Marynata do schabu pieczonego

Opublikowano: 07.04.2022 r., 7:12 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata do schabu pieczonego
Marynata do schabu pieczonego
Marynata do schabu pieczonego w piekarniku z musztardą i miodem jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jest to dobra ilość marynaty na 1 kilogram schabu.
Przygotowanie 5 min
446 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Miód (50 g)
  • Musztarda francuska (40 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na marynatę do schabu pieczonego krok po kroku

W naczyniu umieść miód, musztardę oraz olej.

Dodaj 4 obrane i posiekane drobno ząbki czosnku.

Wrzuć 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 1,5 łyżki soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu.

Składniki marynaty wymieszaj.

Marynatą natrzyj schab, pozostaw na kilka godzin do zamarynowania (najlepiej na całą noc).

Upiecz mięso.

Jak oceniasz przepis na marynatę do schabu pieczonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat marynaty do schabu pieczonego

Marynata do schabu pieczonego w piekarniku z musztardą i miodem jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jest to dobra ilość marynaty na kilogram schabu. Przepis na marynatę do schabu pieczonego jest świetnym pomysłem na pyszny obiad. Marynata doskonale zamarynuje mięso. Będzie ono soczyste i miękkie (przy odpowiednim czasie pieczenia). Nada znakomitego smaku słodko-słonego. Podczas pieczenia w piekarniku, marynata na mięsie przypieka się. Przez to, mięso jest przepyszne. Zobacz, jak zrobić marynatę do schabu pieczonego na obiad.

Marynata do schabu pieczonego to idealny pomysł na obiad. Jest bardzo szybka, a jej wykonanie jest łatwe. Dobra marynata do mięsa, które będzie pieczone, jest podstawą. Świetnie smakuje także jako wędlina na kanapki. Jak lubisz domową wędlinę – korzystaj. Tak przygotowane mięso można jeść więc nie tylko do potraw gorących. Pyszny pomysł na danie główne ze schabem marynowanym z piekarnika to dodatek pieczonych ziemniaków lub frytek. Do takiego zestawu pasuje również sałatka, na przykład sałatka colesław. Innym sposobem na mięso w daniu głównym jest podanie go z kaszą, sosem pieczeniowym oraz warzywami kiszonymi. Jak zrobisz marynatę do schabu pieczonego, nie piecz mięsa od razu. Zdecydowanie warto odczekać nawet całą noc.

Na kanapki czy do obiadu – schab pieczony w każdej odsłonie jest dobry. Marynata do schabu pieczonego miodowo-musztardowa jest po prostu świetna. Jak zrobić marynatę do schabu pieczonego? To jest bardzo szybkie. Miód, olej i musztardę połącz z resztą składników. Do przepisu na marynatę do schabu pieczonego, czosnek obierz i bardzo drobno posiekaj. Możesz też go zetrzeć na tarce (na małych oczkach) albo przecisnąć przez praskę do czosnku. Wrzuć go razem z zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem do miodu, oleju oraz musztardy. Wymieszaj wszystko dokładnie i gotowe!

Przepis na marynatę do schabu pieczonego może być użyty do schabu w całym, dużym kawałku lub do mięsa pokrojonego na plastry. Mięso w dużym kawałku piecze się dłużej, plastry zaś – krócej. Schab powinien być posmarowany marynatą bardzo dokładnie. By mięso miało szansę się dobrze zamarynować. Najlepiej jest w niej trzymać mięso przez minimum 3 godziny. Najlepsze jest, gdy zostawisz schab w marynacie na całą noc. Wtedy wszystkie smaki pięknie łączą się. Schab powinien piec się przez około godzinę. Na ostatnie 20 minut, warto jest, włączyć termoobieg. Dzięki temu, składniki marynaty przypieką się. Po upieczeniu pozostaw schab na 30 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Alergeny w marynacie do schabu pieczonego

Lista alergenów dla marynaty do schabu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze marynaty do schabu pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Przepis na marynatę wpłynie na poziom glikemii. Znajduje się w niej miód.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
372.00
446.40
Białko (g)
1.54
1.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
36.10
43.32
Węglowodany przyswajalne (g)
34.58
41.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
26.13
31.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.88
3.45
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
368.33
442.00
Potas (mg)
71.67
86.00
Wapń (mg)
23.50
28.20
Żelazo (mg)
0.71
0.85
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do schabu pieczonego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do schabu pieczonego

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Musztarda francuska
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
24.00