Przepis na schabowe z pieczarkami i serem krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 240 g
- Mąka pszenna typ 550 48 g 4 łyżki
- Bułka tarta 32 g 4 łyżki
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 25 ml 2,5 łyżki
- Pieczarki marynowane 100 g
- Cebula 105 g 1 sztuka
- Ser gouda 50 g
Mięso na kotlety pokrój w plastry, rozbij tłuczkiem i posyp szczyptą soli i pieprzu.
W miseczkach przygotuj mąkę, jajko wymieszane ze szczyptą soli i bułkę tartą.
Kotlety opanieruj w mące, jajku i bułce tartej.
Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju.
W miedzy czasie pokrój pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę.
Na drugiej patelni, na 0,5 łyżki oleju, podsmaż cebule z pieczarkami i szczyptą soli i pieprzu.
Ser zetrzyj na tarce
Na blachę do pieczenia, wyłóż papier do pieczenia. Ułóż na nim kotlety, na wierzchu każdego kotleta farsz pieczarkowy i posyp serem.
Piecz w 180 C, przez 5 minut, aż ser się rozpuści.
Często zadawane pytania
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Marynata do schabu pieczonego
-
Schab duszony z pieczarkami
-
Schab pieczony w całości w piekarniku
-
Schab po chińsku
-
Schab pieczony

(liczba kalorii)
Schabowe z pieczarkami i serem - cechy przepisu
Więcej o schabowych z pieczarkami i serem
Schabowe z pieczarkami i serem są świetnym urozmaiceniem zwykłych kotletów. Z pewnością zachwycą całą rodzinę. Dodatkowo szybko je przygotujesz, bo bazą do nich są zwykłe kotlety schabowe, które możesz przygotować, wykorzystując ten przepis na schabowego z pieczarkami i serem lub przepisu na schabowe w mleku. Wystarczy, że przygotujesz większą porcję kotletów i jednego dnia podasz je w tradycyjnej wersji, a następnego możesz zrobić z nich kotlety zapiekane z pieczarkami i serem. Dzięki temu Twoje dieta będzie bardziej różnorodna, a przygotowanie posiłków nie zajmie dużo czasu.
Nadzienie pieczarkowe przygotowuje z grzybami i cebulką, ponieważ te składniki świetnie do siebie pasują. Potem wykładam farsz na kotlety, posypuje startym żółtym serem i piekę. W międzyczasie, gdy kotlety się pieką, możesz przygotować sałatkę i kaszę lub ziemniaczki. Do kotletów schabowych pewnie najlepiej pasują Ci ziemniaczki. Z jednej strony gotowane ziemniaki są fajnym produktem, bo mają wysoki indeks sytości, ale z drugiej mają też wysoki indeks glikemiczny, który już nie jest ok. Żeby obniżyć ich indeks glikemiczny, możesz je ugotować, schłodzić, a potem upiec, ale to niestety obniży też ich indeks sytości.
Po wyjęciu z piekarnika kotletów można posypać je natką pietruszki i jeść.
Schabowe z pieczarkami i serem, mimo że są pieczone, to i tak są dosyć kalorycznym daniem, dlatego sięgaj po nie tylko od czasu do czasu. Żeby je trochę „odchudzić”, upiecz kotlety schabowe, zamiast smażyć. Bułkę tartą możesz zamienić na panier z ciecierzycy, ponieważ ma on niższy indeks glikemiczny, a mąkę jasną na pełnoziarnistą. Żółty ser, także jest dosyć kalorycznym dodatkiem, więc możesz zamienić go na mozzarelle light lub ser „Piórko” (znajdziesz go między innymi na wagę w sklepach Auchan, Carrefour, Tesco lub w mniejszych kostkach w Aldi, lub Piotrze i Pawle itp.).
Pamiętaj, że takie odchudzone danie będzie już trochę inne w smaku. Wystarczy, że spróbujesz kotleta smażonego i pieczonego - oba będą smaczne, ale ten smażony, pewnie będzie bardziej ci smakował.
Wartości odżywcze schabowych z pieczarkami i serem
Energia i białka
(175g)
Węglowodany w schabowych z pieczarkami i serem
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy w przepisie na schabowe z pieczarkami i serem
(175g)
Składniki mineralne w przepisie na schabowe z pieczarkami i serem
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w schabowych z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla schabowych z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda