Przepis na zupę strogonow krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, chilli, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna
To będzie niezbędne
patelnia duża, duży garnek

Mięso umyj, osusz i pokrój w paseczki. Wymieszaj z łyżką oleju, musztardą, łyżeczką soli. Dodaj również po łyżeczce słodkiej i wędzonej papryki oraz szczyptę chilli. Wymieszaj i odstaw owinięte folią spożywczą na około godzinę w lodówce.

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w półplasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki.

Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż mięso z każdej strony.

Mięso przełóż do garnka, a na tej samej patelni podsmaż warzywa korzeniowe, cebulę i pieczarki. Warzywa dołóż do mięsa.

Do garnka wlej bulion, dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu i 2 liście laurowe. Gotuj teraz całość przez godzinę na małym ogniu.

Dodaj przecier pomidorowy, ogórki kiszone, papryki. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

Zupa strogonow w białym talerzu ustawionym na lnianej serwetce
Zupa strogonow
Koszt przygotowania dania
76.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
231 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Zupa strogonow - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie strogonow

Zupa strogonow z wołowiny to danie na obiad, które można zaklasyfikować jako zupę i drugie danie jednocześnie. Jest niesamowicie bogata w mięso i warzywa, a tym samym pyszna.

Do wykonania zupy potrzebna będzie polędwica wołowa. Na początku mięso umyj i osusz. Wymieszaj z olejem, musztardą, solą, chilli, a także papryką słodką i wędzoną. Zamarynowane mięso umieść w lodówce. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w półplasterki. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki. Mięso obtocz w mące. Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż mięso z każdej strony. Mięso przełóż do garnka, a na tej samej patelni podsmaż warzywa korzeniowe, cebulę i pieczarki. Warzywa dołóż do mięsa. Do garnka wlej bulion, dodaj kulki ziela angielskiego, ziarna pieprzu i liście laurowe. Gotuj teraz całość przez godzinę na małym ogniu. Dodaj przecier pomidorowy, ogórki kiszone, papryki. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ta tradycyjna zupa jest lekko pikantna. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej ostrej papryki. Ten prosty przepis na zupę strogonow z mięsem wołowym na pewno Wam zasmakuje.

Tak przygotowana smaczna zupa będzie świetna na obiad z rodziną lub na imprezę ze znajomymi.

Aby zupa była jeszcze bardziej domowa bulion do jej wykonania możesz zrobić samodzielnie. Potrzebujesz cebulę, marchew, selera, kapustę, pora, suszone grzyby i przyprawy. Cebulę najpierw opal, po czym z resztą warzyw wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przynajmniej 2 godziny na małym ogniu. Pod koniec dopraw solą i gotowe. Możesz przygotować większą ilość takiego bulionu i zamrozić. Dzięki temu każdy pomysł na obiad z dodatkiem bulionu wykonasz jeszcze szybciej.

Mam nadzieję, ze wiecie już jak zrobić zupę strogonow i ta dobra zupa zagości na Waszym stole na długo.

Wartości odżywcze zupie strogonow

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
51.47 kcal
231.60 kcal
Białko
4.06 g
18.26 g

Węglowodany w zupie strogonow

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
4.06 g
18.25 g
Węglowodany przyswajalne
3.26 g
14.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.80 g
3.58 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
2.23 g
10.03 g
Tłuszcze nasycone
0.80 g
3.59 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
1.38 g
6.22 g
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.04 g
4.68 g
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
1.54 g
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
11.40 mg
51.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupę strogonow

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
36.13 µg (mcg)
162.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
29.80 mg
134.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
1.12 mg
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.09 mg
9.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.18 µg (mcg)
68.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
368.98 µg (mcg)
1660.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę strogonow

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
244.56 mg
1100.52 mg
Potas
176.69 mg
795.10 mg
Wapń
11.52 mg
51.83 mg
Fosfor
55.75 mg
250.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.75 mg
48.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
2.27 mg
Cynk
0.50 mg
2.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupie strogonow 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie strogonow

Lista alergenów dla zupie strogonow przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion wołowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania zupie strogonow

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
350 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
42.00
Za 350 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Bulion wołowy
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Papryka czerwona
240 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Ogórki kiszone
120 g
3
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 120 g
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
140.00
Jak oceniasz przepis na zupę strogonow
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób