Przepis na schab z pieczarkami krok po kroku

Składniki
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Cebula 25 g Pół małej sztuki
  • bulion warzywny 750 ml
  • Schab wieprzowy bez kości 500 g
  • Pieczarki 300 g
  • Mąka pszenna typ 1850 25 g
Przyprawy
tymianek, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, sitko, praska do czosnku

Cebulę pokrój w kostkę i duś ją na połowie rozgrzanej w garnku oliwie.

Następnie do cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany tymianek.

Do garnka wlej gorący bulion i zagotuj go.

Schab pokrój na cienkie paski i włóż do gotującego się wywaru. Po ponownym jego zagotowaniu zmniejsz ogień na średni i przykryj garnek. Mięso gotuj około 90 minut.

Pieczarki oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie podsmaż je na złoty kolor na rozgrzanej patelni pozostałej oliwie.

Podsmażone pieczarki dodaj do wywaru z mięsem na 10 minut przed końcem gotowania.

Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do potrawy. Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.

Gotowe danie podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanej kasy oraz surówki ze świeżych warzyw.

Schab z pieczarkami podany na białym talerzu.
Schab z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
32.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
588 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
53

Schab z pieczarkami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie z pieczarkami

Schab z pieczarkami nadawać będzie się na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Przepis na schab z pieczarkami jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Schab w pieczarkach smakować będzie każdemu. Schab duszony z cebulą jest kruchym, smacznym mięsem.Do przygotowania pieczonego schabu potrzebne będą składniki spożywcze takie jak oliwa z oliwek, cebula, bulion warzywny, schab bez kości, pieczarki, mąka, tymianek i czosnek.

Jak zrobić schab z pieczarkami? Cebulę pokrój w kostkę i duś na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaj posiekany tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej bulion i zagotuj go. Schab pokrój na cienkie plastry i włóż do gorącego wywaru. Wywar ze schabem przykryj i duś przez około 90 minut. Jak przygotować sos? Pieczarki pokrój na małe kawałki i podsmaż na oliwie.Podsmażone pieczarki dodaj do wywaru na 10 minut przed końcem gotowania.Mąkę przesiej przez sitko i dodaj ją do potrawy.Składniki dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos.

Schab w zależności od pochodzenia jest mięsem dość tłustym. W jego składnie znajduje się sporo nasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to doskonałe źródło białka, dlatego mięso to jest polecane w diecie sportowców. Znajdziemy tu również pewne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w odpowiedniej ilości zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Są doskonałym źródłem niektórych witamin z grupy B. W mięsie tym znajdziemy również spore ilości żelaza, które niezbędne jest w prewencji i leczeniu anemii. Spożywanie nie tylko żelaza ma wpływ na rozwój tej choroby. Jednak warto dbać o prawidłową podaż tego składnika odżywczego.

Podsumowując pieczony schab w plastrach to idealny pomysł na obiad z rodziną lub ze znajomymi. Gotowe danie podawać najlepiej z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw. Plastry pieczonego schabu są kruche i doskonale smakują w sosie pieczarkowym. Pieczony schab nadawać będzie się dla osób na diecie redukcyjnej lub na diecie niskowęglowodanowej (w zależności od użytych dodatków).

Wartości odżywcze schabu z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
147.15 kcal
588.61 kcal
Białko
8.15 g
32.62 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
5.27 g
21.08 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
6.14 g
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
14.94 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.12 g
12.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schab z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (400g)
Witamina B6
0.37 mg
1.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
1.05 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.20 mg
12.78 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab z pieczarkami

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
159.26 mg
637.03 mg
Potas
311.42 mg
1245.70 mg
Wapń
16.26 mg
65.03 mg
Fosfor
106.17 mg
424.67 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
22.36 mg
89.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
2.03 mg
Cynk
0.63 mg
2.53 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z pieczarkami 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie z pieczarkami

Lista alergenów dla schabu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. tymianek, czosnek.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Cena przygotowania schabu z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Cebula
25 g
Pół małej sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 25 g
bulion warzywny
750 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 1850
25 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 25 g
Liczba porcji:
Razem
80.00
Łączny koszt
32.25
Jak oceniasz przepis na schab z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób