego menu i nie zapowiada się, aby kiedykolwiek zostały z niego wykluczone.
Poza pierogami z kapustą i leśnymi grzybami niektórzy sięgają również do innowacyjnych przepisów. Właśnie dlatego w Wigilię na wielu stołach pojawiają się nowatorskie pierogi jak na przykład pierogi chłopskie. Wewnątrz takich pierożków znajdziesz zarówno twaróg i kaszę, jak i boczek oraz zeszkloną cebulę. To pożywna potrawa, która na pewno przypadnie do gustu fanom nietypowych smaków. Oprócz pierogów mamy też oczywiście ich miniaturową wersję, mianowicie uszka. Wyglądem przypominają one włoskie tortellini, jednak smakują zupełnie inaczej. Mają bowiem nadzienie naszych polskich pierogów – zatem kapustę kiszoną i grzyby.
Wigilijna kapusta z grzybami – szybki przepis
Jak już się dowiedziałeś, kapusta kiszona jest jednym z najważniejszych składników dań wigilijnych. Można z niej utworzyć m.in. kapustę z grzybami, którą uzupełnić warto o suszone śliwki albo żurawinę, nadające kapuście niesamowitego smaku. Do utworzenia dania należy zakupić suszone grzyby (mogą też być mrożone, jeśli takowe masz), kapustę kiszoną, jabłka, cebulę, oliwę, suszone śliwki (lub żurawinę) i nać pietruszki. Nie może też zabraknąć przypraw.
Grzyby należy pokroić na kawałki (mrożone trzeba wcześniej oczywiście rozmrozić). Jeśli grzyby są z kolei suszone, zalej je wieczorem wodą i namaczaj aż do następnego dnia. Kapustę należy odsączyć i pokroić. Cebulę trzeba z kolei pokroić w kostkę i zeszklić ją na patelni rozgrzanej olejem. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do cebuli razem z grzybami. Dopraw solą i pieprzem, nadal smażąc i mieszając. Możesz dolać odrobinę wody i zagotować, a następnie dorzucić kilka suszonych śliwek lub żurawiny i gotować kilka minut, mieszając. Na koniec zdejmij pokrywkę, odparuj danie i dodaj posiekaną nać pietruszki. Możesz podać gościom kapustę w towarzystwie świeżego domowego chleba.
Warto pamiętać…
Menu wigilijne dla wielu z nas może być bardzo wymagające i pochłaniające czas. W dzisiejszym świecie ciężko zająć się przygotowaniami świątecznymi tak, aby poświęcić się w 100% tylko temu zadaniu. Jak więc ułatwić sobie życie i nie zapomnieć o ważnych produktach? Co zrobić, aby nie pogubić się w wigilijnych listach zakupowych? Najlepiej poświęcić kilkanaście minut na utworzenie listy składników, które będą potrzebne do przyrządzenia konkretnych dań. Następnie trzeba będzie rozdzielić kupione produkty według grup.
W pierwszej grupie produktów powinny znaleźć się te, z których przyrządzić można wiele różnych dań. Jako że ich przygotowanie będzie prawdopodobnie niemal identyczne, bo w potrawach bazować będziesz na tych samych składników, składnikami z grupy pierwszej będzie można „operować” jednocześnie. W drugiej grupie produktów powinny znaleźć się wszystkie te, które posłużą do dalszej obróbki dania – czyli do fazy po przygotowaniu bazy przepisu. W grupie trzeciej, a więc ostatniej, powinny znaleźć się składniki, które dodaje się na sam koniec gotowania – zazwyczaj wymagają one osobnego przygotowania. Składnikami z trzeciej grupy zwykle dekoruje się też ugotowane jedzenie.