Obiad z pieczarkami

obiad z pieczarkami

Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych grzybów na całym świecie. Są bardzo smaczne i pasują do wielu dań, jednak niesłusznie mówi się o nich, że nie mają żadnych wartości dla naszego zdrowia. Tymczasem w pieczarkach znajduje się przecież sporo witamin z grupy B. Dzięki regularnemu spożywaniu pieczarek można np. wzmocnić odporność immunologiczną, a także wesprzeć organizm antybakteryjnie. Właśnie dlatego Polacy chętnie używają pieczarek do robienia rozmaitych dań obiadowych, np. zupy, pasztecików, krokietów i gulaszu.

Obiad z pieczarkami – zbiór przepisów na dania z dodatkiem pieczarek

Pieczarki są grzybami doskonale znanymi większości z nas. Część Polaków sięga po nie bardzo często, robiąc z pieczarek rozmaite dania obiadowe. Inni ignorują grzyby, uważając je za małowartościowe dla organizmu. Tymczasem pieczarki mają sporo cennych witamin i substancji mineralnych, o których warto wiedzieć. Co przygotować na szybki obiad z pieczarkami? Jaki pomysł na danie będzie prosty i smaczny? Sprawdź, co zrobić z pieczarek i przekonaj się, że to naprawdę bardzo wartościowy produkt w każdej kuchni.

Co zrobić na szybki obiad z pieczarkami? Sprawdzone pomysły, krok po kroku

Właściwości pieczarek, o których warto wiedzieć

Pieczarki to bardzo smaczne grzyby, które należą do jednych z najczęściej uprawianych w Polsce. Nie dość, że łatwo jest je hodować nawet we własnym ogródku, to w dodatku nie ma większego problemu, aby zakupić je w dowolnym markecie. Najchętniej kupowane są pieczarki brązowe, a także białe. Warto od razu zaznaczyć, że brązowe są znacznie większe od białych i mają bardziej wyrazisty smak. Białe pieczarki z kolei częściej znajdziemy w markecie spożywczym i właśnie je łatwiej jest uprawiać blisko domu. Co ciekawe, białe pieczarki potrafią wyrastać z ziemi zupełnie same, na dziko – nawet w najmniej spodziewanych miejscach. Polacy chętnie wykorzystują pieczarki do robienia z nich różnych smacznych dań. Bardzo często w domach pojawia się wobec tego zupa pieczarkowa, pizza, sałatki, krokiety czy sos pieczarkowy do dowolnego rodzaju mięsa. Kiedyś ludzie sądzili, że pieczarki są małowartościowe, dlatego niechętnie dodawali je do potraw. Okazuje się jednak, że to grzyby z wieloma cennymi właściwościami odżywczymi. Mnóstwo w nich np. witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla każdego z nas.

Pieczarki mają bardzo mało kalorii, więc polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej. Grzyby te w większej ilości składają się z wody – jest jej ponad 90% w każdej sztuce pieczarki. W grzybach znajduje się również sporo błonnika, który pozytywnie wpływają one na nasz metabolizm i perystaltykę jelit. Pieczarki wykazują też wiele innych pozytywnych działań na nasz organizm. Dla przykładu pieczarki mają zdolność stabilizowania glukozy we krwi. Jest w nich również sporo witaminy C i D, ale i kwas foliowy – właśnie dlatego pieczarki polecane są kobietom będącym w ciąży. W pieczarkach znajduje się również cenny dla zdrowia kwas linolowy i lektyny, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Czy warto jeść pieczarki? Po co tak właściwie dodawać je do obiadu?

Niektórzy wciąż zastanawiają się, czy jedzenie pieczarek na surowo ma sens. Grzyby są przecież ciężkostrawne i nie są zalecane dla ludzi, którzy mają wrażliwe żołądki i zmagają się z problemami jelit. Owszem, takie osoby nie powinny jeść surowych pieczarek – jednak jak najbardziej mogą je przyrządzić i spożyć w niemal dowolnej potrawie. Wystarczy ugotować albo usmażyć pieczarki, żeby wyzbyć się substancji, które na surowo mogą wywoływać nieprzyjemne dolegliwości. Podczas obróbki termicznej usuwa się też z pieczarek wszelakie bakterie i drobnoustroje, które mogłyby utknąć w niezbyt dokładnie umytych grzybach. Czy jedzenie surowych pieczarek może zatem bardzo zagrażać zdrowiu? Nie! Pod warunkiem, że je umyjesz i obierzesz, możesz spokojnie je zajadać. Nie powinny jeść surowych pieczarek wyłącznie osoby, które mają problemy gastryczne.

Jeśli nie masz przeciwwskazań zdrowotnych, aby jeść pieczarki, możesz przyrządzać z nimi wiele różnych potraw. Regularne ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ lektyna, która znajduje się w grzybach, ma działanie antynowotworowe. Jedząc ok. 15 g pieczarek dziennie, można również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi. Spożywanie tych grzybów może także zahamować rozwijanie się niektórych grzybów i bakterii w organizmie, a także wzmocnić układ odpornościowy. Jeśli chcesz mniej chorować jesienią i zimą, powinieneś wobec tego włączyć pieczarki do swojej codziennej diety. Trzeba jednak zawsze pamiętać o kilku szczegółach, które dotyczą pieczarek:

  • Pieczarki są nietrwałymi grzybami, które szybko gniją. Trzeba więc nauczyć się ich odpowiedniego przechowywania po zakupie.
  • Białe pieczarki są mniej trwałe niż brązowe.
  • Nie trzymaj pieczarek w plastikowym opakowaniu pod folią, np. w sklepowych tackach. W takich opakowaniach błyskawicznie rozwija się bowiem pleśń.
  • Pieczarki najlepiej przełożyć na pergamin i w taki sposób trzymać je w lodówce.
  • Myj pieczarki tylko przed momentem, gdy będziesz chciał zrobić z nich posiłek. Mycie ich bez celu i włożenie od razu do lodówki może bowiem doprowadzić do tego, że grzyby szybciej zaczną gnić.

Przepis na obiad z pieczarkami – zobacz, do czego można użyć pieczarki!

Uprawa pieczarek w ogrodzie – kilka ważnych informacji

Uprawa pieczarek we własnych ogródkach stała się popularna dzięki mieszkańcom Francji. Właśnie oni hodowali pieczarki już od XVI wieku, rozpowszechniając modę na te grzyby w całej Europie. Dziś pieczarki w Polsce stanowią ponad 90% wszystkich grzybów, jakie się u nas hoduje. Co ciekawe, Polska jest jednym z czołowych producentów pieczarek na całym świecie! Aż 35% pieczarek na świecie pochodzi bowiem właśnie z naszego kraju. Te specyficzne grzyby powinno się hodować w odpowiednim podłożu, zachowując prawidłowe stężenie CO2, temperaturę i wilgotność powietrza. W Polsce pieczarki zbieramy ręcznie. Oto przydatne informacje na temat hodowli pieczarek w  przydomowym ogrodzie:

  1. Do uprawy pieczarek można wykorzystywać gotowe zestawy zaszczepione grzybnią (np. obornik koński lub słomę).
  2. Pieczarki powinny być uprawiane z wykorzystaniem skrzynek z drewna, plastiku lub foliowych worków.
  3. Najlepiej hodować pieczarki w miejscu, gdzie temperatura sięga od 12 do 20 st. C. Grzyby te potrzebują jedynie niewielką ilość do wyrośnięcia.
  4. Prawidłowo wyhodowane pieczarki powinno się zebrać po miesiącu.

Zupa pieczarkowa – sprawdź najlepszy przepis na zupę z pieczarek

Jeśli masz ochotę na smaczny obiad z pieczarkami, możesz przygotować zupę pieczarkową. Do zrobienia tej potrawy potrzebować będziesz mniej więcej godziny wolnego czasu. To proste do wykonana danie, więc z zupą nie będzie mieć problemu nawet największy laik w kuchni. Aby ją zrobić, potrzebować będziesz następujących składników: pieczarki, masło, pietruszka, marchewka, śmietana 18%, makaron świderki, cebula, seler korzeniowy i przyprawy do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.

Najpierw porządnie umyj wszystkie warzywa korzeniowe i obierz je w bardzo drobną kostkę. Obierz cebulę i poszatkuj ją w piórka. Rozpuść masło na rozgrzanej patelni, następnie podsmaż na nim cebulę – musi zrobić się złota. Dorzuć warzywa i smaż ze sobą wszystko przez kilka minut. Oczyść pieczarki i pokrój je w równe plasterki. Wrzuć pieczarki do garnka, dodaj do nich cebulę z warzywami i dolej wodę. Dopraw całość przyprawami do smaku, następnie zagotuj. W międzyczasie ugotuj makaron al dente, odcedź go na sitku i przelej pod bieżącą, chłodną wodą. Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj makaron do garnka z zupą. Wlej śmietanę do osobnego naczynia i dodaj do niej łyżkę zupy, aby w ten sposób zahartować danie. Zamieszaj całość. Wlej uzyskany płyn do zupy, po czym – jeśli zaistnieje potrzeba – dopraw zupę do smaku.

Przepis na zupę pieczarkową jest bardzo prosty do przygotowania, więc z daniem znakomicie poradzi sobie każdy, nawet amator kulinarny. Warto pamiętać jedynie o tym, że pieczarki do zupy powinno się jak najlepiej oczyścić. W tym celu odetnij koniec nóżki każdej pieczarki i obierz zewnętrzną część zarówno nóżki, jak i kapelusza. Równie dobrze możesz wyczyścić grzyby pod bieżącą wodą. Chcesz, żeby zupa z pieczarek była mniej kaloryczna? Zamiast śmietany możesz skorzystać z jogurtu greckiego. Dodaj ją pod koniec gotowania i nie podgrzewaj już zupy, żeby jogurt się nie zważył.

