Schab w kapuście

Opublikowano: 03.01.2022 r., 12:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schab w kapuście
Schab w kapuście
Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad dla rodziny lub ciepłe danie na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po godzinie w piekarniku na Twoim stole zagości smaczne danie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Obsmażanie 90 min
438 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości - 9 plastrów (700 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Kapusta kiszona (800 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na schab w kapuście krok po kroku

Pokrojony w plastry schab oprósz solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Otocz w mące i podsmaż na oleju, aż się zarumieni. Mięso odłóż na bok.

Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu wytopienia tłuszczu, aż będzie chrupiący.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż razem z boczkiem.

Kapustę lekko odciśnij, posiekaj w mniejsze kawałki i wrzuć na patelnie.

Dodaj 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól i pieprz.

Smaż przez około 5 minut.

Naczynie żaroodporne natłuść.

Wyłóż połową przygotowanej kapusty z boczkiem.

Na to połóż przygotowany schab i przykryj pozostałą kapustą.

Przykryj naczynie i piecz przez 60 minut w 190 stopniach C.

Po tym czasie odkryj i piecz jeszcze 10 minut.

Jak oceniasz przepis na schab w kapuście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat schabu w kapuście

Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, a po godzinie w piekarniku na Twoim stole zagości smaczne danie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić schab w kapuście, to przychodzimy z pomocą. Pierwszym punktem są oczywiście zakupy. Idąc do sklepu po schab, warto zwrócić uwagę na wybierane mięso, by to danie było jeszcze lepsze. Staraj się nie kupować schabu paczkowanego, szczególnie już pokrojonego w plastry. Producenci często wybierają do paczkowania mięso gorszej jakości. Układają ładniejsze kawałki na wierzchu, a gorsze chowają pod spodem, tak by zachęcić nas do zakupu. Zdarzają się sytuację, że naklejają nalepki z opisem w taki sposób, by zakryć różne mankamenty mięsa. Jak więc rozpoznać dobry schab? Powinien być on lekko wilgotny i błyszczący. Struktura powinna być zwarta i elastyczna i mieć nasycony, różowy kolor. Widoczne powinny być również delikatne, białe żyłki tłuszczu. Warto zwrócić uwagę by miał on też pasek białego tłuszczu po jednej ze stron. I najważniejsze- musi nie mieć wyraźnego zapachu. Tak wybrane mięso sprawi, że schab w kapuście będzie naprawdę dobry.

Mięso natrzyj przyprawami: papryką słodką, granulowanym czosnkiem, pieprzem, solą i otocz w mące. Obsmaż na oleju z każdej strony, aż ładnie się zarumieni. Tak przygotowane mięso odłóż na bok, a na tej samej patelni podsmaż boczek pokrojony w kostkę razem z cebulą. Kiszoną kapustę lekko odciśnij i drobno posiekaj. Dodaj na patelnie i smaż z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż połowę przygotowanej kapusty. Na to wyłóż mięso i przykryj je pozostałą kapustą. Piecz pod przykryciem przez 60 minut w 190 stopniach C. Następnie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 10 minut, by powstały płyn lekko odparował.

Jak widzisz, przepis na schab w kapuście jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wszystko przygotujesz na jednej patelni. Ten sprawdzony przepis na mięso pieczone w kiszonej kapuście będzie smacznym urozmaiceniem dla standardowych schabowych.

Alergeny w schabie w kapuście

Lista alergenów dla schabu w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze schabu w kapuście

na 100g gotowej potrawy

Kiszonki to najzdrowsze probiotyki, które odpowiadają między innymi za wzmocnienie systemu odpornościowego organizmu. Dlatego szczególnie polecane są do spożywania w okresie jesienno-zimowym, gdy wzrasta liczba zachorowań na przeziębienie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
125.15
438.01
Białko (g)
11.98
41.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
3.36
11.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.97
6.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
4.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
6.90
24.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
8.65
Tłuszcze nienasycone (g)
4.42
15.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.23
11.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
4.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.69
121.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.40
1.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.17
14.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.38
46.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
458.10
1603.35
Potas (mg)
273.95
958.82
Wapń (mg)
18.54
64.89
Fosfor (mg)
133.42
466.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.59
68.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
3.54
Cynk (mg)
0.97
3.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabu w kapuście 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania schabu w kapuście

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
700 g
9 plastrów
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 700 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Kapusta kiszona
800 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Koszt składników
45.00