Przepis na leczo z cukinią i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, bazylia, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża

Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry.

Cebulę drobno posiekaj.

Cukinię i papryki pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulkę i podsmażaj.

Dodaj pieczarki i warzywa. Dopraw i podsmażaj.

Całość zalej pomidorami i duś pod przykryciem na średnim ogniu.

Podawaj z kaszą lub ryżem.

leczo z cukinią i pieczarkami
leczo z cukinią i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
15.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
105 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15
Zobacz inne przepisy na leczo z cukinii

Leczo z cukinią i pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o leczo z cukinią i pieczarkami

Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego jest pyszne w smaku. Często traktowane jest jako tak zwany „sprzątacz lodówki”, ponieważ można przygotować je z większości warzyw i dzięki temu nie marnować żywności. Leczo jest też bardzo zdrowe, ponieważ składa się głównie ze świeżych warzyw, dlatego jest świetnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Jeśli dorzucisz do niego chude mięso drobiowe, nasiona roślin strączkowych oraz podasz je z gruboziarnistą kaszą powstanie pyszny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek na obiad lub kolację. Poznaj nasz pomysł na leczo z cukinią i pieczarkami.

Jak zrobić leczo z cukinią i pieczarkami? Do jego przygotowanie potrzebne Ci będą pomidory z puszki lub passatta pomidorowa (najlepiej wybierz takie bez dodatku cukru), cukinia, pieczarki oraz inne warzywa – leczo możesz przygotować na przykład z papryką, marchewką, czy selerem naciowym. W każdej wersji będzie równie dobre. Jak zrobić leczo z cukinią i pieczarkami? Wystarczy, że umyte i pokrojone w plastry pieczarki podsmażysz na oliwie z dodatkiem cebuli i czosnku, następnie dodasz pokrojone warzywa i całość zalejesz pomidorami. W zależności od tego, jaką konsystencję i twardość warzyw preferujesz, możesz dusić leczo od 15 do 30 minut. Nie zapomnij o dodatku przypraw, które dopełnią smak całego dania. Świetnie sprawdzają się między innymi słodka lub ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, suszona bazylia i oregano. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy i dokładny przepis na leczo z cukinią i pieczarkami.

Wartości odżywcze lecza z cukinią i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
26.44 kcal
105.76 kcal
Białko
1.60 g
6.39 g

Węglowodany w leczo z cukinią i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
5.63 g
22.54 g
Węglowodany przyswajalne
4.18 g
16.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
5.81 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
0.28 g
1.12 g
Tłuszcze nasycone
0.17 g
0.66 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.46 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.05 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.10 g
0.40 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na leczo z cukinią i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
29.56 µg (mcg)
118.24 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.66 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
52.44 mg
209.74 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.62 mg
2.50 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.24 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.48 mg
Niacyna
1.36 mg
5.43 mg
Foliany
22.76 µg (mcg)
91.06 µg (mcg)
Beta karoten
315.65 µg (mcg)
1262.59 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na leczo z cukinią i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
58.12 mg
232.47 mg
Potas
259.15 mg
1036.59 mg
Wapń
17.17 mg
68.69 mg
Fosfor
40.35 mg
161.41 mg
Magnez
14.76 mg
59.06 mg
Żelazo
0.68 mg
2.72 mg
Cynk
0.30 mg
1.20 mg
Miedź
0.14 mg
0.56 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny lecza z cukinią i pieczarkami 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w leczo z cukinią i pieczarkami

Lista alergenów dla lecza z cukinią i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z cukinią i pieczarkami

Cena przygotowania lecza z cukinią i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
300 g
10-15 sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
1 sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryka żółta
250 g
1 sztuka
1.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.50
Za 250 g
Pomidory w puszce
500 g
2 szklanki
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
2.88
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
22.10
Jak oceniasz przepis na leczo z cukinią i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób