Przepis na marynatę do schabu pieczonego krok po kroku
- Miód 50 g
- Musztarda francuska 40 g
- Olej rzepakowy 30 ml
W naczyniu umieść miód, musztardę oraz olej.
Dodaj 4 obrane i posiekane drobno ząbki czosnku.
Wrzuć 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.
Składniki marynaty wymieszaj.
Marynatą natrzyj schab, pozostaw na kilka godzin do zamarynowania (najlepiej na całą noc).
Upiecz mięso.
-
Schab pieczony
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab po chińsku
-
Schab pieczony na kanapki
-
Schab pieczony z ziemniakami
-
Schab pieczony z pieczarkami
-
Schab pieczony w rękawie z warzywami
-
Schab pieczony

(liczba kalorii)
Marynata do schabu pieczonego - cechy przepisu
Więcej o marynacie do schabu pieczonego
Marynata do schabu pieczonego w piekarniku z musztardą i miodem jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jest to dobra ilość marynaty na kilogram schabu. Przepis na marynatę do schabu pieczonego jest świetnym pomysłem na pyszny obiad. Marynata doskonale zamarynuje mięso. Będzie ono soczyste i miękkie (przy odpowiednim czasie pieczenia). Nada znakomitego smaku słodko-słonego. Podczas pieczenia w piekarniku, marynata na mięsie przypieka się. Przez to, mięso jest przepyszne. Zobacz, jak zrobić marynatę do schabu pieczonego na obiad.
Marynata do schabu pieczonego to idealny pomysł na obiad. Jest bardzo szybka, a jej wykonanie jest łatwe. Dobra marynata do mięsa, które będzie pieczone, jest podstawą. Świetnie smakuje także jako wędlina na kanapki. Jak lubisz domową wędlinę – korzystaj. Tak przygotowane mięso można jeść więc nie tylko do potraw gorących. Pyszny pomysł na danie główne ze schabem marynowanym z piekarnika to dodatek pieczonych ziemniaków lub frytek. Do takiego zestawu pasuje również sałatka, na przykład sałatka colesław. Innym sposobem na mięso w daniu głównym jest podanie go z kaszą, sosem pieczeniowym oraz warzywami kiszonymi. Jak zrobisz marynatę do schabu pieczonego, nie piecz mięsa od razu. Zdecydowanie warto odczekać nawet całą noc.
Na kanapki czy do obiadu – schab pieczony w każdej odsłonie jest dobry. Marynata do schabu pieczonego miodowo-musztardowa jest po prostu świetna. Jak zrobić marynatę do schabu pieczonego? To jest bardzo szybkie. Miód, olej i musztardę połącz z resztą składników. Do przepisu na marynatę do schabu pieczonego, czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz też go zetrzeć na tarce (na małych oczkach) albo przecisnąć przez praskę do czosnku. Wrzuć go razem z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem do miodu, oleju oraz musztardy. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotowe!
Przepis na marynatę do schabu pieczonego może być użyty do schabu w całym, dużym kawałku lub do mięsa pokrojonego na plastry. Mięso w dużym kawałku piecze się dłużej, plastry zaś – krócej. Schab powinien być posmarowany marynatą bardzo dokładnie. By mięso miało szansę się dobrze zamarynować. Najlepiej jest w niej trzymać mięso przez minimum 3 godziny. Najlepsze jest, gdy zostawisz schab w marynacie na całą noc. Wtedy wszystkie smaki pięknie łączą się. Schab powinien piec się przez około godzinę. Na ostatnie 20 minut, warto jest, włączyć termoobieg. Dzięki temu, składniki marynaty przypieką się. Po upieczeniu pozostaw schab na 30 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wartości odżywcze marynaty do schabu pieczonego
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie do schabu pieczonego
Lista alergenów dla marynaty do schabu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na marynatę do schabu pieczonego nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- musztarda francuska