Przepis na schabowe z pieczarkami i serem krok po kroku

Składniki
  • Schab wieprzowy bez kości 240 g
  • Mąka pszenna typ 550 48 g 4 łyżki
  • Bułka tarta 32 g 4 łyżki
  • Jajko 2 szt.
  • Olej rzepakowy 25 ml 2,5 łyżki
  • Pieczarki marynowane 100 g
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Ser gouda 50 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, tłuczek do mięsa

Mięso na kotlety pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i posyp szczyptą soli i pieprzu.

W miseczkach przygotuj mąkę, jajko wymieszane ze szczyptą soli i bułkę tartą.

Kotlety opanieruj w mące, jajku i bułce tartej.

Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju.

W miedzy czasie pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.

Na drugiej patelni, na 0,5 łyżki oleju, podsmaż cebule z pieczarkami i szczyptą soli i pieprzu.

Ser zetrzyj na tarce

Na blachę do pieczenia, wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim kotlety, na wierzchu każdego kotleta farsz pieczarkowy i posyp serem.

Piecz w 180 C, przez 5 minut, aż ser się rozpuści.

Schabowy z pieczarkami i serem na białym talerzu. Obok kotleta znajduje się ketchup oraz świeże warzywa.
Schabowe z pieczarkami i serem
Koszt przygotowania dania
11.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
319 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Schabowe z pieczarkami i serem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o schabowych z pieczarkami i serem

Schabowe z pieczarkami i serem są świetnym urozmaiceniem zwykłych kotletów. Z pewnością zachwycą całą rodzinę. Dodatkowo szybko je przygotujesz, bo bazą do nich są zwykłe kotlety schabowe, które możesz przygotować, wykorzystując ten przepis na schabowego z pieczarkami i serem lub przepisu na schabowe w mleku. Wystarczy, że przygotujesz większą porcję kotletów i jednego dnia podasz je w tradycyjnej wersji, a następnego możesz zrobić z nich kotlety zapiekane z pieczarkami i serem. Dzięki temu Twoje dieta będzie bardziej różnorodna, a przygotowanie posiłków nie zajmie dużo czasu.

Nadzienie pieczarkowe przygotowuje z grzybami i cebulką, ponieważ te składniki świetnie do siebie pasują. Potem wykładam farsz na kotlety, posypuje startym żółtym serem i piekę. W międzyczasie, gdy kotlety się pieką, możesz przygotować sałatkę i kaszę lub ziemniaczki. Do kotletów schabowych pewnie najlepiej pasują Ci ziemniaczki. Z jednej strony gotowane ziemniaki są fajnym produktem, bo mają wysoki indeks sytości, ale z drugiej mają też wysoki indeks glikemiczny, który już nie jest ok. Żeby obniżyć ich indeks glikemiczny, możesz je ugotować, schłodzić, a potem upiec, ale to niestety obniży też ich indeks sytości.

Po wyjęciu z piekarnika kotletów można posypać je natką pietruszki i jeść.

Schabowe z pieczarkami i serem, mimo że są pieczone, to i tak są dosyć kalorycznym daniem, dlatego sięgaj po nie tylko od czasu do czasu. Żeby je trochę „odchudzić”, upiecz kotlety schabowe, zamiast smażyć. Bułkę tartą możesz zamienić na panier z ciecierzycy, ponieważ ma on niższy indeks glikemiczny, a mąkę jasną na pełnoziarnistą. Żółty ser, także jest dosyć kalorycznym dodatkiem, więc możesz zamienić go na mozzarelle light lub ser „Piórko” (znajdziesz go między innymi na wagę w sklepach Auchan, Carrefour, Tesco lub w mniejszych kostkach w Aldi, lub Piotrze i Pawle itp.).

Pamiętaj, że takie odchudzone danie będzie już trochę inne w smaku. Wystarczy, że spróbujesz kotleta smażonego i pieczonego - oba będą smaczne, ale ten smażony, pewnie będzie bardziej ci smakował.

Wartości odżywcze schabowych z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (175g)
Energia (kalorie)
182.67 kcal
319.67 kcal
Białko
13.17 g
23.05 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (175g)
Tłuszcz
9.68 g
16.95 g
Tłuszcze nasycone
3.48 g
6.09 g
Tłuszcze nienasycone
6.20 g
10.85 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.49 g
7.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, pieczarki marynowane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.71 g
2.99 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na schabowe z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję (175g)
Witamina B6
0.32 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.26 mg
0.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.36 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.99 mg
6.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na schabowe z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję (175g)
Sód
130.39 mg
228.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
239.79 mg
419.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
73.55 mg
128.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
177.74 mg
311.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.80 mg
34.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.15 mg
2.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.23 mg
2.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny schabowych z pieczarkami i serem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w schabowych z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla schabowych z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania schabowych z pieczarkami i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
240 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 240 g
Mąka pszenna typ 550
48 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 48 g
Bułka tarta
32 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 32 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
25 ml
2,5 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Pieczarki marynowane
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
40.00
Łączny koszt
11.21
Jak oceniasz przepis na schabowe z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób