Dania z pieczarkami

dania z pieczarkami

Najpopularniejszym w Polsce gatunkiem grzybów, wykorzystywanych w sztuce kulinarnej, są pieczarki. Swoją popularność zawdzięczają łatwej obróbce, dzięki czemu z pieczarkami można zrobić bardzo różne dania. Ich delikatny smak sprawia, że stanowią uniwersalny dodatek do dań. Zaś w kuchni wegetariańskiej z powodzeniem zastępują mięso. W czasach PRL, gdy mięso było drogie, w wielu przepisach stosowano pieczarki. W Polsce dostępne są pieczarki białe i brązowe doskonałe do wielu dań oraz pieczarki portobello, z których robimy pieczarki faszerowane lub kotlety pieczarkowe. Z pieczarek robimy takie dania jak: zupa pieczarkowa, makaron z sosem pieczarkowym, pierogi i kotlety z pieczarkami, kotleciki ziemniaczane z pieczarkami, kotlet mielony z pieczarkami, sałatka z pieczarkami i inne.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z pieczarkami

Przepisy w temacie dania z pieczarkami

Najciekawsze artykuły w temacie dania z pieczarkami

Pieczarki - zbiór przepisów na doskonałe dania z pieczarkami

Nie wyobrażamy sobie kuchni polskiej bez pieczarek. Nie tylko świetnie smakują, są łatwe w obróbce, ale też doskonale zastępują mięso. Gościom szybko podasz makaron z sosem pieczarkowym lub upieczesz ciasto francuskie z pieczarkami. Na obiad zjesz pierogi lub krokiety z pieczarkami. Obróbka pieczarek jest tak łatwa, że stanowią one idealny produkt dla osób, które nie mają doświadczenia w kuchni lub czasu na trudne przepisy. Doradzamy jakie dania można łatwo i szybko zrobić z pieczarek.

Jak wykorzystujemy pieczarki w kuchni

Dlaczego przepisy z pieczarkami są tak popularne

Pieczarka dwuzarodnikowa to popularny grzyb, który rośnie naturalnie w krajach o umiarkowanym klimacie i jest uprawiana przemysłowo. Pieczarki rzadko występują naturalnie w przyrodzie. Rosną czasami przy drogach, na polach. Jednak głównym źródłem pieczarek do wykorzystanie kulinarnego jest produkcja przemysłowa.

Niektórzy lubią grzyby, a inni za nimi nie przepadają. Nie każdy umie i lubi zbierać grzyby, szczególnie że grzybobranie wymaga znajomości lasów i wiedzy, gdzie grzyby znaleźć. Wiele osób obawia się zbierania grzybów, z uwagi na niebezpieczeństwo grzybów trujących, które nie każdy umie odróżnić od odmian jadalnych. Natomiast grzyby leśne w sprzedaży są bardzo drogie. Dlatego też wybieramy tanie, ogólnodostępne pieczarki, które stanowią uniwersalny produkt kulinarny.

Odmiany pieczarek:

  • pieczarka biała - najbardziej popularna, tania i uniwersalna, nadaje się do wielu dań,
  • pieczarka brązowa - mocniejszy aromat sprawia, że sos pieczarkowy jest bardzo aromatyczny,
  • pieczarka portobello - ma duże kapelusze, które nadają się na pieczarki faszerowane lub kotlety z pieczarek.

Pieczarki uchodzą za wypełniacz i dodatek wzmacniający smak. Mało kto wie, że mają one dużo wartości odżywczych. Mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wzmacniają odporność i obniżają zły cholesterol. Normują poziom glukozy we krwi i są niskokaloryczne.

Pieczarki przechowujemy w lodówce w papierowej torbie. Warto pamiętać, że szybko się psują. Należy je spożyć najpóźniej 4 dni po zakupie. Przechowywane w plastikowych torebkach szybko pleśnieją.

Jakie potrawy można zrobić z pieczarek

Mało kto wie, że pieczarki można jeść także na surowo. Dania z pieczarek, podobnie jak dania z kurczakiem, są łatwe do zrobienia i praktycznie trudno je zepsuć. Pieczarki smażymy, dusimy, gotujemy i pieczemy. Skórkę możemy obierać lub nie. W zasadzie przygotowanie pieczarek do obróbki polega tylko na umyciu ich i pokrojeniu. Delikatny smak sprawia, że stanowią one uniwersalny produkt nadający się jako dodatek do bardzo wielu dań.

