Menu wigilijne

menu wigilijne

Menu wigilijne od wielu lat wygląda bardzo podobnie. Na świątecznym stole pojawia się zwykle, zgodnie z tradycją i symboliką chrześcijańską, dwanaście różnorodnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć barszczu wigilijnego lub aromatycznej zupy grzybowej, pierogów z kapustą i grzybami, świątecznej kapusty czy klusek z makiem. Przepisy, które znajdują się w wigilijnym menu, znane są nam już od dzieciństwa – ze stołów zarówno naszych mam, jak i babć. Właśnie te receptury najchętniej odtwarzamy później we własnych domach.

Najciekawsze przepisy w temacie menu wigilijne

Przepisy w temacie menu wigilijne

Najciekawsze artykuły w temacie menu wigilijne

Menu wigilijne – spis potraw, przepisy, przygotowanie, porady

Tradycyjne menu wigilijne powinno składać się z dwunastu różnorodnych potraw. Z roku na rok świąteczne dania zmieniają jednak swoją klasyczną formę na bardziej współczesną – właśnie dlatego potrawy na Wigilię mogą wyglądać w menu różnorodnie. To, jakie jedzenie pojawia się w świątecznym jadłospisie, zależy też od tradycji rodzinnych. Każda z nich ma bowiem szczególne menu oraz innowacyjne przepisy, które od pokoleń przygotowuje się na Boże Narodzenie. Co warto zrobić na święta? Które potrawy powinny stanąć na wigilijnym stole? Dowiedz się więcej na temat dań, jakie robi się w typowym polskim domu.

Menu wigilijne – świąteczne przepisy, z których najbardziej słynie Wigilia

Co robi się w domu na Wigilię? Sprawdź, jak wygląda klasyczny stół wigilijny

Wigilia to dla większości z nas magiczny i niepowtarzalny czas. To taki dzień w roku, kiedy możemy spotkać się z całą rodziną przy wspólnym stole i biesiadować do rana. W Wigilię nie tylko łamiemy się opłatkiem, śpiewamy kolędy i dajemy sobie prezenty, ale też siedzimy razem przy wigilijnym stole, który zwykle ugina się pod ciężarem pysznych potraw. Tradycyjne menu wigilijne powinno składać się z dwunastu różnorodnych dań, które nawiązują do wydarzeń z przeszłości. Powiązane są one głównie z symbolami chrześcijańskimi, ale też wierzeniami ludowymi.

Jakich potraw nie powinno zabraknąć w klasycznym jadłospisie wigilijnym? Na pewno barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, ryb w różnej postaci, kapusty z grochem i słodkości z makiem. Jedzenie wigilijne musi w większości składać się z leśnych suszonych grzybów oraz kapusty kiszonej. Stół wigilijny powinien też zapełnić się słodkimi ciastami i przekąskami, takimi jak makowiec, czekoladowy piernik, racuchy z jabłkami czy domowe ciasteczka maślane. Każdy z gości otrzymać powinien również szklankę kompotu z suszu, czyli aromatycznego napoju z suszonych owoców. Właśnie on idealnie podkreśli aromat oraz smak wigilijnych dań.

Wigilijna zupa grzybowa, krok po kroku

Aby zrobić porcję aromatycznej zupy grzybowej dla 5 osób, potrzebować będziesz następujących składników: 80 g suszonych grzybów, 1 ½ litra bulionu warzywnego, marchewkę, cebulę, ziemniaki, olej roślinny, zioła (najlepiej tymianek i majeranek), natkę pietruszki, śmietanę 30% oraz przyrumienione na złoto grzanki z domowego chleba. Przepis na zupę jest bardzo prosty, a potrawa niezwykle smaczna. To „must have” każdego wigilijnego menu!

Do garnka wlej oliwę i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj startą marchew i podsmaż z cebulką. Dorzuć pokrojone ziemniaczki i zioła, pamiętając o mieszaniu. Wlej do garnka namoczone grzyby i bulion warzywny, a następnie dopraw do smaku. Gotuj całość przez ok. 25-30 minut. Odstaw na chwilę i dodaj pokrojoną nać pietruszki wraz ze śmietaną. Warto podawać gościom zupę grzybową wraz z chrupiącymi domowymi grzankami. Jest to danie, które można zaserwować najbliższym zarówno po barszczu z uszkami, jak i zamiast barszczu.

Makiełki – jak zrobić na Wigilię?

Makiełki to potrawa pochodząca z Wielkopolski. Robi się ją z masy makowej, mleka, mąki (lub np. gotowej chałki) oraz bakalii (najlepiej orzechów włoskich). Niektórzy zamiast lekkiego pieczywa używają też makaronu. Inni z kolei zamiennie (i mylnie) nazywają kutię makiełkami, mimo że są to dwa odrębne i zupełnie inne słodkie dania.

Wielkim plusem potrawy jest, że można ją szybko wykonać. W tym celu należy zmieszać masę makową z mlekiem i zagotować, wciąż mieszając. Chałkę kroi się na kromeczki, a następnie układa w misce jedną warstwę, wykładając ją masą makową. Należy naprzemiennie układać kromki z chałki i masę makową do momentu, aż produkty się skończą. Z wierzchu powinna zostać masa makowa, którą należy wyrównać i udekorować posiekanymi orzechami włoskimi oraz np. rodzynkami. Warto wstawić makiełki do lodówki, aby dobrze schłodziły się przed Wigilią.

Jadłospis wigilijny – zobacz, co warto przygotować na Boże Narodzenie

Pierogi, czyli najważniejsze danie na święta

Większość osób obchodzących Boże Narodzenie nie wyobraża sobie tego dnia bez pierogów! Wszak to danie, które chyba najbardziej kojarzy się ze świętami. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi z kapustą i grzybami, które pojawiają się w polskich domach w przeróżnych wersjach – pieczone, gotowane lub smażone. Zgodnie z dawnymi wierzeniami ludowymi, grzyby w pierogach mają dodawać ludziom mocy, a także im zapewnić dostatek i zdrowie – dlatego też każdy powinien zjeść minimum jednego pieroga na święta. Jedzenie pierogów z kapustą i grzybami to tradycja, którą kultywuje większość polskich rodzin. Pierogi na stałe weszły do wigilijnego menu i nie zapowiada się, aby kiedykolwiek zostały z niego wykluczone.

Poza pierogami z kapustą i leśnymi grzybami niektórzy sięgają również do innowacyjnych przepisów. Właśnie dlatego w Wigilię na wielu stołach pojawiają się nowatorskie pierogi jak na przykład pierogi chłopskie. Wewnątrz takich pierożków znajdziesz zarówno twaróg i kaszę, jak i boczek oraz zeszkloną cebulę. To pożywna potrawa, która na pewno przypadnie do gustu fanom nietypowych smaków. Oprócz pierogów mamy też oczywiście ich miniaturową wersję, mianowicie uszka. Wyglądem przypominają one włoskie tortellini, jednak smakują zupełnie inaczej. Mają bowiem nadzienie naszych polskich pierogów – zatem kapustę kiszoną i grzyby.

Wigilijna kapusta z grzybami – szybki przepis

Jak już się dowiedziałeś, kapusta kiszona jest jednym z najważniejszych składników dań wigilijnych. Można z niej utworzyć m.in. kapustę z grzybami, którą uzupełnić warto o suszone śliwki albo żurawinę, nadające kapuście niesamowitego smaku. Do utworzenia dania należy zakupić suszone grzyby (mogą też być mrożone, jeśli takowe masz), kapustę kiszoną, jabłka, cebulę, oliwę, suszone śliwki (lub żurawinę) i nać pietruszki. Nie może też zabraknąć przypraw.

Grzyby należy pokroić na kawałki (mrożone trzeba wcześniej oczywiście rozmrozić). Jeśli grzyby są z kolei suszone, zalej je wieczorem wodą i namaczaj aż do następnego dnia. Kapustę należy odsączyć i pokroić. Cebulę trzeba z kolei pokroić w kostkę i zeszklić ją na patelni rozgrzanej olejem. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do cebuli razem z grzybami. Dopraw solą i pieprzem, nadal smażąc i mieszając. Możesz dolać odrobinę wody i zagotować, a następnie dorzucić kilka suszonych śliwek lub żurawiny i gotować kilka minut, mieszając. Na koniec zdejmij pokrywkę, odparuj danie i dodaj posiekaną nać pietruszki. Możesz podać gościom kapustę w towarzystwie świeżego domowego chleba.

Warto pamiętać…

Menu wigilijne dla wielu z nas może być bardzo wymagające i pochłaniające czas. W dzisiejszym świecie ciężko zająć się przygotowaniami świątecznymi tak, aby poświęcić się w 100% tylko temu zadaniu. Jak więc ułatwić sobie życie i nie zapomnieć o ważnych produktach? Co zrobić, aby nie pogubić się w wigilijnych listach zakupowych? Najlepiej poświęcić kilkanaście minut na utworzenie listy składników, które będą potrzebne do przyrządzenia konkretnych dań. Następnie trzeba będzie rozdzielić kupione produkty według grup.

W pierwszej grupie produktów powinny znaleźć się te, z których przyrządzić można wiele różnych dań. Jako że ich przygotowanie będzie prawdopodobnie niemal identyczne, bo w potrawach bazować będziesz na tych samych składników, składnikami z grupy pierwszej będzie można „operować” jednocześnie. W drugiej grupie produktów powinny znaleźć się wszystkie te, które posłużą do dalszej obróbki dania – czyli do fazy po przygotowaniu bazy przepisu. W grupie trzeciej, a więc ostatniej, powinny znaleźć się składniki, które dodaje się na sam koniec gotowania – zazwyczaj wymagają one osobnego przygotowania. Składnikami z trzeciej grupy zwykle dekoruje się też ugotowane jedzenie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto