Dania z pieczarkami - polecane przepisy
-
Zupa pieczarkowa
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, …
20 + 40 min łatwy 8 481 kcal -
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to świetny pomysł na aromatyczny dodatek do dań głównych. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. …
10 + 12 min łatwy 4 110 kcal -
Gulasz wołowy
Gulasz wołowy to potrawa, którą przygotowuje się długo. Jest to jednak dobry pomysł na smaczny i syczący obiad. Zadowoleni będą …
70 + 100 min łatwy 5 409 kcal -
Papryka faszerowana
Papryka faszerowana nadaje się zarówno na obiad, jak i wczesną kolację. Można ją przygotować na rodzinne spotkanie lub przyjęcie ze …
40 + 60 min łatwy 4 423 kcal -
Krokiety
Krokiety to danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Smakują wybornie, zwłaszcza usmażone w złocistej, chrupiącej panierce. Będą świetną propozycją …
40 + 15 min łatwy 5 766 kcal
Dania z pieczarkami - pozostałe przepisy
-
Krokiety z pieczarkami
Przepis na pyszne krokiety z pieczarkami to danie, które idealnie nadaje się jako przekąska lub potrawa obiadowa. Krokiety z pieczarkami …
45 min średni 5 528 kcal -
Sos tatarski
Domowy sos tatarski jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje zdecydowanie lepiej, niż ten gotowy. Robiąc własny sos, możesz dodać …
15 min łatwy 10 155 kcal -
Brizol
Brizol to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie brizol przygotowuje się z mięsa wołowego a dokładniej polędwicy. Można …
10 + 20 min łatwy 4 606 kcal -
Krokiety z mięsem
Krokiety z mięsem będą idealną opcją dla osób, które uwielbiają tradycyjne potrawy w mięsnej odsłonie. Te krokiety są pyszne i …
30 + 15 min łatwy 5 710 kcal -
Kulebiaki
Kulebiaki to prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na tradycyjne kulebiaki możesz wykorzystać także jako danie na …
20 + 60 min łatwy 10 785 kcal -
Rolada serowa
Rolada serowa to idealna alternatywa dla wędlin ze sklepu. Jest smaczniejsza, a przy tym bardziej ciekawa, co na pewno przypadnie …
30 + 30 min łatwy 10 340 kcal
-
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
75 + 25 min łatwy 10 300 kcal -
Rolada ze schabu
Rolada ze schabu to dobra propozycja na obiad. Domowa rolada to wspaniała alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Przepis na roladę ze …
20 + 40 min łatwy 10 285 kcal -
Raclette
Słowo „raclette” pochodzi od francuskiego czasownika „racler”, oznaczającego skrobać. Jest to aluzja do sposobu, w jaki roztopiony ser jest zeskrobywany …
20 + 45 min łatwy 4 229 kcal -
Zupa pieczarkowa z makaronem
Zupa pieczarkowa z makaronem jest świetną opcją na naprawdę pyszny posiłek. Ma wspaniały smak, a przy okazji jest świetnym źródłem …
5 + 25 min łatwy 8 224 kcal
-
Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem sprawdzi się jako pomysł na smaczny i syczący obiad dla całej rodziny. Możesz ją przygotować nie tylko …
55 + 45 min łatwy 5 628 kcal -
Roladki ze schabu
Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i …
20 + 25 min łatwy 1 1048 kcal -
Polędwica w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 6 -
Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 18 201 kcal -
Paszteciki z ciasta francuskiego
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na słono, posiłek zabierany do pracy lub dodatek …
25 + 60 min łatwy 5 460 kcal -
Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowywanie jajek. Najczęściej podaje się je w okresie Świąt Wielkanocnych, podczas …
35 + 7 min łatwy 1 319 kcal
-
Tarta z kurczakiem
Tarta z kurczakiem to dobry pomysł na obiad lub wczesną kolację. Taką tartę można przygotować dla bliskich i znajomych. Obiadowa …
55 + 70 min łatwy 6 589 kcal -
Przekąski z tortilli
Smaczne przekąski z tortilli to świetna propozycja dla niezapowiedzianych gości. Przekąski z tortilli to szybkie do zrobienia i tanie danie. …
15 + 15 min łatwy 5 -
Rolady z mięsem mielonym
Rolady z mięsem mielonym to dobry pomysł na domową, a co ważne szybki w wykonaniu pomysł na obiad z piekarnika, …
30 + 60 min łatwy 6 284 kcal -
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto z białym winem można podać …
15 + 40 min łatwy 5 728 kcal
-
Sałatka z pieczarek i jajek
Sałatka z pieczarek i jajek ze szczypiorkiem to szybka przekąska na wiele imprez. Idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy …
20 min łatwy 4 290 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Mielone z pieczarkami
Dobre mielone z pieczarkami i z cebulą w środku to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Przepis ten …
30 min łatwy 4 318 kcal -
Jajecznica z pieczarkami
Jajecznica jest jednym z popularniejszych dań serwowanych na ciepłe śniadanie z jajek. Propozycja jajecznicy z pieczarkami i cebulą jest pyszną …
10 + 20 min łatwy 1 305 kcal -
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań …
20 + 25 min łatwy 6 324 kcal
-
Sałatka z pieczarek marynowanych
Sałatka z pieczarek marynowanych to świetny pomysł na imprezę w gronie znajomych oraz na lunch do pracy. Sałatka z pieczarek …
20 + 10 min łatwy 6 333 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa to szybkie danie, które można …
15 + 60 min łatwy 5 1096 kcal -
Ragout
Ragout to danie wywodzące się z kuchni francuskiej, które pochodzi prawdopodobnie z pierwszej połowy XVII wieku. Jest to rodzaj gulaszu, …
30 + 60 min średni 3 -
Pieczarki z grilla
Nie jadasz mięsa, a masz ochotę na grilla? Szukasz bezmięsnej alternatywy dla tradycyjnych grillowanych potraw takich jak kiełbasy, kaszanki, boczek …
10 + 10 min średni 2 590 kcal
Najciekawsze artykuły w temacie dania z pieczarkami
Pieczarki - zbiór przepisów na doskonałe dania z pieczarkami
Nie wyobrażamy sobie kuchni polskiej bez pieczarek. Nie tylko świetnie smakują, są łatwe w obróbce, ale też doskonale zastępują mięso. Gościom szybko podasz makaron z sosem pieczarkowym lub upieczesz ciasto francuskie z pieczarkami. Na obiad zjesz pierogi lub krokiety z pieczarkami. Obróbka pieczarek jest tak łatwa, że stanowią one idealny produkt dla osób, które nie mają doświadczenia w kuchni lub czasu na trudne przepisy. Doradzamy jakie dania można łatwo i szybko zrobić z pieczarek.
Jak wykorzystujemy pieczarki w kuchni
Dlaczego przepisy z pieczarkami są tak popularne
Pieczarka dwuzarodnikowa to popularny grzyb, który rośnie naturalnie w krajach o umiarkowanym klimacie i jest uprawiana przemysłowo. Pieczarki rzadko występują naturalnie w przyrodzie. Rosną czasami przy drogach, na polach. Jednak głównym źródłem pieczarek do wykorzystanie kulinarnego jest produkcja przemysłowa.
Niektórzy lubią grzyby, a inni za nimi nie przepadają. Nie każdy umie i lubi zbierać grzyby, szczególnie że grzybobranie wymaga znajomości lasów i wiedzy, gdzie grzyby znaleźć. Wiele osób obawia się zbierania grzybów, z uwagi na niebezpieczeństwo grzybów trujących, które nie każdy umie odróżnić od odmian jadalnych. Natomiast grzyby leśne w sprzedaży są bardzo drogie. Dlatego też wybieramy tanie, ogólnodostępne pieczarki, które stanowią uniwersalny produkt kulinarny.
Odmiany pieczarek:
- pieczarka biała - najbardziej popularna, tania i uniwersalna, nadaje się do wielu dań,
- pieczarka brązowa - mocniejszy aromat sprawia, że sos pieczarkowy jest bardzo aromatyczny,
- pieczarka portobello - ma duże kapelusze, które nadają się na pieczarki faszerowane lub kotlety z pieczarek.
Pieczarki uchodzą za wypełniacz i dodatek wzmacniający smak. Mało kto wie, że mają one dużo wartości odżywczych. Mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Wzmacniają odporność i obniżają zły cholesterol. Normują poziom glukozy we krwi i są niskokaloryczne.
Pieczarki przechowujemy w lodówce w papierowej torbie. Warto pamiętać, że szybko się psują. Należy je spożyć najpóźniej 4 dni po zakupie. Przechowywane w plastikowych torebkach szybko pleśnieją.
Jakie potrawy można zrobić z pieczarek
Mało kto wie, że pieczarki można jeść także na surowo. Dania z pieczarek, podobnie jak dania z kurczakiem, są łatwe do zrobienia i praktycznie trudno je zepsuć. Pieczarki smażymy, dusimy, gotujemy i pieczemy. Skórkę możemy obierać lub nie. W zasadzie przygotowanie pieczarek do obróbki polega tylko na umyciu ich i pokrojeniu. Delikatny smak sprawia, że stanowią one uniwersalny produkt nadający się jako dodatek do bardzo wielu dań.
Jak można wykorzystać pieczarki w kuchni? Oto kilka przykładów na dania z pieczarkami:
- zupa pieczarkowa i dodatek do zup,
- krokiety i pierogi z pieczarkami, najczęściej z kapustą i pieczarkami,
- paszteciki z pieczarkami,
- pasta do chleba z pieczarek,
- zapiekanki z pieczarkami,
- kotleciki ziemniaczane z pieczarkami,
- makaron z sosem pieczarkowym,
- kotlet mielony z pieczarkami,
- sałatka z pieczarkami.
Najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami
Dania z pieczarkami na obiad
Pieczarki świetnie zastępują mięso. W czasach PRL, kiedy mięso było drogie, pojawiły się liczne przepisy na pieczarki zamiast mięsa. Obecnie pieczarki są często wykorzystywane przez wegetarian, wegan, ale nie tylko.
Klasycznym daniem kuchni polskiej jest zupa pieczarkowa, która jest odmianą zupy grzybowej. Zupę pieczarkową gotujemy na mięsie lub bulionie mięsnym, zaś w formie wegetariańskiej na maśle lub oliwie. Podsmażone pieczarki sprawdzą się również jako dodatek do zupy jarzynowej. Jednym z ulubionych dań polskiej kuchni jest kotlet mielony, który świetnie smakuje faszerowany pieczarkami. Do ziemniaków, makaronu czy ryżu idealnie pasuje sos pieczarkowy.
Popularnym daniem na obiad są krokiety faszerowane pieczarkami. W pierogarniach dostępne są pierogi z kapustą i pieczarkami. Pieczarki stanowią idealny farsz do pierogów. Możemy tu wykazać się inwencją kulinarną i zrobić pierogi z pieczarkami i warzywami, pieczarkami i serem, pieczarkami i jajkiem, pieczarkami i kurczakiem i inne. Farsz z pierogów i innych składników stanowi też dodatek do wytrawnych naleśników.
Pieczarki stanowią idealny produkt dla wegetarian. Do obiadu doskonale pasują kotleciki ziemniaczane z pieczarkami, czy też rolada serowa z pieczarkami. Pizza z pieczarkami zastąpi pizzę mięsną. Sos pieczarkowy wspaniale nadaje się do makaronu, ryżu czy do polania ziemniaków. Sos pieczarkowy należy do najłatwiejszych do zrobienia.
Przekąski i dania na kolację
Osoby, które pamiętają czasy PRL, na pewno przypominają sobie zapiekanki z pieczarkami i serem, które były polskim fast foodem narodowym. Stały się one modne w latach 70-tych, kiedy to zaczęły docierać do Polski informacje o zachodnim jedzeniu fast food, szczególnie o hamburgerach z podgrzewanym, ciągnącym się serem. Wtedy nikt nie widział w tym niezdrowego jedzenia na szybko, lecz modny, zachodni rarytas. Mięso było drogie i trudno dostępne, dlatego też wymyślono polski fast food: zapiekankę z pieczarkami i serem, polaną ketchupem. W czasach PRL pieczarki były popularnym ersatzem mięsa. Na przykład słynne paszteciki szczecińskie nadziewano pieczarkami zamiast mięsem.
Dobrym pomysłem na przekąskę, danie na kolację lub na imprezę, jest rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami. Pokrojona na plastry rolada serowa dobrze sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Zarówno na kolację, jak i na imprezę fajną przekąską są paszteciki z pieczarkami. Można je kupić lub upiec samodzielnie z ciasta drożdżowego.
Dobrym sposobem na ciekawe przekąski z pieczarkami jest ciasto francuskie. Przy pomocy ciasta francuskiego zrobimy paszteciki, rolady, warkocze z pieczarkami i kurczakiem, które zachwycą gości na każdej imprezie. Ciasto francuskie pozwala na upieczenie pasztecików w różnym kształcie, zaś pieczarki będą niezastąpione, jeśli chcemy ugościć wegetarian.
Daniem na kolację, na imprezę czy do lunch boxu, będzie również sałatka z pieczarek. Do tego celu pieczarki należy ugotować. Pieczarki nadają się raczej do sycących sałatek majonezowych lub sałatek z makaronem. Smacznym daniem jest sałatka z pieczarkami, jajkiem na twardo, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i cebulą. Pieczarki zastępują mięso w wegetariańskiej sałatce makaronowej.
Pieczarki stanowią niezastąpiony składnik wszelkiego rodzaju past do chleba. Wystarczy zmiksować podsmażone pieczarki z cebulką, jajkiem na twardo, awokado, pieczonymi buraczkami czy innymi składnikami. Nasza inwencja w tym zakresie nie ma granic.