Jak można wykorzystać pieczarki w kuchni? Oto kilka przykładów na dania z pieczarkami:

  • zupa pieczarkowa i dodatek do zup,
  • krokiety i pierogi z pieczarkami, najczęściej z kapustą i pieczarkami,
  • paszteciki z pieczarkami,
  • pasta do chleba z pieczarek,
  • zapiekanki z pieczarkami,
  • kotleciki ziemniaczane z pieczarkami,
  • makaron z sosem pieczarkowym,
  • kotlet mielony z pieczarkami,
  • sałatka z pieczarkami.

Najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami

Dania z pieczarkami na obiad

Pieczarki świetnie zastępują mięso. W czasach PRL, kiedy mięso było drogie, pojawiły się liczne przepisy na pieczarki zamiast mięsa. Obecnie pieczarki są często wykorzystywane przez wegetarian, wegan, ale nie tylko.

Klasycznym daniem kuchni polskiej jest zupa pieczarkowa, która jest odmianą zupy grzybowej. Zupę pieczarkową gotujemy na mięsie lub bulionie mięsnym, zaś w formie wegetariańskiej na maśle lub oliwie. Podsmażone pieczarki sprawdzą się również jako dodatek do zupy jarzynowej. Jednym z ulubionych dań polskiej kuchni jest kotlet mielony, który świetnie smakuje faszerowany pieczarkami. Do ziemniaków, makaronu czy ryżu idealnie pasuje sos pieczarkowy.

Popularnym daniem na obiad są krokiety faszerowane pieczarkami. W pierogarniach dostępne są pierogi z kapustą i pieczarkami. Pieczarki stanowią idealny farsz do pierogów. Możemy tu wykazać się inwencją kulinarną i zrobić pierogi z pieczarkami i warzywami, pieczarkami i serem, pieczarkami i jajkiem, pieczarkami i kurczakiem i inne. Farsz z pierogów i innych składników stanowi też dodatek do wytrawnych naleśników.

Pieczarki stanowią idealny produkt dla wegetarian. Do obiadu doskonale pasują kotleciki ziemniaczane z pieczarkami, czy też rolada serowa z pieczarkami. Pizza z pieczarkami zastąpi pizzę mięsną. Sos pieczarkowy wspaniale nadaje się do makaronu, ryżu czy do polania ziemniaków. Sos pieczarkowy należy do najłatwiejszych do zrobienia.

Przekąski i dania na kolację

Osoby, które pamiętają czasy PRL, na pewno przypominają sobie zapiekanki z pieczarkami i serem, które były polskim fast foodem narodowym. Stały się one modne w latach 70-tych, kiedy to zaczęły docierać do Polski informacje o zachodnim jedzeniu fast food, szczególnie o hamburgerach z podgrzewanym, ciągnącym się serem. Wtedy nikt nie widział w tym niezdrowego jedzenia na szybko, lecz modny, zachodni rarytas. Mięso było drogie i trudno dostępne, dlatego też wymyślono polski fast food: zapiekankę z pieczarkami i serem, polaną ketchupem. W czasach PRL pieczarki były popularnym ersatzem mięsa. Na przykład słynne paszteciki szczecińskie nadziewano pieczarkami zamiast mięsem.

Dobrym pomysłem na przekąskę, danie na kolację lub na imprezę, jest rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Pokrojona na plastry rolada serowa dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Zarówno na kolację, jak i na imprezę fajną przekąską są paszteciki z pieczarkami. Można je kupić lub upiec samodzielnie z ciasta drożdżowego.

Dobrym sposobem na ciekawe przekąski z pieczarkami jest ciasto francuskie. Przy pomocy ciasta francuskiego zrobimy paszteciki, rolady, warkocze z pieczarkami i kurczakiem, które zachwycą gości na każdej imprezie. Ciasto francuskie pozwala na upieczenie pasztecików w różnym kształcie, zaś pieczarki będą niezastąpione, jeśli chcemy ugościć wegetarian.

Daniem na kolację, na imprezę czy do lunch boxu, będzie również sałatka z pieczarek. Do tego celu pieczarki należy ugotować. Pieczarki nadają się raczej do sycących sałatek majonezowych lub sałatek z makaronem. Smacznym daniem jest sałatka z pieczarkami, jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulą. Pieczarki zastępują mięso w wegetariańskiej sałatce makaronowej.

Pieczarki stanowią niezastąpiony składnik wszelkiego rodzaju past do chleba. Wystarczy zmiksować podsmażone pieczarki z cebulką, jajkiem na twardo, awokado, pieczonymi buraczkami czy innymi składnikami. Nasza inwencja w tym zakresie nie ma granic.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto