Przepis na schab w sosie pieczarkowym krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Połowę masła rozgrzej na patelni.

Schab pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i przypraw solą, pieprzem i papryką.

Wyłóż schab na patelnię, obsmaż po 3 minuty z każdej strony.

Schab zalej wodą (około 250 ml). Zacznij gotować pod przykryciem.

Pieczarki umyj i pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

Na reszcie masła usmaż warzywa na złoty kolor.

Warzywa dodaj do mięsa i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.

Śmietankę wymieszaj dokładnie z mąką (ma nie być grudek). Dodaj do mięsa i warzyw i dokładnie mieszaj. Zagotuj.

Zredukuj sos, dopraw do smaku.

Ozdób natką pietruszki.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Schab w sosie pieczarkowym
Schab w sosie pieczarkowym
Koszt przygotowania dania
20.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
324 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Schab w sosie pieczarkowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabie w sosie pieczarkowym

Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań – najlepszy. Przepis na schab w sosie pieczarkowym ma znakomity smak. Dzięki podsmażeniu warzyw i mięsa na maśle staje się on bardzo pysznym i wyrazistym daniem. Mięso nie jest twarde. Na obiad, tak przygotowany miękki i dobry schab będzie idealny. Jak brakuje Ci pomysłów na obiad, spróbuj tej propozycji. Jeżeli nie wiesz jak zrobić schab w sosie pieczarkowym, zapoznaj się z przepisem.

Schab w sosie pieczarkowym jest to mięso obsmażone na tłuszczu, a następnie duszone w sosie. Pyszny sos jest kremowy dzięki śmietance. Ma także odpowiednią konsystencję dzięki temu, że dodaje się mąkę. Najczęściej schab podaje się pokrojony w plastry. Do przepisu na schab w sosie pieczarkowym, mięso można pokroić także w kostkę. Jak zrobisz schab w sosie pieczarkowym, najlepiej pasuje do niego dodatek ziemniaków. To prosty przepis na coś smacznego. Pyszny jest z kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze pasuje także kasza bądź ryż. Koniecznie dodatkowo podawaj ogórki kiszone, które najlepiej sprawdzają się z tego rodzaju potrawami. By ożywić kolorystycznie potrawę, dobry pomysł to dodanie świeżej natki pietruszki. Koperek także będzie odpowiedni.

Schab w sosie pieczarkowym daje miękkie mięso. Jest ono otoczone niezwykle kremowym sosem. To sprawdzony pomysł na smaczny posiłek, a w dodatku jest prostym przepisem. Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym? Na jednej patelni rozgrzej połowę masła. Mięso pokrój w plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Mięso obsmaż na maśle po 3 minuty z każdej strony, a następnie wlej szklankę wody. Gotuj mięso pod przykryciem, a w tym czasie przygotuj resztę. Na osobnej patelni, na reszcie masła, zarumień na złoty kolor pieczarki, cebulę i czosnek. Jak warzywa będą miały ładny, złoty kolor, dodaj je do mięsa. Wszystko duś pod przykryciem do momentu, w którym mięso będzie dobrze miękkie. Gdy już schab będzie odpowiedni, śmietankę wymieszaj z mąką. Trzeba zrobić to dokładnie, tak, by nie powstały grudki. Jeżeli nie jesz mąki, możesz z niej zrezygnować. Wystarczy wtedy tylko sos dłużej gotować na zwiększonej mocy palnika. Płyn odparuje, a sos się zagęści. Wlej śmietankę na patelnię z mięsem oraz warzywami, wymieszaj i zagotuj. Sos powinien nabrać dobrej konsystencji. Dopraw go do smaku, posyp pietruszką i podawaj do obiadu. Przepis na schab w sosie pieczarkowym jest gotowy.

Wartości odżywcze schabu w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
166.30 kcal
324.28 kcal
Białko
10.58 g
20.63 g

Węglowodany w schabie w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
2.94 g
5.73 g
Węglowodany przyswajalne
2.58 g
5.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.69 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
12.36 g
24.10 g
Tłuszcze nasycone
10.13 g
19.75 g
Tłuszcze nienasycone
2.23 g
4.35 g

Witaminy w przepisie na schab w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina B6
0.34 mg
0.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
4.22 mg
8.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
6.44 µg (mcg)
12.56 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schab w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
21.80 mg
42.52 mg
Potas
238.96 mg
465.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
5.56 mg
10.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
117.54 mg
229.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
14.08 mg
27.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.38 mg
0.75 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.79 mg
1.54 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie pieczarkowym 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabie w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla schabu w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania schabu w sosie pieczarkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na schab w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97.0% osób