Pomysł na polędwicę w sosie pieczarkowym – prosty przepis na pyszny obiad

Zastanawiasz się, co dobrego można przygotować dla całej rodziny na obiad, wykorzystując do tego pieczarki? Świetnym pomysłem będzie polędwica, w której „główne skrzypce” zagra pieczarkowy sos. Obiad nie dość, że jest aromatyczny i smaczny, to w dodatku niezwykle sycący. Do przyrządzenia posiłku potrzebować będziesz następujących składników: polędwiczki wieprzowe, pieczarki, śmietana 12%, mąka pszenna typ 550, cebula, bulion warzywny, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – najlepiej pieprz i sól.

Na początku potnij polędwiczki na plastry. Następnie rozbij każdy za pomocą tłuczka do mięsa i dopraw z obu stron. Obierz cebulę i pokrój ją w kosteczkę. Umyj pieczarki i potnij je na plastry. Rozgrzej patelnię olejem i usmaż na niej mięso na rumiany kolor. Przełóż polędwiczki na osobny talerz. Na tłuszczu, który został na patelni, podsmaż pokrojoną cebulę na złoto. Dodaj do niej pieczarki i podduś całość, aż zrobią się miękkie. Dodaj mięso do pieczarek i zalej je bulionem. Duś wszystko pod przykryciem – mięso musi zmięknąć. Pod koniec wymieszaj śmietanę z mąką i zagęść nią sos. Dopraw go do smaku i podgotuj chwilę, aby zgęstniał.

Polędwica w sosie pieczarkowym to znakomity pomysł na smaczny, domowy obiad dla całej rodziny. W dodatku jest to bardzo łatwe danie do zrobienia, dlatego nie będzie miał z nim większego problemu nawet amator gotowania. Poza tym składniki potrzebne do przyrządzenia obiadu są łatwo dostępne, zatem nie ma również kłopotu z ich zakupem. Odpowiednio przygotowane polędwiczki w sosie pieczarkowym mają sporo cennych właściwości zdrowotnych. Warto więc od czasu do czasu zaserwować taki obiad dla swoich najbliższych.

Paszteciki z pieczarkami – dowiedz się, jak zrobić to pyszne danie!

Paszteciki z pieczarkami to świetny pomysł na rodzinny obiad. Nie dość, że ciasto na paszteciki jest bardzo delikatne i smaczne, to w dodatku przepis jest prosty do odtworzenia. Do przygotowania pasztecików potrzebować będziesz następujących składników: mąka pszenna typ 550, pieczarki, cebula, drożdże suche, jajka, mleko 1,5%, cukier, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – tymianek, słodka papryka, pieprz i sól. Najpierw przesyp mąkę do miski i zrób wgłębienie, po czym wbij do środka jedno całe jajko i jedno żółtko – odłóż białko. Wsyp drożdże, sól, cukier i dolej olej. Powoli wlej również szklankę ciepłego mleka. Wyrób ciasto.

Gdy uda ci się połączyć składniki na ciasto, wyłóż je na blat i wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca, żeby się powiększyło. Może to trwać nawet godzinę. Następnie umyj pieczarki i usuń z nich resztkę ziemi. Pokrój pieczarki na kawałki. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią drobno posiekaną cebulę. Zeszklij, po czym dodaj pieczarki i smaż na dużym ogniu. Dopraw pieczarki tymiankiem, słodką papryką, pieprzem i solą, po czym zostaw farsz do wystudzenia. Ciasto podziel na kilkadziesiąt kawałków, aby dobrze je rozwałkować. Kładź na każdym kawałku farsz i zlep boki, aby powstał stożek. Paszteciki kładź w odstępach min. 3 cm od siebie na blaszce do pieczenia, uprzednio wyłożonej papierem. Następnie rozmąć białko mlekiem i taką mieszanką posmaruj paszteciki. Zostaw na kwadrans do wyrośnięcia. Piecz przez 20 minut w temperaturze ok. 200 st. C.

Paszteciki z pieczarkami to popularna potrawa, którą można przyrządzać zarówno na pożywny obiad dla całej rodziny, jak i smaczną kolację lub przystawkę na święta. Co ciekawe, kiedyś paszteciki robiono głównie z mięsem – dopiero później popularny stał się też farsz pieczarkowy. Warto dodać, że danie można jeść saute, ale też podać paszteciki np. z barszczem czerwonym. Mimo że potrawa nie jest trudna do przygotowania, wymaga nieco więcej wolnego czasu. Jeśli masz zamiar zrobić paszteciki z kruchego ciasta, będzie ono zawsze wymagało schłodzenia, aby stało się naprawdę kruche oraz maślane. Bardzo ważne będzie również doprawienie farszu pieczarkowego, ponieważ to on stanowi główne źródło smaku potrawy.

Obiad z pieczarkami - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto