Obiad z pieczarkami
-
Tagliatelle z pieczarkami
Tagliatelle z pieczarkami to danie nie tylko smaczne, ale również bardzo piękne i szybkie. Inspirowane potrawami kuchni włoskiej dostarcza wspaniałych …
10 + 20 min łatwy 4 533 kcal
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
10 + 30 min łatwy 6 308 kcal -
Spaghetti z pieczarkami
Łatwa i szybka inspiracja na smaczne danie na obiad to spaghetti z pieczarkami. To najlepsze co możesz zrobić w porze …
30 min łatwy 4 599 kcal
Obiad z pieczarkami - przepisy
-
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym jest świetną opcją dla wszystkich miłośników zdrowych dań w pysznej formie. Całość jest niezwykle …
15 + 5 min łatwy 4 319 kcal -
Makaron ze szpinakiem i pieczarkami
Pasta to drugie pod względem popularności danie włoskie zaraz po pizzy. Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese …
20 + 20 min łatwy 3 247 kcal
-
Zapiekanka z pieczarkami
Zapiekanka z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa to szybkie danie, które można …
15 + 60 min łatwy 5 1096 kcal
-
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań …
20 + 25 min łatwy 6 324 kcal -
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami jest wspaniałym wyborem dla każdego, kto kocha połączenie makaronu z grzybami i mięsem. To …
10 + 30 min łatwy 4 602 kcal -
Pierś z kurczaka z pieczarkami
Pierś z kurczaka z pieczarkami to świetny pomysł na zdrowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie …
30 min łatwy 2 622 kcal
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z …
20 + 45 min łatwy 8 291 kcal -
Roladki schabowe z pieczarkami
Roladki schabowe z pieczarkami to świetna opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab w takim wydaniu jest niezwykle soczysty …
20 + 50 min łatwy 4 342 kcal -
Schab z pieczarkami i serem
Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na …
10 + 20 min łatwy 6 1128 kcal -
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak …
20 + 20 min łatwy 6 724 kcal
-
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Przepis na karkówkę z pieczarkami i cebulą to pyszna propozycja na obiad. Jest to naprawdę świetny pomysł np. na niedzielne …
15 + 90 min łatwy 6 393 kcal -
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Racuchy ziemniaczane z sosem pieczarkowym to fantastyczna opcja na smaczny obiad. To połączenie placków ziemniaczanych i sosu pieczarkowego koniecznie musisz …
40 min łatwy 3 544 kcal
-
Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym
Pyszne pulpety z indyka w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 15 min łatwy 6 359 kcal -
Roladki z karkówki z pieczarkami
Roladki z karkówki z pieczarkami to doskonała propozycja na szybkie i pyszne mięso na obiad. Przepis na roladki z karkówki …
15 + 40 min łatwy 7 365 kcal -
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami to świetny pomysł na danie pyszne, ale również pożywne i zdrowe. Całość jest niezwykle smaczna …
20 + 15 min łatwy 2 863 kcal -
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami
Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami to przepis na szybkie, smaczne i sycące danie, które sprawdzi się w roli zarówno obiadu, …
45 min łatwy 2
-
Papryka faszerowana pieczarkami
Papryka faszerowana pieczarkami to szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia. Jesteśmy coraz bardziej zabiegani i mamy coraz mniej …
20 + 15 min łatwy 2 350 kcal -
Zupa pieczarkowa
Przepis na zupę pieczarkową z makaronem wykonasz w około godzinę. Do jej wykonania potrzebujesz prócz pieczarek, cebuli, masła, warzyw korzeniowych, …
20 + 40 min łatwy 8 481 kcal
-
Polędwica w sosie pieczarkowym
Pyszna polędwica w sosie pieczarkowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
15 + 50 min łatwy 6 172 kcal -
Risotto z pieczarkami
Risotto z pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne risotto z białym winem można podać …
15 + 40 min łatwy 5 728 kcal -
Mielone z pieczarkami
Dobre mielone z pieczarkami i z cebulą w środku to doskonała propozycja na pyszny dodatek mięsny do obiadu. Przepis ten …
30 min łatwy 4 318 kcal
-
Omlet z pieczarkami
Omlet z pieczarkami to wspaniały pomysł na wytrawny posiłek pełen białka. Ten omlet jest bardzo lekki i bezglutenowy, a przy …
15 + 10 min łatwy 1 198 kcal
-
Kociołek węgierski
Kociołek węgierski z ogniska to doskonały pomysł na obiad podczas biwaków. Kociołek węgierski możesz spożyć bez żadnych dodatków lub możesz …
30 + 90 min łatwy 10 418 kcal -
Leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego …
40 min łatwy 4 126 kcal
-
Pieczarki w cieście francuskim
Pieczarki w cieście francuskim to pomysł na pyszne, smaczne i szybkie w przygotowaniu przekąski na imprezę. Faszerowane pieczarkami i cebulką …
30 + 20 min łatwy 3 677 kcal
-
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym jest naprawdę dobrym rozwiązaniem dla każdego, kto kocha aromatyczne dania. Mięso z kurczaka w …
10 + 25 min łatwy 4 315 kcal -
Cukinia faszerowana pieczarkami
Cukinia faszerowana pieczarkami jest daniem prostym, a przy okazji naprawdę ciekawym. Idealnie sprawdzi się na prosty wegetariański obiad dla całej …
10 + 30 min łatwy 4 498 kcal
-
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników …
20 + 10 min średni 10 923 kcal
-
Szaszłyki z pieczarek
Szaszłyki z pieczarek to wyjątkowe danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także kreatywnym i przyjemnym sposobem podania. Moja dzisiejsza …
20 + 20 min łatwy 4
-
Karkówka z pieczarkami z piekarnika
Karkówka z pieczarkami z piekarnika to doskonały wybór na obiad dla całej rodziny. Jest smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu, …
20 + 60 min łatwy 4 607 kcal -
Zupa meksykańska z kurczakiem i ziemniakami oraz z mozzarellą
Szybka propozycja na pyszny posiłek z kukurydzą, fasolą, pieczarkami i mieloną piersią kurczaka. Zupa meksykańska z kurczakiem w formie mini …
20 + 40 min łatwy 6 360 kcal -
Zupa meksykańska z pulpecikami w towarzystwie serowo-czosnkowych mini tostów
Cóż za fantastyczne połączenie smaków! Zupa pomidorowa z papryką, pieczarkami, fasolą i kukurydzą z dodatkiem mini pulpecików wołowych jest czymś …
15 + 30 min łatwy 6 567 kcal -
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane z piekarnika to dobry pomysł na obiad lub przystawka przed daniem głównym dla całej Twojej rodziny. To danie …
20 + 30 min łatwy 5 89 kcal -
Paszteciki z pieczarkami
Paszteciki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej znanym od wielu, wielu lat. Jest mnóstwo teorii, które mówią jak wymyślono …
75 + 25 min łatwy 10 300 kcal
-
Makaron z pieczarkami
Makaron z pieczarkami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny makaron doskonale smakuje na ciepło, dlatego warto podać …
30 min łatwy 4 478 kcal
-
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w …
25 + 60 min łatwy 4 365 kcal -
Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 18 201 kcal
-
Pilaw
Pilaw to pyszny pomysł na danie z wieprzowiną, ryżem i warzywami. Niby brzmi zwyczajnie, ale ta potrawa wywodzi się z …
25 + 25 min łatwy 4 771 kcal -
Leczo z kiełbasą pieczarkami papryką
Leczo z kiełbasą pieczarkami i papryką to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybkie w przygotowaniu leczo warto podać …
30 + 25 min łatwy 4 -
Zupa strogonow
Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata …
70 + 120 min łatwy 4 231 kcal -
Schab z pieczarkami
Schab z pieczarkami nadawać będzie się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Przepis na schab z pieczarkami jest bardzo …
20 + 90 min łatwy 4 344 kcal -
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Pierogi z tego przepisu są …
40 + 20 min łatwy 6 338 kcal
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
Zupa pieczarkowa z ziemniakami to świetna opcja dla wszystkich osób, które kochają kuchnię polską w najbardziej tradycyjnej formie. Ta zupa …
20 + 45 min łatwy 10 120 kcal
-
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal -
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to wspaniały wybór na pyszne i sycące danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i …
25 + 60 min łatwy 8 188 kcal -
Kurczak z pieczarkami
Kurczak z pieczarkami to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Kurczak z pieczarkami doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, …
40 min łatwy 4 352 kcal -
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami smakują naprawdę świetnie, a do tego mają cudowny zapach. To wszystko ze względu na dużą zawartość …
20 + 40 min łatwy 3 382 kcal -
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
Polędwiczki w sosie pieczarkowym to przepyszny, bardzo sycący i pożywny posiłek, który sprawdzi się na szybki i smaczny obiad dla …
45 min średni 1 939 kcal -
Tarta z pieczarkami
Ta tarta z pieczarkami, kukurydzą, natką pietruszki i mozzarellą jest bezbłędna. Koniecznie przygotuj ten sprawdzony przepis na pyszny obiad bez …
30 + 40 min łatwy 8 499 kcal
-
Pieczarki z piekarnika
Pieczarki z piekarnika to doskonały pomysł na pyszne dodatki do dania głównego. Wegetariańskie pieczarki pieczone świetnie sprawdzą się również podane …
20 + 30 min łatwy 5 95 kcal
-
Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami to świetna opcja dla miłośników włoskich przysmaków. Ze względu na dodatek pieczarek pizza z przepisu jest niezwykle …
45 + 15 min łatwy 4 444 kcal
Obiad z pieczarkami - co to jest?
Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów na całym świecie. Są bardzo smaczne i pasują do wielu dań, jednak niesłusznie mówi się o nich, że nie mają żadnych wartości dla naszego zdrowia. Tymczasem w pieczarkach znajduje się przecież sporo witamin z grupy B. Dzięki regularnemu spożywaniu pieczarek można np. wzmocnić odporność immunologiczną, a także wesprzeć organizm antybakteryjnie. Właśnie dlatego Polacy chętnie używają pieczarek do robienia rozmaitych dań obiadowych, np. zupy, pasztecików, krokietów i gulaszu.
Obiad z pieczarkami – zbiór przepisów na dania z dodatkiem pieczarek
Pieczarki są grzybami doskonale znanymi większości z nas. Część Polaków sięga po nie bardzo często, robiąc z pieczarek rozmaite dania obiadowe. Inni ignorują grzyby, uważając je za małowartościowe dla organizmu. Tymczasem pieczarki mają sporo cennych witamin i substancji mineralnych, o których warto wiedzieć. Co przygotować na szybki obiad z pieczarkami? Jaki pomysł na danie będzie prosty i smaczny? Sprawdź, co zrobić z pieczarek i przekonaj się, że to naprawdę bardzo wartościowy produkt w każdej kuchni.
Co zrobić na szybki obiad z pieczarkami? Sprawdzone pomysły, krok po kroku
Właściwości pieczarek, o których warto wiedzieć
Pieczarki to bardzo smaczne grzyby, które należą do jednych z najczęściej uprawianych w Polsce. Nie dość, że łatwo jest je hodować nawet we własnym ogródku, to w dodatku nie ma większego problemu, aby zakupić je w dowolnym markecie. Najchętniej kupowane są pieczarki brązowe, a także białe. Warto od razu zaznaczyć, że brązowe są znacznie większe od białych i mają bardziej wyrazisty smak. Białe pieczarki z kolei częściej znajdziemy w markecie spożywczym i właśnie je łatwiej jest uprawiać blisko domu. Co ciekawe, białe pieczarki potrafią wyrastać z ziemi zupełnie same, na dziko – nawet w najmniej spodziewanych miejscach. Polacy chętnie wykorzystują pieczarki do robienia z nich różnych smacznych dań. Bardzo często w domach pojawia się wobec tego zupa pieczarkowa, pizza, sałatki, krokiety czy sos pieczarkowy do dowolnego rodzaju mięsa. Kiedyś ludzie sądzili, że pieczarki są małowartościowe, dlatego niechętnie dodawali je do potraw. Okazuje się jednak, że to grzyby z wieloma cennymi właściwościami odżywczymi. Mnóstwo w nich np. witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla każdego z nas.
Pieczarki mają bardzo mało kalorii, więc polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej. Grzyby te w większej ilości składają się z wody – jest jej ponad 90% w każdej sztuce pieczarki. W grzybach znajduje się również sporo błonnika, który pozytywnie wpływają one na nasz metabolizm i perystaltykę jelit. Pieczarki wykazują też wiele innych pozytywnych działań na nasz organizm. Dla przykładu pieczarki mają zdolność stabilizowania glukozy we krwi. Jest w nich również sporo witaminy C i D, ale i kwas foliowy – właśnie dlatego pieczarki polecane są kobietom będącym w ciąży. W pieczarkach znajduje się również cenny dla zdrowia kwas linolowy i lektyny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Czy warto jeść pieczarki? Po co tak właściwie dodawać je do obiadu?
Niektórzy wciąż zastanawiają się, czy jedzenie pieczarek na surowo ma sens. Grzyby są przecież ciężkostrawne i nie są zalecane dla ludzi, którzy mają wrażliwe żołądki i zmagają się z problemami jelit. Owszem, takie osoby nie powinny jeść surowych pieczarek – jednak jak najbardziej mogą je przyrządzić i spożyć w niemal dowolnej potrawie. Wystarczy ugotować albo usmażyć pieczarki, żeby wyzbyć się substancji, które na surowo mogą wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Podczas obróbki termicznej usuwa się też z pieczarek wszelakie bakterie i drobnoustroje, które mogłyby utknąć w niezbyt dokładnie umytych grzybach. Czy jedzenie surowych pieczarek może zatem bardzo zagrażać zdrowiu? Nie! Pod warunkiem, że je umyjesz i obierzesz, możesz spokojnie je zajadać. Nie powinny jeść surowych pieczarek wyłącznie osoby, które mają problemy gastryczne.
Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, aby jeść pieczarki, możesz przyrządzać z nimi wiele różnych potraw. Regularne ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ lektyna, która znajduje się w grzybach, ma działanie antynowotworowe. Jedząc ok. 15 g pieczarek dziennie, można również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Spożywanie tych grzybów może także zahamować rozwijanie się niektórych grzybów i bakterii w organizmie, a także wzmocnić układ odpornościowy. Jeśli chcesz mniej chorować jesienią i zimą, powinieneś wobec tego włączyć pieczarki do swojej codziennej diety. Trzeba jednak zawsze pamiętać o kilku szczegółach, które dotyczą pieczarek:
- Pieczarki są nietrwałymi grzybami,
które szybko gniją. Trzeba więc nauczyć się ich odpowiedniego przechowywania po
zakupie.
-
Białe pieczarki są mniej trwałe
niż brązowe.
-
Nie trzymaj pieczarek w
plastikowym opakowaniu pod folią, np. w sklepowych tackach. W takich
opakowaniach błyskawicznie rozwija się bowiem pleśń.
-
Pieczarki najlepiej przełożyć na
pergamin i w taki sposób trzymać je w lodówce.
- Myj pieczarki tylko przed momentem, gdy będziesz chciał zrobić z nich posiłek. Mycie ich bez celu i włożenie od razu do lodówki może bowiem doprowadzić do tego, że grzyby szybciej zaczną gnić.
Przepis na obiad z pieczarkami – zobacz, do czego można użyć pieczarki!
Uprawa pieczarek w ogrodzie – kilka ważnych informacji
Uprawa pieczarek we własnych ogródkach stała się popularna dzięki mieszkańcom Francji. Właśnie oni hodowali pieczarki już od XVI wieku, rozpowszechniając modę na te grzyby w całej Europie. Dziś pieczarki w Polsce stanowią ponad 90% wszystkich grzybów, jakie się u nas hoduje. Co ciekawe, Polska jest jednym z czołowych producentów pieczarek na całym świecie! Aż 35% pieczarek na świecie pochodzi bowiem właśnie z naszego kraju. Te specyficzne grzyby powinno się hodować w odpowiednim podłożu, zachowując prawidłowe stężenie CO2, temperaturę i wilgotność powietrza. W Polsce pieczarki zbieramy ręcznie. Oto przydatne informacje na temat hodowli pieczarek w przydomowym ogrodzie:
- Do uprawy pieczarek można wykorzystywać gotowe zestawy zaszczepione grzybnią (np. obornik koński lub słomę).
- Pieczarki powinny być uprawiane z wykorzystaniem skrzynek z drewna, plastiku lub foliowych worków.
- Najlepiej hodować pieczarki w miejscu, gdzie temperatura sięga od 12 do 20 st. C. Grzyby te potrzebują jedynie niewielką ilość do wyrośnięcia.
- Prawidłowo wyhodowane pieczarki powinno się zebrać po miesiącu.
Zupa pieczarkowa – sprawdź najlepszy przepis na zupę z pieczarek
Jeśli masz ochotę na smaczny obiad z pieczarkami, możesz przygotować zupę pieczarkową. Do zrobienia tej potrawy potrzebować będziesz mniej więcej godziny wolnego czasu. To proste do wykonana danie, więc z zupą nie będzie mieć problemu nawet największy laik w kuchni. Aby ją zrobić, potrzebować będziesz następujących składników: pieczarki, masło, pietruszka, marchewka, śmietana 18%, makaron świderki, cebula, seler korzeniowy i przyprawy do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
Najpierw porządnie umyj wszystkie warzywa korzeniowe i obierz je w bardzo drobną kostkę. Obierz cebulę i poszatkuj ją w piórka. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, następnie podsmaż na nim cebulę – musi zrobić się złota. Dorzuć warzywa i smaż ze sobą wszystko przez kilka minut. Oczyść pieczarki i pokrój je w równe plasterki. Wrzuć pieczarki do garnka, dodaj do nich cebulę z warzywami i dolej wodę. Dopraw całość przyprawami do smaku, następnie zagotuj. W międzyczasie ugotuj makaron al dente, odcedź go na sitku i przelej pod bieżącą, chłodną wodą. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj makaron do garnka z zupą. Wlej śmietanę do osobnego naczynia i dodaj do niej łyżkę zupy, aby w ten sposób zahartować danie. Zamieszaj całość. Wlej uzyskany płyn do zupy, po czym – jeśli zaistnieje potrzeba – dopraw zupę do smaku.
Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty do przygotowania, więc z daniem znakomicie poradzi sobie każdy, nawet amator kulinarny. Warto pamiętać jedynie o tym, że pieczarki do zupy powinno się jak najlepiej oczyścić. W tym celu odetnij koniec nóżki każdej pieczarki i obierz zewnętrzną część zarówno nóżki, jak i kapelusza. Równie dobrze możesz wyczyścić grzyby pod bieżącą wodą. Chcesz, żeby zupa z pieczarek była mniej kaloryczna? Zamiast śmietany możesz skorzystać z jogurtu greckiego. Dodaj ją pod koniec gotowania i nie podgrzewaj już zupy, żeby jogurt się nie zważył.
Pomysł na polędwicę w sosie pieczarkowym – prosty przepis na pyszny obiad
Zastanawiasz się, co dobrego można przygotować dla całej rodziny na obiad, wykorzystując do tego pieczarki? Świetnym pomysłem będzie polędwica, w której „główne skrzypce” zagra pieczarkowy sos. Obiad nie dość, że jest aromatyczny i smaczny, to w dodatku niezwykle sycący. Do przyrządzenia posiłku potrzebować będziesz następujących składników: polędwiczki wieprzowe, pieczarki, śmietana 12%, mąka pszenna typ 550, cebula, bulion warzywny, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – najlepiej pieprz i sól.
Na początku potnij polędwiczki na plastry. Następnie rozbij każdy za pomocą tłuczka do mięsa i dopraw z obu stron. Obierz cebulę i pokrój ją w kosteczkę. Umyj pieczarki i potnij je na plastry. Rozgrzej patelnię olejem i usmaż na niej mięso na rumiany kolor. Przełóż polędwiczki na osobny talerz. Na tłuszczu, który został na patelni, podsmaż pokrojoną cebulę na złoto. Dodaj do niej pieczarki i podduś całość, aż zrobią się miękkie. Dodaj mięso do pieczarek i zalej je bulionem. Duś wszystko pod przykryciem – mięso musi zmięknąć. Pod koniec wymieszaj śmietanę z mąką i zagęść nią sos. Dopraw go do smaku i podgotuj chwilę, aby zgęstniał.
Polędwica w sosie pieczarkowym to znakomity pomysł na smaczny, domowy obiad dla całej rodziny. W dodatku jest to bardzo łatwe danie do zrobienia, dlatego nie będzie miał z nim większego problemu nawet amator gotowania. Poza tym składniki potrzebne do przyrządzenia obiadu są łatwo dostępne, zatem nie ma również kłopotu z ich zakupem. Odpowiednio przygotowane polędwiczki w sosie pieczarkowym mają sporo cennych właściwości zdrowotnych. Warto więc od czasu do czasu zaserwować taki obiad dla swoich najbliższych.
Paszteciki z pieczarkami – dowiedz się, jak zrobić to pyszne danie!
Paszteciki z pieczarkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Nie dość, że ciasto na paszteciki jest bardzo delikatne i smaczne, to w dodatku przepis jest prosty do odtworzenia. Do przygotowania pasztecików potrzebować będziesz następujących składników: mąka pszenna typ 550, pieczarki, cebula, drożdże suche, jajka, mleko 1,5%, cukier, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – tymianek, słodka papryka, pieprz i sól. Najpierw przesyp mąkę do miski i zrób wgłębienie, po czym wbij do środka jedno całe jajko i jedno żółtko – odłóż białko. Wsyp drożdże, sól, cukier i dolej olej. Powoli wlej również szklankę ciepłego mleka. Wyrób ciasto.
Gdy uda ci się połączyć składniki na ciasto, wyłóż je na blat i wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca, żeby się powiększyło. Może to trwać nawet godzinę. Następnie umyj pieczarki i usuń z nich resztkę ziemi. Pokrój pieczarki na kawałki. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę. Zeszklij, po czym dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu. Dopraw pieczarki tymiankiem, słodką papryką, pieprzem i solą, po czym zostaw farsz do wystudzenia. Ciasto podziel na kilkadziesiąt kawałków, aby dobrze je rozwałkować. Kładź na każdym kawałku farsz i zlep boki, aby powstał stożek. Paszteciki kładź w odstępach min. 3 cm od siebie na blaszce do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem. Następnie rozmąć białko mlekiem i taką mieszanką posmaruj paszteciki. Zostaw na kwadrans do wyrośnięcia. Piecz przez 20 minut w temperaturze ok. 200 st. C.
Paszteciki z pieczarkami to popularna potrawa, którą można przyrządzać zarówno na pożywny obiad dla całej rodziny, jak i smaczną kolację lub przystawkę na święta. Co ciekawe, kiedyś paszteciki robiono głównie z mięsem – dopiero później popularny stał się też farsz pieczarkowy. Warto dodać, że danie można jeść saute, ale też podać paszteciki np. z barszczem czerwonym. Mimo że potrawa nie jest trudna do przygotowania, wymaga nieco więcej wolnego czasu. Jeśli masz zamiar zrobić paszteciki z kruchego ciasta, będzie ono zawsze wymagało schłodzenia, aby stało się naprawdę kruche oraz maślane. Bardzo ważne będzie również doprawienie farszu pieczarkowego, ponieważ to on stanowi główne źródło smaku potrawy.