Przepis na leczo z cukinią i pieczarkami krok po kroku
- Cukinia 300 g 1 sztuka
- Pieczarki 300 g 10-15 sztuk
- Papryka czerwona 250 g 1 sztuka
- Papryka żółta 250 g 1 sztuka
- Pomidory w puszce 500 g 2 szklanki
- Cebula 100 g 1 sztuka
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plastry.
Cebulę drobno posiekaj.
Cukinię i papryki pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulkę i podsmażaj.
Dodaj pieczarki i warzywa. Dopraw i podsmażaj.
Całość zalej pomidorami i duś pod przykryciem na średnim ogniu.
Podawaj z kaszą lub ryżem.
Często zadawane pytania
-
Leczo z cukinii
-
Leczo z kiełbasą
-
Leczo z kabaczkiem
-
Leczo warzywne
-
Leczo z kurczakiem
-
Leczo z pieczarkami
-
Leczo do słoików
-
Leczo z papryki
-
Leczo na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
-
Leczo z dyni
-
Leczo z bakłażanem
-
Leczo Thermomix
-
Leczo z parówkami
-
Leczo bez mięsa
-
Leczo z mięsem mielonym
-
Wegańskie curry
-
Leczo

(liczba kalorii)
Leczo z cukinią i pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o leczo z cukinią i pieczarkami
Leczo warzywne to bardzo popularne danie obiadowe. Jest szybkie i proste w przygotowaniu, nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych, do tego jest pyszne w smaku. Często traktowane jest jako tak zwany „sprzątacz lodówki”, ponieważ można przygotować je z większości warzyw i dzięki temu nie marnować żywności. Leczo jest też bardzo zdrowe, ponieważ składa się głównie ze świeżych warzyw, dlatego jest świetnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Jeśli dorzucisz do niego chude mięso drobiowe, nasiona roślin strączkowych oraz podasz je z gruboziarnistą kaszą powstanie pyszny, zdrowy i pełnowartościowy posiłek na obiad lub kolację. Poznaj nasz pomysł na leczo z cukinią i pieczarkami.
Jak zrobić leczo z cukinią i pieczarkami? Do jego przygotowanie potrzebne Ci będą pomidory z puszki lub passatta pomidorowa (najlepiej wybierz takie bez dodatku cukru), cukinia, pieczarki oraz inne warzywa – leczo możesz przygotować na przykład z papryką, marchewką, czy selerem naciowym. W każdej wersji będzie równie dobre. Jak zrobić leczo z cukinią i pieczarkami? Wystarczy, że umyte i pokrojone w plastry pieczarki podsmażysz na oliwie z dodatkiem cebuli i czosnku, następnie dodasz pokrojone warzywa i całość zalejesz pomidorami. W zależności od tego, jaką konsystencję i twardość warzyw preferujesz, możesz dusić leczo od 15 do 30 minut. Nie zapomnij o dodatku przypraw, które dopełnią smak całego dania. Świetnie sprawdzają się między innymi słodka lub ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, suszona bazylia i oregano. Koniecznie czytaj dalej aby poznać szczegółowy i dokładny przepis na leczo z cukinią i pieczarkami.
Wartości odżywcze lecza z cukinią i pieczarkami
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w leczo z cukinią i pieczarkami
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na leczo z cukinią i pieczarkami
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na leczo z cukinią i pieczarkami
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w leczo z cukinią i pieczarkami
Lista alergenów dla lecza z cukinią i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na leczo z cukinią i pieczarkami