Schab ze śliwką pieczony

Opublikowano: 03.03.2021 r., 21:00 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab ze śliwką pieczony
Schab ze śliwką pieczony
Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak i nadaje cudowny aromat tworząc przepyszną wędlinę.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 90 min
181 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (2000 g)
  • Śliwki suszone (300 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
  • Bulion drobiowy (175 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na schab ze śliwką pieczony krok po kroku

Mięso umyj i wysusz. Wytnij nożem kieszonkę po środku schabu wzdłuż. Zrób nacięcie zostawiając około 4-5 cm od brzegów. W ten sposób powstaje nacięcie, w które trzeba włożyć śliwki suszone.

Tak przygotowane mięso trzeba teraz zamarynować. Olej połącz z 1 łyżką soli i majeranku oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Czosnek posiekaj lub użyj praski do czosnku. Całe mięso dokładnie posmaruj marynatą, włóż do naczynia i przykryj folią. Zostaw mięso na całą noc w lodówce.

Po tym czasie mięso wyłóż do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 220 st. C i piecz przez około pół godziny. Po 30 minutach obniż temperaturę do 175 st. C i następnie dodaj domowy bulion lub wodę.

Piecz w ten sposób około godzinę, a w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. Co około 5-10 minut polewaj podczas pieczenia mięso sosem.

Po upieczeniu wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki i zostaw tak schab do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na schab ze śliwką pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat schabu ze śliwką pieczonego

Ten przepis jest tradycyjnie podawaną przystawką, która idealnie pasuje do sałatki warzywnej oraz świeżego pieczywa. Słodycz śliwki świetnie łagodzi smak i nadaje cudowny aromat tworząc przepyszną wędlinę. Zrobienie faszerowanego schabu ze śliwkami nie jest bardzo pracochłonne, wymaga jednak pozostawienia schabu na całą noc w marynacie, by mięso było soczyste.

Schab pokrojony jak wędlina jest najlepszym dodatkiem do świeżego i chrupiącego pieczywa tworząc przepyszną kanapkę. Koniecznie dodaj do niej musztardę, ponieważ skomponowana w taki sposób kanapka jest najlepszym połączeniem. Warto również spróbować wędliny jako dodatek do sałatki ze świeżych warzyw lub z ćwikłą.

Alergeny w schabie ze śliwką pieczonym

Lista alergenów dla Schabu ze śliwką pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze schabu ze śliwką pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
145.35
181.69
Białko (g)
17.31
21.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
4.57
5.71
Węglowodany przyswajalne (g)
4.08
5.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
6.11
7.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
3.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.62
4.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.75
3.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.86
1.08
Cholesterol (mg)
52.89
66.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
2.44
3.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.62
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.93
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.39
Retinol (µg (mcg))
0.79
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.54
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.40
8.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.83
42.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
63.93
79.91
Potas (mg)
339.69
424.61
Wapń (mg)
11.83
14.79
Fosfor (mg)
185.14
231.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.28
29.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
0.69
Cynk (mg)
1.27
1.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu ze śliwką pieczonego 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu ze śliwką pieczonego

Koszt składników
90.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
2000 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 6
50.00
Za 2000 g
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Bulion drobiowy
175 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 175 g
Koszt składników
90.00