Schab w sosie pieczarkowym

Opublikowano: 05.01.2022 r., 18:04 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plastry schabu z pieczarkami
Schab w sosie pieczarkowym
Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań – najlepszy.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
324 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Masło klarowane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tłuczek do mięsa

Przepis na schab w sosie pieczarkowym krok po kroku

Połowę masła rozgrzej na patelni.

Schab pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i przypraw solą, pieprzem i papryką.

Wyłóż schab na patelnię, obsmaż po 3 minuty z każdej strony.

Schab zalej wodą (około 250 ml). Zacznij gotować pod przykryciem.

Pieczarki umyj i pokrój w pół plastry. Cebulę pokrój w kostkę, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.

Na reszcie masła usmaż warzywa na złoty kolor.

Warzywa dodaj do mięsa i duś pod przykryciem, aż mięso stanie się miękkie.

Śmietankę wymieszaj dokładnie z mąką (ma nie być grudek). Dodaj do mięsa i warzyw i dokładnie mieszaj. Zagotuj.

Zredukuj sos, dopraw do smaku.

Ozdób natką pietruszki.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na schab w sosie pieczarkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat schabu w sosie pieczarkowym

Prosty przepis na obiad? Schab w sosie pieczarkowym jest pyszny. Miękki schab, kremowy sos o śmietankowo-maślanym smaku. Bez dwóch zdań – najlepszy. Przepis na schab w sosie pieczarkowym ma znakomity smak. Dzięki podsmażeniu warzyw i mięsa na maśle staje się on bardzo pysznym i wyrazistym daniem. Mięso nie jest twarde. Na obiad, tak przygotowany miękki i dobry schab będzie idealny. Jak brakuje Ci pomysłów na obiad, spróbuj tej propozycji. Jeżeli nie wiesz jak zrobić schab w sosie pieczarkowym, zapoznaj się z przepisem.

Schab w sosie pieczarkowym jest to mięso obsmażone na tłuszczu, a następnie duszone w sosie. Pyszny sos jest kremowy dzięki śmietance. Ma także odpowiednią konsystencję dzięki temu, że dodaje się mąkę. Najczęściej schab podaje się pokrojony w plastry. Do przepisu na schab w sosie pieczarkowym, mięso można pokroić także w kostkę. Jak zrobisz schab w sosie pieczarkowym, najlepiej pasuje do niego dodatek ziemniaków. To prosty przepis na coś smacznego. Pyszny jest z kopytkami lub kluskami śląskimi. Dobrze pasuje także kasza bądź ryż. Koniecznie dodatkowo podawaj ogórki kiszone, które najlepiej sprawdzają się z tego rodzaju potrawami. By ożywić kolorystycznie potrawę, dobry pomysł to dodanie świeżej natki pietruszki. Koperek także będzie odpowiedni.

Schab w sosie pieczarkowym daje miękkie mięso. Jest ono otoczone niezwykle kremowym sosem. To sprawdzony pomysł na smaczny posiłek, a w dodatku jest prostym przepisem. Jak zrobić schab w sosie pieczarkowym? Na jednej patelni rozgrzej połowę masła. Mięso pokrój w plastry, a następnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Mięso obsmaż na maśle po 3 minuty z każdej strony, a następnie wlej szklankę wody. Gotuj mięso pod przykryciem, a w tym czasie przygotuj resztę. Na osobnej patelni, na reszcie masła, zarumień na złoty kolor pieczarki, cebulę i czosnek. Jak warzywa będą miały ładny, złoty kolor, dodaj je do mięsa. Wszystko duś pod przykryciem do momentu, w którym mięso będzie dobrze miękkie. Gdy już schab będzie odpowiedni, śmietankę wymieszaj z mąką. Trzeba zrobić to dokładnie, tak, by nie powstały grudki. Jeżeli nie jesz mąki, możesz z niej zrezygnować. Wystarczy wtedy tylko sos dłużej gotować na zwiększonej mocy palnika. Płyn odparuje, a sos się zagęści. Wlej śmietankę na patelnię z mięsem oraz warzywami, wymieszaj i zagotuj. Sos powinien nabrać dobrej konsystencji. Dopraw go do smaku, posyp pietruszką i podawaj do obiadu. Przepis na schab w sosie pieczarkowym jest gotowy.

Alergeny w schabie w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla schabu w sosie pieczarkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze schabu w sosie pieczarkowym

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na śmietankę, przepis jest wysokokaloryczny. Dodatek mąki sprawia, że nie jest to potrawa bezglutenowa. W celu obniżenia indeksu glikemicznego możesz użyć mąki z pełnego ziarna lub całkowicie ją pominąć.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
166.30
324.28
Białko (g)
10.58
20.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
2.94
5.73
Węglowodany przyswajalne (g)
2.58
5.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
12.36
24.10
Tłuszcze nasycone (g)
10.13
19.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.23
4.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina B6 (mg)
0.34
0.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.22
8.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.44
12.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
21.80
42.52
Potas (mg)
238.96
465.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
5.56
10.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
117.54
229.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.08
27.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.38
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.79
1.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w sosie pieczarkowym 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w sosie pieczarkowym

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Masło klarowane
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Koszt składników
46.00