Przepis na schab z pieczarkami i serem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, blacha

Schab pokrój w plastry grubości 2-3 cm.

Rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem.

Obtocz w mące pszennej.

Ubij jajka w misce.

Maczaj kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż kotlety.

Posiekaj pieczarki.

Obierz cebulę i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

Pieczarki ułóż na kotlecie schabowym i posyp startym serem.

Zapiecz w piekarniku przez 3 minuty.

Podawaj z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Schab z pieczarkami i serem podany na liściu sałaty leżącym na białym talerzu.
Schab z pieczarkami i serem
Koszt przygotowania dania
50.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1128 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Schab z pieczarkami i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie z pieczarkami i serem

Schab z pieczarkami i serem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad dla całej rodziny lub znajomych. Przepis na schab z pieczarkami i serem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania dobrego schabu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: schab, jajka, bułka tarta, mąka pszenna, pieczarki, ser gouda, masło klarowane, olej rzepakowy, sól, pieprz, cebula.

Jak zrobić schab z pieczarkami i serem? Schab pokrój w plastry grubości 2-3 cm. Rozbij tłuczkiem do mięsa i dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące pszennej. Ubij jajka w misce. Maczaj kotlety w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i usmaż kotlety. Posiekaj pieczarki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane, zeszklij cebulę i pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Pieczarki ułóż na kotlecie schabowym i posyp startym serem. Zapiecz w piekarniku przez 3 minuty. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.

Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Ser żółty jest wyrobem z mleka krowiego. Zawiera dużą ilość kalorii, jest doskonałym źródłem wapnia oraz białka. Wapń jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Zapobiega osteoporozie u dorosłych i krzywicy u dzieci. Schab wieprzowy jest mięsem zawierającym dużą ilość białka zwierzęcego. Schab zawiera witaminy z grupy B, żelazo oraz potas. Schab nie zawiera dużej ilości tłuszczu, jest także nisko kaloryczny.

Podsumowując kotlety schabowe z pieczarkami i serem to dobre danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety schabowe możesz przygotować także z serem feta lub mozzarellą. Schabowe można spożywać od razu po przygotowaniu. Nie nadają się do przechowywania w lodówce.

Wartości odżywcze schabu z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
256.51 kcal
1128.64 kcal
Białko
14.21 g
62.51 g

Węglowodany w schabie z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
7.00 g
30.81 g
Węglowodany przyswajalne
6.55 g
28.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.45 g
1.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
18.88 g
83.08 g
Tłuszcze nasycone
7.47 g
32.85 g
Tłuszcze nienasycone
11.42 g
50.23 g
Tłuszcze jednonasycone
8.59 g
37.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.83 g
12.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
76.54 mg
336.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schab z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
66.57 µg (mcg)
292.89 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.33 mg
1.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
2.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.87 mg
3.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.35 µg (mcg)
1.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.29 mg
1.27 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
65.82 µg (mcg)
289.59 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.06 mg
17.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.50 µg (mcg)
85.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.82 µg (mcg)
38.80 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
178.44 mg
785.12 mg
Potas
237.66 mg
1045.71 mg
Wapń
120.91 mg
532.02 mg
Fosfor
205.05 mg
902.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.91 mg
87.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
3.57 mg
Cynk
1.43 mg
6.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu z pieczarkami i serem 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla schabu z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser gouda

Cena przygotowania schabu z pieczarkami i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
1000 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 3
25.00
Za 1000 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
pół szklanki
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pieczarki
400 g
15 średnich sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Ser gouda
400 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 3
11.20
Za 400 g
Koszt składników
77.40
Jak oceniasz przepis na schab z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.1% osób