Schabowe pod pierzynką

Opublikowano: 10.11.2023 r., 15:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowe pod pierzynką z ziemniakami.
Schabowe pod pierzynką
Schabowe pod pierzynką to pomysł na kotlety inne niż wszystkie. Są smaczne, ciekawe i proste w przygotowaniu. Gdy raz je zrobić, na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
485 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Ser gouda (80 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
  • Oliwa z oliwek (40 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, tłuczek do mięsa

Przepis na schabowe pod pierzynką krok po kroku

Schab podziel na plastry, rozbij i przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i papryką.

Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę i czosnek.

W tym samym czasie obtocz kotlety w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż je na złocisty kolor na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Gdy cebula będzie rumiana, dodaj do niej posiekane pieczarki i lekko podsmaż. Wrzuć do nich posiekaną natkę oraz szczyptę soli.

Pozostałą oliwą skrop naczynie żaroodporne. Przełóż na nie kotlety.

Na mięso rozłóż farsz i przykryj plastrami sera.

Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na schabowe pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,4% osób

Więcej informacji na temat schabowych pod pierzynką

Schabowe pod pierzynką to pomysł na kotlety inne niż wszystkie. Są smaczne, ciekawe i proste w przygotowaniu. Gdy raz je zrobić, na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.

Przepis na schabowe pod pierzynką to ciekawy sposób na wykorzystanie schabu wieprzowego. Są naprawdę smaczne, a przy tym odżywcze. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsnych dań. W tej wersji schab staje się tak ciekawy, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Te kotlety schabowe doskonale sprawdzą się na obiad. By stworzyć z nich naprawdę wartościowy posiłek połącz je ze świeżymi warzywami, a także węglowodanowym dodatkiem na przykład kaszą, czy ziemniakami. Kotlety schabowe często goszczą na polskich stołach. To danie tradycyjne. Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez tej propozycji. Jednak, choć są one smaczne, ciągłe sięganie po nie może sprawić, że zupełnie się nam znudzą. Co w takiej sytuacji? Najlepiej sięgnąć po alternatywę, czyli takie schabowe pod pierzynką.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schabowe pod pierzynką, by były pyszne, a przy tym, dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To receptura, która zapewne różni się w każdym domu. To dlatego, że do stworzenia smacznej pierzynki możemy użyć różnych składników. Po pierwsze - sprawdzi się tutaj naprawdę każdy rodzaj sera. Od delikatnej goudy po nieco ostrzejszy ser pleśniowy. Możesz również wykorzystać twarde sery długodojrzewające. Tutaj możesz postawić na własną kreatywność. Całość można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, więc sprawdzi się też w sytuacjach awaryjnych. W dodatku przepis gwarantuje, że mięso zrobione zgodnie z nim wychodzi bardzo soczyste i chrupiące, jednak nie rozpada się. Ten rodzaj kotleta możesz przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni. Wersja pieczona jest oczywiście nieco bardziej zdrowa, dlatego jest oczywiście bardziej polecana. Jeśli kochasz proste dania na bazie mięsa, ten przepis może być dla Ciebie strzałem w dziesiątkę. Koniecznie sprawdź, czy tak przygotowany schab skradnie Twoje serce.

Alergeny w schabowych pod pierzynką

Lista alergenów dla schabowych pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze schabowych pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
176.46
485.26
Białko (g)
12.24
33.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
7.31
20.11
Węglowodany przyswajalne (g)
6.47
17.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
10.91
29.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.64
10.00
Tłuszcze nienasycone (g)
7.27
19.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.74
15.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.53
4.20
Cholesterol (mg)
51.02
140.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
31.70
87.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.85
13.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.79
Witamina E (mg)
0.70
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.20
55.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.41
12.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.07
60.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
137.92
379.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
140.05
385.12
Potas (mg)
279.47
768.53
Wapń (mg)
75.65
208.04
Fosfor (mg)
170.69
469.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.93
54.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
2.69
Cynk (mg)
1.20
3.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych pod pierzynką 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabowych pod pierzynką

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Ser gouda
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
40 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
80 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
68.00